Chlamydia


Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

119 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Andre

  Hallo, ik ben 1 juli behandeld met twee pillen azitromycine sandoz. De klachten (jeuk) namen snel af maar bleven heel lichtjes aanwezig tot 25 juli, nu heb ik nergens meer last van. Ik vraag me af of dit gewoonlijk is / ik me opnieuw moet laten testen voor de zekerheid of de chlamydia wel verdwenen is! Groetjes

 2. Anoniemjsjsjsj

  Dag,

  Mijn vriend vertelde dat hij chlamydia heeft. K heb me ook laten testen en heb niks.

  Nu is mijn vraag moet ik mezelf opnieuw laten testen?

  Aangezien hij zegt dat hij klachten heeft gekregen nadat hij seks had met mij.
  ( ik heb al 11 maanden alleen seks met hem)

  Of heeft hij het meschien ergens andera opgelopen en kwamen daarna pas de klachten?

  Of wou hij dat ik mezelf ging testen omdat hij wist dag hij dit had?

  Graag adviea hierover

  Groetjes.

  • JouwGGD

   Beste Anoniemjsjsjsj,

   Indien je partner chlamydia heeft, is het altijd goed om de partners te waarschuwen. Gelukkig heb jij het nog niet. Ik neem aan dat je bij het onderzoek aangegeven hebt dat het om een partner waarschuwing ging! De behandelaar bepaalt of hij dit voldoende vindt.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Y

  Ik heb 8 dagen geleden mijn behandeling genomen voor chlamydia. Ik hoefde alleen maar 2 pillen te slikken, en een week lang geen seks of zelfbevrediging te hebben. Nouja, dat ging prima.

  Nu heb ik wel vandaag toevallig onder douche mezelf afgetrokken. Loop ik nog steeds een risico? Had ik beter een extra week kunnen wachten? Of ben ik gewoon soa-vrij, nu?

 4. Anoniem

  Ik heb 6 maanden geleden eenmalig onveilige seks gehad en heb geen klachten, hoe groot is de kans dat ik nu nog zonder klachten zit maar wel een soa heb?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Indien je bang bent voor een Soa is de enige manier om het zeker te weten: ga je testen!
   Helaas doen we niet aan kansberekening, maar behandelen we liever.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Lois

  Goedeavond
  Is het normaal dat je 2 dagen na een kuur voor chlamydia nog steeds veel pijn in onderbuik, onderrug en bekken ervaart?
  Mijn 2e vraag; na voor het laatst een half jaar geleden sex met je (ex) partner te hebben gehad en daarvoor gestest te zijn op soa’s vanwege een zwangerschap waar niks uitkwam en nooit sex met een ander te hebben gehad, is het toch vrij logisch dat ik het van heb heb “gekregen” en dat hij mij niet trouw is geweest? Mijnheer beweert dat ik het maar bij mezelf moet zoeken, maar ik ben zo monogaam als het maar kan.

  • JouwGGD

   Beste Lois,

   Bij aanhoudende klachten is het goed om met de behandelaar te overleggen!
   Chlamydia loop je makkelijk op. De oorzaak is een bacterie. (Die heet Chlamydia Trachomatis.) Deze bacterie besmet de slijmvliezen van de plasbuis, de anus, de keel of de baarmoedermond. Chlamydia zorgt daar voor ontstekingen. Door seks kun je de bacterie overdragen. Je krijgt eigenlijk nooit chlamydia door pijpen of beffen. Je kunt chlamydia voorkomen door veilig vrijen.
   Je weet zelf hoe veilig je bent geweest.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Leo

  Hallo ik heb 7 dagen geleden een injectie tegen gonoroe gehad en antibiotica tegen chlamydia ik heb nu nog steeds een beetje bloederige afscheiding in de anus, wel minder, is dit normaal na 7 dagen of moet het dan helemaal weg zijn?

  • JouwGGD

   Beste Leo,

   Bij aanhoudende klachten na een behandeling is het altijd goed om met de behandelaar zelf te overleggen!
   Voor algemene informatie over soa’s kan je kijken op sense.info en soaaids.nl!

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Hallo, ik lees op verschillende sites verschillende dingen, maar kan ik 1 dag na mijn chlamydia behandeling masturberen zonder kans dat ik mezelf herbesmet met mijn eigen sperma.

  Sorry als dit een domme vraag is

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Domme vragen zijn de vragen die je niet gesteld hebt.
   Mag je mastruberen tijdens of na je chlamydia behandeling?
   Mastrubatie wordt afgeraden. Ook mastrubatie belast het slijmvlies en het slijmvlies kan hierdoor minder goed herstellen. Van belang is om de locatie waar de besmetting heeft plaatsgevonden met rust te laten. Zat de chlamydia infectie in je keel en is deze niet gevonden in je vagina of bij mannen in de keel niet in de plasbuis dan is massage van de vagina of penis geen enkel probleem.

   Onderzoek wijst uit dat als je ooit een chlamydia hebt gehad je meer kans hebt om nogmaals besmet te raken. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit komt maar een aantal zaken zullen zeker meespelen. Misschien komt het doordat er weer seks plaats vindt met een partner die zich niet heeft laten testen of behandelen ondanks dat deze is gewaarschuwd. Verkeerd gebruik van condooms.

   P. Jansen Jeugdarts