Chlamydia


Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

50 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik heb 2,5 jaar een relatie met mijn vriend. Nu ben ik positief getest op chlamydia, maar mijn vriend niet. Ik ben niet vreemd gegaan, hoe kan dit?

 2. Tamara

  3 weken geleden sex gehad en condoom gescheurd. Snel erachter gekomen en nieuwe omgedaan. Ik heb sinds 5 last van donkerbruine slijmerige afscheiding. Geen rood bloed, alleen bruin. Kan dat chlamydia zijn?

 3. Anoniempje 2402

  Chlamydia en Mycoplasma genitalien gehad. Kuur gehad, na een maand een hertest (keel, vaginaal en rectaal) beide soa’s weg. Klachten zijn niet weg! Vooral last van een vreemd gevoel bij de blaas en met plassen. Al een schimmelinfectie capsule gehad omdat de huisarts vol blijft houden dat de soa’s weg moeten zijn, ook een blaasontstekingstest. Maar de klachten blijven😔 kan een soa test misgaan? Het voelt niet goed

  • JouwGGD

   Beste Anoniempje 2402,

   Controletest?
   Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog gecontroleerd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen (9-19%) na een half jaar toch weer chlamydia hebben. Meestal komt dat doordat ze een nieuwe infectie hebben opgelopen, soms doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt.
   Dus ja het kan! en overleg met de behandelaar of en wanneer je opnieuw laat testen (indien nog niet gedaan).
   Afhankelijk van de klachten en de eventuele behandeling zal er weer verder gekeken moeten worden.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Kitty

  Hoi,
  Ik heb op vakantie onveilige seks gehad, en ik voldoe aan een aantal symptomen van chlamydia. Nu wil ik mij laten tegen, ik lees veel dat de test pas zekerheid kan geven 2 weken na je laatste seksuele contact. Klopt dit?
  Ook woon ik thuis en wil ik liever niet dat mijn ouders hier vanaf weten, hoe kan ik mij anoniem laten testen, en anoniem de antibiotica ophalen Mocht dat nodig zijn? Ik hoor het graag!