Chlamydia


Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

124 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Nick

  Ik heb mezelf laten testen toen bleek dat ik chlamydia heb in me plasbuis en heb daarna antibiotica genomen maar ik heb nog steeds last na een week bij het plassen. Kan het zijn dat ik het nog steeds heb?

 2. Cas

  Het is nogal verwarrend. Op de ene site staat dat pijpen Chlamydia kan geven, op de Soaaids site staat dat dit niet kan. Ik heb na besmetting, wat ik toen niet wist, mij heel kort laten pijpen. Is er gevaar voor deze persoon geweest?

 3. Anoniem

  Hoi,

  Ik ben positief getest op vaginale chlamydia, maar wist dit niet en heb sex gehad met iemand, wel met condoom. Ik heb met diegene geen anale of orale sex gehad, wel handen gebruikt. Ik wil diegene niet perse inlichten als het niet echt moet. Hoe groot is de kans dat ik hem besmet heb?

 4. Paul

  Beste,

  Ik sinds 1,5 maand een vriendin en nu heeft zij plots opeens een branderig gevoel en jeuk aan haar vagina, we zijn beide nooit vreemd gegaan. Ik heb voorheen wel eens vaker onveilige seks gehad maar ik heb zelf nooit ergens last van gehad. Is het mogelijk dat ik een soa aan haar heb overgedragen?

 5. B

  Hoi, ik ben positief getest op anale chlamydia. Vaginaal was negatief. Moet ik de partner waarmee ik alleen vaginale sex heb gehad ook waarschuwen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Dat is moeilijk te zeggen! Op Soaaids staat er een artikel over, maar met heel wisselende getallen.
   De kans zelf heb je ook niet zo veel aan. Voor de patiënt zeggen gemiddelde kansen vaak weinig en vertaalt de ongerustheid zich vaak in een kans van fifty-fifty: ‘ik heb het of ik heb het niet’.

   Belangrijk is goede behandeling en zorgen dat je niet weer een infectie oploopt.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Costa

  Beste,

  Hoe groot is de kans dat je het als man met soa overdraagt aan de vrouw?
  En kan het zijn dat je zoiets jaren bij je draagt zonder het te weten of geweten te hebben?

  Gr

  • JouwGGD

   Beste Costa,

   Er bestaan verschillende soorten Soa’s dus is er niet één kans. Er zijn Soa die geen klachten geven en je dus chronisch bij je kan dragen zonder last.
   Indien je een Soa denkt te hebben of er kans bestaat dat je besmet bent; laat je dan testen.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem..

  Kan je in de eerste week na de behandeling van chlamydia wel masturberen als vrouw? De GGD arts zei tegen mij dat je jezelf niet kan besmetten, klopt dat en betekent dat dat je dus wel kan masturberen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ja, dat klopt!
   Op sense staat: Behalve bovengenoemde vormen van seksueel contact zijn er nog vele andere variaties. Het gaat te ver om die allemaal te bespreken. Voor alle vormen van seksueel contact geldt: er is risico voor soa’s, inclusief hiv-infectie, als sperma, vaginaal vocht of bloed van de ene partner in aanraking komt met slijmvlies van de andere partner. (indien niet behandeld kan je dus wel verspreiden vaginaal-anaal met speeltjes, maar niet her-besmetten)

   P. Jansen Jeugdarts