In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien hebben jij en je ouders hele andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ouders met elkaar

Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken over dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt.

51 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniempjeee

  Hey ik ben 14 jaar en ik heb 1 zus die nu bij mijn vader woont mijn ouders zijn gescheiden en ik woon bij mijn moeder en mijn stiefvader. Mijn moeder en mijn stiefvader hebben regelmatig ruzie over geld want mijn stiefvader heeft een tijd niet gewerkt en heeft nu geen geld. Dit is al een keer eerder gebeurd in april maar nu weer een keer. De rekeningen worden niet betaalt en mijn moeder is boos en verdrietig. Ik wordt er soms bij betrokken en heb al uitgelegd dat dit niet fijn is voor mij en ik wil gewoon hier blijven wonen waar ik nu woon maar ze hebben vaak ruzie die dan zo 2 weken kan duren ik hoop dat jullie mij kunnen helpen want ik trek het niet meer.
  Groetjes …

  • JouwGGD

   Beste Anoniempjeee,

   Wat een nare situatie! Praten helpt. Je kan kijken in je omgeving of er iemand je situatie begrijpt en je kan helpen.
   Je zou ook met je moeder en stiefvader samen/apart kunnen praten, over wat je zou willen en hoe je ze misschien kan helpen.
   Niemand wil dat ruzie blijft bestaan, echter heb je soms iemand nodig om een oplossing te vinden.
   Op de chat kan je misschien nog een speciale situatie bespreken.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Eden

  Hoi, ik ben 15 jaar en mijn oudste broertje is bijna 13. Hij is erg aan puberen, blijft zitten op school, haalt onvoldoendes en is brutaal en scheld mijn moeder uit. Mijn moeder en mijn broertje hebben hetzelfde karakter en ze hebben de hele tijd ruzie, Mijn moeder denkt ook dat mijn broertje niet zijn best doet. Als het een keer gezellig is vind een van beide wel weer iets om over te ruziën. Mijn moeder en ik hebben een goede band en ze verteld bij mij over hem, en dan wilt ze natuurlijk dat ik haar gelijk geef. Maar ik heb ook een goede band met mijn broertje dus ik kan het hem ook niet aandoen om het te verklikken voor iets. Ik vind dit heel vervelend want er zijn dus telkens ruzies tussen mijn moeder, mijn broertje en mijn vader. Kan ik er iets aan doen? Moet er hulp ingeschakeld worden? Dit is namelijk allang zo en ik kan het niet meer aan.

  • JouwGGD

   Beste Eden,

   Is het een idee om een keer met de hele familie om de tafel te gaan zitten en dit te vertellen?
   Jij hebt er last van dat jij tussen twee ruziënde mensen zit, terwijl je er eigenlijk niets mee te maken hebt.
   Mogelijk dat beide partijen dan eens gaan nadenken over hun aandeel in dit gebeuren.

   Misschien kunnen we op de chat nog een stapje verder helpen.
   P. Jansen Jeugdarts

 3. S.

  Beste,
  Ik ben een meisje van 19 jaar, ik heb een broertje van 15, die woont (net als ik) nog thuis bij onze ouders, ook heb ik een zus van 22, zei woont op kamers.
  Er is altijd ruzie in huis, maakt niet uit welke tijdstip. Als er geen discussie is dan begint mijn moeder er wel weer een. Mijn broertje gaat vaak niet naar school, mijn zus heeft zwaar obesitas en mijn vader staat op het punt te scheiden van mijn moeder (al gelooft mijn moeder dat gewoon niet). Eigenlijk is het als sinds dat ik naar de middelbare school ben gegaan niet meer leuk in huis, en dat is nu 7 jaar geleden ongeveer.

  Ik weet niet wat ik moet doen, ik maak me over alles nogal veel zorgen, en ondertussen heb ik het ook druk met mijn opleiding en andere zaken die ik moet onderhouden. Naar mijn idee word het alleen maar slechter met de sfeer in huis.

  • JouwGGD

   Beste S.

   Wat een rot situatie! Dit ga je ook niet snel even veranderen.
   Heb je al eens met andere over je zorgen gesproken? Dit helpt vaak al om een en ander op een rijtje te zetten.
   Wat zou je willen, wat zijn opties. Hoe zie jij de toekomst in relatie tot je moeder en mogelijk daar los van ten opzichte van je vader.
   Misschien dat je op de chat gezamenlijk een stapje verder kan komen.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 4. Shivani

  Ik ben een meisje van 17 jaar.Ik woon al een tijdje bij mijn vader vanwege ruzie met mijn moeder en door die ruzie mag ik nu mijn zusje niet meer zien terwijl ik haar zoveel mis. Wat moet ik nu doen

  • JouwGGD

   Beste Shivani,

   Ligt een beetje aan de situatie (hoe oud is je zus, wil ze jou ook zien, hoe houden ze haar tegen jou te zien, hebben jullie elkaars telefoonnummer).
   Lijkt mij het beste om met je Vader te bespreken. Mogelijk is er toch ergens een ingang om met haar in contact te staan zonder dat je je moeder daarmee pijn doet?
   Je bent altijd welkom op de chat om de mogelijkheden uit te diepen.

   P. Jansen Jeugdarts