Genitale wratten


Help ik heb bultjes! Zijn het genitale wratten?

Bultjes of puistjes zijn niet altijd genitale wratjes, ze kunnen ook veroorzaakt worden scheren of PPP. Dit is zijn onschuldige papillen, soms ook wel parelketting genoemd.

Wat is de oorzaak van Genitale Wratten?

Het virus dat genitale wratten veroorzaakt wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact. De wratten zijn onschuldig, maar ze kunnen zich snel uitbreiden.

Wat zijn de klachten?

Bij vrouwen zitten de wratjes op of rond de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis. Soms zitten ze ook op een plek waar je geen condoom gebruikt, net naast je penis bijvoorbeeld waar je buik begint. Ook komen ze in en rond de anus voor. Ze doen geen pijn, maar jeuken wel. Ze kunnen er een beetje wit uit zien en onregelmatig aan de bovenkant. De wratjes zijn er in verschillende maten. Het begint vaak als een klein speldenknopje.

Hoe worden genitale wratten behandeld?

Je kunt de wratten zelf behandelen. De huisarts of dokter van de GGD geeft je een recept voor een crème of vloeistof die je er regelmatig op smeert. Als dit niet helpt of als het op een plek zit waar je niet bij kan dan kan een arts de wratten bevriezen, wegschroeien of chirurgisch wegsnijden. Denk je een wratje te hebben of twijfel je? Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij de GGD.

 

24 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik heb een zalf gekregen voor genitale wratjes, nu zijn de wratjes weg. Kan ik er zo vanuit gaan dat de soa nu weg is? En kan je alleen drager zijn van de soa zonder verschijnselen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Genitale wratten kun je behandelen door de wratten met vloeistof aan te stippen. De dokter kan ze ook bevriezen, schroeien of wegsnijden. Dit laatste gebeurt vooral als het er veel zijn (‘trossen’), natuurlijk onder verdoving. Ook na behandeling kunnen de wratjes terugkomen. Het virus blijft namelijk soms lange tijd in je lichaam. Hoe eerder je de wratten weg laat halen, hoe sneller de klachten over zijn.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Geachte,

  Ruim 9 jaar geleden heeft mijn ex, na vreemd te zijn gegaan, genitale wratten opgelopen en herpes. Inmiddels is het niet voor niets mijn ex. Ik heb zelf nooit wratjes gekregen, wel de herpes helaas. De overige soa testen waren negatief gelukkig.

  Inmiddels heb ik al 7 jaar een vaste partner, mijn man. En tussen mijn ex en huidige partner heb ik geen andere seksuele contacten gehad.

  3,5 maand geleden heb ik een zware buikoperatie ondergaan en heb vooraf en achteraf een prednisonkuur gehad.

  Ik heb nu opeens, vanuit het niets, genitale wratten die ik behandel met Condyline. Ze zitten echter alleen op mijn schaamheuvel en in mijn lies.

  Kan dit? 9 jaar verder alsnog??? Wellicht door de lage weerstand na de operatie en de prednison. Ook de herpes doet zijn intrede weer (na jaren geen klachten)
  Mijn man heeft geen tekenen van beide.

   • Anoniem

    Geachte heer Jansen,

    Die informatie is mij allemaal bekend. Herpes, wratten, etc. Maar geen van deze sites (en vele anderen) beantwoord mijn vraag. Jammer genoeg mijn huisarts ook niet, als ook u niet.

    Na lang speuren geeft de website van het RIVM wel antwoord op die vraag, een soort van:
    – De incubatieperiode duurt 1 tot 8 maanden, meestal 3 maanden. Incubatieperioden langer dan 20 maanden, tot 7 jaar in uitzonderlijke gevallen, zijn beschreven.

    Gezien mijn operatie en zeer lage weerstand schaar ik mezelf dan maar onder die zeldzame gevallen.

    Doch vriendelijk dank voor uw reactie dan maar.

    • JouwGGD

     Beste Anoniem,

     Op huidziekten.nl staat in de patiënt folder:
     Het virus is zéér besmettelijk en kan ook op andere manieren overgedragen worden, bijvoorbeeld door het gezamenlijk gebruik van handdoek of washandje en mogelijk bij het wisselen van de luiers. Op die manier kunnen ook (kleine) kinderen besmet raken en wratjes krijgen.

     Het HPV kan gedurende vele jaren in de huid aanwezig zijn en kan zich, na aanvankelijke genezing van de anogenitale wratten, na jaren weer manifesteren. Het spreekt voor zich dat het hierdoor lastig is om te weten door wie en wanneer iemand besmet geraakt is.
     P. Jansen Jeugdarts

 3. Mister

  Ik heb al jaren last van wratten, ben al meerdere malen naar de dermatoloog geweest en ze hebben bevriezing geprobeerd, zelfs wegbranden. Het is allemaal tijdelijk en ik heb juist het gevoel dat na de bevriezing vaak uitbreiding plaatsvind. Ik heb een aantal die rood van kleur zijn die blijven groeien en de grijze die blijven redelijk gelijk in grootte maar die spreiden en worden meer. Ik heb geen idee hoe ik ervan af kom als de dermatoloog alleen nog met bevriezing aankomt en dit helpt gewoon niet. Ik schaam me al jaren voor mijn lichaam en niemand die mij kan helpen en ondertussen wordt het door het dokters gepruts elke keer erger maakt. Daar heb ik ook geen vertrouwen meer in. Ik heb hulp nodig van een echte expert!

  • JouwGGD

   Beste Mister,

   De dermatoloog is toch de specialist. Misschien goed om eens naar een andere dermatoloog te gaan?
   De behandeling van anogenitale wratten kost altijd veel tijd en energie, want genezing is veelal niet na één of enkele behandelingen te verwachten.
   Mocht u zwanger zijn, vertel dit voordat met een behandeling wordt begonnen.
   Wanneer de wratten na de behandeling weg zijn, betekent dit niet altijd automatisch dat het virus uit uw huid is. Er blijft daarom een kans bestaan dat de wratten na verloop van tijd weer terugkomen. Daarnaast is er uiteraard de kans dat u opnieuw besmet wordt en op die manier weer nieuwe wratjes krijgt.
   In het algemeen wordt aangenomen dat u niet meer besmettelijk bent wanneer u na zes maanden geen nieuwe anogenitale wratten hebt gekregen.
   Mochten er onverhoopt toch weer nieuwe wratten opkomen, dan moet de behandeling weer van voor af aan begonnen worden.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Marc

  Hoi, ik heb seks gehad met condoom. Maar een dag later zei het meisje dat ze een soort jeugdpuistje had iets onder haar clitoris. Ik heb nergens last van. Maar stel dat ze het van mij heeft gekregen, is de incubatietijd van genitale wratten of herpes dan echt slechts één dag?

 5. Dennos

  Ik heb eind vorig jaar genitale wratjes in m’n schaamstreek boven m’n penis gehad. Het waren slechts een paar stuks. Ben behandeld, mei of juni was het even terug. Weer behandeld zelf met codyline en het was weer snel weg. Vorige week uitgebreide soa-testuitslagen gehad. Alles negatief. Bij de dermatoloog geweest voor uitgebreide info over de hpv-virussen en nog even naar de wat onregelmatige huid boven m’n penis gekeken. De arts stelde vast dat het geen wratjes waren maar haarzakjes, omdat ik me scheer. Was helemaal gerust over alles. Nu zag ik vanmorgen toch ineens 2 of 3 plekjes ,beetje huidverdikking, op de plek waar ze eerst zaten. Heel klein maar met feesten op komst wil ik zeker weten als ik weer codyline gebruik komende dagen of sex met condoom voor mijn 2 partners dan safe is, als de plekjes weg zijn en het condoom er ook goed overheen zit. Lees overal dat het onschuldig is maar wel makkelijk over te brengen. Hoe zit het als ik gepijpt wordt? Wat voor effect kan het hebben op de mond van degene die mij pijpt? Wil m’n partners niets overbrengen. Graag een spoedig antwoord..

 6. Anoniem

  Mijn huisarts heeft me uitgelegd dat het niet klopt dat genitale wratten een soa is. Ik heb dan ook alleen veilige seks gehad. Dus ook dat stuk klopt niet. Je kunt genitale wratten al krijgen door een gebruikte handdoek te gebruiken of door het via de handen door te geven, als je daarna zelf bijvoorbeeld naar de wc gaat. Je hoeft dus absoluut geen seks te hebben om dit te krijgen. Zelfs kleine kinderen kunnen het krijgen.
  Aanstippen werd door de dermatoloog sterk afgeraden, vanwege beschadiging van de huid. Nu heb ik nog aldara créme, alleen beschadigd dit mijn huid zo erg, dat ik voel dat mijn huid al een stuk dunner is geworden. Ook wil het niet helemaal weggaan.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Hoe krijg je genitale wratten? Genitale wratten zitten rond en op de penis, de vagina of de anus. Ze worden veroorzaakt door een HPV-virus. Je loopt dit virus op door contact van de geslachtsdelen. Het kan ook via de vingers of een gebruikte handdoek. Condooms beschermen niet 100% tegen het virus. Het virus kan ook worden uitgescheiden door de huid rond geslachtsdelen. De meeste mensen krijgen geen wratten van het virus. Je kunt het dan toch doorgeven.

   Soa (seksueel overdraagbare aandoening) wil niet zeggen dat je het niet via een andere weg ook kan oplopen. Dus seks is ook geen vereiste ook niet voor hepatitis of hiv! Over het algemeen worden genitale wratten wel bij Soa geplaatst. Nou is dat technisch en is het belangrijker om het goed te laten behandelen.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Hoi ik ben zelf pas 14 en heb nog nooit seks gehad toch heb ik soms kleine wratjes die na een tijdje groter worden. Kunnen dit genitale wratjes zijn of kan dat niet?

 8. T

  Iemand heeft me gezegd dat wanneer je genitale wratten heb, je ook een vaccinatie moet halen. Klopt dit?

  • JouwGGD

   Beste T.

   Dit ken ik niet, een vaccinatie kan voorkomen dat je het virus HPV krijgt. Maar het is geen behandeling.
   In het RVP wordt gevaccineerd tegen de HPV type 16 en 18 die vooral veroorzaker zijn van baarmoederhalskanker.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Amsterdammer87

  Ik heb al 5 jaar last van genitale wratten. De wratten op en rondom de penis reageren wel op het middel condyline, dat middel eet de wratjes weg. Op en rondom de penis en balzak gaat dus weg. Maar ik heb 2 wratten op mijn onderbuik en 2 hele kleine wratjes op mijn dijbeen. Die reageren helemaal niet op het middel en ook niet op stikstof wat is gebruikt.

  Kan het zijn dat dit geen genitale wratten zijn, maar een andere vorm? Zoals bijv ouderdomswratten? Het zijn de enige wratten die helemaal niet reageren op het middel voor genitale wratten.

 10. Anoniem

  Ik heb 2 wratjes om mijn penis heen, die allebei met zekerheid veroorzaakt zijn door een wondje tijdens het scheren. Dit weet ik zeker. Klopt het dat dit dan geen genitale wratten zijn? En zijn deze zelf te verwijderen d.m.v. een creme of een stick waarmee je die kan bevriezen? Of kan dit alleen door de huisarts gebeuren?