Chlamydia


Wat is de oorzaak van Chlamydia?

Chlamydia krijg je via een bacterie en loop je op door seksueel contact. Natuurlijk heb je er veel meer risico op als je geen condoom gebruikt. Als je wilt weten of je chlamydia hebt opgelopen doe je een soa test. Ook als je geen klachten hebt. Deze soa komt veel voor. Als je jezelf niet laat testen omdat je denkt ‘ik heb toch geen klachten’, kun je wel anderen besmetten als je weer seks hebt. Ook loop je zonder dat je het weet langer met een infectie rond dan nodig is.

Wat merk je van Chlamydia?

Als vrouw kun je meer of andere afscheiding krijgen dan normaal, meer bloedverlies en pijn bij plassen of seks. Op den duur kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kan je afscheiding uit je plasbuis of pijn bij het plassen hebben.

Hoe word je behandeld?

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Heb je klachten, maak een afspraak met je huisarts of de GGD.

Ik heb Chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter. Heb je wisselende seksuele contacten, dan is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek naar de GGD te komen. Een chlamydia-infectie kan namelijk aanwezig zijn, zonder dat je klachten hebt.

 

107 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Chamae

  Ik heb tegelijk met mijn vaste partner antibiotica geslikt voor chlamydia. Totaal 10 dagen gewacht met seks. Mijn partner heeft zich her laten testen en uitslag is nu negatief, gelukkig voor hem. Maar ik heb het gevoel dat ik het nog steeds heb, kan dit mogelijk zijn?

 2. Anoniem

  Ik heb antibiotica gehad voor chlamydia en heb na een week nogsteeds klachten. Is dit gebruikelijk? De controletest kan pas over 2,5 week.

 3. Annoniem

  Hoi, ik heb vorige week donderdag pillen gekregen ik moet 2per dag innemen ik was donderdag avond begonnen met de eerste pil en nu is het een week verder en ik zie dat ik 1pil mis ik weet niet of ik een keer een pil te veel heb ingenomen of dat ie weg is wat moet ik doen?

 4. Anoniem

  Dag GGD,
  Ik heb 1.5 jaar een vriendin gehad en uitsluitend met haar seks gehad. Nu is het sinds een maand uit en ben ik bij een test erachter gekomen dat ik chlamydia heb. Mijn ex heeft ook een test gedaan en die had geen soa. Mijn vraag is: hoe kan dit nu? Ik heb ook in die maand nadat onze relatie is geëindigd geen andere seksuele partner gehad. Kan het zijn dat zoiets in je systeem zit en later pas tot uiting komt? Want voor onze relatie had ik wel vaker onveilige seks gehad met verschillende meiden, maar voor onze relatie kwam uit de test naar voren dat ik toen niks had. Is er ook nog een andere mogelijkheid om chlamydia te krijgen dmv bloeduitwisseling met een ander persoon? Ik hoor graag van u!

 5. anoniem

  Dag GGD,
  ik heb vorige week de diagnose chlamydia gekregen. Ik heb toen meteen die avond de 2 pillen antibiotica genomen. Ik kreeg alleen binnen een halfuur heel veel last van mijn maag en darmen en heb de hele avond heftige diarree gehad. Ik heb toen 2 dagen later opnieuw de kuur gedaan en kreeg toen na 2,5 uur weer diarree. Mijn huisarts adviseert nu om de tweemaal 7daagse kuur te doen. Ik ben nu alleen bang dat ik de hele week niks kan doen omdat ik constant diarree ga krijgen. Zou het mogelijk zijn om loperamide of probiotica te slikken in samenhang met de Doxycycline? En als ik nu weer last krijg van diarree is de kuur dan weer niet gelukt?

 6. Anonymous

  Dag GGD,
  Mijn vriendin en ik hebben beiden een soa-test ondergaan 1,5 jaar geleden in het begin van onze relatie. We hadden al onveilige seks gehad. Bleek dat ze chlamydia had en ik niet. Toch zijn we beiden behandeld. We hebben toen 5/6 dagen geen seks gehad ipv 7 dagen, mijn vriendin zat aan de diarree na 2 dagen. 1,5 jaar na dato heb ik nu ineens last van symptomen (last van bal, plasbuis wellicht). Is het mogelijk dat ik 1,5 jaar toch chlamydia heb gehad, heb opgelopen bij vriendin en dat het pas later tot uiting komt? Nu dus. Ervan uitgaande dat niemand buiten de deur is geweest. Ben benieuwd!

  • JouwGGD

   Beste Anonymous,

   Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog gecontroleerd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen (9-19%) na een half jaar toch weer chlamydia hebben. Meestal komt dat doordat ze een nieuwe infectie hebben opgelopen, soms doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt.
   Je kunt maanden rondlopen met chlamydia zonder het in de gaten te hebben. Dat maakt het risico dat je in de tussentijd iemand anders besmet des te groter.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Anonymous

    Bedankt voor de snelle reactie. Je geeft aan na een half jaar. Ik heb de afgelopen 1,5 jaar wel eens klein beetje last gehad van mijn balzak/teelbal maar nu de afgelopen 2 weken laait het helemaal op. Zou het dan zo kunnen zijn dat we toch niet goed door de behandeling zijn gekomen en dat ik drager was en nu pas merk 1,5 a 2 jaar later?

    • JouwGGD

     Beste Anonymous,

     Ik kan niet bepalen wat wanneer gebeurd is. Ook kijkt een bacterie niet op een kalender, wat wanneer te doen.
     Belangrijk is je te laten testen en samen met je partner te laten behandelen indien nodig.
     Last hebben van je edele delen lijkt me niet lekker (naast dat het voor de toekomst gevolgen kan hebben), dat moet onderzocht worden.

     P. Jansen Jeugdarts

 7. Mamavan4

  Ik ben er pril in mijn zwangerschap achtergekomen dat ik en mijn partner chlamydia hadden (ik waarschijnlijk al een tijdje maar had geen klachten), ik ben hiervoor behandeld maar daarna nooit gecontroleerd. Nu een jaar na dato heeft mijn partner weer klachten. Kan het zijn dat ik al die tijd nog chlamydia heb gehad en dus nog heb? We hebben een monogame relatie dus het kan niet van ‘buiten’ komen.

 8. Anoniem

  Hallo,

  Ik heb nu eenmaal de soa Chlamydia gehad en ik had toen ook daadwerkelijk last ervan.
  Ik merkte het aan alle symptomen.
  Mijn vraag is nu, stel ik krijg het weer krijg ik dan weer last? of is het mogelijk dat ik geen last heb en toch de soa draag ondanks dat ik de eerste keer wel last had?

  Mvg, een man met een vraag.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Meisjes merken vaak niets van chlamydia. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met chlamydia. Ongeveer een kwart van de jongens die chlamydia heeft opgelopen heeft helemaal geen klachten. Ondertussen kun je de infectie wel doorgeven, zonder dat je dat merkt.
   Dus kan wel, maar indien je zorgen er over hebt: LAAT je dan testen!

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Anoniem

  Hi,

  Stel dat je partner jou oraal heeft bevredigt en je daarna weer zoent “terwijl je de soa Chlamydia hebt maar het niet weet” neem ik aan dat je die soa dan ook in je mond hebt. Nu vraag ik me af of de antibotica die je voor Chlamydia krijgt ook gelijk aan slaat in je mond, of dat je daarvoor nog een aparte kuur voor aan moet vragen en of je dat kan doorgeven door te zoenen met iemand anders?

  Groetjes,

  Anoniem