Ben je verliefd?

Ben je verliefd op iemand? Dan voel je vaak kriebels, ofwel vlinders in je buik als je aan diegene denkt of diegene ziet. Je vindt die persoon geweldig. Soms word je zenuwachtig als hij of zij in de buurt is. Omdat je vaak aan hem/haar denkt, is het soms lastig om je op andere dingen te concentreren, zoals huiswerk.

Je kunt verliefd zijn op iemand uit je omgeving, bijvoorbeeld iemand uit de klas of uit je straat. Maar je kunt ook verliefd zijn op iemand die onbereikbaar is, zoals je idool.

Verkering krijgen

Als je verliefd op iemand bent, en diegene is dat ook op jou, dan kun je verkering krijgen. Je gaat elkaar vaker zien. Misschien ga je zelfs tongzoenen, elkaar strelen of meer. Misschien denk je er wel eens aan hoe het is om met elkaar naar bed te gaan.

Zorg dat je elkaar goed kent voordat je verder gaat dan elkaars hand vasthouden. Neem je tijd. Tongzoenen, strelen of met elkaar naar bed gaan: jij mag helemaal zelf beslissen of je dat wil. Doe nooit iets wat je niet wilt.

Ik heb liefdesverdriet, wat nu?

Soms is de persoon waar jij verliefd op bent niet verliefd op jou. Of hij of zij was het wel, maar is het niet meer. Je verkering gaat bijvoorbeeld uit. Dan kun je liefdesverdriet krijgen. Je voelt je verdrietig of boos, of allebei. Liefdesverdriet kan heel heftig zijn, je kan er erg van slag van raken.

Toch is het goed om te weten dat liefdesverdriet weer voorbij gaat. Afleiding zoeken helpt, ook al heb je er geen zin in. Door te sporten, een hobby of met vrienden of vriendinnen af te spreken, denk je minder aan het verdriet en voel je je vanzelf minder verdrietig of boos.

41 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Anoniem

  Hoi ik ben graag anoniem. Maar ik heb dus een probleem. Ik ben 15 bijna 16 en ja heb een relatie met een 18 jarige (2 jaar verschil). Het probleem is dat mijn ouders hier niks van af weten, omdat ze heel streng zijn en niet willen dat ik op deze leeftijd me op jongens focus. Ik snap het want ze willen me beschermen. Ik heb een paar keer proberen te praten erover maar t verliep niet goed.. ook is het een afstandsrelatie, ik moet anderhalve uur reizen om bij hem te zijn en andersom. Ik kan dus niet zomaar zonder dat zij het weten bij hem zijn. Hebben jullie misschien iets van advies? Alvast bedankt!

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je ouders zijn niet zo heel streng, de wet is streng. Op het moment dat je seksueel contact hebt als volwassene (18+) met een 15 jarige ben je wettelijk strafbaar! Dus eigelijk beschermen je ouders je vriendje.
   Weet in ieder geval wat je eigen grenzen zijn!
   Indien deze relatie voor hem ook belangrijk is, kan hij op z’n minst wachten en of je ouders leren kennen en laten zien dat ze hem kunnen vertrouwen.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anna

  Nou het zit zo kben 14 en word 15 ik heb weinig ervaring over seks , tongzoenen en jongens ik heb maar 1 keer verkering gehad en dat was gewoon om uit proberen hoe het is het is niet mijn ding dat was vorig jaar dus . Ik ben begonnen te praten met een jonge wat ouder dan mij 2/3 jaar ouder hij is echt knap en we kunnen goed met elkaar om gaan we willen hetzelfde een vriendschap met seks erbij want ik heb geen behoefte aan een relatie ik vind dat een afleiding maar ik heb wel behoefte aan seks alleen ik heb nogsteeds niet die stap genomen om het ook echt te doen dus wat moet ik doen afwachten of het gwn doen trouwens ik ben maagd

 3. Anoniem

  Hoi jouwggd ik ben verliefd op iemand van het zelfde geslacht maar ik weet niet of diegene ook lesbi is? En ben ik nu gelijk zelf lesbi?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Heel veel meisjes en jongens hebben een periode in de puberteit dat ze zich zelf en de gevoelens voor andere gaan ontdekken.
   Je bent niet of hetro of bi of lesbisch, je bent aan het ontdekken. Sommige zijn daar sneller over uit dan andere.
   Alles is goed en alles mag. Iedereen is anders!
   De andere vraag is eigelijk gewoon; Is het werderzijds? en heeft niets te maken met geslacht of voorkomen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniempje

  Hy, ik al heeeeeel lang op iemand verliefd in groep 6 had ik hem gevraagd dat hij mij leuk vond hij zij nee ik heb het geacpteert. Maar nu zit in groep 8 en hij kijkt me altijd aan hij komt altijd in mijn meiden groepje maakt me aan het lach,…. Maar ik denk dat hij mij Nu wel leuk vind. Dus moet ik op hem afstappen of hij op mij.

 5. Pandapeertje21

  Hey JouwGGD!
  Ik ben echt super verliefd op een klasgenoot alleen ik weet niet hoe ik het hem moet vragen of hij ook op mij is en zo niet hoe ik daar dan mee om moet gaan

 6. ANONIEM

  ik vind iemand leuk maar weet niet of hij mij leuk vind hij roept wel de hele tijd mijn naam door de klas en wil de hele tijd dat ik bij hem in een groepje zit met gym en andere vakken.

 7. lotte

  Ik ben al op iemand verlieft maar ik vind hem niet zo leuk dus ik zou het willen uitmaken zonder ruzie maar ik weet niet hoe en ik ben ook nog op iemand anders maar durf hem dat niet te zeggen

  • JouwGGD

   Beste Lotte,

   Indien je iemand niet zo leuk vind, ben je misschien ook niet verliefd op hem.
   Er is geen goede manier om een relatie te stoppen, zeker niet indien het van een kant komt.
   Een onpersoonlijk smsje wordt wel gezien als een foute manier!
   Op sense staan persoonlijke verhalen waarin andere met het zelfde worstelen.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. ellie

  hey..
  ik ben al lang op iemand verliefd maar het probleem is dat ik in de 2de zit en dat diegene in de 3de zit. vorig jaar was ik ook verliefd op hem maar ik durfde niet naar hem toe te gaan. dit jaar praat ik wel met hem maar niet zoveel. wat er gebeurt is dat hij alleen naar me kijkt. als ik hem betrap dan kijkt ie snel terug.ik weet niks. het is echt moeilijk! vooral als iedereen zegt dat we bij elkaar passen. best ongemakkelijk. dus?!!