Ligt je moeder overdag depressief in haar bed? Of heeft je vader een angst om op straat te gaan en kan hij nergens met je naartoe? Als één van je ouders een psychische stoornis heeft, dan staat ook jouw leven in het teken daarvan. Knap ingewikkeld! Maar je bent niet de enige.

Zou mijn pa weer een psychose hebben?

Er zijn in Nederland nog 1,2 miljoen anderen die opgroeien in een gezin waar een ouder psychische problemen heeft. Dat heeft vaak grote gevolgen. Misschien durf je nooit vrienden mee naar huis te nemen omdat je niet weet hoe je ouder er aan toe is? Straks heeft je moeder haar medicijnen niet genomen en is ze manisch of is je vader weer in een psychose geraakt en hoort hij stemmen? Het kan zelfs zijn dat je het liefst zo weinig mogelijk thuis bent en veel op straat hangt. Je voelt je thuis niet veilig of op je gemak. Want je ouder gedraagt zich vaak onvoorspelbaar.

Ik voel me schuldig, omdat ik boos ben

Als je een ouder hebt met psychische problemen, ben je waarschijnlijk vaak bezig met hoe het met hem of haar gaat. Maar het is ook belangrijk om stil te staan bij hoe het met jou gaat. Hoe voel jij je? Ben je boos, verdrietig of juist blij? Hoe ga je om met spanningen? Heb je vertrouwen in jezelf en in anderen? Vaak wisselen gevoelens elkaar af. Het ene moment ben je boos op je ouder, het volgende moment heb je spijt van je uitval omdat je weet dat hij of zij er ook niets aan kan doen. Daarna ben je weer boos op jezelf omdat je je schuldig voelt. Deze dubbele gevoelens zijn heel normaal, maar lastig. Misschien zijn je gevoelens minder verwarrend als je bedenkt dat je tegelijkertijd van je familie kunt houden èn van hun gedrag kunt balen. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je je ouders niet kunt helpen. Daar zijn professionele hulpverleners voor nodig. Gelukkig zijn er verschillende soorten behandelingen voor mensen met psychische problemen.

Wat kan dit voor mij betekenen

Misschien ben je een optimist, heb je zelfvertrouwen, haal je goede cijfers op school en heb je een aantal goede vrienden of vriendinnen? Heb je een goede band met de ouder die niet ziek is? Dan kan je moeilijke situaties vaak beter aan en heb je niet zo’n last van de ziekte van je ouder. Maar houd je zelf goed in de gaten, ook al denk je misschien vooral aan je ouder(s). Want: een derde van de kinderen van een ouder met een psychische ziekte, krijgt later ook psychische problemen. Soms heeft dat te maken met erfelijkheid. Maar het kan ook te maken hebben met de situatie waarin je opgroeit (of met allebei). In elk geval is het belangrijk dat je er met iemand die je vertrouwt over kunt praten. Je leert dan beter met de situatie om te gaan en je kunt misschien voorkomen dat het bij jou zelf uit de hand loopt. Lees ook veel over de stoornis die je ouder heeft, dan begrijp je beter waardoor de dingen gaan zoals ze gaan en dat jij je niet schuldig hoeft te voelen.

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
  • JouwGGD

   Beste Irma,

   Je zou bijvoorbeeld eens met de huisarts kunnen praten over de mogelijkheden? Heb jij de zelfde huisarts als je zus?
   Kom eens naar de chat om te kijken waarover je precies zorgen maakt.

   P. Jansen Jeugdarts