Chlamydia


Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

72 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Nieuwsgierige man

  Hallo ik heb een paar vragen :
  Wanneer merk je dat je chlamydia hebt, dagen, weken maanden of jaren later?
  Kun je chlamydia krijgen na of tijdens een bevalling?
  We hebben geen sex gehad en toch is er chlamydia ontdekt bij mijn vrouw.
  Sta voor een raadsel komt niet vanzelf neem ik aan.

 2. Anoniem

  Hallo, ik ben vorig week dinsdag begonnen met de behandeling tegen chlamydia en trichomonas (azitromycine, metrodinozal en een weekkuur doxycycline) ik slik vandaag mijn laatste dosis (2tabletten 200mg) alleen hebben mijn vriend en ik droog gevreeën vandaag dus allebei met onderbroek aan maar zijn eikel kwam wel (op mijn onderbroek) tegen mijn vagina. zouden we opnieuw besmet kunnen raken als we voorvocht hadden dat misschien door de onderbroek heen is gegaan? Ik had de eerste dosis om 1 uur s’middags ingenomen en rond 7 uur s’avonds was het droogvrijen ik neem vanavond de laatste dosis in. En hij heeft alleen eenmalig metrodinozal en azitromycine ingenomen tegelijk met mij

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op thuisarts staat het volgende:
   Controletest? Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog gecontroleerd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen (9-19%) na een half jaar toch weer chlamydia hebben. Meestal komt dat doordat ze een nieuwe infectie hebben opgelopen, soms doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Begin februari kuur gehad voor chlamydia, nu ben ik na 4 weken weer positief getest en heb ik weer dezelfde kuur gehad, kan het zijn dat ik te vroeg getest heb en het wel weg is?

 4. Anoniem

  Ik heb een relatie van 4 jaar , onlangs had ik bloed in mijn ejaculatie en ben ik naar de dokter gegaan , is tot de vaststelling gekomen dat ik chlamydia heb. Heb een antibioticakuur moete doen van 3 dagen , heb een nieuw urinetest gedaan en bleek dus alles inorde te zijn … nu heb ik onlangs opnieuw…. en had ik nog steeds bloed ? Duurt het even voor dat weg is of moet ik even wachten voor te ejaculeren… heb wel geen seks gehad in tussentijd.. ik lees overal dat je best een week wacht voor je iets doet na de antibiotica maar mijn dokter had hier niets over gemeld nu de urinetest was inorde dus hoef ik mij geen zorgen te maken en gaat het weg of…..?

 5. Anoniem

  Ik ben maandag begonnen met de kuur voor chlamydia. Nu heb ik al een aantal dagen last van m’n onderbuik (zelfde krampen als bij ongesteldheid) en nu sinds vandaag ook kleine bloedingen terwijl ik gewoon de pik slik. Kan het zijn dat de antibiotica de pil tegen werkt?
  Ook mijn vriend is in behandeling en nu zijn we dinsdag een beetje dom geweest, we hebben geen seks gehad voor de rest wel alles, moeten we hier iets mee doen of zal de antibiotica nog werken dan?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op thuisarts staat:
   Na de behandeling is chlamydia mogelijk nog wel besmettelijk, tot ruim een week na de behandeling. Zorg dus dat je die week helemaal geen seksueel contact hebt. Ook niet met condoom en ook niet met handen of mond.

   Heb je geen vaste partner? Vrij dan 1 week niet en blijf daarna veilig vrijen mét condoom.

   Dus mijn advies zou zijn contact met de behandelaar op te nemen.
   P. Jansen Jeugdarts

 6. Onbekend

  Ik heb antibiotica genomen en na 6 dagen weer onbeschermde seks gehad met mijn partner. Is dit erg? Aangezien er 7 dagen is aanbevolen.

 7. Anonieem

  Ik heb 3 weken geleden onbeschermde seks gehad met een vreemde. Nu heb ik jeuk aan mn vagina en anus en heb ik hele witte afscheiding. Heb ik chlamydia?

 8. Anoniem123

  Kan een chlamydia test negatief zijn omdat het vanzelf over is gegaan? Kan het ook negatief zijn als je het al heel lang hebt en het dan niet meer aantoonbaar is?

 9. Lanonomie

  Ik ben een tijdje geleden behandeld voor chlamydia, ik liep er denk ik zo’n 6 maanden mee. Sinds dien ben ik erg bang ik kan me nergens meer op focussen omdat ik bang ben dat het me eileiders heeft aangetast. Toen ik bij de ggd was hebben zij mij verteld dat ik redelijk optijd was, maar toch ik ben super bang.

  • JouwGGD

   Beste Lanonomie,

   Je kan complicaties nooit 100% uitsluiten. Een gedeelte van de vrouwen ontwikkeld een opstijgende infectie, meestal veroorzaken die klachten. Van die vrouwen zal maar weer een gedeelte daadwerkelijk op latere leeftijd complicaties ondervinden. Indien de behandelaar aangeeft dat je er op tijd bij was, zou ik daarvan uitgaan. Belangrijk om niet nogmaals een Soa op te lopen en veilig te vrijen.

   P. Jansen Jeugdarts