Verliefdheid

Ben jij ook wel eens zo verliefd dat je alleen maar aan die ene persoon kunt denken?

Ben je verliefd?

Ben je verliefd op iemand? Dan voel je vaak kriebels, ofwel vlinders in je buik als je aan diegene denkt of diegene ziet. Je vindt die persoon geweldig. Soms word je zenuwachtig als hij of zij in de buurt is. Omdat je vaak aan hem/haar denkt, is het soms lastig om je op andere dingen te concentreren, zoals huiswerk.

Je kunt verliefd zijn op iemand uit je omgeving, bijvoorbeeld iemand uit de klas of uit je straat. Maar je kunt ook verliefd zijn op iemand die onbereikbaar is, zoals je idool.

Verkering krijgen

Als je verliefd op iemand bent, en diegene is dat ook op jou, dan kun je verkering krijgen. Je gaat elkaar vaker zien. Misschien ga je zelfs tongzoenen, elkaar strelen of meer. Misschien denk je er wel eens aan hoe het is om met elkaar naar bed te gaan.

Zorg dat je elkaar goed kent voordat je verder gaat dan elkaars hand vasthouden. Neem je tijd. Tongzoenen, strelen of met elkaar naar bed gaan: jij mag helemaal zelf beslissen of je dat wil. Doe nooit iets wat je niet wilt.

Ik heb liefdesverdriet, wat nu?

Soms is de persoon waar jij verliefd op bent niet verliefd op jou. Of hij of zij was het wel, maar is het niet meer. Je verkering gaat bijvoorbeeld uit. Dan kun je liefdesverdriet krijgen. Je voelt je verdrietig of boos, of allebei. Liefdesverdriet kan heel heftig zijn, je kan er erg van slag van raken.

Toch is het goed om te weten dat liefdesverdriet weer voorbij gaat. Afleiding zoeken helpt, ook al heb je er geen zin in. Door te sporten, een hobby of met vrienden of vriendinnen af te spreken, denk je minder aan het verdriet en voel je je vanzelf minder verdrietig of boos.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Reacties

 1. Hoi ik ben een jongen van 16 en ik ben verliefd op een meisje in mijn klas, waar ik vrienden mee ben, maar ik weet niet hoe ze over me voelt en denkt en ze weet dat ik verliefd ben op dr. En ik weet ook niet of ik haar voor verkering zou vragen en ook niet hoe

  iemand
 2. Hi ik ben een meisje van 11 en ik heb het gevoel dat ik op meiden en jongens val dus Bi ben. En ik denk ook de hele tijd naar mijn bestevriendin alleen ik weet niet op ik echt ook op meiden val dus kan aub iemand me ermee helpen

  Valerie
  • Beste Valerie,

   Iedereen is anders! en dat mag en mag zelfs veranderen. Iedereen is anders, op veel verschillende manieren. Wie je bent is afhankelijk van meer dingen tegelijkertijd.
   Ben je er nog niet helemaal uit wie je bent of op wie je valt? Dat is helemaal niet erg, iedereen doet dit op diens eigen tempo en eigen manier. Sommige mensen willen helemaal geen label op zichzelf plakken en andere juist weer wel. Jij bent jij!

   Neem je eigen tijd en blijf jezelf!
   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD
 3. Ik vind het heel lastig om zo maar te weten of degene ook op mij is of niet. Hoe kun je dat nou eigenlijk snel weten?

  ANONIEM
  • Beste ANONIEM,

   Dat is ook heel lastig. Het snelste is natuurlijk het gewoon te vragen! maar durf je dat.
   Op de site van sense.info staat het artikel; Is het werderzijds?

   P. Jansen Jeugdarts

   JouwGGD

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.