Ben je verliefd?

Ben je verliefd op iemand? Dan voel je vaak kriebels, ofwel vlinders in je buik als je aan diegene denkt of diegene ziet. Je vindt die persoon geweldig. Soms word je zenuwachtig als hij of zij in de buurt is. Omdat je vaak aan hem/haar denkt, is het soms lastig om je op andere dingen te concentreren, zoals huiswerk.

Je kunt verliefd zijn op iemand uit je omgeving, bijvoorbeeld iemand uit de klas of uit je straat. Maar je kunt ook verliefd zijn op iemand die onbereikbaar is, zoals je idool.

Verkering krijgen

Als je verliefd op iemand bent, en diegene is dat ook op jou, dan kun je verkering krijgen. Je gaat elkaar vaker zien. Misschien ga je zelfs tongzoenen, elkaar strelen of meer. Misschien denk je er wel eens aan hoe het is om met elkaar naar bed te gaan.

Zorg dat je elkaar goed kent voordat je verder gaat dan elkaars hand vasthouden. Neem je tijd. Tongzoenen, strelen of met elkaar naar bed gaan: jij mag helemaal zelf beslissen of je dat wil. Doe nooit iets wat je niet wilt.

Ik heb liefdesverdriet, wat nu?

Soms is de persoon waar jij verliefd op bent niet verliefd op jou. Of hij of zij was het wel, maar is het niet meer. Je verkering gaat bijvoorbeeld uit. Dan kun je liefdesverdriet krijgen. Je voelt je verdrietig of boos, of allebei. Liefdesverdriet kan heel heftig zijn, je kan er erg van slag van raken.

Toch is het goed om te weten dat liefdesverdriet weer voorbij gaat. Afleiding zoeken helpt, ook al heb je er geen zin in. Door te sporten, een hobby of met vrienden of vriendinnen af te spreken, denk je minder aan het verdriet en voel je je vanzelf minder verdrietig of boos.

47 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Feline

  Haiii, ik ben heel erg verliefd op iemand alleen, hij is 8 jaar ouder….. Ik weet dat dat officieel niet mag omdat ik minderjarig ben enzo. Maar ik heb wel het idee alsof hij veel naar mij kijkt, en we lachen echt veel samen. En ik zag laatst een post op instagram dat als je lacht om ene grap dat de 1e persoon waar je naar kijkt is de persoon die je het leukst vind, is dit waar? Want dit is nog best vaak voorgevallen dat hij meteen naar mij keek na en grap.. En hoe zou ik erachter kunnen komen wat hij van mij vindt?

  • JouwGGD

   Beste Feline,

   Officieel is verliefdheid nog steeds niet verboden! Anders is het als je seksueel contact hebt met iemand die minderjarig is!
   De rest van de vraag is eigenlijk; is het wederzijds? De vraag is wel of je dit moet najagen. 8 jaar verschil is best groot indien jij minderjarig bent (12 en 20? of 17 en 25?). Is de relatie evenwichtig in wat jullie willen in een relatie?

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Beste jouwggd, ik ben heel erg verlieft maar ik wil ook een keer met haar naar bed gaan. Hoe moet ik dat haar vragen?

 3. Love is forever

  Beste jouwGGD ik heb nu 3 weken verkering alleen er zijn zoveel meiden die knapper zijn dan mij en hem ook leuk vinden ik ben best onzeker over mezelf en er zijn zelfs meiden die met hem flirten wat moet ik doen ben ik snel jaloers of is dit normaal?

  • JouwGGD

   Beste Love is forever,

   Jaloers zijn is iedereen wel eens! Maar als ze staan te flirten zou je vriend ook aan jou moeten denken.
   Het beste is denk ik om met hem heter over te hebben, zonder hem te beschuldigen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Beste jouwggd, ik heb 4 maanden verkering met een jongen die ik echt heel leuk vind. Het is zijn eerste relatie en wil daarom proberen te zoenen om te weten hoe het voelt, maar ik wil dat nog niet. Wat moet ik nu doen?

 5. Anoniem

  Hey, ik had 2 maanden met iemand ik was heel gehecht geraakt aan hem hij heeft me overal op verwijderd en geblokkeerd ik word al niet zo snel verliefd doet hij dit 🙁 ik huil al een maand elke avond… wat moet ik doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Liefde is niet altijd wederzijds. Het kan zijn dat hij toch iets anders verwachte dan jij.
   Eerste hulp bij liefdesverdriet:
   -Zorg goed voor jezelf.
   -Zoek afleiding, ga sporten of muziek luisteren.
   -Praat erover met een goede vriend of vriendin.
   -Schrijf gedichten of songteksten.
   -Bedenk: iedereen loopt wel eens een blauwtje. Zelfs de leukste jongens en meiden uit de klas.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Cliffer

  Haii, ik ben Cliffer, een meisje, en ik heb een relatie met een ander meisje. Ik ben niet lesbisch, maar pan (sexueel of romantisch weet ik nog niet zeker). Mijn ouders weten dit wel, maar ze lijken het niet 100% te accepteren. Vooral mijn vader lijkt hier moeite mee te hebben.
  Mijn moeders eerste reactie was: “Ik hou ook heel veel van mijn beste vriendin, maar ik neem geen relatie met haar.”
  en die van mijn vader was: “Maar je bent niet lesbisch.”
  Dit vind ik vreemd, want ze zeiden vroeger altijd dat ze alles zouden accepteren. Hebben jullie tips?

  • JouwGGD

   Beste Cliffer,

   Tja, blijft toch lastig voor mensen. Denk dat je ze ook tijd moet geven en tijd gunnen. Daarbij blijft het in gesprek blijven belangrijk.
   Wat ik een mooie vind om samen te bespreken (een keer dat de tijd er voor is!) is de Genderbread.
   Daarmee kan je samen kijken, wat er is en waar jij je in het spectrum bevind. Mogelijk dat kennis een beetje begrip geeft.
   Iedereen is anders!

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Hoi ik ben graag anoniem. Maar ik heb dus een probleem. Ik ben 15 bijna 16 en ja heb een relatie met een 18 jarige (2 jaar verschil). Het probleem is dat mijn ouders hier niks van af weten, omdat ze heel streng zijn en niet willen dat ik op deze leeftijd me op jongens focus. Ik snap het want ze willen me beschermen. Ik heb een paar keer proberen te praten erover maar t verliep niet goed.. ook is het een afstandsrelatie, ik moet anderhalve uur reizen om bij hem te zijn en andersom. Ik kan dus niet zomaar zonder dat zij het weten bij hem zijn. Hebben jullie misschien iets van advies? Alvast bedankt!

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je ouders zijn niet zo heel streng, de wet is streng. Op het moment dat je seksueel contact hebt als volwassene (18+) met een 15 jarige ben je wettelijk strafbaar! Dus eigelijk beschermen je ouders je vriendje.
   Weet in ieder geval wat je eigen grenzen zijn!
   Indien deze relatie voor hem ook belangrijk is, kan hij op z’n minst wachten en of je ouders leren kennen en laten zien dat ze hem kunnen vertrouwen.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Anna

  Nou het zit zo kben 14 en word 15 ik heb weinig ervaring over seks , tongzoenen en jongens ik heb maar 1 keer verkering gehad en dat was gewoon om uit proberen hoe het is het is niet mijn ding dat was vorig jaar dus . Ik ben begonnen te praten met een jonge wat ouder dan mij 2/3 jaar ouder hij is echt knap en we kunnen goed met elkaar om gaan we willen hetzelfde een vriendschap met seks erbij want ik heb geen behoefte aan een relatie ik vind dat een afleiding maar ik heb wel behoefte aan seks alleen ik heb nogsteeds niet die stap genomen om het ook echt te doen dus wat moet ik doen afwachten of het gwn doen trouwens ik ben maagd

 9. Anoniem

  Hoi jouwggd ik ben verliefd op iemand van het zelfde geslacht maar ik weet niet of diegene ook lesbi is? En ben ik nu gelijk zelf lesbi?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Heel veel meisjes en jongens hebben een periode in de puberteit dat ze zich zelf en de gevoelens voor andere gaan ontdekken.
   Je bent niet of hetro of bi of lesbisch, je bent aan het ontdekken. Sommige zijn daar sneller over uit dan andere.
   Alles is goed en alles mag. Iedereen is anders!
   De andere vraag is eigelijk gewoon; Is het werderzijds? en heeft niets te maken met geslacht of voorkomen.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Anoniempje

  Hy, ik al heeeeeel lang op iemand verliefd in groep 6 had ik hem gevraagd dat hij mij leuk vond hij zij nee ik heb het geacpteert. Maar nu zit in groep 8 en hij kijkt me altijd aan hij komt altijd in mijn meiden groepje maakt me aan het lach,…. Maar ik denk dat hij mij Nu wel leuk vind. Dus moet ik op hem afstappen of hij op mij.