Chlamydia

Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Beste Anoniem,

  Controle-test
  Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog een soa-test krijgt. Meestal is dat niet nodig.
  In deze situaties moet je na de behandeling nog een keer een soa-test doen:

  als je zwanger bent
  als je klachten houdt
  als je opnieuw klachten krijgt
  Sommige mensen blijken na een half jaar toch weer chlamydia te hebben. Meestal komt dat doordat ze opnieuw door iemand zijn besmet. Soms komt het doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt. Je kunt je daarom na een half jaar nog een keer laten testen op chlamydia als je dat wilt. Bespreek het met je huisarts.

  P. Jansen Jeugdarts

  JouwGGD
 2. Ik was positief getest op chlamydia en heb toen donderdag middag de medicatie (2 tabletten azytromicine 500mg) ingenomen. Ik dacht dat de maatregel was 1 week alleen veilig te kunnen seks hebben, dus toen heb ik zaterdag (2 dagen later) met condoom seks gehad. Helaas lees ik nu dat je 1 week helemaal geen seks moet hebben. Wat is nu het risico en wat kan ik nu het beste doen?

  Anoniem
  • Beste Anoniem,

   Denk dat een controle test best zou zijn. Bespreek dit met je behandelaar.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.