In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien hebben jij en je ouders hele andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ouders met elkaar

Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken over dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt.

46 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Ik kan niet goed met mijn broertje zusje en ouders opschieten. Vaak ruzie etc. Ook over kleine dingen. Heb al n tijd n gevoel voor mezelf dat t beter is. Dat ik even het huis uitga. Tijdelijk bij mn opa en oma wonen ofzo. Dat ik even van huis weg ben en even een paar weken voor mezelf.

 2. Anoniem

  Hallo, ik ben een meisje van 15 jaar en het gaat al een tijdje erg slecht thuis. Vooral de laatste tijd lopen de ruzies met mijn vader erg uit de hand. Gisteren had ik mijn eerste werkdag bij een winkel van 17:00 tot 20:00. Aangezien het rond 20:00 al donker is buiten, wilde hij me per se brengen en ophalen. Ik heb tegen hem gezegd dat ik niet zeker wist hoe laat ik écht klaar zou zijn en dat het waarschijnlijk iets langer duurde. Hij zei dat het prima was en we hadden afgesproken dat hij dan in de auto zou wachten. Om 20:00 sloot de winkel en ik moest helpen om het geld in de kassa te tellen. Rond 20:15 begon hij met aanbellen en op de deur te rammen. Ik ben toen naar de deur gegaan en heb gezegd dat ik nog niet klaar was en dat ik zo snel mogelijk kom. Om 20:30 was ik klaar met het tellen van het geld in de kassa en ben ik samen met mijn filiaal manager naar buiten gegaan. Hij heeft toen tegen mijn filiaal manager geschreeuwd. Dingen als dat het een “k*tbedrijf” is. We zijn toen naar huis gereden en thuis is hij niet opgehouden. Hij bleef naar me schreeuwen en kreeg uiteindelijk ook ruzie met mijn moeder. Ik heb de hele avond gehuild en ben de volgende dag ook niet naar school gegaan. Hij heeft die morgen schoenen naar me gegooid omdat ik niet wilde gaan. Ik ben ’s middags naar een vriendin toe gegaan omdat ik niet meer huis wilde zijn Toen ik thuis kwam , was hij dronken en wilde hij 112 bellen omdat mijn moeder een zelfmoordpoging heeft gedaan. Hij was een paar uur geleden nog steeds bezig. Ik hoorde hem zelfs zeggen dat ik mag sterven en dat er niks meer van me gaat komen. Dat ik niks ben zonder hem. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik zou graag uit huis gaan, maar ik wil mijn moeder niet achterlaten met hem. Ik ben echt heel ongelukkig.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Wat naar allemaal, zeker indien je het zelf zo goed denkt te hebben geregeld.
   Het huis uit gaan is wel erg drastisch, ook je moeder lijkt echt hulp te kunnen gebruiken.
   Je kan ten alle tijden naar voor een veilig thuis. Het is ook goed om het er met iemand over te hebben; mogelijk op school of met vriendinnen. Die willen je vast helpen.

   P. Jansen Jeugdarts