Ben je verliefd?

Ben je verliefd op iemand? Dan voel je vaak kriebels, ofwel vlinders in je buik als je aan diegene denkt of diegene ziet. Je vindt die persoon geweldig. Soms word je zenuwachtig als hij of zij in de buurt is. Omdat je vaak aan hem/haar denkt, is het soms lastig om je op andere dingen te concentreren, zoals huiswerk.

Je kunt verliefd zijn op iemand uit je omgeving, bijvoorbeeld iemand uit de klas of uit je straat. Maar je kunt ook verliefd zijn op iemand die onbereikbaar is, zoals je idool.

Verkering krijgen

Als je verliefd op iemand bent, en diegene is dat ook op jou, dan kun je verkering krijgen. Je gaat elkaar vaker zien. Misschien ga je zelfs tongzoenen, elkaar strelen of meer. Misschien denk je er wel eens aan hoe het is om met elkaar naar bed te gaan.

Zorg dat je elkaar goed kent voordat je verder gaat dan elkaars hand vasthouden. Neem je tijd. Tongzoenen, strelen of met elkaar naar bed gaan: jij mag helemaal zelf beslissen of je dat wil. Doe nooit iets wat je niet wilt.

Ik heb liefdesverdriet, wat nu?

Soms is de persoon waar jij verliefd op bent niet verliefd op jou. Of hij of zij was het wel, maar is het niet meer. Je verkering gaat bijvoorbeeld uit. Dan kun je liefdesverdriet krijgen. Je voelt je verdrietig of boos, of allebei. Liefdesverdriet kan heel heftig zijn, je kan er erg van slag van raken.

Toch is het goed om te weten dat liefdesverdriet weer voorbij gaat. Afleiding zoeken helpt, ook al heb je er geen zin in. Door te sporten, een hobby of met vrienden of vriendinnen af te spreken, denk je minder aan het verdriet en voel je je vanzelf minder verdrietig of boos.

46 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

  • JouwGGD

   Beste Sophie,

   Altijd lastig! weet ook niet wat de rede van de eerdere breuk is en of ex reeds een andere partner heeft.
   Op internet staan veel verschillende adviezen, in verschillende situaties.
   Kan je het er met iemand (vriendinnen of juist je ex) over hebben? Praten helpt gedachtes in je hoofd te ordenen.

   P. Jansen Jeugdarts

 1. Daan

  Ik ben nu op basisschool groep 6 ben 11 en ben verliefd zij was ook op mij en we hadden lekkere seks

  • JouwGGD

   Beste Daan,

   De wet schrijft over seks met minderjarigen het volgende: Handelingen met minderjarigen onder de twaalf die bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam zijn verboden.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 2. Julia

  Ik zit in de tweede klas van de middelbare en ik ben verliefd op een jongen maar hij is heel verlegen en ik weet niks over hem en we praten nooit maar toch vind ik hem leuk. We hebben soms wel eens oog contact maar ik durf hem niet aan te spreken.

 3. gglvn

  twee jaar geleden op het einde van mijn middelbare school ben ik op school een jongen tegengekomen waar ik helemaal gek op was. hij wist het maar hij vond mij niet leuk. nu zitten we op hetzelfde mbo school. heel af en toe zie ik hem nog op school. ik wil graag met hem praten maar ben daar te verlegen voor, omdat het eigenlijk wel een beetje raar is als je zomaar begint te praten met wie je geen vrienden bent. wat kan ik doen??

  • JouwGGD

   Beste gglvn,

   Zorg dat je hem vaker tegen komt, daarna toch de stoute schoenen aantrekken.
   “Hee jij hier, ik ken je nog van vroeger maar heb je toen nooit echt gesprokken. Hoe ben jij hier op school terechtgekomen?”
   Wie niet waagt wie niet wint.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Zoëy

  Ik vind iemand heel erg leuk. Maar hij heeft al een vriendin. Maar toch heb ik een idee dat hij mij ook leuk vind! Mijn moeder zei ook al dat er wat speelt tussen ons. Wat zijn de signalen dat hij je leuk vind? Of verbeeld ik het allemaal? Dat zijn vragen die steeds in mijn hoofd rond dwalen. Kunnen jullie mij helpen? Xx Zoëy

 5. Anoniem persoon

  Ik kan het me nog goed herinneren; het was in de eerste klas van de middelbare. Ik woon in een dorp buiten de stad, dus ik fietste meestal alleen heen en terug naar school. Maar na een paar maanden fietste ik ook met een meisje uit mijn klas mee, zij woonde in een ander dorp op de route. Wij fietsten bijna altijd samen terug, gewoon als vrienden. Buiten het fietsen om deden we niks samen en dat bleef zo het hele schooljaar door.
  In de tweede kwamen wij in aparte klassen terecht en hadden we praktisch geen contact meer met elkaar. Dit deed met mij en haar niks. Maar in de derde werden we weer bij elkaar in de klas gezet. We kenden elkaar nog goed en in de eerste paar weken waren wij al weer vrienden en hadden veel contact, ook buiten het fietsen om (zij fietste btw nu met haar beste vriendin en ik met mijn beste vriend). Misschien hadden we wel iets te veel contact want na een maand of anderhalf begon de klas te vermoeden dat wij al verkering hadden maar dat was helemaal niet zo. We waren gewoon vrienden. Maar na nog een mand of twee, begon het waar te worden… Ik was verliefd op haar geworden. Ik durfde haar en niemand anders het te vertellen.
  Het contact was niet alleen via school of fiets; rond die tijd begonnen wij ook te skypechatten en te whatsappen met elkaar. Zelfs af en toe een een anderhalf uurtje videochatten. Ik vond dat echt heel leuk maar ik durfde het nog steeds niet te vertellen. De klas ging wel door met het ‘plagen’ tussen ons en haar vriendinnen hadden wel een vermoeden. Het appen ging door tot in mei, toen kon ik het niet meer uitstaan en werden de vriendinnen te achterdochtig dus verklaarde ik haar mijn liefde. Ze was verrast maar wel blij; ze zei dat ze niet wist of ze me ‘leuk leuk’ vind maar stelde wel voor om een paar keer af te spreken. Dat deden we ook: we hebben een ijsje gegeten en gaan wandelen in de stad en ook een keer een avond bij mijn huis wezen chillen en toen ik haar thuis bracht, hebben we ook geknuffeld.
  Toen ik een derde afspraakje wilde regelen zei ze dat het wel een leuk idee vond maar ze wilde wel duidelijk maken dat ze niet verliefd op me was. Ze zag mij meer als een goede vriend. Op het begin deed dat wel pijn, maar ik wist dat het niet baatte. Voor de rest van het jaar bleven we goede vrienden. We zijn zelf een keertje met onze vrienden en vriendinnen dagjes uit wezen doen enzo. en in het begin van de vierde klas (dit jaar nog) ging het ook nog gewoon goed. Maar sinds na de herfstvakantie ging het bergafwaarts… In mijn ogen lijkt het me alsof ze me wilt negeren, alsof ze steeds minder te maken met mij wil hebben maar ik weet niet of dit waar is. Ik moet sinds kort zelf alle whatsappgesprekken starten en soms als ik tegen haar praat, kijkt ze me niet (goed) aan en lacht niet altijd meer om mijn grapjes maar wel om die van andere jongens. Ook plaatst ze wel leuke comments op de insta foto’s van andere jongens, maar niet (meer) op die van mij…

  Ik ben hier best verdrietig om want ik houd nog steeds van haar maar wil haar niet gaan confronteren met dit probleem want dan ben ik bang dat het uitloopt op ruzie en dan kan dat ten koste gaan van onze vriendschap.

  Als iemand mij wil helpen, waardeer ik dat graag.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem persoon,

   Onbeantwoorde liefde is altijd een moeilijk probleem. Je wilt eigenlijk dat het weer zo was als dat het geweest is, maar indien ze dat wilde was ze wel naar je toe gekomen. Helaas…
   Waarschijnlijk is het ook zo dat ze wat afstand wilt nemen en je ook als een vriend ziet. Er is een blog geschreven door Roos Vonk over dit probleem.
   Kijk om je heen en dat een deur sluit betekend dat andere zich openen.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Bloempje🌸

  Ik vind een jongen uit mijn klas leuk, en hij mij ook denk ik.
  Ik wil verkering aan hem vragen, maar ik weet niet hoe, kunt u helpen?

 7. anoniempje

  hoi,
  ik heb al 6 maanden een vriend en ik ken een jongen al 2 jaar.. die jongen woont in curacao al 2 jaar en was dus vorige vakantie terug gekomen naar NL. zijn laatste dag hebben we gezoend en heb het me vriend verteld en hij heeft me vergeven. nu is die jongen weer terug in curacao en denk ik dat ik gevoellens voor em heb, maar ook voor me echte vriend! misschien ie het gewoon een verliefdheidje zegt me moeder. ik wil het ook echt niet uit hebben met me echte vriend! het gaat zo goed nu en ik hou zo veel van hem, maar ik mis die jongen ook wel.
  ik weet totaal niet wat ik moet doen met dit gevoel, kan je me helpen? xo anoniempje

  • JouwGGD

   Beste anoniempje,

   Ze zeggen altijd “je weet niet wat je hebt tot je het kwijt bent!” Zou het niet zo kunnen zijn dat je de vakantie liefde een beetje romantiseert?
   Is het allemaal wel zo mooi als je je voorstelt … of ken je hem eigenlijk wel goed genoeg om over verliefdheid te spreken?
   Het is natuurlijk ook niet eerlijk tegenover je echte vriend, kijk maar naar z’n eerste reactie. Kan je niet met vriendinnen het er over hebben wat je nou echt wil?
   Praten zelf helpt soms om je gevoelens op een rij te zetten.

   P. Jansen Jeugdarts

   • anoniempje

    ja ik heb het met mijn vriendin erover en heb heel vaak testen gedaan… die vakantie liefde ken ik dus al 2 jaar maar hij woont het hele jaar in curacao en komt over 2 jaar weer voorgoed in nederland in mijn straat wonen. maar ik denk dat je gelijk hebt en dat ik gewoon een beetje heb geromantiseert, ik wil echt met mijn vriend doorgaan. bedankt!

 8. Nova

  Ik ben 11 jaar ik had een vriendje van 12. We hadden bijna een halfjaar…Ik was een avond bij hem.. Ik bleef bij m slapen! Maar de volgende ochtend hoorde ik hem tegen zijn broertje zeggen dat hij vreemd ging… Ik moest huilen en ben naar zn moeder gerend en vertelde haar alles! En toen zag mn vriendje *Ex* Me met zn moeder praten. Hij liep naar me toe en gaf me een zoen maar ik duwde hem weg, En hij vroeg wat is er? Ik legde het hem uit en hij zei ‘Ja sorry lieverd’ En toen schreeuwde ik zo van “” SORRY LIEVERD? DAT MAG JE VERGETEN IK HIELD VAN JE!”” En toen rende ik weg naar mijn eigen huis…. Met mn vriendje*EX* Achter me aan! Ik rende mn huis in en ging naar mijn kamer en ging op men bed liggen en toen viel ik in slaap. En toen ik wakker werd zat hij op mn bed… Ik schreeuwde ”WTF DOE JIJ HIER GA WEG”’ En hij zei dat hij het uitmaakte met me! Toen moest ik weer huilen.. EN toen gaf hij me een kus op me voorhoofd, en ging weg. En toen kwam mn stiefmoeder binnen en ik legde alles uit… En toen begreep ze t! En nu heb ik een vriendje en mn ex nog steedst diezelfde vriendin! Maar ik mis hem nog steeds heel erg! Wat moet ik doen?? <3 XXX Annoniem XOXO

  • JouwGGD

   Beste Nova,

   Het is heel normaal om nog steeds het verlies van dat verliefdheidsgevoel te hebben. Dat kan best lang aanhouden. Een verbroken relatie is ook best lastig om te verwerken. Begrijp wel dat jullie beide een ander hebben, maar jij nog steeds het gemis voelt ondanks wat hij je aangedaan heeft. Soms helpt het al om dit met vrienden of vriendinnen te bespreken. Volgende artikel is vanuit ouder perspectief geschreven, maar geeft wel inzicht in waarom je er nog zo mee zit.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 9. Nietvantoepassing

  3 jarige verliefdheid heeft blijkbaar niks uitgepakt. na die drie jaar eindelijk de moet bij elkaar geraapt en haar voor verkering gevraagd maar nee. ik kende haar sinds de eerst klas van de middelbare en was sinds de tweede klas verliefd op haar. echt een k*t gevoel maar wat doe je eraan. ik probeer haar te vergeten of afleiding te zoeken. maar altijd heb ik wel een foto van haar in mijn telefoon. het lukt mij om ze te verwijderen maar op het een of het ander is er na een tijdje wel weer een foto op mijn tel. ik ben het zat. helaas zet ik mij verdriet in woede en nu wanneer ik dit aan het typen ben heb ik al het gevoel van dat ik mijn laptop moet uitschakelen en iets anders gaan doen,…!