Ben je verliefd?

Ben je verliefd op iemand? Dan voel je vaak kriebels, ofwel vlinders in je buik als je aan diegene denkt of diegene ziet. Je vindt die persoon geweldig. Soms word je zenuwachtig als hij of zij in de buurt is. Omdat je vaak aan hem/haar denkt, is het soms lastig om je op andere dingen te concentreren, zoals huiswerk.

Je kunt verliefd zijn op iemand uit je omgeving, bijvoorbeeld iemand uit de klas of uit je straat. Maar je kunt ook verliefd zijn op iemand die onbereikbaar is, zoals je idool.

Verkering krijgen

Als je verliefd op iemand bent, en diegene is dat ook op jou, dan kun je verkering krijgen. Je gaat elkaar vaker zien. Misschien ga je zelfs tongzoenen, elkaar strelen of meer. Misschien denk je er wel eens aan hoe het is om met elkaar naar bed te gaan.

Zorg dat je elkaar goed kent voordat je verder gaat dan elkaars hand vasthouden. Neem je tijd. Tongzoenen, strelen of met elkaar naar bed gaan: jij mag helemaal zelf beslissen of je dat wil. Doe nooit iets wat je niet wilt.

Ik heb liefdesverdriet, wat nu?

Soms is de persoon waar jij verliefd op bent niet verliefd op jou. Of hij of zij was het wel, maar is het niet meer. Je verkering gaat bijvoorbeeld uit. Dan kun je liefdesverdriet krijgen. Je voelt je verdrietig of boos, of allebei. Liefdesverdriet kan heel heftig zijn, je kan er erg van slag van raken.

Toch is het goed om te weten dat liefdesverdriet weer voorbij gaat. Afleiding zoeken helpt, ook al heb je er geen zin in. Door te sporten, een hobby of met vrienden of vriendinnen af te spreken, denk je minder aan het verdriet en voel je je vanzelf minder verdrietig of boos.

16 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Pippi (niet mijn echte naam)

  Ik ben een meisje van 13 en ik heb al een lange tijd een vriendje (14), ik wil een keer zoenen want dat vind ik speciaal alleen ik heb het nog nooit gedaan en ik weet ook niet zo goed hoe ik moet zoenen. kunnen jullie me helpen??

 2. Anoniem

  Beste jouwggd,
  Op het internet heb ik via een app een jongen ontmoet en we vinden elkaar erg leuk. Ik denk dat mijn ouders het niet goed vinden dat ik met hem praat of met hem zou afspreken want ze hebben me al een keer vertelt over wat ze van onlinedaten vinden. Daarom weten alleen mijn vrienden van hem af. Ik heb al een keer met hem afgesproken en zou dit graag vaker doen, maar dat is nu gwn heel lastig omdat onze ouders er niet vanaf weten en we het dus stiekem moeten doen. HELP!!! Hoe moet ik nu verder?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Er zitten gevaren aan online daten! dat weet je zelf misschien ook wel. Met de situatie van nu is het misschien toch handig dat je met je ouders hierover in gesprek gaat.
   Vanwege deze gevaren zijn je ouder waarschijnlijk terughoudend hierin. Aan jou de taak om te laten zien dat ze je kunnen vertrouwen en dat je goede keuzes maakt.
   Indien ze er zelf achter moeten komen, is het vertrouwen er denk ik helemaal niet meer.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniempje

  Hoi ik ben een meisje uit de 1e en ik vind een jongen leuk die in het 2e zit. Hij lacht elke keer naar me en dan lach ik terug alleen ik wil wel om zijn snap vragen maar hij staat altijd met zijn vrienden en dan durf ik niet naar hem toe te lopen. Heeft iemands tips hoe ik het het beste kan vragen. Kan iemand mij helpen

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje,

   Vroeger deden wij dat altijd met briefjes in lockers! Je kan ook jouw snap op je tas zetten en bij hem het initiatief laten.
   Zelf initiatief nemen kan door hem toch een keer in het voorbij gaan aan te spreken. Complimenteer hem met z’n mooie lach of coole kleding.
   Let op snap dating is niet altijd ongevaarlijk, maar dat weet je wel.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. anoniem

  beste jouwggd
  ik had vorig jaar en relatie met een meisje maar zij vondt ik verdachte dingen zoals een tweede instagram aaccount met raare berichtjes
  of vragen stellen en dan zeggen ik wil even geen contact meer
  dit vondt ik verdacht dus ik zei tegen 2 vrienden ik denk dat ze vreemdgaat
  en 1 van de vrienden zei dat tegen haar en nu hebt ze het uitgemaakt
  nou dat snap ik maar hoe zou ik het een beetje goed kunnen maken
  gr anoniem

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Vertrouwen verliezen is natuurlijk makkelijker dan het te winnen. Zeker na een vertrouwensbreuk.
   Denk dat indien jullie het nog een kans willen geven dat openheid en met elkaar praten de belangrijkste zijn.
   Probeer geen verwijten te maken, maar geef aan wat jij voelde en wat het met jouw deed. Blijf bij jezelf en vul niet in voor een ander.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Sofietje🌈

   Hey ik ben een meisje van bijna 18 en ik heb nog nooit een vriendje gehad. Ik heb wel een aantal jongens leuk gevonden maar het is nooit echt iets geworden maar ik ben bang dat het raar is dat ik nog nooit een vriendje heb gehad is dit raar?

   • JouwGGD

    Beste Sofietje,

    Niets is raar of gek. Jij bepaalt wat je wel en niet wilt. Mogelijk heb je de juiste nog niet gevonden.
    Er zijn geen regels die bepalen wanneer jij een vriendje zou moeten hebben.
    Zorg vooral voor jezelf!

    P. Jansen Jeugdarts

   • Anoniem

    Hallo, “sofietje”

    Ik ben zelf een jongen van bijna 19 jaar ( ik ben over een week of 2 jarig ). Ikzelf heb ook nooit een relatie gehad, dus je bent zeker niet de enige. Ook ik heb 2 meisjes leuk gevonden, maar het is uiteindelijk niet verder gekomen dan simpele praat. Ik ben zelf niet zo sociaal, dat is denk ik ook de reden dat ik nog geen vriendin heb. Dus als je echt graag een vriendje wilt, ga de buitenwereld in. Des te meer mensen je ontmoet, des te groter de kans is dat je iemand leuk gaat vinden die jou ook leuk vindt😊

   • Anoniempje

    Hoi ik ben een meisje van 15 jaar. Ik heb een vriendje maar ik heb hem zien zoenen met mijn bff ik weet niet wat ik moet doen en ben hier heel verdrietig over. Ik zit eraan te denken om het uit te maken maar ik durf niet. Wat moet ik doen?

    • JouwGGD

     Beste Anoniempje,

     Waarom zou je dat niet durven? jij hebt geen misstap begaan … hij wel.
     Ook iets om met je vriendje te bespreken en je bff. Neem aan dat ze niet weten dat jij ze gezien hebt.

     Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Beste jouwggd,
  Ik ben al een poosje verliefd op een meisje (ik ben zelf ook een meisje, biseksueel). We hadden ooit iets samen maar dat maakte ik uit omdat zij 16 is en ik 12. Toen kreeg ze een andere vriendin. We hebben toen een poosje geen contact meer gehad. En toen ging ik weer met haar appen. Toen werd ik weer verliefd. En zij ook. Maar ze weet niet met wie ze wil want met haar andere vriendin is het nog aan. Maar ze heeft bijna geen contact met haar. Ik weet niet wat ik nu wil en hoe ik haar kan helpen.
  Groetjes Anoniem

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Volgens mij moet je eerst weten wat je wil voordat je een ander kan helpen. Let wel dat je ruimte laat voor de wensen en gevoelens van een ander.
   Soms kunnen verhalen van of het praten met andere je helpen.
   kijk eens op de website van Iedereen is Anders. Mogelijk dat je daarmee geholpen bent.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anniempje

  Hallo!,

  Ik zou zeggen ga op 1 april aan hem vragen of hij verkering met jou wilt, wilt hij het niet. Zeg je 1 april, wilt hij het wel. Dan ja heb je verkering.

  Groetjes,
  mij