Chlamydia


Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

58 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik heb een tijd geleden seks gehad met een maagd, dit was wel volledig veilig. Sinds ik ben gestopt met de pil (1 doosje omdat ik aan een andere pil moest) heb ik een afscheiding uit mn vagina was lijkt op snot. Deze klachten heb ik pas anderhalve maand na mn laatsts keer seks gekregen. Moet ik mij zorgen maken voor een soa of heeft dit te maken met het feit dat ik 1 maand met mijn pil ben gestopt

 2. Anoniem

  Krijg je hoe dan ook chlamydia van iemand die daarmee besmet is (na onveilige seks)? Of bestaat er toch een minimale kans dat je de dans ontspringt?
  En hoe ontstaat chlamydia?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Chlamydia ontstaat niet, maar wordt overgedragen van mens tot mens. Na onveilig seksueel contact is de kans op een besmetting geen 100%.
   Alleen is het wel zo dat je zonder klachten toch besmet kan zijn (daardoor wordt het ook weer makkelijk doorgegeven aan andere).
   Indien je denkt een kans te hebben op een SOA, laat je dan testen!

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Yoki

  Beste GGD,

  Hoe belangrijk is het dat je ochtendurine gebruikt voor het testen? Geeft een test ook de juiste uitslag bij gebruik van urine later op de dag?

  Gr

   • Yoki

    In het gelinkte onderzoek wordt eerst eerstestraalsurine benoemd, maar vervolgens wordt er ook gezegd dat er minimaal een uur niet geplast mag zijn. Kan ik het dus ook opvatten dat het later op de dag mag zijn, als je maar minimaal een uur niet hebt geplast?

    • JouwGGD

     Beste Yoki,

     Na de nacht heb je een aantal uren niet geplast, daarom de ochtendurine. Hoe langer hoe minder kans op vals negatieve testen.
     Geen test is 100% betrouwbaar, dus heb je klachten of twijfel over een SOA laat je dan door een professional testen.

     P. Jansen Jeugdarts

    • Anno

     Hey,

     ik word behandeld voor chlamydia en mag dus geen seks hebben, masturberen etc.
     Maar als je erg opgewonden raakt en je krijgt een harde penis en verliest een beetje voorvocht is dat dan ook erg?
     er is geen sprake van seksueel contact en dat soort dingen.j

     • JouwGGD

      Beste Anno,

      Dat betekent niet dat je meteen een her besmetting hebt opgelopen, soms is het wel handig om je na behandeling nog te laten controleren.
      Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog gecontroleerd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen (9-19%) na een half jaar toch weer chlamydia hebben. Meestal komt dat doordat ze een nieuwe infectie hebben opgelopen, soms doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt.

      P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hoi GGD,

  Bij mij en mijn vriend (hebben al 3 jaar een relatie)
  Is nu ook chlamydia ontdekt. Hier lopen we dus al een aantal jaren mee rond.
  Allebei hadden we geen enkele klachten..
  Zou dit invloed hebben op de vruchtbaarheid? Hier zijn we beide erg bang voor.

  Mvg.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   De kans op onvruchtbaarheid door een chlamydia infectie wordt wisselend ingeschat. Uitgebreide studies tussen 2008-2014 gaven een zeer wisselend beeld qua risico van een gemiddelde kans van 22,4 procent, met een spreiding van 10-35 procent tot een kans van 0,1-4,6 procent in een studie uit 2010. Onduidelijk is hoeveel kans er exact is dat een chlamydia kan leiden tot onvruchtbaarheid. Naar schatting ligt dit percentage rond 10 procent (Oakshott BMJ 2010).

   Wel kan er gesteld worden dat een nieuwe chlamydia-infectie die leidt tot een PID de kans verdubbelt op onvruchtbaarheid met elke volgende infectie.

   Kan ik testen of ik vruchtbaar ben?

   Nee Theoretisch zou de gemiddelde kans op onvruchtbaarheid na een enkele asymptomatische chlamydia infectie dus klein zijn: 10 procent van 11 procent = 1 procent. Een ‘vruchtbaarheidszekerheidstest’ is er niet. Het is wel een feit dat re-infecties (het opnieuw oplopen) met chlamydia vaak voorkomen. Het ‘positieve’ verhaal bij een positieve chlamydia testuitslag is immers dat de kans op infertiliteit na een eenmalige asymptomatische chlamydia infectie klein is, maar met elke volgende infectie worden deze ‘odds’ wel veel minder positief (Hillis 1997):

   “zorg ervoor dat je het geen tweede keer oploopt…dit voorkom je door veilige seks te hebben of je te laten testen samen met je partner als je een nieuwe relatie start.”

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Hoi GGD,

  Ik ben effectief behandeld voor chlamydia en heb dat dus zeker niet meer en ook zeker geen gonorroe. Nu heb ik het idee steken te voelen bij de eileider en denk ik aan eileiderontsteking. Kan ik daar nog voor behandeld worden of is dat adhv de chlamydia antibiotica kuur sowieso al behandeld?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ondanks adequate behandeling blijk je nog steeds klachten te houden. Advies is om dan altijd met deze ‘nieuwe’ klachten weer naar de behandelaar te gaan.
   Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen (9-19%) na een half jaar toch weer chlamydia hebben. Meestal komt dat doordat ze een nieuwe infectie hebben opgelopen, soms doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Ik heb als man chlamydia opgelopen na onveilige seks met een vrouw. Hiervoor ben ik behandeld met eenmalig 2 pillen. De klachten kwamen toch weer terug en na een positieve test nu na 6 weken opnieuw behandeld met een kuur Doxycicline 2 pillen per dag (ochtend/avond) voor 7 dagen. De klachten zijn zo goed als weg (brandend gevoel, witte afscheiding). Gisterenavond mijn laatste pil genomen maar vanochtend had ik nog last van een beetje kraakheldere vloeistof als afscheiding. Ik heb mij exact aan de voorschriften gehouden en al 7 dagen geen (zelf)seks gehad. Mijn huisarts weet helaas niet of dit kwaad kan. Wat is jullie beeld? Kan dit voorkomen bij een effectieve behandeling? Of is het verstandig de antibiotica nog een paar dagen langer door te slikken?

 7. Anoniem

  Ik heb regelmatig candida, onlangs hiervoor nog bij huisarts geweest. Zij bleef bij een schimmelinfectie. Omdat de jeuk bleef aanhouden en eigenlijk steeds erger werd (verder geen klachten) heb ik me toch onlangs laten testen op soa’s. De uitslag kwam terug met gonoerroe en chlamydia.
  Ik heb gister een injectie gehaald voor gonorroe, antibioticakuur voor chlamydia kan ik maandag pas ophalen.
  Sinds gistermiddag last van groenige/gelige afscheiding en vandaag ook een beetje bloedverlies. Mijn vraag is moet ik mij daar zorgen over maken? Is dit een reactie op de behandeling of hangt het samen met de chlamydia?

 8. Andre

  Hallo, ik ben 1 juli behandeld met twee pillen azitromycine sandoz. De klachten (jeuk) namen snel af maar bleven heel lichtjes aanwezig tot 25 juli, nu heb ik nergens meer last van. Ik vraag me af of dit gewoonlijk is / ik me opnieuw moet laten testen voor de zekerheid of de chlamydia wel verdwenen is! Groetjes

 9. Anoniemjsjsjsj

  Dag,

  Mijn vriend vertelde dat hij chlamydia heeft. K heb me ook laten testen en heb niks.

  Nu is mijn vraag moet ik mezelf opnieuw laten testen?

  Aangezien hij zegt dat hij klachten heeft gekregen nadat hij seks had met mij.
  ( ik heb al 11 maanden alleen seks met hem)

  Of heeft hij het meschien ergens andera opgelopen en kwamen daarna pas de klachten?

  Of wou hij dat ik mezelf ging testen omdat hij wist dag hij dit had?

  Graag adviea hierover

  Groetjes.

  • JouwGGD

   Beste Anoniemjsjsjsj,

   Indien je partner chlamydia heeft, is het altijd goed om de partners te waarschuwen. Gelukkig heb jij het nog niet. Ik neem aan dat je bij het onderzoek aangegeven hebt dat het om een partner waarschuwing ging! De behandelaar bepaalt of hij dit voldoende vindt.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Y

  Ik heb 8 dagen geleden mijn behandeling genomen voor chlamydia. Ik hoefde alleen maar 2 pillen te slikken, en een week lang geen seks of zelfbevrediging te hebben. Nouja, dat ging prima.

  Nu heb ik wel vandaag toevallig onder douche mezelf afgetrokken. Loop ik nog steeds een risico? Had ik beter een extra week kunnen wachten? Of ben ik gewoon soa-vrij, nu?