In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien hebben jij en je ouders hele andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ouders met elkaar

Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken over dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt.

50 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anouck

  Mijn moeder bedoeld alles waarschijnlijk met haar beste wil maar over elk wissenwasje maakt ze een ontzettende ruzie tot schreeuwend en schelden aan toe. Ze moet alle controle hebben in het hele huis, wat niet altijd mogelijk is natuurlijk. Als iemand iets van een afspraak afgaat ( 10 u thuis, door verkeerd, lekke band etc 5 minuten laten) dan barst er weer een bom in huis (vaak duren de ruzie’s 2 a 3 dagen). ook gebruikt zij elk verhaal dat ik (uit goeie wil) vertel, elke gebeurtenis ( goed of kwaad) gebruikt ze tegen je. bijv. ik heb toen ik 12 was (ben nu 20) ooit een keer snachts op mijn telefoon gezeten. sinds dien hoor ik elk moment dat ze aangrijpt ”ja maar toen deed je dat .. ze vertrouwd mij en mijn vader niet, als wij zeggen dat iets zwart is weet zij 100% zeker dat het wit is( ookal zeggen anderen dat het zwart is, ookal is er zichtbaar bewijs van dat het niet zo is). En het ergste van alles is dat zij afspraken maakt en deze verdraaid tot haar zin en vervolgens weer een ruzie begint en schreeuwt dat ik nooit afspraken na kom (ook dit staat regelmatig zwart op wit op de app, en dan nog weet ze te vertellen dat het niet zo is). Ik dring niet meer door tot haar, mijn vader heeft normale gesprekken geprobeerd, heeft gepoogd door haar een spiegel voor te houden, heeft geschreeuwd maar niets werkt. Ik kan er niet meer tegen. mijn broertje sluit zich zelf op in de kamer en probeert het soms te sussen, maar ook dit is tevergeefs. ik weet niet meer wat ik moet en ik ben er klaar mee, het wordt steeds erger. ook mijn vader beaamd dit.
  Ik weet, ik ben 20, ik kan het huis uit maar ik zit financieel niet heel ruim.. ik ben al veel aan het werk en ik leen al ivm studie dus meer dan ik nu doe is niet mogelijk.

  • JouwGGD

   Beste Anouck,

   Op mindmasters staan artikelen, o.a. over ruzie.
   Er bestaat ook de organisatie Timon. Indien je echt het huis uit wil/moet!
   Goed om bij je studie je thuissituatie uit te leggen. Vaak is er aan een studie of school ook maatschappelijk hulp verbonden of iets anders mogelijk.

   Kom je er niet uit, ben je altijd welkom op de chat!
   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Britt,

   Indien er wordt geslagen is dat huiselijk geweld. Ik snap dat het lastig is maar zo door laten gaan is ook geen optie.
   Veilig thuis kan je mogelijk verder helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Ik kan niet goed met mijn broertje zusje en ouders opschieten. Vaak ruzie etc. Ook over kleine dingen. Heb al n tijd n gevoel voor mezelf dat t beter is. Dat ik even het huis uitga. Tijdelijk bij mn opa en oma wonen ofzo. Dat ik even van huis weg ben en even een paar weken voor mezelf.

 3. Anoniem

  Hallo, ik ben een meisje van 15 jaar en het gaat al een tijdje erg slecht thuis. Vooral de laatste tijd lopen de ruzies met mijn vader erg uit de hand. Gisteren had ik mijn eerste werkdag bij een winkel van 17:00 tot 20:00. Aangezien het rond 20:00 al donker is buiten, wilde hij me per se brengen en ophalen. Ik heb tegen hem gezegd dat ik niet zeker wist hoe laat ik écht klaar zou zijn en dat het waarschijnlijk iets langer duurde. Hij zei dat het prima was en we hadden afgesproken dat hij dan in de auto zou wachten. Om 20:00 sloot de winkel en ik moest helpen om het geld in de kassa te tellen. Rond 20:15 begon hij met aanbellen en op de deur te rammen. Ik ben toen naar de deur gegaan en heb gezegd dat ik nog niet klaar was en dat ik zo snel mogelijk kom. Om 20:30 was ik klaar met het tellen van het geld in de kassa en ben ik samen met mijn filiaal manager naar buiten gegaan. Hij heeft toen tegen mijn filiaal manager geschreeuwd. Dingen als dat het een “k*tbedrijf” is. We zijn toen naar huis gereden en thuis is hij niet opgehouden. Hij bleef naar me schreeuwen en kreeg uiteindelijk ook ruzie met mijn moeder. Ik heb de hele avond gehuild en ben de volgende dag ook niet naar school gegaan. Hij heeft die morgen schoenen naar me gegooid omdat ik niet wilde gaan. Ik ben ’s middags naar een vriendin toe gegaan omdat ik niet meer huis wilde zijn Toen ik thuis kwam , was hij dronken en wilde hij 112 bellen omdat mijn moeder een zelfmoordpoging heeft gedaan. Hij was een paar uur geleden nog steeds bezig. Ik hoorde hem zelfs zeggen dat ik mag sterven en dat er niks meer van me gaat komen. Dat ik niks ben zonder hem. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik zou graag uit huis gaan, maar ik wil mijn moeder niet achterlaten met hem. Ik ben echt heel ongelukkig.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Wat naar allemaal, zeker indien je het zelf zo goed denkt te hebben geregeld.
   Het huis uit gaan is wel erg drastisch, ook je moeder lijkt echt hulp te kunnen gebruiken.
   Je kan ten alle tijden naar voor een veilig thuis. Het is ook goed om het er met iemand over te hebben; mogelijk op school of met vriendinnen. Die willen je vast helpen.

   P. Jansen Jeugdarts