Met vrienden kan je plezier maken en ook minder leuke dingen bespreken. Ben je nieuw op school, dan is het niet gek dat je nog geen vrienden hebt. Maar misschien heb je al lang niemand om leuke dingen mee te doen? Of iemand om een goed gesprek mee te voeren. En voel je je daardoor eenzaam.

Waar vind ik vrienden?

Als je geen vrienden hebt, kun je onzeker worden. Ben je misschien niet leuk genoeg? Dáár hoef je je echt geen zorgen over te maken. Op elk potje past een dekseltje. Ook jij kunt een leuke vriend of vriendin vinden.

Als je het moeilijk vindt om contacten te leggen, zijn er ook cursussen die je hiermee kunnen helpen. Bijvoorbeeld sociale vaardigheidstrainingen of cursussen om van je onzekerheid af te komen. Je mentor, zorgcoördinator op school of de GGD kunnen je hier meer over vertellen.

Echte vrienden

Bedenk dat je niet per se heel veel vrienden hoeft te hebben. Je kunt er beter één hebben waar je wat aan hebt dan tien die er niet zijn als je ze nodig hebt. Kies wel ‘echte’ vrienden, wordt geen meeloper. Doe geen dingen met anderen waar je niet achter staat.

Ben ik wel leuk genoeg?

71 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Anoniem

  Hai, ik ben 18 jaar en heb sinds mijn 11e op groepen gewoond in heb in de 5 jaar tijd dat ik niet thuis woonde op 5 verschillende groepen gewoond.
  Ik woon nu iets langer dan 1 jaar weer thuis en dat gaat heel goed.
  Ik heb borderline, ptss, en een ontwijkingsstoornis.
  Ik heb m’n diploma mbo 1 gehaald maar verder dan dat kom ik niet. Niet omdat ik niet slim genoeg ben maar vanwege mijn problematiek.
  Ik heb sinds ik uit huis woon geen vrienden gehad en ben nu al erg lang eenzaam. Ik ben verder heel sociaal het is ook niet dat ik geen vrienden kan maken ik heb gewoon nooit in de juiste omgeving gezeten om echte vrienden te maken.
  De meeste mensen in mijn omgeving hadden zelf veel problemen of waren verslaafd aan drugs.
  Daar wil ik liever niet mee omgaan niet omdat ik ze niet aardig vind maar omdat ik zelf erg gevoelig daarvoor ben en snel dan het verkeerde pad kies. Ik word gek van alle eenzaamheid.
  Ik heb van alles geprobeerd, baantjes, dagbesteding maar niks werkt.
  Ik heb een heftig verleden achter de rug maar ondanks alles gaat het heel goed met mij.
  Ik heb altijd last van het feit als ik vertel wat mijn problemen zijn dat er een soort stempel op mijn hoofd gedrukt word. Jij hebt borderline? Ben je dan ook altijd zo agressief?
  Alsof borderline alleen maar bestaat uit agressief zijn?!. En dat ben ik absoluut niet. Ik trek mezelf altijd terug. En ben dan gewoon heel erg in mezelf gekeerd. Maar niet naar andere mensen.
  Ik vind dit vervelend.
  Daarom vertel ik liever niet wat mijn problemen zijn.
  Maar op langer termijn loop ik dan weer tegen andere dingen aan.
  Mensen begrijpen je dan minder goed als ze er niks van weten.
  Ik wil heel graag sociale contacten opbouwen.
  Hebben jullie wat ideeën?

  Groetjes…

 2. Anoniem

  Ik ben een meisje in de 3e klas en heb wel gewoon vrienden, maar niet super veel ofz. In mijn eigen klas heb ik denk 3 echte goede vrienden. Ik zou graag ook gewoon met jongens enz willen omgaan enz. Al mn andere vrienden hebben jongens vrienden en dat wil ik ook ( gewoon omdat ik dat nooit echt gehad heb) maar ik ben zelf best wel verlegen dus zowat alle jongens in mijn klas denken dat ik zo’n verlegen kind ben met geen humor en interesses. En dat vind ik dus best naar want zo word ik geen vrienden. En ik maak alles vanzelf akward als ik bij een aardige jongen ofz ben. Ik ben in het verleden gepest, dus ik denk dat ik daarom verlegen ben geworden ; ik heb angst dat als ik iets doms of iets niet leuks zeg dat ik weer gespest zou worden. Iedereen vertelt me dat ik gewoon mezelf moet zijn, maar dat vind ik moeilijk. Bijna elke dag voel ik me heel erg alleen. Omdat jongens doen alsof ik onzichtbaar ben… Met jongens waar ik niet bij in de klas zit kan ik wel goed om gaan.. maar ik Mn eigen klas gaat gewoon niet.. geen enkele jongen mag mij. Sorry voor dit lange verhaal maar Ik hoop dat het duidelijk is…

 3. Menel

  Ik ben een meisje van 18. Ik heb compleet geen vrienden. Ook geen mensen waar ik mee praat. Ik ben van de ene hulp organisatie naar de ander geweest met depressieve klachten. Inmiddels kan ik bijna mijn 6 jarige jubilieum van eenzaamheid vieren. Familie heb ik ook niet echt. En met iemand over praten ook niet. School zit niet lekker en heb al bijna alles uitgeprobeerd van sport tot theather tot therapie naar paardrijden. En het is niet alsof ik asociaal ben. Ik kan heus wel een gezellig babeltje maken en lachen. En ben een positief persoon dus houding is het ook niet alleen tegenwoordig word ik onzeker van het feit dat ik een loner ben
  Als iemand nog ideeen heeft die ik nog niet heb uitgeprobeerd hoor ik het graag (ik heb geen psychische aandoening)

  • JouwGGD

   Beste Menel,

   Ik begrijp dat je het anders wil! Moeilijk om te zeggen wat je nog niet geprobeerd heb… er is zo veel waar je andere kan ontmoeten, alleen moet je er zelf ook plezier in hebben.
   (scouting, kunst, fotografie, sport enz)
   Mindmasters heeft een artikel over ‘geen vrienden hebben’, mogelijk dat je daar ook een coach zou kunnen krijgen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik ben een 4e/laatste jaars leerling van kader. Ik fiets altijd met een ‘vriendin’ naar school en heb op school redelijk wat contact met andere mensen maar niemand is meer echt. Mensen doen of aardig tegen je en haten je of ze je bent vrienden met ze maar zijn er nooit voor je. Ik was goed bevriend met een meisje maar ze is ineens afstandelijk aan het doen en ik merk gewoon dat ze geen zin meer heeft in mij maar ik wil dat niet gaan zeggen tegen haar want dan laat ze me sowiso vallen wat ze al 2x heeft gedaan. De ander was de laatste tijd close met me maar sinds ze weer omgaat met de meisjes waar ze ruzie mee had voel ik me zo alleen. Ik lig mezelf iedere dag in slaap te huilen en voel me zo ongelukkig. Ik heb al een keer eerder last gehad van mijn gevoelens en ben ik via mijn coach naar GGD gesteurd maar na ~10 afspraken zei ze dat het beter ging en dat was ook zo maar nu voelt het alsof ik terug bij af ben.
  Please help me 🙁

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Goed dat het toen geholpen heeft! Is er de mogelijkheid om gewoon weer een nieuwe afspraak te maken.
   Meestal is er altijd een mogelijkheid bij een terugval weer te starten.
   Mocht dit niet het geval zijn; zit er altijd een jeugdarts verbonden aan je school waar je welkom bent. Die kan je begeleiden naar de juiste hulp.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Paul

  Ik ben een 16-jarige jongen die vaak wel gezamenlijk naar school fietst met klasgenoten. Ook heb ik in de lessen redelijk contact (niet heel veel, maar het mag er zijn). Maar in de pauzes ga ik alleen zitten; er is niemand die mij op mij wacht. Ik zit op havo het 4e jaar. Dit probleeem had ik niet op de basisschool; daar behoorde ik tot de ‘populaire’. Hoe kan ik zorgen dat ik de pauzes niet alleen hoef door te brengen. Iedereen ziet mij zitten en ik voel mij dan echt enorm eenzaam. Het jaar is bijna voor bij maar volgend jaar moet ik ook nog doorkomen. Zonder vrienden wordt het voor mij moeilijk om naar school te (blijven) gaan. Heeft iemand tips voor mij?

  • JouwGGD

   Beste Paul,

   Kan je tijdens het fietsen met je klasgenoten iets hinten op een ontmoeting in de pauze.
   “zie je straks in de pauze nog wel even…”. Hebben je met een klasgenoot een zelfde hobby of interesse?
   Op mindmasters staat een artikel over vrienden.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Toen ik 6 jaar oud was werd ik gepest door kinderen uit mijn buurt omdat ik ADHD had, ze scholden mij er iedere keer mee uit, dat heeft mij erg onzeker gemaakt. Hierdoor heb ik mijn sociale vaardigheden niet goed kunnen ontwikkelen, ik vind het extreem lastig om uit mijn comfort-zone te gaan waardoor ik eerlijk gezegd 0 échte vrienden heb die een normale jongen van mijn leeftijd eigenlijk hoort te hebben. Dit heeft geleid naar onzekerheid. Ik durfde namelijk zelfs niet meer naar de winkel omdat ik zo onzeker was door alles, totdat ik zelf besloot om die onzekerheid te overwinnen.

  Mijn familie is erg complex: mijn vader en broer hebben autisme, en mijn moeder is vaak tot laat weg, aangezien mijn vader eigenlijk opgegroeid is zonder vader & moeder weet hij niet echt hoe hij sociaal en beleefd kan zijn. Hij doet asociale dingen zoals: aan de salontafel eten met de voeten op tafel; boeren laten zonder pardon te zeggen en de list goes on. Daarom wil ik ook liever geen vrienden als ik die zou hebben uitnodigen om bij mij thuis komen. Ik hoop dat dat niet egoïstisch is ofzo.

  Ik heb mijn moeder gezegd dat ik op een sport wou, maar recentelijk heeft zij mij uitgelegd hoe inkomsten werken en hoeveel ze moesten uitgeven enzo per maand. Aangezien ze niet zo veel overhielden durf ik nu niet meer over de sport waar ik op wil over opkomen.

  Nu weet ik niet meer wat ik moet doen, en voel mij erg eenzaam en depressief

 7. Lisa

  Ik zit in de tweede van de middelbare en heb het gevoel dat me vrienden me steeds meer gaan negeren. Wat moet ik doen?

  • JouwGGD

   Beste Lisa,

   Heb je dat wel eens met ze besproken en met name hoe jij je daarbij voelt…
   Mindmasters.nl heeft veel artikelen die mogelijk bij je vraag aansluiten. Kan je altijd eens kijken voor wat tips.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Noor

  Ik heb heel lang een vriendin gehad, we noemen haar even Jessica. Wij waren echt hele goede vriendinnen en we deden alles samen. Maar nu heeft ze iemand leren kennen uit mijn klas waar ze veel mee gemeen heeft en negeert mij heel erg. Ze is heel gemeen tegen mij en gaat alleen met dat andere meisje om. Wat moet ik nu? Ik wil wel heel graag vrienden met haar zijn…

  • JouwGGD

   Beste Noor,

   Als vrienden elkaar niet trouw zijn, dan duurt hun vriendschap meestal niet lang. Eén van beide zal dan op een zeker moment merken dat hij of zij daar niet gelukkig van wordt. Bijvoorbeeld als die ander steeds over je grenzen gaat en dingen doet die jij niet leuk vindt. Want dat gebeurt vaak als anderen je niet trouw zijn. Een ander woord voor trouw is ook wel loyaal zijn.

   Bovenstaande staat op Mindmasters, mogelijk dat jij nu net aan de niet gelukkige kant van de vriendschap zit.
   Wel goed om dit ook met je vriendin te bespreken, misschien heeft ze dat niet eens doorgehad.
   Kijk verder op mindmasters voor meer over vriendschap.

   P. Jansen Jeugdarts