Chlamydia


Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

163 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Linda

  Hallo, ik gebruik de doxycycline. Mijn vraag is, wanneer mag ik weer (onveilige) seks hebben met mijn vaste partner als ik de kuur heb afgerond? Meteen of pas na een paar weken?

  • JouwGGD

   Beste Linda,

   Op thuisarts staat het volgende:
   Na de behandeling is chlamydia mogelijk nog wel besmettelijk, tot ruim een week na de behandeling. Zorg dus dat je die week helemaal geen seksueel contact hebt. Ook niet met condoom en ook niet met handen of mond.
   Heb je geen vaste partner? Vrij dan 1 week niet en blijf daarna veilig vrijen mét condoom.
   Heb je wel een vaste partner? Vrij dan dus niet tot een week nadat jij en je partner(s) klaar zijn met de antibiotica en de soa-test geen andere soa’s heeft aangetoond.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. An

  Hallo, ongeveer twee uur na het innemen van het chlamydia kuur heb ik overgegeven door misselijkheid.

  Om nu zeker te zijn of het wel of niet gewerkt heeft heb ik online een test gekocht (urine) die ik kan opsturen.

  Hoe lang moet ik wachten na het innemen van het kuur met het nemen van deze test?

  Bij voorbaat dank!

  • JouwGGD

   Beste An,

   Thuistesten zijn niet zo betrouwbaar als de testen bij ggd of huisarts. Beter voor het aantonen dan het uitsluiten.
   Op thuisarts staat de hertest van zwangere na 3 weken, ik zou die periode aanhouden (en dus geen seksuele contacten in de tussen periode).
   Mogelijk is een nieuwe behandeling betrouwbaarder? Overleg eens met de behandelaar.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. D.

  Ik heb 2 pilletjes als kuur voor mijn chalmidya gehad. Nu heb ik drie dagen erna, Wel veilig seks gehad. Is dit erg. Ik lees dat de slijmvliezen waarin de chlamidya zich nestelt dan nog niet zijn hersteld. Kan ik het nu nog steeds hebben ?? Ook heb ik een prik voor gonneroe gekregen deze werkt al na 24 uur las ik. De dag na de behandelingen had ik was last van dunne ontlasting. Dit stond bij de bijwerkingen dus kan denk ik geen kwaad aangezien het de volgende dag pas gebeurde is de medicatie al opgenomen in mijn bloed toch ?

  • JouwGGD

   Beste D.

   Na de behandeling is chlamydia mogelijk nog wel besmettelijk, tot ruim een week na de behandeling. Zorg dus dat je die week helemaal geen seksueel contact hebt. Ook niet met condoom en ook niet met handen of mond.
   Controletest? Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog gecontroleerd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen (9-19%) na een half jaar toch weer chlamydia hebben. Meestal komt dat doordat ze een nieuwe infectie hebben opgelopen, soms doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. M

  Hallo,

  Hoe lang kunnen de klachten die bij chlamydia horen na behandeling nog blijven? En verschilt dit tussen vrouwen en mannen?

  • JouwGGD

   Beste M,

   Dit verschilt per persoon en of de behandeling gewerkt heeft!
   Contact opnemen met de huisarts bij chlamydia? Bel je huisarts:
   als je je wilt laten testen op chlamydia;
   als je je wilt laten testen op andere soa’s;
   om te starten met antibiotica;
   als de klachten na behandeling toch blijven of terugkomen;
   als je na de behandeling weer onbeschermd seks hebt gehad met een besmette/onbehandelde partner.

   P. Jansen Jeugdarts