Meisjesbesnijdenis

Het besnijden van meisjes is in Nederland verboden. Toch komt het hier ook voor. Ben je bang om besneden te worden, zoek dan hulp.

Wat is meisjesbesnijdenis?

Bij meisjes die besneden worden, wordt de clitoris of een gedeelte daarvan weggehaald. Soms worden ook de kleine schaamlippen verwijderd. In de meest ernstige vorm worden de clitoris en grote schaamlippen weggesneden en de vaginaopening dichtgemaakt. Dan blijft er alleen een heel klein gaatje over waardoor urine en menstruatiebloed kan. In Nederland is meisjesbesnijdenis verboden.
Meisjesbesnijdenis wordt ook wel vrouwenbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking genoemd.

Wat zijn de gevolgen van meisjesbesnijdenis?

Besnijden bij meisjes doet veel pijn, omdat er vaak geen verdoving wordt gebruikt. Vaak verliest het meisje tijdens de besnijdenis veel bloed. De vagina raakt geïnfecteerd, en ze kan vaak moeilijk plassen.

Later kan ze problemen krijgen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Van seks genieten is vaak moeilijk, omdat de clitoris verwijderd is. Veel meisjes krijgen later ook psychische klachten vanwege de traumatische gebeurtenis.

Meisjesbesnijdenis in Nederland

In een aantal Afrikaanse landen, en een klein aantal landen in het Midden-Oosten en in Azië is meisjesbesnijdenis een culturele traditie, een gebruik dat voortkomt uit de cultuur.

De meeste meisjes worden voor hun twaalfde besneden. Meisjesbesnijdenis is in Nederland verboden. Maar toch gebeurt het hier soms. Ook worden meisjes soms op vakantie in het geboorteland van hun ouders besneden.

Veel mensen denken dat besnijdenis voorgeschreven wordt door het geloof. Maar dat is niet zo. In geen enkel religieus boek staat dat meisjes besneden moeten worden.

In dit filmpje hoor je wat besnijdenis is en waarom het gebeurt:

Ben je bang besneden te worden?

Ben jij bang dat je besneden zal worden? Of denk je dat een vriendin, familielid of iemand in je omgeving zoiets staat te gebeuren? Zoek hulp! Er zijn in Nederland speciale hulpverleners met kennis van de culturen waarin meisjesbesnijdenis voorkomt.
Hulp zoeken kan bijvoorbeeld (anoniem) via de GGD, Veilig thuis, Sense en je huisarts. Zij verwijzen je door naar de juiste hulp.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.