Chlamydia


Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

99 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anonymous

  Dag GGD,
  Mijn vriendin en ik hebben beiden een soa-test ondergaan 1,5 jaar geleden in het begin van onze relatie. We hadden al onveilige seks gehad. Bleek dat ze chlamydia had en ik niet. Toch zijn we beiden behandeld. We hebben toen 5/6 dagen geen seks gehad ipv 7 dagen, mijn vriendin zat aan de diarree na 2 dagen. 1,5 jaar na dato heb ik nu ineens last van symptomen (last van bal, plasbuis wellicht). Is het mogelijk dat ik 1,5 jaar toch chlamydia heb gehad, heb opgelopen bij vriendin en dat het pas later tot uiting komt? Nu dus. Ervan uitgaande dat niemand buiten de deur is geweest. Ben benieuwd!

  • JouwGGD

   Beste Anonymous,

   Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog gecontroleerd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen (9-19%) na een half jaar toch weer chlamydia hebben. Meestal komt dat doordat ze een nieuwe infectie hebben opgelopen, soms doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt.
   Je kunt maanden rondlopen met chlamydia zonder het in de gaten te hebben. Dat maakt het risico dat je in de tussentijd iemand anders besmet des te groter.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Anonymous

    Bedankt voor de snelle reactie. Je geeft aan na een half jaar. Ik heb de afgelopen 1,5 jaar wel eens klein beetje last gehad van mijn balzak/teelbal maar nu de afgelopen 2 weken laait het helemaal op. Zou het dan zo kunnen zijn dat we toch niet goed door de behandeling zijn gekomen en dat ik drager was en nu pas merk 1,5 a 2 jaar later?

    • JouwGGD

     Beste Anonymous,

     Ik kan niet bepalen wat wanneer gebeurd is. Ook kijkt een bacterie niet op een kalender, wat wanneer te doen.
     Belangrijk is je te laten testen en samen met je partner te laten behandelen indien nodig.
     Last hebben van je edele delen lijkt me niet lekker (naast dat het voor de toekomst gevolgen kan hebben), dat moet onderzocht worden.

     P. Jansen Jeugdarts

 2. Mamavan4

  Ik ben er pril in mijn zwangerschap achtergekomen dat ik en mijn partner chlamydia hadden (ik waarschijnlijk al een tijdje maar had geen klachten), ik ben hiervoor behandeld maar daarna nooit gecontroleerd. Nu een jaar na dato heeft mijn partner weer klachten. Kan het zijn dat ik al die tijd nog chlamydia heb gehad en dus nog heb? We hebben een monogame relatie dus het kan niet van ‘buiten’ komen.

 3. Anoniem

  Hallo,

  Ik heb nu eenmaal de soa Chlamydia gehad en ik had toen ook daadwerkelijk last ervan.
  Ik merkte het aan alle symptomen.
  Mijn vraag is nu, stel ik krijg het weer krijg ik dan weer last? of is het mogelijk dat ik geen last heb en toch de soa draag ondanks dat ik de eerste keer wel last had?

  Mvg, een man met een vraag.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Meisjes merken vaak niets van chlamydia. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met chlamydia. Ongeveer een kwart van de jongens die chlamydia heeft opgelopen heeft helemaal geen klachten. Ondertussen kun je de infectie wel doorgeven, zonder dat je dat merkt.
   Dus kan wel, maar indien je zorgen er over hebt: LAAT je dan testen!

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hi,

  Stel dat je partner jou oraal heeft bevredigt en je daarna weer zoent “terwijl je de soa Chlamydia hebt maar het niet weet” neem ik aan dat je die soa dan ook in je mond hebt. Nu vraag ik me af of de antibotica die je voor Chlamydia krijgt ook gelijk aan slaat in je mond, of dat je daarvoor nog een aparte kuur voor aan moet vragen en of je dat kan doorgeven door te zoenen met iemand anders?

  Groetjes,

  Anoniem

 5. Anoniem

  Goedenavond,

  Ik heb vorige week vrijdag te horen gekregen dat ik chlamydia heb. Ik heb hier voor een 1 daagse kuur gekregen met 2 pillen. Een natest zou niet nodig zijn. Nu lees ik dat door masturbatie de infectie moeilijker kan genezen. Dit is 3 keer gebeurt in de afgelopen week. Hoe groot is het risico dat ik mijzelf herbesmet heb met mijn vibrators? Ik heb ze goed gewassen met warm water en zeep. Bij voorbaat dank.

 6. Linda

  Hallo, ik gebruik de doxycycline. Mijn vraag is, wanneer mag ik weer (onveilige) seks hebben met mijn vaste partner als ik de kuur heb afgerond? Meteen of pas na een paar weken?

  • JouwGGD

   Beste Linda,

   Op thuisarts staat het volgende:
   Na de behandeling is chlamydia mogelijk nog wel besmettelijk, tot ruim een week na de behandeling. Zorg dus dat je die week helemaal geen seksueel contact hebt. Ook niet met condoom en ook niet met handen of mond.
   Heb je geen vaste partner? Vrij dan 1 week niet en blijf daarna veilig vrijen mét condoom.
   Heb je wel een vaste partner? Vrij dan dus niet tot een week nadat jij en je partner(s) klaar zijn met de antibiotica en de soa-test geen andere soa’s heeft aangetoond.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. An

  Hallo, ongeveer twee uur na het innemen van het chlamydia kuur heb ik overgegeven door misselijkheid.

  Om nu zeker te zijn of het wel of niet gewerkt heeft heb ik online een test gekocht (urine) die ik kan opsturen.

  Hoe lang moet ik wachten na het innemen van het kuur met het nemen van deze test?

  Bij voorbaat dank!

  • JouwGGD

   Beste An,

   Thuistesten zijn niet zo betrouwbaar als de testen bij ggd of huisarts. Beter voor het aantonen dan het uitsluiten.
   Op thuisarts staat de hertest van zwangere na 3 weken, ik zou die periode aanhouden (en dus geen seksuele contacten in de tussen periode).
   Mogelijk is een nieuwe behandeling betrouwbaarder? Overleg eens met de behandelaar.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Floor

  Vreemd, ik heb toch wel degelijk een positieve Chlamydia uitslag gekregen in m’n keel en heb hier nu een 14 daagse doxycycline kuur voor gekregen. Waarschijnlijk door (diep) pijpen. Ik heb wel veel littekenvorming in mn keel van de vele keelontstekingen als een kind, misschien dat het daardoor gemakkelijker nestelt? Enfin, kleine kans, maar onmogelijk lijkt het dus niet?

 9. S

  Hoelang duurt het voor chlamydia weg is? Heb vandaag 2 pillen er tegen geslikt. Vraag me af of je wel mag masturberen? Heb vandaag nadat ik de pillen heb genomen wel gemasturbeerd. Maak mijn vibrator wel altijd heel goed schoon met een toycleaner..

 10. D.

  Ik heb 2 pilletjes als kuur voor mijn chalmidya gehad. Nu heb ik drie dagen erna, Wel veilig seks gehad. Is dit erg. Ik lees dat de slijmvliezen waarin de chlamidya zich nestelt dan nog niet zijn hersteld. Kan ik het nu nog steeds hebben ?? Ook heb ik een prik voor gonneroe gekregen deze werkt al na 24 uur las ik. De dag na de behandelingen had ik was last van dunne ontlasting. Dit stond bij de bijwerkingen dus kan denk ik geen kwaad aangezien het de volgende dag pas gebeurde is de medicatie al opgenomen in mijn bloed toch ?

  • JouwGGD

   Beste D.

   Na de behandeling is chlamydia mogelijk nog wel besmettelijk, tot ruim een week na de behandeling. Zorg dus dat je die week helemaal geen seksueel contact hebt. Ook niet met condoom en ook niet met handen of mond.
   Controletest? Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog gecontroleerd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen (9-19%) na een half jaar toch weer chlamydia hebben. Meestal komt dat doordat ze een nieuwe infectie hebben opgelopen, soms doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt.

   P. Jansen Jeugdarts