Genitale wratten


Help ik heb bultjes! Zijn het genitale wratten?

Bultjes of puistjes zijn niet altijd genitale wratjes, ze kunnen ook veroorzaakt worden scheren of PPP. Dit is zijn onschuldige papillen, soms ook wel parelketting genoemd.

Wat is de oorzaak van Genitale Wratten?

Het virus dat genitale wratten veroorzaakt wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact. De wratten zijn onschuldig, maar ze kunnen zich snel uitbreiden.

Wat zijn de klachten?

Bij vrouwen zitten de wratjes op of rond de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis. Soms zitten ze ook op een plek waar je geen condoom gebruikt, net naast je penis bijvoorbeeld waar je buik begint. Ook komen ze in en rond de anus voor. Ze doen geen pijn, maar jeuken wel. Ze kunnen er een beetje wit uit zien en onregelmatig aan de bovenkant. De wratjes zijn er in verschillende maten. Het begint vaak als een klein speldenknopje.

Hoe worden genitale wratten behandeld?

Je kunt de wratten zelf behandelen. De huisarts of dokter van de GGD geeft je een recept voor een crème of vloeistof die je er regelmatig op smeert. Als dit niet helpt of als het op een plek zit waar je niet bij kan dan kan een arts de wratten bevriezen, wegschroeien of chirurgisch wegsnijden. Denk je een wratje te hebben of twijfel je? Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij de GGD.

 

12 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Anoniem

  Ik ben er sinds kort achter gekomen dat ik één klein wratje heb, ik vraag mij af of dit ook persé met genitale wratten te maken heeft en of ik er mee langs de huisarts moet. Ik heb er verder geen klachten bij.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Lijkt me goed om toch eens de huisarts te laten kijken.
   Weet je waar je aan toe bent.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anno niempje

  Hoi
  Ik heb genitale wratten en geraak er niet van af.
  Ik word gek van de jeuk en het word enkel erger.
  Ben al langs de arts geweest en die schreef me aldana creme voor.
  Hartstikke duur!
  120eur voor een doosje dat goed is voor 2weken. Heb het meerdere maanden gevolgd en ben honderden euros armer.
  Het heeft niet geholpen en word alleen maar erger.
  Hebben jullie nog tips?
  Vriezen enz is geen optie. Het zit op mijn ballen, onderbuik vlakte boven de penis en op mijn penis zelf.
  Ik ben gewoon compleet radeloos en heb al heel lange tijd geen sex meer.
  Ik schaam me kapot 🙁

  • JouwGGD

   Beste Anno niempje,

   Is het niet goed om een keer een afspraak te maken bij de dermatoloog?
   Waarom is vriezen geen optie? weet je wel hoe dat werkt…
   Goed om je door een dermatoloog voor te laten lichten over de behandel methode.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Ik heb genitale kleine wratten gekregen van n wc in t buitenland 1 jaar gelede ik ben zo bang ik heb condyline gebruikt maar er komen steeds kleintjes terug zou ik ze moetten bevriezen? En ik ben minderajarig..

 4. Anno

  Ik heb een soa test gehad waaruit bleek dat ik geen soa heb, maat het lijkt erop dat ik wel wratjes op mijn vagina heb hoe kan dat?

 5. Nikki

  Hoii ik heb genitale wratten.. maar ik durf niet naar de huisarts ik vind dat nogal raar als de huisarts daar naar gaat kijken. Heeft u tips ik wil ze wel graag weg hebben

 6. Discreet

  Ik hoorde van mijn sex partner dat ik daar wratjes had, ik ben minder jarig en wil niet dat m’n ouders er achter komen. Kan ik voor een behandeling dan ook bij de GGD terecht?