In elk gezin is wel eens onenigheid. Maar wat als je over alles ruzie krijgt met je ouders? Of dat je broer of zus het bloed onder je nagels vandaan haalt? Of vliegen je ouders elkaar steeds in de haren en verpest dat de sfeer thuis? De een wordt daar verdrietig van, de ander juist kwaad. Ben jij degene die met deuren slaat? Of trek je je terug op je kamer? Iedereen gaat anders om met ruzie.

Ruzie met je ouders

Misschien hebben jij en je ouders hele andere ideeën over wat goed is of wat hoort. Dan kan dat flink botsen, helemaal als jij steeds meer wilt doen waar je zelf achter staat. Het kan vooral conflicten opleveren als je opgroeit tussen twee culturen. Het is allemaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het steeds uit de hand loopt. Als het thuis niet zo lekker gaat, dan heeft dat gevolgen voor je humeur, maar ook voor je zelfvertrouwen.

Ouders met elkaar

Het kan ook zijn dat je ouders veel ruzie met elkaar hebben. Dat is vervelend. Maar behalve dat het niet gezellig is voor de anderen in huis, kun je je ook zorgen gaan maken over dat ze misschien gaan scheiden. Of misschien denk je dat jij er iets mee te maken hebt? Maar je moet je realiseren dat het de ruzie van je ouders is. Zij hebben het meningsverschil en alleen zij kunnen het oplossen. Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of minder goed concentreren op school, dan is het goed om er eens met je ouders over te praten. Dat is geen wondermiddel, maar het kan wel opluchten als je gezegd hebt wat jij vervelend vindt.

90 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. ...

  Mijn moeder is overleden en daar heb ik veel moeite mee , ik heb nu een stiefmoeder thuis en me vader die op een booreiland werkt dus bijna niet thuis is. Ik kan echt niet naar me stiefmoeder luisteren en heb elke dag ruzie met haar. En ik wordt er zo kwaad van ik wil dat ze weg gaat

 2. Anoniem

  Hallo, ik ben een meisje van 19 jaar. Ik woon bij mijn ouders en mijn broertje. Mijn ouders hebben regelmatig ruzie en ik ook met hun. Ik mag niet veel van ze. Daardoor zit ik ook veel boven op mijn kamer of op werk. Dus ik kan feestjes en een vriend bijv. vergeten. Nu heb ik wel een vriend ongeveer 3 jaar lang. Ik heb het niet aan mijn familie verteld, want ik weet hoe ze dat vinden. En al eerder sloeg mijn vader mij, omdat ik samen afsprak met een vriendin van mij en een jongen erbij. Ze waren allebei collega’s. Dit is niet de enige keer dat mijn vader mij sloeg, helaas is dit vaker gebeurt. En weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Voel me de laatste tijden erg alleen en verdrietig.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Wat een nare situatie! Ik begrijp dat je werkt en daarnaast niet meer op school zit?
   Het zou goed zijn om er met iemand over te praten en te kijken wat je zou kunnen en willen doen.
   Als eerste mogelijk met je broertje, heeft die de zelfde problemen? Veiligthuis is altijd bereikbaar ook voor overleg!
   Op de chat kunnen we je situatie iets meer uitdiepen om je een stap verder te helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Rosa

  Hallo, mijn naam is Rosa en ik ben 18 jaar. Mijn ouders hebben bijna elke dag ruzie en dat komt vooral door me kleine zusje van 16 jaar. Ze zit nog in puberteit snap ik opzich wel maar soms vind ik dat ze een beetje te er gaat. Vanwege de ruzies bijna elke dag wordt ik er erg bang van. Mijn hart begint zo snel te kloppen en ik moet ook erg huilen. Ik weet niet wat ik hier aan kan doen.

  • JouwGGD

   Beste Rosa,

   Lijkt mij dat je zus en ouders hier ook niet op zitten te wachten! Zeker als jij er zelf zo van hebt, is dat een mooie opening om op tafel te leggen.
   Zou het lukken om er met je ouders en zus over te praten: “ik heb er last van dat er ruzie hier in huis ontstaat, ik moet huilen en kan me niet meer op mijn eigen werk concentreren, kunnen we dit op een of andere manier stoppen?”. Soms werkt het om een buitenstaander of een familie-lid hierbij uit te nodigen, die kan het gesprek begeleiden en zorgen dat het niet een spelletje welles nietes wordt.
   Op mindmaster staan nog meer tips.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Noname

  Hoii ik ben een meisje van 16 jaar. Ik heb bijna wel elke dag ruzie met mijn moeder. Dit gaat al super lang zo. Ik merk dat ik hierdoor mijzelf slechter ga voelen. We hebben al een keer gepraat, maar dat heeft niks geholpen. Het lieft wil ik weg hier en ik weet ook niet goed wat ik hier aan kan doen.

 5. Ano

  Hoii ik ben een meisje van 16 jaar. Ik heb bijna wel elke dag ruzie met mijn moeder. Dit gaat al super lang zo. Ik merk dat ik hierdoor mijzelf slechter ga voelen. We hebben al een keer gepraat, maar dat heeft niks geholpen. Het lieft wil ik weg hier en ik weet ook niet goed wat ik hier aan kan doen.

  • JouwGGD

   Beste Ano,

   Praten toen heeft niet geholpen! Is dat iets wat je wel zou willen. Soms helpt het om er een derde persoon bij te hebben die niet direct betrokken is.
   Een soort mediator (vriendin, mentor, buurman).
   Indien je echt het huis uit wilt, of mogelijk tijdelijk voor een adem pauze kan je een keer bij stichting Timon kijken.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anno

  Hallo ik ben een meisje van 15 jaar ik heb 4 dagen in de week ruzie met mijn moeder net ook weer het gaat
  Om de domste dingen en ik wil het huis uit school gaat niet meer goed hierdoor enzo wat moet ik doen

  • JouwGGD

   Beste Anno,

   Het is een moeilijke situatie en op jouw leeftijd zal je hier goed over moeten nadenken.
   Is de situatie thuis echt niet meer te redden? je geeft aan dat school ook niet goed gaat. Is er al hulp via die kant? bv een zorgcoördinator of mentor, eventueel de jeugdarts.
   Niemand in het gezin wil dat er elke dag ruzie onstaat om deze dingen, maar er moet wel overeenstemming ergens ontstaan.
   Lukt het echt niet en zoek je een plaats om thuis te ontvluchten, kan je eventueel contact opnemen met Stichting Timon.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anne

  Mijn ouders hebben al jaren ruzie met elkaar, me vader heeft ooit vroeger een x aangegeven om te gaan scheiden maar toen wouden ze samen proberen maar dat is nooit gelukt. Over alles hebben ze ruzie. Dan lopen ze weer boos weg en word er niks meer gezegd. Dan gaat het een paar dagen goed en weer begint het weer opnieuw. Nu heeft mijn moeder ook nog te horen gekregen afgelopen zomer dat ze terminaal is. In plaats van dat ze leuke laatste jaren heeft, lijken het eigenlijk alleen maar rotter te worden omdat de ruzies maar doorgaan. Ik heb al zovaak tegen ze gezegd dat ze zich normaal moeten gaan gedragen en respect moeten tonen, niks werkt. Ook heb ik gezegd dat ze eens moeten nadenken hoe het voor mij en mijn zusje is om telkens die ruzies mee te maken. Ik heb gewoon liever dat ze gaan scheiden want ik word hier echt boos en verdrietig van. Maar in de situatie hoe het nu zit is dat onmogelijk

  • JouwGGD

   Beste Anne,

   Helaas is dat vaak de werkelijkheid waarmee kinderen opgezadeld worden!
   Er is wel een organisatie die zich daar mee bezig houd; Kies voor het Kind!
   Mogelijk kunnen jullie daar een keer contact mee opnemen.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. ano

  ik heb vaak ruzie met mijn ouder of zussen en soms wil ik daarom ook iets meer aandacht kunnen jullie mij wat tips geven om ruzies te ver komen de ruzies komen vaak door dat ik dingen niet doe of juist doe en dan doe ik daarna iets fout en worden ze gelijk boos ik wil graag tips voor mij en mijn ouders die ik kan uit proberen

  • JouwGGD

   Beste Ano,

   Op de site van mindmasters.nl staat een artikel over ruzie. Je kan daar ook een coach krijgen digitaal.
   Wat ook kan is het een keer in de familie te bespreken. Neem aan dat je ouders en zus ook niet op ruzie staan te wachten. Maak op een moment dat er nog geen spanning is afspraken over wat er van elkaar verwacht wordt.
   Het is natuurlijk niet handig om bed tijden te bespreken indien je net te laat thuis bent gekomen.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Fee,

   Er zal goed moeten worden gekeken waar de boosheid/agressie vandaan komt!
   Ben je gewoon opstandig en wil je je afzetten of is er meer?
   Mogelijk kan je jeugdarts eens met je in gesprek gaan over wat je zou kunnen doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. anoniem

  ik heb thuis heel veel ruzie omdat mijn broertje altijd voorgetrokken word want uiteindelijk op vermissing heeft opgelverd ben 18 jaar dus ze konden niks meer doen toen ben ik in contact gekomen met ggz sinds begin januwari ben ik al bezig met hn maar komt niks van terecht heb geen vaste woonplek word dr een beetje derpesief van