In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien hebben jij en je ouders hele andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ouders met elkaar

Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken over dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt.

25 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. anoniem

  Hoi,

  Ik ben nu 12 en al heel zelfstandig maar ik heb veel verdriet door puberteit, vaak ga ik naar mijn moeder toe als het nodig is maar deze week vanaf oud en nieuw ging het totaal mis mijn ouders hebben vanaf oud en nieuw al hele erge ruzie en het is nu 5-1-2020 van mijn moeder mag ik niks meer voor mijn vader doen en dat kan ik gewoon niet want ik hou van ze allebei even veel ik en mijn oudere broer van 13 zijn heel bang voor een scheiding wat we echt niet zouden willen.. ik eb al een heel groot chatbericht naar ze gestuurd maar mijn vader zegt: ja ik hoop ook dat het allemaal voorbij is en mijn moeder zegt: lieve schat je hebt er niks mee te maken jammer dat je dit meemaakt maar je vader luisterd niet met zijn zatte kop (hij had 1 biertje op) en k weet gewoon even geen raad meer ik heb ook mijn vertrouwens persoon gevraagd maar die weet het ook even niet… mag ik alstublieft hulp??

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Wat een nare situatie, voor jullie als kinderen erg lastig.
   Je wilt hulp, maar het is nog lastig in te schatten waarmee precies!
   Op de site van mindmasters staat een stukje over ruzie en scheiding.
   Kies voor het Kind is ook een site met veel informatie en hulp.
   Kom eens op de chat om te kijken waarmee je nu het meeste kunnen helpen!

   P. Jansen Jeugdarts