Chlamydia


Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

73 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Justin

  Hallo,
  Ik heb chlamydia en ik heb iemand gebeft (alleen dat). Heb ik hierdoor haar kunnen besmetten met chlamydia? Zij had dit namelijk niet.

 2. Amber

  Als ik positief getest ben op chlamydia, moet mijn vaste partner waar ik al twee jaar mee samen ben zich eerst laten testen of kan hij meteen beginnen aan de behandeling?

 3. P

  Ik lees dat het jarenlang aanwezig kan zijn. Wat is jarenlang? Kan het zijn dat het al langer dan 10 jaar aanwezig is?

 4. Peter

  Hallo,
  3 maanden geleden positief getest op chlamidia, hiervoor samen met mijn vriendin een eenmalig kuur gehad (2 pillen die achter elkaar geslikt moesten worden). Onlangs heb ik mij weer laten testen voor de zekerheid, tot mijn verbazing teste ik wederom positief op chlamidia. Dit terwijl mijn vriendin en ik ons hebben gehouden aan het voorgeschreven advies (geen seks/ mastruberen voor een week).
  1. hoe zou dit mogelijk kunnen zijn? (ervan uitgaande dat er geen extra partner in het spel is)
  2. wat kunnen wij doen om de aankomende kuur wel te laten slagen?

  • JouwGGD

   Beste Peter,

   Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen (9-19%) na een half jaar toch weer chlamydia hebben. Meestal komt dat doordat ze een nieuwe infectie hebben opgelopen, soms doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt.
   Dus opnieuw laten behandelen en weer controle test laten doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Geïnteresseerde

  Als je chlamydia onbehandeld laat, gaat het dan vanzelf over? Puur hypothetisch gezien, want de gevolgen zijn natuurlijk niet prettig.