In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien hebben jij en je ouders hele andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ouders met elkaar

Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken over dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt.

84 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anne

  Hallo, ik ben een meisje van 15 en mijn ouders hebben elke dag wel ruzie. Concentreren op school wordt steeds lastiger. Ik heb al iemand waar ik mee praat en ik heb ook geprobeerd met mijn ouders te praten, maar zij willen niet naar me luisteren. Hebben jullie een idee hoe ik deze situatie kan verbeteren?

  • JouwGGD

   Beste Anne,

   Is er toch een mogelijkheid met je ouders te praten? bv met iemand erbij? Jij hebt er duidelijk last van.
   Je kan altijd met veilig thuis overleggen.
   (je ouders willen toch zelf ook niet dat deze situatie blijft bestaan)

   P. Jansen Jeugdarts

 2. romy

  hee, ik ben romy, ik heb bijna wekelijks wel ruzie thuis, mijn vader is toen ik klein was overleden, mijn moeder begrijpt niet dat ik hem nog mis want ik was ”te klein om het te begrijpen” ik was toen 6 dus heb bijna geen herrinneringen maar dat mis ik juist en doordat thuis altijd ruzie is en ik alles fout doe mis ik hem alleen maar meer..

  • JouwGGD

   Beste Romy,

   Als ik het goed begrijp zijn het twee dingen. Het iedere dag ruzie hebben en het missen van je vader. De combinatie maakt het nog extra lastig.
   Het eerste is dat jij ergens je hart moet kunnen luchten, is er een persoon waarmee je een goede band hebt? (familie, mentor, zorgteam school?)
   Op de site van mindmasters staat nog een artikel over ruzie, maar ook over verlies bv.
   Er is ook de stichting ‘Achter de regenboog’ waar ze gespecialiseerd zijn met rouw verwerking. Goed om eens te kijken wat jou kan helpen en jullie kan ondersteunen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  ik ben een meisje van 16 jaar. Ik heb Autisme en ADHD. ik heb (bijna) dagelijks ruzie met mijn ouders + zusje. vaak als ik samen met mijn zusje in 1 kamer ben, gaat het mis. maar ook komen de ruzie doordat ik op alles en iedereen let… ik wil dat dit stopt maar ik weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken. kunnen jullie mij helpen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ben je nog steeds onder behandeling van een specialist? Ik denk wel dat je een soort vangnet nodig hebt.
   Neem aan dat je ouders en zus ook met het zelfde probleem zitten. Niemand wilt ruzie in huis.
   Indien niet dan zou ik zeker eens een afspraak maken bij de huisarts of jeugdarts. Dit mag eerst zonder je ouders.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Jasmijn

  Hallo, ik ben een meisje van 16 ik woon nu al 9 jaar bij mijn vader en het botst heel erg tussen ons, ik word helemaal gek van hem en we hebben constant ruzie. Vooral de laatste tijd. Ik wil de laatste tijd al weg hier uit deze omgeving maar ik stel het telkens uit omdat het toch mijn vader is. Maar de emmer is nu echt over gelopen en ik wil heel graag weg hier wat moet ik doen?