Genitale wratten


Help ik heb bultjes! Zijn het genitale wratten?

Bultjes of puistjes zijn niet altijd genitale wratjes, ze kunnen ook veroorzaakt worden scheren of PPP. Dit is zijn onschuldige papillen, soms ook wel parelketting genoemd.

Wat is de oorzaak van Genitale Wratten?

Het virus dat genitale wratten veroorzaakt wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact. De wratten zijn onschuldig, maar ze kunnen zich snel uitbreiden.

Wat zijn de klachten?

Bij vrouwen zitten de wratjes op of rond de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis. Soms zitten ze ook op een plek waar je geen condoom gebruikt, net naast je penis bijvoorbeeld waar je buik begint. Ook komen ze in en rond de anus voor. Ze doen geen pijn, maar jeuken wel. Ze kunnen er een beetje wit uit zien en onregelmatig aan de bovenkant. De wratjes zijn er in verschillende maten. Het begint vaak als een klein speldenknopje.

Hoe worden genitale wratten behandeld?

Je kunt de wratten zelf behandelen. De huisarts of dokter van de GGD geeft je een recept voor een crème of vloeistof die je er regelmatig op smeert. Als dit niet helpt of als het op een plek zit waar je niet bij kan dan kan een arts de wratten bevriezen, wegschroeien of chirurgisch wegsnijden. Denk je een wratje te hebben of twijfel je? Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij de GGD.

 

24 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Mister

  Ik heb al jaren last van wratten, ben al meerdere malen naar de dermatoloog geweest en ze hebben bevriezing geprobeerd, zelfs wegbranden. Het is allemaal tijdelijk en ik heb juist het gevoel dat na de bevriezing vaak uitbreiding plaatsvind. Ik heb een aantal die rood van kleur zijn die blijven groeien en de grijze die blijven redelijk gelijk in grootte maar die spreiden en worden meer. Ik heb geen idee hoe ik ervan af kom als de dermatoloog alleen nog met bevriezing aankomt en dit helpt gewoon niet. Ik schaam me al jaren voor mijn lichaam en niemand die mij kan helpen en ondertussen wordt het door het dokters gepruts elke keer erger maakt. Daar heb ik ook geen vertrouwen meer in. Ik heb hulp nodig van een echte expert!

  • JouwGGD

   Beste Mister,

   De dermatoloog is toch de specialist. Misschien goed om eens naar een andere dermatoloog te gaan?
   De behandeling van anogenitale wratten kost altijd veel tijd en energie, want genezing is veelal niet na één of enkele behandelingen te verwachten.
   Mocht u zwanger zijn, vertel dit voordat met een behandeling wordt begonnen.
   Wanneer de wratten na de behandeling weg zijn, betekent dit niet altijd automatisch dat het virus uit uw huid is. Er blijft daarom een kans bestaan dat de wratten na verloop van tijd weer terugkomen. Daarnaast is er uiteraard de kans dat u opnieuw besmet wordt en op die manier weer nieuwe wratjes krijgt.
   In het algemeen wordt aangenomen dat u niet meer besmettelijk bent wanneer u na zes maanden geen nieuwe anogenitale wratten hebt gekregen.
   Mochten er onverhoopt toch weer nieuwe wratten opkomen, dan moet de behandeling weer van voor af aan begonnen worden.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Marc

  Hoi, ik heb seks gehad met condoom. Maar een dag later zei het meisje dat ze een soort jeugdpuistje had iets onder haar clitoris. Ik heb nergens last van. Maar stel dat ze het van mij heeft gekregen, is de incubatietijd van genitale wratten of herpes dan echt slechts één dag?