Je kunt een anticonceptiemiddel, ook wel voorbehoedsmiddel genoemd, gebruiken als je niet zwanger wilt worden. Je kunt anticonceptie ook starten om andere redenen. Wanneer je bijvoorbeeld een onregelmatige menstruatiecyclus hebt of bij huidproblemen. Een condoom helpt ook om niet zwanger te worden, maar doet natuurlijk niets voor je huid of menstruatiecyclus. Het mooie van een condoom is dat het door meiden en jongens gebruikt kan worden.

Double Dutch

Een anticonceptiemiddel gebruik je om niet zwanger te worden en een condoom geeft bescherming om geen soa op te lopen. Het gebruik van een anticonceptiemiddel én een condoom samen is extra veilig. We noemen dit ook wel Double Dutch.
Heb je een vaste relatie en heb je beiden een soa test gedaan? Dan kun je kiezen voor alleen een anticonceptiemiddel. Heb je wisselende bedpartners dan kun je beter kiezen voor Double Dutch. Jij bepaalt zelf welk anticonceptiemiddel goed bij je past. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat er allemaal is.

Welke middelen zijn er allemaal?

Op Sense.info vind je een overzicht van de verschilllende anticonceptiemiddelen.

Hoe kies ik een anticonceptiemiddel?

Kies een middel dat bij je past. Als jouw vriendin blij is met haar spiraaltje hoeft dat niet te betekenen dat het ook iets voor jou is. Of wanneer je een heel onregelmatig leven hebt is een pil die je dagelijks op een vast tijdstip moet in nemen misschien niet geschikt voor je. Ook kun je kijken of je bij de hormonale anticonceptie last hebt van bijwerkingen. Je leefstijl en gezondheid bepalen ook je keuze. Als laatste kun je nog je verzekering raadplegen of je een vergoeding krijgt.
Het kiezen van een anticonceptiemiddel kun je samen met je huisarts doen of via een Sense spreekuur bij jou in de buurt. Ook kun je een test doen op anticonceptievoorjou.nl.

Wanneer gebruik ik een morning-afterpil?

Heb je onveilig gevreeën en wil je niet zwanger worden, of is tijdens de seks het condoom gescheurd? Dan kun je als meisje de morning-afterpil gebruiken.

9 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Sophie

  Als je al een aantal verpakkingen van de pil verder bent, geld het dan nogsteeds dat je de eerste 5/7 dagen van een nieuwe strip na je stopweek moet wachten tot de pil pas veilig is? Want in de ene bijsluiter staat van wel, en de andere bijsluiter zegt dat dit alleen geld voor de eerste verpakking…HELP🙈

  • JouwGGD

   Beste Sophie,

   Bij de tweede strip ben je veilig gedurende de hele periode.
   Het is alleen bij het starten met de pil.

   Als u op de eerste dag van de menstruatie met uw eerste pilstrip begint, bent u vanaf dat moment tegen zwangerschap beschermd.
   Let op: Begint u op een andere dag? Dan bent u niet direct beschermd. Gebruik dan de eerste zeven dagen dat u de pil slikt ook nog een condoom als u wilt vrijen.

   Als u de pil steeds op tijd inneemt, bent u voortdurend beschermd. Ook tijdens de stopweek bent u dan veilig.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Forever

  Thanks for writing your ideas on the subject at hand with an open mind. This subject tends to get viewed in many unusual ways so it1ğs good so see someone give it a good shake.