Hiv en aids


Hoe krijg je hiv?

Je krijgt hiv niet van tongzoenen, handen schudden of omhelzen. Van onveilig vrijen wel. Als je geen condoom gebruikt, kan het virus zich verspreiden, via (menstruatie)bloed, sperma of vaginaal vocht.

Wat is het verschil tussen hiv en aids?

Hiv geeft niet altijd klachten. Maar als het virus zich eenmaal ontwikkeld heeft, en je (ernstig) ziek wordt, spreek je van aids. Mensen met aids krijgen vaak zeldzame ziekten, die anderen bijna nooit hebben. Dit komt omdat het afweersysteem niet meer goed werkt.

Symptomen van hiv?

Als je met hiv besmet raakt, begint het virus je afweersysteem af te breken. Hierdoor kan je lichaam zich steeds minder goed verdedigen tegen bacteriën en virussen die je ziek maken.

Kijk ook eens naar dit filmpje met Lange Frans:

Klachten

In het begin merk je meestal niet dat je dit virus hebt opgelopen. Soms heb je last van vermoeidheid, diarree, koorts, opgezette lymfeklieren of flink gewichtsverlies. Het duurt vaak acht tot tien jaar na infectie voordat je ernstige klachten krijgt. Denk aan ernstige vermagering, longontsteking, hersenvliesontsteking en huidkanker. Bij deze ernstige ziektebeelden spreek je van aids.

Acute infectie

Sommige mensen krijgen drie tot zes weken na de infectie griepachtige verschijnselen. Dit wordt ook wel een ‘acute infectie’ genoemd. Deze infectie gaat gepaard met koorts, spierpijn, keelpijn, opgezette lymfeklieren en een gevoel van malaise. Deze klachten gaan vanzelf over.

Hiv-remmers als behandeling

Genezing van hiv is niet mogelijk, wel kan de ziekte worden geremd en onderdrukt. Dit gebeurt met medicijnen die hiv-remmers worden genoemd. Door de hiv medicatie wordt aids zoveel mogelijk voorkomen.

Wat doe je bij een mogelijke hiv besmetting?

Als je onbeschermde seks hebt gehad en je denkt dat je daarbij misschien besmet bent met hiv, bel dan direct met de Soa-polikliniek van de GGD voor advies. In het weekend ga je naar de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Samen kun je bespreken of je hiv remmende medicatie nodig hebt, ook wel PEP genaamd.

Testen op hiv

Als de verpleegkundigen van de Soa-polikliniek denken dat je misschien risico hebt gelopen op hiv, dan gebruiken ze in sommige gevallen sneltesten met een beetje bloed. Maar meestal doen ze testen waarbij de uitslag van het bloedonderzoek na 7 dagen bekend is. Na de test spreken ze met je af hoe je die uitslag krijgt.

16 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Anoniem

  Beste

  Een wekje geleden pijpte ik een jongen zonder condoom. Hij kwam niet klaar in mijn mond en er waren ook geen bloedingen in mijn mond. Enkel wel een klein aftje. Een week later (nu dus), ben ik erg verkouden. En ik maak me enorm zorgen dat ik HIV heb opgelopen. Nochtans zei men in GGD Antwerpen dat pijpen zonder condoom volledig veilig is voor HIV indien er geen sperma id mond komt. Geef me uw advies alstublieft, ik ben bang!

 2. Vraagje

  Hoi ik word helemaal gek van de stress, ik ben via een site terechtgekomen bij een mevrouw die massages biedt en vooral met happy end! Ik ben dus afgetrokken. Maar die mevrouw zat ook aan haar vagina toen, en vervolgens raakte ze mijn penis aan. Hoe groot is de kans nu dat ik hiv heb gekregen, ik weet zeker dat ik er niet in ben geweest. Alleen maar een handjob en ze heeft dus ook aan haar vagina gezeten en daarna meteen aan mijn penis! Ik maak me zorgen namelijk!

 3. Rick

  Beste,

  Ik heb een belangrijke vraag.

  Op 1 september heb ik met iemand afgesproken via de Grindr app.

  Dit is wat er is gebeurd:
  * Ik heb hem (zonder condoom) gepijpt
  * Hij heeft mij (met condoom) geneukt
  * Hij is klaargekomen op zijn buik, waarna ik een beetje van zijn sperma heb geslikt
  * Een beetje van het sperma is op mijn geslachtsdeel terecht gekomen

  Mijn vraag is hoe groot de kans is dat ik HIV heb opgelopen. Hij heeft me wel gezegd dat hij clean was, maar je weet niet of hij de waarheid sprak bij dit ene avontuurtje. Ik ben al een tijdje best bang en ongerust en ben 17 jaar dus kan er niet echt mee met mijn ouders mee praten.

  Alvast bedankt

 4. S Groen

  Ik heb al jaren HIV vanaf 2006 Laatste jaren gebruik ik Triumeq in het ziekenhuis zeiden ze dat het virus niet meer waar te nemen was Betekent dat nou ook Dat je het niet kan verspreiden kan of is dit niet zo Ik heb dat namelijk niet gevraagt

 5. anoniem

  hallo, ik heb net bloed laten prikken bij het STAR-mdc. Ik heb niet gezien of de mevrouw een schone naald heeft gepakt. Stel, ze heeft dit niet gedaan is er dan een kans dat ik hiv heb opgelopen? of kan dit niet omdat mijn bloed juist uit mijn lichaam ging ipv erin?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Er is in Nederland hele goede controle op kwaliteit van zorg. Daarmee is de kans van gebruik van vuile naalden in de zorg wel heel klein. De kans dat je via een prikaccident Hiv oploopt is ook erg klein.
   Echter kan ik niets vanuit hier garanderen.

   P. Jansen Jeugdarts