Drugs

Wat zijn drugs nu eigenlijk en wat doet het met je?

Als het over drugs gaat zijn ‘blowen’, ‘pillen’ en ‘partydrugs’ termen die je veel hoort. Maar wat zijn drugs nu eigenlijk en wat doet het met je? Drugs prikkelen je hersenen. Dat heeft effect op je lichaam en je geest. De effecten kunnen stimulerend, verdovend of bewustzijnsveranderend zijn. Tegelijkertijd zijn er risico’s.

Wat zijn drugs?

Drugs zijn middelen die effect hebben op je gedrag, gevoel, denken en stemming. Dat is ook meteen de reden dat mensen ze nemen: je kunt er heel relaxed van worden, of juist hyper, wat in veel situaties heel fijn is. Bekende drugs zijn cannabis (hasj en wiet), XTC, cocaïne, paddo’s, speed, GHB en heroïne. Maar ook cafeïne, tabak en alcohol horen erbij. Op drugsinfo.nl vind je informatie over de verschillende drugs.

7 dingen die je moet weten over cannabis

Wat is er leuk aan hasj en wiet? Wat zijn de risico’s? Hoe zit het nu met THC en CBD? Bekijk het filmpje van het Trimbos-instituut, dan ken je binnen 4 minuten de belangrijkste feiten over cannabis.

Wat doen drugs met je?

Drugs prikkelen je hersenen. Maar hoe je op een drugs reageert, kun je van te voren niet inschatten. Het kan per situatie verschillen en per persoon verschillen hoe je erop reageert. Als je kijkt naar de effecten van drugs, kun je drugs in drie groepen verdelen:

 • Stimulerend. Dit zijn drugs die je oppeppen. Dat betekent dat je heel veel energie krijgt. Hieronder vallen cafeïne, nicotine, XTC, cocaïne en speed.
 • Hallucinogeen. Dit betekent dat je dingen gaat zien of horen die er niet zijn (hallucineren). Hieronder vallen Paddo’s, LSD en grote of sterke hoeveelheden cannabis.
 • Verdovend. Dit zijn drugs die je gevoelens of pijn onderdrukken. Hieronder vallen alcohol, heroïne en slaappillen

Effecten en risico’s van drugs

Drugs zijn niet goed voor je lichaam. Ze kunnen zelfs beschadigingen aanbrengen. Ze belasten je longen, je lever en je hart. Een ander risico is dat je door drugsgebruik vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel opmerkt. Je lichaam kan daardoor uitgeput raken. Mogelijke gevolgen zijn gewichtsverlies, oververmoeidheid en hoofdpijn. Ook ben je sneller vatbaar voor (infectie)ziekten. Bovendien: bij drugsgebruik heb je ook het risico dat je onwel wordt en zelfs bewusteloos raakt. Zie je dit bij iemand anders gebeuren? Bel dan meteen 112. Je bent in Nederland als gebruiker niet strafbaar.

Hersenen

Drugs als XTC en amfetaminen kunnen, net als alcohol, leiden tot hersenbeschadiging. Gebruik van cannabis vergroot bij jongeren de kans op schizofrenie.

Ongelukken met XTC

De laatste jaren is de hoeveelheid MDMA in XTC-pillen opvallend toegenomen. Dit vergroot de risico’s van XTC en wordt gezien als belangrijke oorzaak van de (dodelijke) ongelukken waar we afgelopen jaren mee werden geconfronteerd. Onderstaande video wijst op de gevaren.

Toch drugs gebruiken?

Ben je van plan toch drugs te gebruiken? Kijk op drugs-test.nl waar je je drugs kan (laten) testen. Bij een testservice worden pillen ter plekke getest. Meestal krijg je direct een uitslag. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een groot landelijk systeem met een betrouwbare, actuele database. Als een pil niet herkend wordt, dan bestaat de mogelijkheid ‘m door te sturen naar het laboratorium. Poeders en vloeistoffen worden altijd doorgestuurd. Over het algemeen heb je dan een uitslag na 1 of 2 weken. Het is van belang dat je je drugs tijdig laat testen, als je van te voren wilt weten wat je gaat gebruiken!

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Ik zou graag de posters van campagne hasj en wiet willen hebben ? Ik zit in een IBW Romanohof . Het was jaren geleden , dat ik die posters had ? jaren geleden kreeg ik die posters van de ggd ? ik wou graag die posters ! Voor goede doeleinde !

  A.w Blum
 2. hallo zou ik bij jullie ook steroide kunnen laten testen op kwaliteit ?

  Steven Nieuwenhuis
 3. Ik gebruik methadon sinds ongeveer een paar maanden, maar ik heb het ongeveer vier dagen niet gebruikt, ik heb het illegaal gebruikt, maar nu wil ik het legaal krijgen, indien mogelijk, kun je me alsjeblieft helpen

  Hadi
  • Beste Hadi,

   Hiervoor kan je het beste melden bij de lokale GGD. Die hebben vaak een afdeling bijzondere zorg die vast de weg weten.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.