Chlamydia


Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

50 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Lisa

  Beste ggd,

  Ongeveer een maand geleden ben ik begonnen met mn tweede kuur tegen chlamydia (weekkuur). Ook heb ik tegelijkertijd een antibiotica kuur gekregen tegen een bacteriele vaginose. Nu heb ik, na iets minder dan een maand, nog steeds bloed na seks (ook nog dagen daarna).
  Nu vraag ik mij af het voorkomt dat het bloeden komt doordat mijn vagina kwetsbaar is geworden door de antibioticakuren? Ik heb altijd al een kwetsbare huid (en vagina) gehad. Ook was de eerste keer seks relatief pijnlijk (schurend gevoel, ook al was ik opgewonden).
  Ook vraag ik mij af of ik nog (na twee kuren met vaste vriend samen geslikt) nog steeds chlamydia zou kunnen hebben en hoe groot de kans is?
  Alvast bedankt!

  • JouwGGD

   Beste Lisa,

   Zou je willen aanraden terug te gaan naar de behandelaar, deze kan je testen op een Soa en kijken of er een andere oorzaak is.
   Afhankelijk van de diagnose zal er behandelt moeten worden. Aanhoudende klachten is een rede voor verder onderzoek.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Justin

  Hallo,
  Ik heb chlamydia en ik heb iemand gebeft (alleen dat). Heb ik hierdoor haar kunnen besmetten met chlamydia? Zij had dit namelijk niet.

 3. Amber

  Als ik positief getest ben op chlamydia, moet mijn vaste partner waar ik al twee jaar mee samen ben zich eerst laten testen of kan hij meteen beginnen aan de behandeling?