Genitale wratten

Help ik heb bultjes! Zijn het genitale wratten?

Bultjes of puistjes zijn niet altijd genitale wratjes, ze kunnen ook veroorzaakt worden scheren of PPP. Dit is zijn onschuldige papillen, soms ook wel parelketting genoemd.

Wat is de oorzaak van Genitale Wratten?

Het virus dat genitale wratten veroorzaakt wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact. De wratten zijn onschuldig, maar ze kunnen zich snel uitbreiden.

Wat zijn de klachten?

Bij vrouwen zitten de wratjes op of rond de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis. Soms zitten ze ook op een plek waar je geen condoom gebruikt, net naast je penis bijvoorbeeld waar je buik begint. Ook komen ze in en rond de anus voor. Ze doen geen pijn, maar jeuken wel. Ze kunnen er een beetje wit uit zien en onregelmatig aan de bovenkant. De wratjes zijn er in verschillende maten. Het begint vaak als een klein speldenknopje.

Hoe worden genitale wratten behandeld?

Je kunt de wratten zelf behandelen. De huisarts of dokter van de GGD geeft je een recept voor een crème of vloeistof die je er regelmatig op smeert. Als dit niet helpt of als het op een plek zit waar je niet bij kan dan kan een arts de wratten bevriezen, wegschroeien of chirurgisch wegsnijden. Denk je een wratje te hebben of twijfel je? Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij de GGD.

 

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Beste Anoniem,

  Natuurlijk kan je er een keer naar laten kijken! Genitale wratten kunnen lastig zijn en lange tijd blijven.

  P. Jansen Jeugdarts

  JouwGGD
 2. Hallotjes,

  Ook hier al bijna 6 jaar lopend met genitale wratten! Het is in het begin van ons zwangerschap boven water gekomen, de huisarts en gynaecoloog hebben toen niks gedaan omdat ook mijn partner het al had. Voor ons nog steeds onduidelijk hoe en waarom pas na 2 jaar van onze relatie het allemaal begon. Mijn partner heeft het voor de bevalling toen weg laten branden bij de huisarts maar echter kwamen ze terug. Mijn partner heeft vele soorten crèmetjes, zalfjes en zelf lotion gebruikt maar niks hielp. Mijn partner is toen overgegaan naar een dermatoloog die stikstof heeft gebruikt omdat het bij hem juist klein en veel verspreid was en bij haar juist wat groter en minder verspreid was. Ook heeft mijn partner in het ziekenhuis met gedeeltelijk verdoving het weg laten lazeren, het werkt goed voor een tijdje maar daarna komen ze toch terug… Nu bijna 6 jaar later kan ik pas echt zeggen dat het minder wordt maar nog steeds niet weg is. Wij hebben het opgegeven maar vinden het wel moeilijk om er mee te leven..! Ik vind dat er meer over HPV en SOA’S in details op school uitgelegd mag worden. Ons mening je komt er nooit meer van af.

  Anoniem
  • Beste Anoniem,

   Helaas is de normale seksuele voorlichting al erg lastig om op een school te onderwijzen.
   Gelukkig zijn er wel sites als Sense.info waar jongeren zich zelf wijzer kunnen maken indien ze het op school of thuis niet mee krijgen.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 3. Ik heb het zalf gebruikt en nu heb ik een brandwond wat kan ik doen tegen het brandwond

  Anoniem

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.