Genitale wratten


Help ik heb bultjes! Zijn het genitale wratten?

Bultjes of puistjes zijn niet altijd genitale wratjes, ze kunnen ook veroorzaakt worden scheren of PPP. Dit is zijn onschuldige papillen, soms ook wel parelketting genoemd.

Wat is de oorzaak van Genitale Wratten?

Het virus dat genitale wratten veroorzaakt wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact. De wratten zijn onschuldig, maar ze kunnen zich snel uitbreiden.

Wat zijn de klachten?

Bij vrouwen zitten de wratjes op of rond de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis. Soms zitten ze ook op een plek waar je geen condoom gebruikt, net naast je penis bijvoorbeeld waar je buik begint. Ook komen ze in en rond de anus voor. Ze doen geen pijn, maar jeuken wel. Ze kunnen er een beetje wit uit zien en onregelmatig aan de bovenkant. De wratjes zijn er in verschillende maten. Het begint vaak als een klein speldenknopje.

Hoe worden genitale wratten behandeld?

Je kunt de wratten zelf behandelen. De huisarts of dokter van de GGD geeft je een recept voor een crème of vloeistof die je er regelmatig op smeert. Als dit niet helpt of als het op een plek zit waar je niet bij kan dan kan een arts de wratten bevriezen, wegschroeien of chirurgisch wegsnijden. Denk je een wratje te hebben of twijfel je? Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij de GGD.

 

28 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Marc

  Hoi, ik heb seks gehad met condoom. Maar een dag later zei het meisje dat ze een soort jeugdpuistje had iets onder haar clitoris. Ik heb nergens last van. Maar stel dat ze het van mij heeft gekregen, is de incubatietijd van genitale wratten of herpes dan echt slechts één dag?

 2. Dennos

  Ik heb eind vorig jaar genitale wratjes in m’n schaamstreek boven m’n penis gehad. Het waren slechts een paar stuks. Ben behandeld, mei of juni was het even terug. Weer behandeld zelf met codyline en het was weer snel weg. Vorige week uitgebreide soa-testuitslagen gehad. Alles negatief. Bij de dermatoloog geweest voor uitgebreide info over de hpv-virussen en nog even naar de wat onregelmatige huid boven m’n penis gekeken. De arts stelde vast dat het geen wratjes waren maar haarzakjes, omdat ik me scheer. Was helemaal gerust over alles. Nu zag ik vanmorgen toch ineens 2 of 3 plekjes ,beetje huidverdikking, op de plek waar ze eerst zaten. Heel klein maar met feesten op komst wil ik zeker weten als ik weer codyline gebruik komende dagen of sex met condoom voor mijn 2 partners dan safe is, als de plekjes weg zijn en het condoom er ook goed overheen zit. Lees overal dat het onschuldig is maar wel makkelijk over te brengen. Hoe zit het als ik gepijpt wordt? Wat voor effect kan het hebben op de mond van degene die mij pijpt? Wil m’n partners niets overbrengen. Graag een spoedig antwoord..

 3. Anoniem

  Mijn huisarts heeft me uitgelegd dat het niet klopt dat genitale wratten een soa is. Ik heb dan ook alleen veilige seks gehad. Dus ook dat stuk klopt niet. Je kunt genitale wratten al krijgen door een gebruikte handdoek te gebruiken of door het via de handen door te geven, als je daarna zelf bijvoorbeeld naar de wc gaat. Je hoeft dus absoluut geen seks te hebben om dit te krijgen. Zelfs kleine kinderen kunnen het krijgen.
  Aanstippen werd door de dermatoloog sterk afgeraden, vanwege beschadiging van de huid. Nu heb ik nog aldara créme, alleen beschadigd dit mijn huid zo erg, dat ik voel dat mijn huid al een stuk dunner is geworden. Ook wil het niet helemaal weggaan.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Hoe krijg je genitale wratten? Genitale wratten zitten rond en op de penis, de vagina of de anus. Ze worden veroorzaakt door een HPV-virus. Je loopt dit virus op door contact van de geslachtsdelen. Het kan ook via de vingers of een gebruikte handdoek. Condooms beschermen niet 100% tegen het virus. Het virus kan ook worden uitgescheiden door de huid rond geslachtsdelen. De meeste mensen krijgen geen wratten van het virus. Je kunt het dan toch doorgeven.

   Soa (seksueel overdraagbare aandoening) wil niet zeggen dat je het niet via een andere weg ook kan oplopen. Dus seks is ook geen vereiste ook niet voor hepatitis of hiv! Over het algemeen worden genitale wratten wel bij Soa geplaatst. Nou is dat technisch en is het belangrijker om het goed te laten behandelen.

   P. Jansen Jeugdarts