Chlamydia

Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Ik was positief getest op chlamydia en heb toen donderdag middag de medicatie (2 tabletten azytromicine 500mg) ingenomen. Ik dacht dat de maatregel was 1 week alleen veilig te kunnen seks hebben, dus toen heb ik zaterdag (2 dagen later) met condoom seks gehad. Helaas lees ik nu dat je 1 week helemaal geen seks moet hebben. Wat is nu het risico en wat kan ik nu het beste doen?

  Anoniem
  • Beste Anoniem,

   Denk dat een controle test best zou zijn. Bespreek dit met je behandelaar.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 2. Hallo, in september 2020 heb ik mogelijk een chlam infectie opgelopen, deze is behandeld met azitromycine nu jan 2021 is die weer positief, heb in de tussen tijd geen seksueel contact gehad. Heb nu een behandeling van een week met doxycycline. Ben bang dat hij hierna nogsteeds niet weg is, kan dit inderdaad mogelijk zijn en wat kan ik doen?

  Anoniem123
  • Beste Anoniem123,

   Sommige mensen blijken na een half jaar toch weer chlamydia te hebben. Meestal komt dat doordat ze opnieuw door iemand zijn besmet. Soms komt het doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt. Je kunt je daarom na een half jaar nog een keer laten testen op chlamydia als je dat wilt. Bespreek het met je huisarts.

   Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog een soa-test krijgt.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 3. Hoe weet ik zeker dat na antibiotica chlamydia volledig weg is? Moet ik nog een soa test inplannen?

  Anoniem
  • Beste Anoniem,

   Controle-test
   Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog een soa-test krijgt. Meestal is dat niet nodig.
   In deze situaties moet je na de behandeling nog een keer een soa-test doen:

   als je zwanger bent
   als je klachten houdt
   als je opnieuw klachten krijgt
   Sommige mensen blijken na een half jaar toch weer chlamydia te hebben. Meestal komt dat doordat ze opnieuw door iemand zijn besmet. Soms komt het doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt. Je kunt je daarom na een half jaar nog een keer laten testen op chlamydia als je dat wilt. Bespreek het met je huisarts.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 4. Ik ben donderdag 12 aug. Er achter gekomen dat ik chlamydia hebt. Ik heb 9 juni een CAT bloedonderzoek gehad. Hier kwam uit dat ik geen anti stoffen had voor chlamydia. Houdt dit in dat ik chlamydia heb gekregen na 9 juni?

  Valeria
  • Beste Valeria,

   Hoe werkt het bloedonderzoek?
   Met een bloedtest wordt onderzocht of er antistoffen tegen de bacterie chlamydia aanwezig zijn.
   Negatieve uitslag
   Als je een negatieve uitslag hebt, dan zijn er geen chlamydia antistoffen in je bloed gevonden. Je hebt dan zeer waarschijnlijk geen infectie met chlamydia gehad in het verleden. De kans op schade aan de eileiders door een infectie is niet groot. Voorlopig is vervolgonderzoek niet nodig. Mocht de zwangerschap langer uitblijven, dan kan later alsnog een HSG (röntgenfoto van de baarmoeder en eileiders) of kijkoperatie gedaan worden.

   Met bovenstaande begrijp ik dat je dat niet zo kan concluderen.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 5. Ik ga nu 4.5 jaar met mijn partner.
  In die tijd hebben we 2 kinderen gekregen. Is het dan mogelijk dat mijn vriendin al die tijd ermee rond heeft gelopen. Ook tijdens de zwangerschappen?

  Stephan
  • Beste Stephan,

   Zwangeren worden niet standaard getest op chlamydia, maar een besmetting ten tijde van een zwangerschap brengt wel risico’s met zich me.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 6. Is het mogelijk dat je 4/5 jaar chlamydia hebt zonder dat je klachten hebt gehad (bij een vrouw en man)

  Anoniem
  • Beste Anoniem,

   Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie: 70% van de vrouwen die een Chlamydia heeft opgelopen heeft helemaal geen klachten. Hierdoor kan iemand zonder het te weten jarenlang met chlamydia rondlopen en anderen infecteren.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 7. Hoi,

  Ik heb sinds een paar weken de symptomen van Chlamydia, dus ik heb me laten testen. En er kwam uit dat ik chlamydia heb. Ik heb inmiddels 3 jaar een vriend en we hebben beide nooit iets gedaan met een ander. Kan het zijn dat je het al jaren mee draag maar nu pas symptomen merk? De huisarts zei dat het niet kon, maar op internet zie ik dat het dus wel kan!

  Anoniem

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.