In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien hebben jij en je ouders hele andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ouders met elkaar

Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken over dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt.

46 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. S.

  Beste,
  Ik ben een meisje van 19 jaar, ik heb een broertje van 15, die woont (net als ik) nog thuis bij onze ouders, ook heb ik een zus van 22, zei woont op kamers.
  Er is altijd ruzie in huis, maakt niet uit welke tijdstip. Als er geen discussie is dan begint mijn moeder er wel weer een. Mijn broertje gaat vaak niet naar school, mijn zus heeft zwaar obesitas en mijn vader staat op het punt te scheiden van mijn moeder (al gelooft mijn moeder dat gewoon niet). Eigenlijk is het als sinds dat ik naar de middelbare school ben gegaan niet meer leuk in huis, en dat is nu 7 jaar geleden ongeveer.

  Ik weet niet wat ik moet doen, ik maak me over alles nogal veel zorgen, en ondertussen heb ik het ook druk met mijn opleiding en andere zaken die ik moet onderhouden. Naar mijn idee word het alleen maar slechter met de sfeer in huis.

  • JouwGGD

   Beste S.

   Wat een rot situatie! Dit ga je ook niet snel even veranderen.
   Heb je al eens met andere over je zorgen gesproken? Dit helpt vaak al om een en ander op een rijtje te zetten.
   Wat zou je willen, wat zijn opties. Hoe zie jij de toekomst in relatie tot je moeder en mogelijk daar los van ten opzichte van je vader.
   Misschien dat je op de chat gezamenlijk een stapje verder kan komen.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 2. Shivani

  Ik ben een meisje van 17 jaar.Ik woon al een tijdje bij mijn vader vanwege ruzie met mijn moeder en door die ruzie mag ik nu mijn zusje niet meer zien terwijl ik haar zoveel mis. Wat moet ik nu doen

  • JouwGGD

   Beste Shivani,

   Ligt een beetje aan de situatie (hoe oud is je zus, wil ze jou ook zien, hoe houden ze haar tegen jou te zien, hebben jullie elkaars telefoonnummer).
   Lijkt mij het beste om met je Vader te bespreken. Mogelijk is er toch ergens een ingang om met haar in contact te staan zonder dat je je moeder daarmee pijn doet?
   Je bent altijd welkom op de chat om de mogelijkheden uit te diepen.

   P. Jansen Jeugdarts