Iemand is homoseksueel als hij/zij op iemand van hetzelfde geslacht valt. Jongens worden ook wel homo genoemd en meisjes lesbisch. Als je op jongens én meisjes valt noem je dat biseksueel.

Een transgender is iemand die zich voelt als iemand van het andere geslacht dan zijn of haar biologische geslacht. Iemand die als jongen geboren is voelt zich (meer) een meisje. Iemand die als meisje is geboren voelt zich (meer) een jongen.

Een intersekse-persoon heeft bij de geboorte zowel mannelijke als vrouwelijke lichamelijke kenmerken. Lees meer over intersekse personen op Sense.info

Verwarrend

Soms weet je al vroeg dat je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht, of dat je een jongen bent, maar je een meisje voelt of andersom. Soms ontdek je dit later, in de puberteit.

Die gevoelens kunnen verwarrend zijn en vragen oproepen. Is het wel normaal? Wat zullen mijn ouders ervan vinden? Hoe gaat dat eigenlijk, seks tussen twee jongens of meisjes?

Wil je er meer over lezen, of chatten met jongeren die hetzelfde voelen? Ga dan naar jongenout.nl.

Uit de kast

Als je eraan toe bent om het mensen te vertellen én dat ook doet dan heet dat ‘uit de kast komen’. Op welk moment je dat doet is heel persoonlijk. Het ligt aan je eigen gevoelens hierover, of je er zelf klaar voor bent, maar ook aan de omstandigheden. Of je bijvoorbeeld negatieve reacties uit je omgeving verwacht, of juist niet.

In dit filmpje vertelt Marije hoe ze ‘uit de kast kwam’.

Gelijke behandeling

Je mag niet anders behandeld worden omdat je lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of een intersekse persoon bent. De meeste mensen in Nederland hebben er geen moeite mee. Maar niet iedereen. Dat merk je door vreemde blikken, vervelende opmerkingen of pesterijen. Soms gebeurt het zelfs dat mensen je pijn doen of je onder druk zetten om te veranderen. Daar kan je heel boos, verdrietig of onzeker van worden.

Als je ouders het heel moeilijk vinden

Sommige ouders of families hebben heel veel moeite met homoseksualiteit, biseksualiteit of transgender. Dan kan het gebeuren dat je je niet meer veilig voelt thuis. Bijvoorbeeld omdat je wordt buitengesloten, gedwongen word je anders te gedragen of kleden of misschien zelfs wordt geslagen. Is dit bij jou het geval? Schakel dan hulp in. Chat met JouwGGD, kijk op Veilig Thuis of neem contact op met de Kindertelefoon.

Seks

Ben je onzeker over hoe seks tussen twee meisjes of jongens gaat? Of wil je er gewoon meer over weten? Op Sense vind je meer informatie over seks tussen twee jongens en seks tussen twee meisjes.

Als je onbeschermde seks hebt dan heb je een grotere kans op een SOA.  Dat geldt ook voor seks tussen twee meisjes of jongens, en vooral voor jongens als ze anale seks hebben. Op Man tot Man lees je meer over hoe je seks als jongen met andere jongens leuk en gezond houdt. Ook regel je er je gratis vaccinatie tegen hepatitis B.  In steeds meer regio’s krijg je ook een gratis soa-test via Testlab.

Waar ontmoet ik andere LHBTI-jongeren?

Er zijn speciale ontmoetingsplekken voor LHBTI-jongeren. Ben je benieuwd? Kijk eens op Jong & outRespect2love (voor jongeren met een biculturele achtergrond) of Lesbisch leven.

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Iemand

  Hoi,
  Ik ben 13 en ik durf mijn ouders niet te vertellen dat ik lesbisch ben, ik ben bang dat ze dan gaan vragen of ik al een vriendin heb of hoe ik erachter ben gekomen. Ik heb geen vriendin en ik wil ze liever niet vertellen waardoor ik erachter ben gekomen. Alsjeblieft help mij ik lig er echt wakker van.

  • JouwGGD

   Beste Iemand,

   ‘Coming out’ is sowieso niet makkelijk! Eerder voor sommige moeilijk!
   Op de site van ‘Iedereen is Anders’ staan veel tips, verhalen en kan je contact hebben met andere jongeren.
   Eigenlijk zeg je hierboven wel een mooie openings zinnen… Ik durf het niet te vertellen, ik heb nog geen vriendin en wil niet dat jullie dat gaan vragen. Wel ben ik er achter gekomen dat ik gevoelens heb richting meisjes.
   Wat ook kan helpen is het eerst met vriendinnen/vrienden het er over te hebben. Mogelijke reacties voor te zijn. Ook het opschrijven van je gedachten kan helpen.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts