Loverboys

Wil jouw vriendje dat je met anderen seks hebt voor geld? Dreigt hij filmpjes of foto’s van jou op social media te plaatsen als je niet meewerkt? Of als je geen geld geeft?

Wat is een loverboy?

Een ‘loverboy’ is iemand die meisjes of jongens seksueel chanteert of misbruikt om zelf geld mee te verdienen. Dat gebeurt op allerlei manieren.

Bijvoorbeeld door de jongen of het meisje seks te laten hebben voor geld of spullen. Of door te dreigen naaktfoto’s of -filmpjes op internet te zetten als het meisje of de jongen niet betaalt.

Loverboys verleiden, maken beloften, chanteren en gebruiken soms fysiek en verbaal geweld om te krijgen wat ze willen.

Het liefst wil een loverboy of -girl zo snel mogelijk geld verdienen.

Het kan meisjes en jongens overkomen.

Zijn er ook lovergirls?

Er zijn ook lovergirls. Dit zijn meisjes die anderen proberen over te halen om seks te hebben voor geld of dreigen filmpjes online te zetten. Veel lovergirls zijn zelf slachtoffer geweest van een loverboy. En vaak werken ze voor een loverboy.

Hoe gaat een loverboy/-girl te werk?

Een loverboy of -girl spreekt jongens of meisjes tijdens het uitgaan aan, op school, buiten of via internet. Hij of zij zoeken vooral naar kwetsbare jongeren, vaak via social media of chatboxen bij games. Jongeren die zich alleen voelen of een tijdje onzeker zijn over zichzelf. Hij of zij benadert verschillende meisjes of jongens en kijken dan wie er reageert.

Als je een openbaar profiel op social media hebt, kan een loverboy achter veel persoonlijke informatie komen. Hij ziet wat je hobby’s zijn, wie je vrienden en familie zijn en op welke school je zit.

Hij zorgt ervoor dat jij hem ‘toevallig’ in de buurt van je school of favoriete hangplek tegenkomt. Dan begint het verleiden. Hij is geweldig lief en doet alles voor je. Hij geeft je veel aandacht en cadeautjes en brengt veel tijd met je door. Zo ontstaat er een hechte ‘vriendschap’ en word je verliefd.

Iets voor hem of haar terugdoen

Nadat de loverboy of -girl je vertrouwen heeft gewonnen, beginnen de verzoeken om hem/haar terug te betalen. Het begint vaak klein. Hij of zij vraagt om wat geld, omdat er zogenaamd schulden zijn gemaakt door jou. Langzaam worden de verzoeken steeds heftiger.

Er moet meer geld komen en je moet geld voor hem of haar gaan verdienen. Bijvoorbeeld door met iemand naar bed te gaan of door criminele activiteiten, zoals drugs vervoeren. Hij of zij verandert langzaam van een lief vriendje/vriendinnetje in een gemene en gevaarlijke jongen of meisje.

Als je verliefd bent is het soms moeilijk om nee te zeggen en je grenzen aan te geven. Het kan dan gebeuren dat je dingen doen die je normaal nooit zou doen. De loverboy of -girl speelt in op jouw verliefdheid en angst.

Als je vriend een loverboy is

Als je vriend een loverboy is, is het niet gek dat je je schaamt of bang bent. Toch is het echt niet jouw schuld. Probeer te stoppen met de relatie. Het lijkt misschien moeilijk, maar je kan het wel.

Lees wat je kunt doen als je vriend een loverboy is.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.