In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien hebben jij en je ouders hele andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ouders met elkaar

Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken over dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt.

60 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

  • JouwGGD

   Beste Fee,

   Er zal goed moeten worden gekeken waar de boosheid/agressie vandaan komt!
   Ben je gewoon opstandig en wil je je afzetten of is er meer?
   Mogelijk kan je jeugdarts eens met je in gesprek gaan over wat je zou kunnen doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. anoniem

  ik heb thuis heel veel ruzie omdat mijn broertje altijd voorgetrokken word want uiteindelijk op vermissing heeft opgelverd ben 18 jaar dus ze konden niks meer doen toen ben ik in contact gekomen met ggz sinds begin januwari ben ik al bezig met hn maar komt niks van terecht heb geen vaste woonplek word dr een beetje derpesief van