Genitale wratten


Help ik heb bultjes! Zijn het genitale wratten?

Bultjes of puistjes zijn niet altijd genitale wratjes, ze kunnen ook veroorzaakt worden scheren of PPP. Dit is zijn onschuldige papillen, soms ook wel parelketting genoemd.

Wat is de oorzaak van Genitale Wratten?

Het virus dat genitale wratten veroorzaakt wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact. De wratten zijn onschuldig, maar ze kunnen zich snel uitbreiden.

Wat zijn de klachten?

Bij vrouwen zitten de wratjes op of rond de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis. Soms zitten ze ook op een plek waar je geen condoom gebruikt, net naast je penis bijvoorbeeld waar je buik begint. Ook komen ze in en rond de anus voor. Ze doen geen pijn, maar jeuken wel. Ze kunnen er een beetje wit uit zien en onregelmatig aan de bovenkant. De wratjes zijn er in verschillende maten. Het begint vaak als een klein speldenknopje.

Hoe worden genitale wratten behandeld?

Je kunt de wratten zelf behandelen. De huisarts of dokter van de GGD geeft je een recept voor een crème of vloeistof die je er regelmatig op smeert. Als dit niet helpt of als het op een plek zit waar je niet bij kan dan kan een arts de wratten bevriezen, wegschroeien of chirurgisch wegsnijden. Denk je een wratje te hebben of twijfel je? Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij de GGD.

 

10 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Hoi,

  Ik heb nu al bijna 3 jaar heel licht last van genitale wratten. (Krijg geen nieuwe en heb intotaal 5, waarvan 3 bij m’n schaamlippen) Nu heb ik al 2,5 jaar een vaste relatie en hebben we het hier nooit over gehad. Ik ben wel bij de dokter geweest en heb een crème mee gekregen, alleen heb ik deze nooit gebruikt. Ik had gehoopt dat het vanzelf weg zou gaan en ook de dokter zei dat het niet gevaarlijk was en waarschijnlijk wel zelf weg zou gaan. Om er nu nog over te beginnen met mijn partner lijkt heel moeilijk.. wat kan ik het beste doen? Is het gevaarlijk en is er hierbij ook een kans op kanker uiteindelijk zoals bij andere hpv types? Wat kan ik het beste doen wat betreft m’n relatie?

  Ik hoor het graag

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Genitale wratten patiënt folder:
   Anogenitale wratten komen veel voor. In Nederland wordt ruim 20.000 keer per jaar de diagnose gesteld. De veroorzaker van de wratjes is een infectie van de huid of slijmvliezen met het Humane Papilloma Virus (HPV). Er zijn verschillende typen van het HPV (allen met een eigen nummer), maar niet alle typen veroorzaken anogenitale wratten. Niet iedereen die met HPV besmet is geraakt, zal anogenitale wratten krijgen; er zijn ook zogenaamde stille dragers.
   Deze personen hebben wel het virus bij zich, maar weten dit niet van zichzelf en hebben er ook geen last van. Het HPV wordt veelal overgedragen bij seksueel contact. Daarom worden anogenitale wratten beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of, in andere woorden een geslachtsziekte.
   Het virus is zéér besmettelijk en kan ook op andere manieren overgedragen worden, bijvoorbeeld door het gezamenlijk gebruik van handdoek of washandje en mogelijk bij het wisselen van de luiers. Op die manier kunnen ook (kleine) kinderen besmet raken en wratjes krijgen.
   Het HPV kan gedurende vele jaren in de huid aanwezig zijn en kan zich, na aanvankelijke genezing van de anogenitale wratten, na jaren weer manifesteren. Het spreekt voor zich dat het hierdoor lastig is om te weten door wie en wanneer iemand besmet geraakt is.
   De kans dat je partner reeds besmet is, is vrij groot. Waarschijnlijk beter om toch te bespreken, lijkt mij. Mogelijk samen met een arts om de vragen meteen te beantwoorden.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Ik heb genitale wratten maar ik durft het niet tegen me ouders te zeggen of naar de huisarts te gaan. Wat moet ik doen om ze weg te halen ? Kan ik iets ergens kopen om ze zelf weg te halen ?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   De behandeling van anogenitale wratten is erop gericht het virus, dat de wratjes veroorzaakt, uit te schakelen.
   Dit kan door middel van etsende vloeistoffen, bepaalde crèmes, of door diverse ‘chirurgische’ methoden. Voor welke van de navolgende therapieën gekozen wordt, hangt onder meer af van de plaats van voorkomen, de uitgebreidheid van de wratten en van de voorkeur van arts en patiënt. Er is altijd kans dat de wratten na behandeling terugkeren.

   Behandling is toch echt een arts voor nodig, gelukkig heeft hij wel een geheimhoudingsplicht!
   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Ik heb in de vagina enkele wratjes en heb van de gynaecoloog als zalf Aldara 5% crème imiquumod voorgeschreven gekregen. Deze zalf moet ik om de dag inwendig op de wratjes smeren, waarbij er ook wratjes kort bij de plasbuis zitten. Ik lees nu echter op de bijsluiter en ook op diverse websites dat deze zalf voor uitwendig gebruik is. Wat moet ik nu doen? Klopt het dan niet wat de gynaecoloog heeft verteld? Graag jullie advies.

 4. Anoniem

  Hallo, ik heb nu al een tijd last van genitiale wratten. Ik behandel deze met codyline zoals de dokter dat heeft voorgeschreven. De meeste wratjes zitten aan de buitenkant maar ik merkte ook ineens op dat er wat wratjes aan de binnenkant zitten. Kan ik deze ook gewoon aanstippen met dezelfde vloeistof?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Goed om dit nogmaals met de behandelaar te bespreken! Het is geen makkelijke behandeling.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Dingetje

  Beste, ik ben nu 2,5 jaar samen met mijn huidige partner. Ongeveer 2 maanden geleden is er een bultje ontstaan (ik dacht door het scheren) maar er komen telkens bultjes bij ondanks dat ik nu niet meer scheer. Mijn collega (arts) gaf aan dat het genitale wratten zijn. Kan het zijn dat ik die al bij een vorige partner heb opgelopen enkele jaren geleden en dat de wratjes nu pas zijn opgekomen?
  Hartelijk dank alvast voor uw reactie! Groetjes

  • JouwGGD

   Beste Dingetje,

   Het virus is zéér besmettelijk en kan ook op andere manieren overgedragen worden, bijvoorbeeld door het gezamenlijk gebruik van handdoek of washandje en mogelijk bij het wisselen van de luiers. Op die manier kunnen ook (kleine) kinderen besmet raken en wratjes krijgen.

   Het HPV kan gedurende vele jaren in de huid aanwezig zijn en kan zich, na aanvankelijke genezing van de anogenitale wratten, na jaren weer manifesteren. Het spreekt voor zich dat het hierdoor lastig is om te weten door wie en wanneer iemand besmet geraakt is.

   P. Jansen Jeugdarts