Genitale wratten


Help ik heb bultjes! Zijn het genitale wratten?

Bultjes of puistjes zijn niet altijd genitale wratjes, ze kunnen ook veroorzaakt worden scheren of PPP. Dit is zijn onschuldige papillen, soms ook wel parelketting genoemd.

Wat is de oorzaak van Genitale Wratten?

Het virus dat genitale wratten veroorzaakt wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact. De wratten zijn onschuldig, maar ze kunnen zich snel uitbreiden.

Wat zijn de klachten?

Bij vrouwen zitten de wratjes op of rond de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis. Soms zitten ze ook op een plek waar je geen condoom gebruikt, net naast je penis bijvoorbeeld waar je buik begint. Ook komen ze in en rond de anus voor. Ze doen geen pijn, maar jeuken wel. Ze kunnen er een beetje wit uit zien en onregelmatig aan de bovenkant. De wratjes zijn er in verschillende maten. Het begint vaak als een klein speldenknopje.

Hoe worden genitale wratten behandeld?

Je kunt de wratten zelf behandelen. De huisarts of dokter van de GGD geeft je een recept voor een crème of vloeistof die je er regelmatig op smeert. Als dit niet helpt of als het op een plek zit waar je niet bij kan dan kan een arts de wratten bevriezen, wegschroeien of chirurgisch wegsnijden. Denk je een wratje te hebben of twijfel je? Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij de GGD.

 

14 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik heb in de vagina enkele wratjes en heb van de gynaecoloog als zalf Aldara 5% crème imiquumod voorgeschreven gekregen. Deze zalf moet ik om de dag inwendig op de wratjes smeren, waarbij er ook wratjes kort bij de plasbuis zitten. Ik lees nu echter op de bijsluiter en ook op diverse websites dat deze zalf voor uitwendig gebruik is. Wat moet ik nu doen? Klopt het dan niet wat de gynaecoloog heeft verteld? Graag jullie advies.

 2. Anoniem

  Hallo, ik heb nu al een tijd last van genitiale wratten. Ik behandel deze met codyline zoals de dokter dat heeft voorgeschreven. De meeste wratjes zitten aan de buitenkant maar ik merkte ook ineens op dat er wat wratjes aan de binnenkant zitten. Kan ik deze ook gewoon aanstippen met dezelfde vloeistof?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Goed om dit nogmaals met de behandelaar te bespreken! Het is geen makkelijke behandeling.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Dingetje

  Beste, ik ben nu 2,5 jaar samen met mijn huidige partner. Ongeveer 2 maanden geleden is er een bultje ontstaan (ik dacht door het scheren) maar er komen telkens bultjes bij ondanks dat ik nu niet meer scheer. Mijn collega (arts) gaf aan dat het genitale wratten zijn. Kan het zijn dat ik die al bij een vorige partner heb opgelopen enkele jaren geleden en dat de wratjes nu pas zijn opgekomen?
  Hartelijk dank alvast voor uw reactie! Groetjes

  • JouwGGD

   Beste Dingetje,

   Het virus is zéér besmettelijk en kan ook op andere manieren overgedragen worden, bijvoorbeeld door het gezamenlijk gebruik van handdoek of washandje en mogelijk bij het wisselen van de luiers. Op die manier kunnen ook (kleine) kinderen besmet raken en wratjes krijgen.

   Het HPV kan gedurende vele jaren in de huid aanwezig zijn en kan zich, na aanvankelijke genezing van de anogenitale wratten, na jaren weer manifesteren. Het spreekt voor zich dat het hierdoor lastig is om te weten door wie en wanneer iemand besmet geraakt is.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik heb nu één wratachtig plekje in mijn vagina, de huisarts kon van een foto niet met zekerheid zeggen dat het een wratje is. Ik heb voor de zekerheid toch een behandeling thuis gekregen. Kan het virus uit je lichaam verdwijnen nadat je de wratjes hebt behandeld? Blijf je altijd besmettelijk, ook als de wratjes weg zijn?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Raar om medicatie voor te schrijven zonder onderzoek en goede uitleg wat er nu precies aan de hand is.

   Vanuit de patient folder:
   Wanneer de wratten na de behandeling weg zijn, betekent dit niet altijd automatisch dat het virus uit uw huid is. Er blijft daarom een kans bestaan dat de wratten na verloop van tijd weer terugkomen. Daarnaast is er uiteraard de kans dat u opnieuw besmet wordt en op die manier weer nieuwe wratjes krijgt.
   In het algemeen wordt aangenomen dat u niet meer besmettelijk bent wanneer u na zes maanden geen nieuwe anogenitale wratten hebt gekregen.
   Mochten er onverhoopt toch weer nieuwe wratten opkomen, dan moet de behandeling weer van voor af aan begonnen worden.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Ik heb een zalf gekregen voor genitale wratjes, nu zijn de wratjes weg. Kan ik er zo vanuit gaan dat de soa nu weg is? En kan je alleen drager zijn van de soa zonder verschijnselen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Genitale wratten kun je behandelen door de wratten met vloeistof aan te stippen. De dokter kan ze ook bevriezen, schroeien of wegsnijden. Dit laatste gebeurt vooral als het er veel zijn (‘trossen’), natuurlijk onder verdoving. Ook na behandeling kunnen de wratjes terugkomen. Het virus blijft namelijk soms lange tijd in je lichaam. Hoe eerder je de wratten weg laat halen, hoe sneller de klachten over zijn.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Geachte,

  Ruim 9 jaar geleden heeft mijn ex, na vreemd te zijn gegaan, genitale wratten opgelopen en herpes. Inmiddels is het niet voor niets mijn ex. Ik heb zelf nooit wratjes gekregen, wel de herpes helaas. De overige soa testen waren negatief gelukkig.

  Inmiddels heb ik al 7 jaar een vaste partner, mijn man. En tussen mijn ex en huidige partner heb ik geen andere seksuele contacten gehad.

  3,5 maand geleden heb ik een zware buikoperatie ondergaan en heb vooraf en achteraf een prednisonkuur gehad.

  Ik heb nu opeens, vanuit het niets, genitale wratten die ik behandel met Condyline. Ze zitten echter alleen op mijn schaamheuvel en in mijn lies.

  Kan dit? 9 jaar verder alsnog??? Wellicht door de lage weerstand na de operatie en de prednison. Ook de herpes doet zijn intrede weer (na jaren geen klachten)
  Mijn man heeft geen tekenen van beide.

   • Anoniem

    Geachte heer Jansen,

    Die informatie is mij allemaal bekend. Herpes, wratten, etc. Maar geen van deze sites (en vele anderen) beantwoord mijn vraag. Jammer genoeg mijn huisarts ook niet, als ook u niet.

    Na lang speuren geeft de website van het RIVM wel antwoord op die vraag, een soort van:
    – De incubatieperiode duurt 1 tot 8 maanden, meestal 3 maanden. Incubatieperioden langer dan 20 maanden, tot 7 jaar in uitzonderlijke gevallen, zijn beschreven.

    Gezien mijn operatie en zeer lage weerstand schaar ik mezelf dan maar onder die zeldzame gevallen.

    Doch vriendelijk dank voor uw reactie dan maar.

    • JouwGGD

     Beste Anoniem,

     Op huidziekten.nl staat in de patiënt folder:
     Het virus is zéér besmettelijk en kan ook op andere manieren overgedragen worden, bijvoorbeeld door het gezamenlijk gebruik van handdoek of washandje en mogelijk bij het wisselen van de luiers. Op die manier kunnen ook (kleine) kinderen besmet raken en wratjes krijgen.

     Het HPV kan gedurende vele jaren in de huid aanwezig zijn en kan zich, na aanvankelijke genezing van de anogenitale wratten, na jaren weer manifesteren. Het spreekt voor zich dat het hierdoor lastig is om te weten door wie en wanneer iemand besmet geraakt is.
     P. Jansen Jeugdarts