Testen op soa

Een soa krijg je meestal door onveilig vrijen, maar je kunt ze ook oplopen door besmet bloed.

Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Op soaaids.nl lees je welke dingen die je doet tijdens seks veilig zijn en wat niet.

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts. Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek.

In andere gevallen start de behandeling als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Op soaaids.nl lees je wie en hoe je kunt waarschuwen voor een soa.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.
Wil je toch een soa-thuistest doen? Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistests.

Alle soa’s op een rij

Lees op JouwGGD meer over de 7 seksueel overdraagbare aandoeningen die het meest voorkomen.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Ik ben positief getest op chlamydia en heb de azitromycine kuur genomen. dit ging goed en klachten gingen direct weg.Alleen heb ik op dag 5 sex gehad met zelfde partner. Is er nu een hele grote kans dat ik weer chlamydia heb? moet ik me testen na 6 weken?

  sarah
  • Beste Sarah,

   De kans is er in ieder geval! zeker als hij niet mee behandeld is.
   Ook bij juiste behandeling kan een hertest soms toch nodig blijken.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 2. Hallo,
  Mijn partner geeft aan dat hij branderig gevoel heeft bij het plassen. Ik zelf heb nergens last van en toch wil ik me laten testen. Vroeger kreeg ik de zelftest thuis opgestuurd maar nu ben ik een vrouw van 30 dus komt niet meer in aanmerking voor de gratis test. Waar kan ik de beste zelftesten halen en op wat moeten wij ons testen?

  N
  • Beste N,

   Het beste is om samen tegelijk te testen en dat via de huisarts te laten doen. Thuis tests zijn niet altijd betrouwbaar.

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.