Ben je verliefd?

Ben je verliefd op iemand? Dan voel je vaak kriebels, ofwel vlinders in je buik als je aan diegene denkt of diegene ziet. Je vindt die persoon geweldig. Soms word je zenuwachtig als hij of zij in de buurt is. Omdat je vaak aan hem/haar denkt, is het soms lastig om je op andere dingen te concentreren, zoals huiswerk.

Je kunt verliefd zijn op iemand uit je omgeving, bijvoorbeeld iemand uit de klas of uit je straat. Maar je kunt ook verliefd zijn op iemand die onbereikbaar is, zoals je idool.

Verkering krijgen

Als je verliefd op iemand bent, en diegene is dat ook op jou, dan kun je verkering krijgen. Je gaat elkaar vaker zien. Misschien ga je zelfs tongzoenen, elkaar strelen of meer. Misschien denk je er wel eens aan hoe het is om met elkaar naar bed te gaan.

Zorg dat je elkaar goed kent voordat je verder gaat dan elkaars hand vasthouden. Neem je tijd. Tongzoenen, strelen of met elkaar naar bed gaan: jij mag helemaal zelf beslissen of je dat wil. Doe nooit iets wat je niet wilt.

Ik heb liefdesverdriet, wat nu?

Soms is de persoon waar jij verliefd op bent niet verliefd op jou. Of hij of zij was het wel, maar is het niet meer. Je verkering gaat bijvoorbeeld uit. Dan kun je liefdesverdriet krijgen. Je voelt je verdrietig of boos, of allebei. Liefdesverdriet kan heel heftig zijn, je kan er erg van slag van raken.

Toch is het goed om te weten dat liefdesverdriet weer voorbij gaat. Afleiding zoeken helpt, ook al heb je er geen zin in. Door te sporten, een hobby of met vrienden of vriendinnen af te spreken, denk je minder aan het verdriet en voel je je vanzelf minder verdrietig of boos.

23 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. gglvn

  twee jaar geleden op het einde van mijn middelbare school ben ik op school een jongen tegengekomen waar ik helemaal gek op was. hij wist het maar hij vond mij niet leuk. nu zitten we op hetzelfde mbo school. heel af en toe zie ik hem nog op school. ik wil graag met hem praten maar ben daar te verlegen voor, omdat het eigenlijk wel een beetje raar is als je zomaar begint te praten met wie je geen vrienden bent. wat kan ik doen??

  • JouwGGD

   Beste gglvn,

   Zorg dat je hem vaker tegen komt, daarna toch de stoute schoenen aantrekken.
   “Hee jij hier, ik ken je nog van vroeger maar heb je toen nooit echt gesprokken. Hoe ben jij hier op school terechtgekomen?”
   Wie niet waagt wie niet wint.

   P. Jansen Jeugdarts