Ben je verliefd?

Ben je verliefd op iemand? Dan voel je vaak kriebels, ofwel vlinders in je buik als je aan diegene denkt of diegene ziet. Je vindt die persoon geweldig. Soms word je zenuwachtig als hij of zij in de buurt is. Omdat je vaak aan hem/haar denkt, is het soms lastig om je op andere dingen te concentreren, zoals huiswerk.

Je kunt verliefd zijn op iemand uit je omgeving, bijvoorbeeld iemand uit de klas of uit je straat. Maar je kunt ook verliefd zijn op iemand die onbereikbaar is, zoals je idool.

Verkering krijgen

Als je verliefd op iemand bent, en diegene is dat ook op jou, dan kun je verkering krijgen. Je gaat elkaar vaker zien. Misschien ga je zelfs tongzoenen, elkaar strelen of meer. Misschien denk je er wel eens aan hoe het is om met elkaar naar bed te gaan.

Zorg dat je elkaar goed kent voordat je verder gaat dan elkaars hand vasthouden. Neem je tijd. Tongzoenen, strelen of met elkaar naar bed gaan: jij mag helemaal zelf beslissen of je dat wil. Doe nooit iets wat je niet wilt.

Ik heb liefdesverdriet, wat nu?

Soms is de persoon waar jij verliefd op bent niet verliefd op jou. Of hij of zij was het wel, maar is het niet meer. Je verkering gaat bijvoorbeeld uit. Dan kun je liefdesverdriet krijgen. Je voelt je verdrietig of boos, of allebei. Liefdesverdriet kan heel heftig zijn, je kan er erg van slag van raken.

Toch is het goed om te weten dat liefdesverdriet weer voorbij gaat. Afleiding zoeken helpt, ook al heb je er geen zin in. Door te sporten, een hobby of met vrienden of vriendinnen af te spreken, denk je minder aan het verdriet en voel je je vanzelf minder verdrietig of boos.

47 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Pandapeertje21

  Hey JouwGGD!
  Ik ben echt super verliefd op een klasgenoot alleen ik weet niet hoe ik het hem moet vragen of hij ook op mij is en zo niet hoe ik daar dan mee om moet gaan

 2. ANONIEM

  ik vind iemand leuk maar weet niet of hij mij leuk vind hij roept wel de hele tijd mijn naam door de klas en wil de hele tijd dat ik bij hem in een groepje zit met gym en andere vakken.

 3. lotte

  Ik ben al op iemand verlieft maar ik vind hem niet zo leuk dus ik zou het willen uitmaken zonder ruzie maar ik weet niet hoe en ik ben ook nog op iemand anders maar durf hem dat niet te zeggen

  • JouwGGD

   Beste Lotte,

   Indien je iemand niet zo leuk vind, ben je misschien ook niet verliefd op hem.
   Er is geen goede manier om een relatie te stoppen, zeker niet indien het van een kant komt.
   Een onpersoonlijk smsje wordt wel gezien als een foute manier!
   Op sense staan persoonlijke verhalen waarin andere met het zelfde worstelen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. ellie

  hey..
  ik ben al lang op iemand verliefd maar het probleem is dat ik in de 2de zit en dat diegene in de 3de zit. vorig jaar was ik ook verliefd op hem maar ik durfde niet naar hem toe te gaan. dit jaar praat ik wel met hem maar niet zoveel. wat er gebeurt is dat hij alleen naar me kijkt. als ik hem betrap dan kijkt ie snel terug.ik weet niks. het is echt moeilijk! vooral als iedereen zegt dat we bij elkaar passen. best ongemakkelijk. dus?!!

 5. Bloem

  Hoi. Ik wil heel heel graag tips. Ik ben verliefd op een jongen uit m’n klas. We zitten met gym engels nederlands en rekenen bij elkaar in de klas. We maken wel veel oogcontact. Maar ik ben trouwens niet de persoon die op iemand af durf te stappen. Dus kunnen jullie misschien behalve op hem af te stappen ook andere tips geven. Dankje

 6. Julian

  Hoi mensen,

  Ik wil als jongen van 18 één ding meegeven aan alle meiden die straks een jongen gelukkig gaan maken. Ga werken aan je verkering, leg je probleem gelijk uit en wacht niet tot het te laat is. Ik als jongen heb de ervaring dat mijn hersenen niet zullen stoppen met het zoeken van een probleem die er misschien niet eens is. Heb respect voor elkaar dan maak je deze plek een stuk leuker.

  GOUDEN TIP: Leg de telefoon eens weg!

 7. Anoniem

  Ik vind een jongen al heel lang leuk maar hij vind mij niet leuk. Ik heb al wel eens met hem gehad maar dat was op de basisschool en ik zit nu in de tweede. Ik heb het hem vorig jaar al vertelt en toen zei hij nee. Maar ik krijg hem maar niet uit mijn hoofd. Ik vind hem eigenlijk een enorme sukkel maar toch vergeet ik hem niet. Wat moet ik doen?!

 8. aanoniem

  Ik vind een jongen uit een andere klas leuk en ik heb het gevoel dat hij mij ook leuk vind. We hebben samen muziek en dan kijkt hij de hele tijd naar mij. Als ik hem app dat reageert hij wel maar het zijn standaard gesprekken en hij stelt geen vragen aan mij. Ik heb het gevoel dat ik opdring dus ik weet niet of hij mij nou leuk vind of niet. Wat moet ik nu doen? XOXO aanoniem.

   • aanoniem

    Hoi, Hij heeft dus nu met iemand anders maar ik denk dat hij JA heeft gezegd omdat hij zielig vond om NEE te zeggen. Wat moet ik nu doen??

    • JouwGGD

     Beste aanoniem,

     Tja, ga toch eens met hem praten? Ga niet gokken dat hij JA zegt om een ander een plezier te doen.
     Leer hem eerst beter kennen en bepaal daarna wat je met je gevoelens moet of kan…

     P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Carlijn,

   Dit een vraag waar jezelf iets mee moet doen. Is het ook zo dat je op beide verliefd bent.. en zijn beide ook op jou?
   Ken je beide even goed, of juist niet. Heb je het er wel eens met iemand over gehad die je vertrouwd.
   Het is goed om er met iemand over te praten om je gedachten/ gevoelens op een rij te zetten.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Emma

   Ik zou kijken naar wat je van allebei vind. Wat je leuk vind en wat je niet leuk vind. Kijk dan van wie je de meeste positieve dingen hebt en daar kan je dan verder mee gaan. Als dat niks wordt heb je altijd de ander nog!

  • JouwGGD

   Beste Sophie,

   Altijd lastig! weet ook niet wat de rede van de eerdere breuk is en of ex reeds een andere partner heeft.
   Op internet staan veel verschillende adviezen, in verschillende situaties.
   Kan je het er met iemand (vriendinnen of juist je ex) over hebben? Praten helpt gedachtes in je hoofd te ordenen.

   P. Jansen Jeugdarts