In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien hebben jij en je ouders hele andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ouders met elkaar

Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken over dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt.

12 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Mijn ouders hebben elk weekend ruzie met elkaar, ze drinken alcohol, en dan hebben ze steeds ruzie, ik ben 19 jaar.

  Ik heb een vriendin, elke ruzie gaat over haar, ondat ze me schijnbaar “me dood wordt” omdat ze zelf niet zo goed weet wat ze wil gaan doen qua werk.. school enz. Mijn ouders maken steeds ruzie over mijn vriendin en dat ze niet voed voor me is. Maar dat is pure bullshit, ik ben hartstikke gelukkig, en heb geleerd van me vorige relaties. mijn vriendin is hartstikke lief en zorgzaam en is t beste wat ne ooit is overkomen. Maar mijn ouders gooien constant roet in t eten, elk weekend. Ik raak er depresief van en krijg echt een trauma.. want de ruzies zijn enorm heftig. Ik moet zelfs paar keer het huisuit (nooit gebeurd gelukkig) maar dat ze ermee dreigen zegt al genoeg, ik mag maar oprotte volgens hun, en de volgendedag dien ze net alsof er niks aan de hand is. Mijn ouders accepteren mijn vriendin niet ofso, heel raar.
  Ik wordt helemaal gek. Een goed gesprek met me ouders heeft geen nut want ze drinken alcohol.

  Wat moet ik doen…???😭

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Lastige situatie! heel vervelend allemaal.
   Is er ook op de momenten dat er niet gedronken is geen gesprek met je ouders aan te gaan?
   Mogelijk moet je ook in deze situatie kijken wat je zelf wil. Indien de situatie niet te veranderen is en wel onveilig, kan je kijken welke andere woonvormen mogelijk zijn.
   De veiligheid staat voorop hierin en op sommige momenten lijkt het of er geen veiligheid aan je geboden kan worden.
   In deze situaties is het mogelijk om met veilig thuis te overleggen om de situatie te veranderen. Je bent altijd welkom op de Chat.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Ik ben 16 jaar en heb de afgelopen tijd steeds meer ruzie met mijn moeder, mijn moeder en ik zijn het zelfde dus dat botst heel erg ik heb ook een hele andere mening als haar maar als ik zeg dat ik een ander mening er over hebben het er niet mee eens ben dan heb ik de poppen aan het dansen , mijn ouder zijn gelovig en ik zie dat niet zo zitten daar is nu elke dag ruzie over ik zou graag willen dat het stopt heeft iemand hier tips voor mij ?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Dit een moeilijke positie. Is er wel overleg mogelijk of is dat in dit geval uitgesloten.
   Om ruzie te voorkomen kan je kijken wat waar je je zo kan inpassen dat je je ouders niet voor het hoofd stoot.
   Niemand wil ruzie, ook je ouders niet. Echter willen ze bepaalde andere dingen mogelijk wel, waar jij nu niet achter staat.
   Gaat dit nog samen en kunnen jullie samen hierover uit komen of is er zo’n strijd dat jullie niet meer door 1 deur kunnen.
   Misschien is er wel iemand in jullie omgeving die kan bemiddelen tussen jullie, mogelijk iemand die jullie beide standpunten begrijpt.
   Bv familie of de huisarts… mogelijk kunnen jullie daar bemiddeling bij vragen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. anoniem

  Hoi,

  Ik ben nu 12 en al heel zelfstandig maar ik heb veel verdriet door puberteit, vaak ga ik naar mijn moeder toe als het nodig is maar deze week vanaf oud en nieuw ging het totaal mis mijn ouders hebben vanaf oud en nieuw al hele erge ruzie en het is nu 5-1-2020 van mijn moeder mag ik niks meer voor mijn vader doen en dat kan ik gewoon niet want ik hou van ze allebei even veel ik en mijn oudere broer van 13 zijn heel bang voor een scheiding wat we echt niet zouden willen.. ik eb al een heel groot chatbericht naar ze gestuurd maar mijn vader zegt: ja ik hoop ook dat het allemaal voorbij is en mijn moeder zegt: lieve schat je hebt er niks mee te maken jammer dat je dit meemaakt maar je vader luisterd niet met zijn zatte kop (hij had 1 biertje op) en k weet gewoon even geen raad meer ik heb ook mijn vertrouwens persoon gevraagd maar die weet het ook even niet… mag ik alstublieft hulp??

 4. L

  Hoi,

  Mijn ouders hebben al een langere tijd een niet fijn lopende relatie met elkaar. Mijn vader heeft een alcohol probleem, hij drinkt elke dag ongeveer 1,5 fles wijn. Hij probeert dit voor mijn moeder te verbergen door flessen te verstoppen en opnieuw in te schenken als me moeder even boven is. Mijn moeder weet dit, ze heeft al een aantal keer geprobeerd hierover met me vader in gesprek te gaan, dit lukt nooit. Ook ik heb al meerdere malen aangegeven dat ik me zorgen maak en last heb van het alcohol gebruik van mijn vader. Hij zegt zelf het onder controle te hebben. 2 maanden terug ben ik in geheim naar mijn huisarts geweest om de zorgen rondom mijn vader met hem te delen, de huisarts kan niks voor mijn en mijn moeder doen. Ik zie mijn vader cognitief achteruit gaan.

  Ik heb een goede band met allebei mijn ouders één op één. Wanneer we met zijn drieën zijn negeren mijn ouders elkaar, er is ontzettend veel spanning. Als er iets moet worden overlegd loopt dit altijd uit de hand in ruzie en irritatie. Ik probeer te bemiddelen tussen mijn ouders, maar neig vaak naar mijn moeders kant, dit door de onredelijkheid en respectloosheid die mijn vader krijgt wanneer hij gedronken heeft. Ik heb erg te doen met mijn moeder.

  Ik ben zelf 20 jaar. Ik heb een oudere broer en zus die het huis al een poos uit zijn. Ik vertel hun over de situatie thuis, maar voel me toch erg alleen, omdat ik degene ben die er midden in zit. Ik vlucht in de weekenden vaak naar mijn vriend. Met hem kan ik goed praten, ook met zijn ouders. Ik weet dat ik op mijn leeftijd ook op mezelf kan gaan wonen, maar ik wil me moeder niet achterlaten.. het idee maakt me verdrietig. Als mijn vader niet zou drinken zou er al zoveel opgelost zijn. Dit is dan ook mijn allergrootste wens, maar me vader wil geen hulp, hij zegt dat alle mannen drinken..

  Als iemand tips of advies voor mijn situatie heeft hoor ik het hoor graag, bedankt voor het lezen!!

  • Anoniem

   Hallo,

   Ik heb al een tijdje extreme ruzie met mijn zusje. Ze is echt extreem veranderd sinds ze met verkeerde vrienden omgaat en ik word hier de dupe van. Ze neigt ook naar de drugs toe. Als ze haar zin niet krijgt wordt ze agressief naar mij toe, alles wordt op mij afgereageerd. Als ik om hulp vraag bij mijn ouders word ik vaak genegeerd want ze doen er niks tegen.

   Kort gezegd, ik voel me niet meer fijn thuis. Ik heb een zusje die het me extreem moeilijk maakt en waarmee ik vaak slaande ruzie heb.

   Wat kan ik doen?

   Met vriendelijke groet.

   • JouwGGD

    Beste Anoniem,

    Je zal toch thuis het gesprek moeten gaan voeren, mogelijk kan iemand je daarbij helpen…
    Zijn er andere mensen in de omgeving… familie, mentor, huisarts… geef aan waar jij last van heb en dat jij daardoor in de knel komt te zitten.
    Ga met elkaar kijken wat je zou kunnen oplossen of waarin je elkaar tegemoet kan komen.

    P. Jansen Jeugdarts