Sommige jongens en meiden worden verliefd of willen graag met iemand vrijen van hetzelfde geslacht. Die gevoelens kunnen heel verwarrend zijn en vragen oproepen. Is het wel normaal? Wat zullen mijn ouders er van vinden? Hoe gaat dat eigenlijk, seks tussen twee jongens of meisjes?

Wat is homoseksualiteit?

Iemand is homoseksueel als hij/zij op iemand van hetzelfde geslacht valt. Jongens worden ook wel homo genoemd en meisjes lesbisch. Als je op jongens én meisjes valt noem je dat biseksueel.

Uit de kast

Als je eraan toe bent om het mensen te vertellen én dat ook doet dan heet dat ‘uit de kast komen’. Op welk moment dat gebeurt is heel persoonlijk en ligt aan je eigen gevoelens hierover, maar ook aan de omstandigheden.

Gelijke behandeling

Je mag niet anders behandeld worden vanwege je seksuele geaardheid. De meeste mensen in Nederland hebben geen moeite met homoseksualiteit. Maar niet iedereen. Dat merk je door vreemde blikken, vervelende opmerkingen of pesterijen. Soms gebeurt het zelfs dat mensen je pijn doen of onder druk zetten om te veranderen. Daar kan je heel onzeker over worden of boos of verdrietig.

Als je ouders het heel moeilijk vinden

Sommige ouders of families hebben heel veel moeite met homoseksualiteit. Dan kan het gebeuren dat je je niet meer veilig voelt thuis. Bijvoorbeeld omdat je wordt buitengesloten, uitgehuwelijkt, gedwongen je anders te gedragen/kleden, genegeerd of misschien zelfs geslagen. Is dit bij jou het geval? Schakel dan hulp in.

Seks

Seks tussen twee mensen die dat allebei willen kan heel fijn zijn. Je kan je er toch ook heel onzeker over voelen. Misschien weet je niet zo goed hoe dat gaat seks tussen twee meisjes of jongens. Op Sense vind je informatie voor jongens én voor meisjes.

Pas op voor soa’s

Als je onbeschermde seks hebt dan heb je een grotere kans op een SOA. Dat geldt ook voor seks tussen twee meisjes of jongens en in het bijzonder voor homoseksuele jongens als ze anale seks hebben. Op Man tot Man lees je meer over hoe je seks als jongen met andere jongens gezond en plezierig houdt. Ook regel je er je gratis vaccinatie tegen hepatitis B. In steeds meer regio’s regel je ook gratis je soa-test via Testlab.

Veel gestelde vragen

Waar ontmoet ik andere homoseksuele jongeren?

Aan de buitenkant kan je vaak niet zien of iemand op jongens of meisjes valt. Daarom kan het lastig zijn om met andere homoseksuele jongeren in contact te komen. Er zijn speciale ontmoetingsplekken voor homoseksuele jongeren. Ben je benieuwd, kijk eens op Jong & outRespect2love of Lesbisch leven.

10 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Remko

  Hallo GGD
  Tien jaar geleden had ik het voor het eerst met mijn beste vriend gedaan. Nu zijn we 19 en 18 en hebben we in de tussen tijd het niet meer gedaan.

  Afgelopen week was hij bij ons voor onbepaalde tijd. We sliepen wel apart maar zaterdag vroeg hij aan mij of ik bij hem op de kamer wouw slapen. Dat heb ik dus gedaan en hebben we het weer na tien jaar voor het eerst gedaan en hebben we de hele nacht in één bed geslapen. Zondag ochtend vroeg ik hem of hij het leuk vond en hij zei ja. Later op de dag is hij weg gegaan en zins die nacht heb ik gevoelens voor hem.

  Hoe kan ik dat het best aanpakken. Zelf zou ik best wel een relatie met hem willen.

 2. Julius

  Hallo mensen, gisteren is Donald Trump verkozen als president van de VS, hij en (kennelijk ook) Clinton denken negatief over homosexualiteit (Wat de homos in amerika zal lastigvallen). Zou deze anti homo gedachte ook in de Nederlandse politiek terrecht kunnen komen? Ik maak mij zorgen.
  Ps. Het is een nogal vreemde vraag ^.^ maar ik wou hem wel graag stellen.

  • JouwGGD

   Beste Julius,

   Ik denk dat bij verschillende partijen deze gedachten al bestaan. Daarom is het goed om hier aandacht voor te blijven vragen.
   De website van Iedereen is anders; laat zien dat iedereen zo mag zijn zoals hij/zij is.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. lisa

  Hoi ggd ik ben 15 jaar oud maar er overkomen me al rare dingen nu ben ik verliefd op mijn beste vriendin en zij ook op mij en willen seksuele maar we weten niet hoe?

 4. E

  Oké, dus we weten dat bi, homo en hetero- seksualiteit bestaan. Maar panseksualiteit? En aseksualiteit? Demiseksualiteit? Er zijn zo veel meer andere, en de mensen die een van ze zijn hebben bijna geen herkenning. Ik heb het gevoel dat er iets meer op deze pagina kan.

 5. s

  ik heb een ernstig probleem,ik durf niet uit de kast te komen dus dan ging ik maar naar sites opzoek en toen kwam ik hier terecht. ik voel iets anders dan mijn leeftijdsgenoten bij liefde. op school hebben vriendinnen van mij het altijd over jongens maar ik droom meer over meisjes. ik weet niet wat ik er mee aan moet. toen ik 15jaar was had ik nog een vriendje maar ik voelde een betere match bij meisjes. ik voel vooral wat voor mijn beste vriendin s avonds denk ik vaak aan haar en dan ga ik met haar whatsappen en dan stuur ik kusjes maar zij ziet het als vriendschap. soms voel ik me er slecht over dat ik zo over haar denk. zij weet niet dat ik lesbisch ben maar zelf weet ik het ook niet helemaal zeker. maar toch voel ik me fijner bij meisjes dan bij jongens. als ik met haar afspreek voel ik echte liefde. ik moet het vertellen maar ik heb geen goed moment telkens is er wel wat. help me a.u.b !!!!!

  • Jouwggd Arts

   Beste S,

   Goed en leuk dat je deze site gevonden hebt, lastig dat je je gevoelens moeilijk kan uiten. Ik begrijp dat je je vooral aangetrokken voelt tot meisjes, maar ook wel door jongen. Het is ook niet altijd even duidelijk. Het is ook niet meteen 100% een of het ander. Dat maakt het soms juist ook wel moeilijk. Er zijn veel sites voor jongeren met een “andere” seksualitiet. Goed om daar eens te kijken en zoeken.
   De jeugdarts staat altijd open om een keer te spreken. Dat is altijd vertrouwelijk. Ook kan je nog eens komen chatten.
   sense.info lesbisch homo bi hetero
   iedereen is anders
   jong en out communitie
   regenbooghulp homoseksualiteit of genderidentiteit en geloof.

   Succes P. Jansen Jeugdarts