Je kunt een anticonceptiemiddel, ook wel voorbehoedsmiddel genoemd, gebruiken als je niet zwanger wilt worden. Je kunt anticonceptie ook starten om andere redenen. Wanneer je bijvoorbeeld een onregelmatige menstruatiecyclus hebt of bij huidproblemen. Een condoom helpt ook om niet zwanger te worden, maar doet natuurlijk niets voor je huid of menstruatiecyclus. Het mooie van een condoom is dat het door meiden en jongens gebruikt kan worden.

Double Dutch

Een anticonceptiemiddel gebruik je om niet zwanger te worden en een condoom geeft bescherming om geen soa op te lopen. Het gebruik van een anticonceptiemiddel én een condoom samen is extra veilig. We noemen dit ook wel Double Dutch.
Heb je een vaste relatie en heb je beiden een soa test gedaan? Dan kun je kiezen voor alleen een anticonceptiemiddel. Heb je wisselende bedpartners dan kun je beter kiezen voor Double Dutch. Jij bepaalt zelf welk anticonceptiemiddel goed bij je past. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat er allemaal is.

De pil

Een van de bekendste en meest betrouwbare anticonceptiemiddelen is de pil. Bekijk het filmpje voor meer informatie.

Welke middelen zijn er allemaal?

Op Sense.info vind je een overzicht van de verschilllende anticonceptiemiddelen.

Hoe kies ik een anticonceptiemiddel?

Kies een middel dat bij je past. Als jouw vriendin blij is met haar spiraaltje hoeft dat niet te betekenen dat het ook iets voor jou is. Of wanneer je een heel onregelmatig leven hebt is een pil die je dagelijks op een vast tijdstip moet in nemen misschien niet geschikt voor je. Ook kun je kijken of je bij de hormonale anticonceptie last hebt van bijwerkingen. Je leefstijl en gezondheid bepalen ook je keuze. Als laatste kun je nog je verzekering raadplegen of je een vergoeding krijgt.
Het kiezen van een anticonceptiemiddel kun je samen met je huisarts doen of via een Sense spreekuur bij jou in de buurt. Ook kun je een test doen op anticonceptievoorjou.nl.

Wanneer gebruik ik een morning-afterpil?

Heb je onveilig gevreeën en wil je niet zwanger worden, of is tijdens de seks het condoom gescheurd? Dan kun je als meisje de morning-afterpil gebruiken.

12 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Anoniem123

  Hallo,

  Ik ben de allereerste pil van de strip na mijn stopweek vergeten dus ik heb een te lange stopweek gehad. Ik heb 4/5 dagen voor de vergeten pil onveilige geslachtsgemeenschap gehad. Ik heb de vergeten pil ook niet meer ingenomen omdat ik al 24 uur te laat was. Heb mijn bijsluiter gelezen over 1 vergeten pil in week 1 maar hoe zit dit met de allereerste? Is er een ‘kleine’ kans op zwangerschap?

 2. Amy

  Goedendag,

  Op mijn zestiende ben ik begonnen met de anticonceptiepil Dit heb ik geslikt tot mijn 24e en altijd last gehad van stemmingswisselingen en depressiviteit. Ik heb 3 verschillende pillen gehad. Iemand adviseerde mij om te stoppen met de pil en dit heb ik twee jaar geleden gedaan.

  Sindsdien ben ik klachten vrij. Ik zit goed in mijn vel, heb weer zij om te vrijen, en geen stemmingswisselingen meer.

  Nu wil ik eigenlijk toch wel weer graag aan de anticonceptie omdat vrijen met een condoom ook niet altijd fijn is.

  Ik hoopte dat u mij zou kunnen vertellen welke anticonceptie de minste bijwerkingen geeft op gebied van psychische klachten: vermoeidheid, depressiviteit, stemmingswisselingen, minder zin in vrijen, etc.

  Ik hoor graag van u!

  Vriendelijke groet

  • JouwGGD

   Beste Amy,

   Goede vraag, maar niet een makkelijk antwoord.
   Dit artikel is een korte samenvatting van wat jij dus hebt gemerkt. Maar zoals er staat:
   Als de grillige onderzoeksresultaten iets duidelijk maken is het wel dat vrouwen verschillend reageren op de hormonen in de pil. Dat komt door aangeboren verschillen, en door het ingewikkelde samenspel van hormonen.

   Mijn advies is dus om het nog een keer met de huisarts of op het sense spreekuur te bespreken, er verschillende soorten anticonceptie met en zonder hormonen. Wat er bij jou past is soms ook een beetje proberen…

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Robin

  Ik heb per ongeluk de pil 2 keer op 1 dag gepakt en de strip afgemaakt, ik kwam daar gister achter. Dus nu loop ik 1 dag voor. Is dit erg en ben ik nog beschermd?

 4. Sophie

  Als je al een aantal verpakkingen van de pil verder bent, geld het dan nogsteeds dat je de eerste 5/7 dagen van een nieuwe strip na je stopweek moet wachten tot de pil pas veilig is? Want in de ene bijsluiter staat van wel, en de andere bijsluiter zegt dat dit alleen geld voor de eerste verpakking…HELP🙈

  • JouwGGD

   Beste Sophie,

   Bij de tweede strip ben je veilig gedurende de hele periode.
   Het is alleen bij het starten met de pil.

   Als u op de eerste dag van de menstruatie met uw eerste pilstrip begint, bent u vanaf dat moment tegen zwangerschap beschermd.
   Let op: Begint u op een andere dag? Dan bent u niet direct beschermd. Gebruik dan de eerste zeven dagen dat u de pil slikt ook nog een condoom als u wilt vrijen.

   Als u de pil steeds op tijd inneemt, bent u voortdurend beschermd. Ook tijdens de stopweek bent u dan veilig.

   P. Jansen Jeugdarts