Goed omgaan met geld

Ben jij iedere maand blut, of heb je altijd wat spaargeld op de bank? Heb je een gat in je hand of plan jij je uitgaven bewust? Goed met geld omgaan voorkomt geldzorgen en stress. Het is belangrijk om dat te leren, voor nu en voor je toekomst.

Hoe houd ik overzicht over mijn geldzaken?

Wil je overzicht hebben over je geldzaken? Maak dan een begroting. Een begroting is een overzicht van alle kosten die je maakt, en alle inkomsten die je binnenkrijgt. Zo kun je zien hoeveel geld je iedere maand nodig hebt, waar je op kunt bezuinigen of hoe je meer geld kunt verdienen.

Hoeveel van mijn inkomsten kan ik het beste sparen?

Het is slim om geld te sparen. Zo heb je altijd iets voor onverwachte uitgaven, als iets stuk gaat, of voor later. Een algemene richtlijn is om 10% van je inkomsten te sparen. Je kunt dit iedere maand automatisch op je spaarrekening laten zetten. Dan kom je niet in de verleiding om het op te maken.

Tips om goed om te gaan met geld

Wil jij iedere maand goed uitkomen met je geld? Volg dan deze tips.

  • Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven.
  • Zorg dat je een bankrekening en spaarrekening hebt.
  • Zet iedere maand 10% van je inkomsten op een spaarrekening.
  • Bekijk je abonnementen (telefoon, streamingdiensten, muziek, apps, de sportschool) en noteer wat ze per maand kosten. Gebruik je ze vaak of kun je er een aantal opzeggen?
  • Sluit je een abonnement of verzekering af? Zet direct een herinnering in je telefoon met de datum waarop het abonnement afloopt. Zo kun je deze op tijd opzeggen.
  • Betaal rekeningen direct, of maak een apart stapeltje of mapje in je mailbox waar je rekeningen bewaart. Betaal ze zo snel mogelijk.
  • Maak spaardoelen voor grotere uitgaven, bijvoorbeeld een vakantie of een telefoon. Bekijk hoeveel het kost en hoeveel je iedere maand moet sparen om het doel te bereiken.
  • Spreek met je vrienden af wat je de komende tijd allemaal wil gaan doen, zodat je hier rekening mee kunt houden in je financiële planning.
  • Wil je (een tijdje) zuiniger aan doen? Laat het je vrienden weten! Dan kunnen ze er rekening mee houden.
  • Heb je schulden? Vind je het lastig om overzicht te houden? Zoek hulp!

Waar blijft mijn geld?

Weet jij aan het eind van de maand niet goed waar al je geld is gebleven? Hou dan eens een maand al je uitgaven bij. Door bewust bezig te zijn met geld, leer je er vanzelf goed mee omgaan.

De meeste jongeren geven vooral geld uit aan eten, snoep en drinken buiten de deur, mobiele telefoon, games en apps, kleding en uitgaan.

Geld en vrienden

Je vrienden gaan naar een concert of festival, maar jij kunt dit niet betalen. Of jullie willen samen op vakantie, maar jij hebt minder te besteden dan zij. Wat kun je doen? Niet meegaan, maar dan voel je je misschien buitengesloten. Of je gaat wel, maar maakt je dan zorgen over je eigen geldzaken.

Verschil in geld tussen vrienden en vriendinnen zal er altijd zijn. De een krijgt bijvoorbeeld meer geld van zijn ouders, de ander minder. De een heeft een beter betaald baantje dan de ander.

Het beste wat je kunt doen is eerlijk zijn over je financiële situatie. Want je vrienden en vriendinnen kennen jouw financiële situatie niet. Leg uit dat je het niet kunt betalen, of dat je aan het sparen bent. Of dat je dit geld liever aan iets anders besteedt. Dan kunnen anderen er rekening mee houden. Of kun je samen praten over een alternatief.

Ik heb schulden, wat moet ik doen?

Heb je schulden? Schaam je niet en zoek hulp! Iedereen maakt wel eens financiële fouten, dat hoort bij opgroeien.

Schulden worden vaak groter als je er niet over durft te praten. Je maakt je post niet meer open, omdat je bang bent dat er een rekening in zit. Je gaat niet meer mee uit met je vrienden of vriendinnen, omdat je geen drankjes kan betalen. Zo kunnen schulden ervoor zorgen dat je je buitengesloten of eenzaam voelt.

Zo snel mogelijk iets doen aan je schulden is natuurlijk het beste. Zet je uitgaven en inkomsten op een rij. Kijk waarop je kunt bezuinigen en of je meer kunt verdienen. Maak een plan, en betaal je schuld zo snel mogelijk terug.

Kom je er zelf niet uit? Zoek dan hulp. Kom naar de chat van JouwGGD of praat erover in je omgeving. Het is nooit te laat om je schulden weg te werken.

Meer weten over omgaan met geld?

  • Het Nibud heeft een speciale website over geldzaken voor scholieren
  • Word je binnenkort 18 jaar? Dan word je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Hier lees je alles wat je moet weten.
  • Ga je studeren of ben je student? Kijk dan hier voor alles over geldzaken voor studenten.
  • Nog meer informatie over geldzaken vind je op www.wijzeringeldzaken.nl.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.