Hiv en aids


Hoe krijg je hiv?

Je krijgt hiv niet van tongzoenen, handen schudden of omhelzen. Van onveilig vrijen wel. Als je geen condoom gebruikt, kan het virus zich verspreiden, via (menstruatie)bloed, sperma of vaginaal vocht.

Wat is het verschil tussen hiv en aids?

Hiv geeft niet altijd klachten. Maar als het virus zich eenmaal ontwikkeld heeft, en je (ernstig) ziek wordt, spreek je van aids. Mensen met aids krijgen vaak zeldzame ziekten, die anderen bijna nooit hebben. Dit komt omdat het afweersysteem niet meer goed werkt.

Symptomen van hiv?

Als je met hiv besmet raakt, begint het virus je afweersysteem af te breken. Hierdoor kan je lichaam zich steeds minder goed verdedigen tegen bacteriën en virussen die je ziek maken.

Kijk ook eens naar dit filmpje met Lange Frans:

Klachten

In het begin merk je meestal niet dat je dit virus hebt opgelopen. Soms heb je last van vermoeidheid, diarree, koorts, opgezette lymfeklieren of flink gewichtsverlies. Het duurt vaak acht tot tien jaar na infectie voordat je ernstige klachten krijgt. Denk aan ernstige vermagering, longontsteking, hersenvliesontsteking en huidkanker. Bij deze ernstige ziektebeelden spreek je van aids.

Acute infectie

Sommige mensen krijgen drie tot zes weken na de infectie griepachtige verschijnselen. Dit wordt ook wel een ‘acute infectie’ genoemd. Deze infectie gaat gepaard met koorts, spierpijn, keelpijn, opgezette lymfeklieren en een gevoel van malaise. Deze klachten gaan vanzelf over.

Hiv-remmers als behandeling

Genezing van hiv is niet mogelijk, wel kan de ziekte worden geremd en onderdrukt. Dit gebeurt met medicijnen die hiv-remmers worden genoemd. Door de hiv medicatie wordt aids zoveel mogelijk voorkomen.

Wat doe je bij een mogelijke hiv besmetting?

Als je onbeschermde seks hebt gehad en je denkt dat je daarbij misschien besmet bent met hiv, bel dan direct met de Soa-polikliniek van de GGD voor advies. In het weekend ga je naar de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Samen kun je bespreken of je hiv remmende medicatie nodig hebt, ook wel PEP genaamd.

Testen op hiv

Als de verpleegkundigen van de Soa-polikliniek denken dat je misschien risico hebt gelopen op hiv, dan gebruiken ze in sommige gevallen sneltesten met een beetje bloed. Maar meestal doen ze testen waarbij de uitslag van het bloedonderzoek na 7 dagen bekend is. Na de test spreken ze met je af hoe je die uitslag krijgt.

Geen reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.