Wat is het maagdenvlies?

Er zijn veel misverstanden over het maagdenvlies. Wist jij bijvoorbeeld dat het geen vlies is? Het sluit de vagina helemaal niet af. Het maagdenvlies, ook wel hymen genoemd, is een randje weefsel gelijk achter de ingang van de vagina.

Ben ik nog maagd?

Je bent een maagd als je nog nooit seks hebt gehad met iemand, dat geldt voor jongens en voor meisjes. Je maagdenvlies kan niet aantonen of je wel of geen seks hebt gehad.Het moment dat je je maagdelijkheid verliest is niet voor iedereen hetzelfde. Je religie, afkomst of cultuur kan van invloed zijn op hoe hier over gedacht wordt.

Bloeden bij de eerste keer

Bij het hebben van seks kan een meisje een beetje bloeden, maar dit hoeft niet. Dat hoeft ook niet alleen bij de eerste keer zo te zijn. Bij de eerste keer seks zijn jongeren vaak wat onwennig. Dan is de kans dat het meisje bloedt groter. Als ze ontspannen en opgewonden is, dan is het lichaam klaar voor plezierige seks doordat de vagina vochtig wordt. Hierdoor bloedt ze meestal niet .

Kan het maagdenvlies scheuren door sporten of tampons?

Van sporten of tampongebruik kan het maagdenvlies niet scheuren, het kan wel de opening wat groter maken of het randje oprekken.

Huwelijk en maagdelijkheid

Het kan vanwege jouw religie, cultuur of afkomst belangrijk zijn om je maagdelijkheid te bewaren voor het huwelijk. Als je een maagd bent weet je of je wel of geen geslachtsgemeenschap of andere seks hebt gehad. Of het maagdenvlies nog intact is weet je niet. Dit kan stress of druk opleveren wanneer je gaat trouwen. In sommige culturen is deze druk voor meisjes groter dan voor jongens.

Kan een jongen voelen of ik maagd ben?

Nee, dat kan een jongen niet. Het randje in de vagina kan al wat opgerekt zijn maar dat wil niets zeggen over je maagdelijkheid. Wanneer je voor het eerst seks met elkaar hebt kan het nog wat onwennig zijn waardoor een jongen wel kan voelen of het meisje gespannen is. In de vagina kan het dan door het aanspannen strak aanvoelen.

Film over maagdenvlies

 

 

Veel gestelde vragen

Kan de dokter zien of ik nog maagd ben?

Nee, een arts kijkt niet naar jouw vagina om te zien of het maagdenvlies kapot is. Het is geen vlies maar een randje, dus er is altijd een opening. Wanneer je wel seks hebt gehad hoeft het niet zo te zijn dat je bloedde. Wanneer het een beetje pijn deed omdat het de eerste (of tweede) keer was kan de rand van de ingang van de vagina een klein beetje beschadigd zijn. Dit wondje is met een paar dagen weer verdwenen. Als een arts jou ziet binnen deze tijd kan hij of zij het wondje misschien nog zien. Omdat een arts het ook belangrijk vindt dat je niet in de problemen komt doordat je seks hebt gehad doet hij of zij niets met wat hij aan jouw vagina ziet. De informatie komt niet bij je ouders terecht.

Hoe zorg ik er voor dat ik tijdens de eerste keer seks bloed?

In sommige culturen/tradities is het belangrijk dat je kunt laten zien of je gebloed hebt bij de eerste keer seks. Dit is niet altijd even makkelijk omdat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je zult bloeden. De meeste meisjes bloeden namelijk niet. Als je toch een soort ‘bewijs’ wilt laten zien aan de buitenstaanders is dit meestal een doekje met wat bloed erop. Het doekje houdt uiteindelijk de traditie in stand om maagdelijkheid te moeten bewijzen.

8 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik heb 2 jaar geleden een fout gemaakt waar ik nu al 2 jaar mee in strijd ben. Ik had een relatie met een jongen. Inmiddels mijn ex. Ik heb er erg spijt van maar hij wilde graag sex met mij hebben. Ik was zo gek op hem dat ik zelfs dit ook wilde. Op het moment dat dit gebeurde na iets meer dan een halve minuut ben ik gestopt omdat het erg pijn deed. Il bloede die dag ook gelijk. Nu is mijn vraag ben ik dan ook ontmaagd? Ik zit er al zolang mee en ik durf ook niets tegen me vriend te zeggen omdat het echt maar iets minder dan een minuut duurde.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Iedereen wordt als maagd geboren. Als iemand nog nooit seksuele geslachtsgemeenschap heeft gehad is hij of zij in principe nog maagd. Er zijn echter verschillende opvattingen over maagdelijkheid. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld dat iemand door een tongzoen of orale seks wordt ontmaagd. Dit is sterk cultureel of religieus bepaald.

   Voor meer informatie over maagdelijkheid, zie de folder ‘feiten en fabels over het maagdenvlies’.

   Er is geen juist antwoord over wat je met je vriend zou moeten bespreken. In je relatie is dat een eigen afweging.
   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Hallo, ik ben ongeveer 3 weken geleden ontmaagd door mijn vriendje, hij is redelijk groot en het paste best moeilijk, toen het wel lukte bloedde ik heel erg, mijn vriendinnen zeiden dat het niet normaal is zoveel te bloeden bij een ontmaagding. Ook bleef ik een beetje bloeden elke dag voor zo’n 5 dagen na de ontmaagding had plaats gevonden. We hebben het deze week voor de tweede keer gedaan en er kwam weer bloed bij. Is er iets mis met mij? Zo ja wat moet/kan ik hier aan doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Was het bloed van de ontmaagding? of kan het je menstruatie geweest zijn?
   Op het moment dat je gespannen bent (de eerste keer meestal) en je je spieren aanspant, is het moeilijk opgewonden te worden.
   Hierdoor kan het zijn dat je niet vochtig bent en er een bloedvaatje knapt. Zeker indien je meer bezig bent met “is er iets mis met mij” dan met genieten.
   Wat JULLIE hieraan moeten doen is; neem de tijd!

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Onbekend

  Op 20/9/18 heeft Mijn vrind zijn penis een beetje in mijn vagina gedaan en toen zei ik stop ik ben toen gelijk naar de Wc gegaan en zag dat ik een best wel veel bloede en ben nu bang dat ik wel ontmaagd ben hebben jullie einige tips ofz kan arts zien of ik nog maag bent

  • JouwGGD

   Beste Onbekend,

   Een arts of iemand anders kan niet zien of je nog maagd bent.
   Iedereen wordt als maagd geboren. Dit geldt voor mannen en vrouwen. Je bent nog maagd als je nog nooit met iemand seks hebt gehad. Na de eerste seksuele ervaring, waarmee meestal geslachtsgemeenschap wordt bedoeld (de penis gaat in de vagina) zijn vrouwen ontmaagd. Mannen die het voor de eerste keer seks hebben gehad , zijn daarna ‘ontknaapt’ , al hoort men dat woord tegenwoordig nauwelijks meer. Er zijn verschillende meningen over maagdelijkheid en bij welke vorm van seksueel contact iemand zijn of haar maagdelijkheid verliest. Veel meningen zijn cultureel-religieus gevormd. De meesten die belang hechten aan maagdelijkheid koppelen dit aan eerbaar gedrag. Daarmee wordt meestal bedoeld dat iemand wacht met seksueel contact tot aan het huwelijk. Hoewel veel mensen daarmee de geslachtsgemeenschap bedoelen, kan een tongzoen of het strelen van de naakte partner voor sommigen ook al een seksuele betekenis hebben. Kortom, over wat er wordt bedoeld met maagdelijkheid en het belang wat men eraan hecht, bestaan verschillende meningen en opvattingen. Veelal gekleurd door cultuur, geloof of persoonlijke overtuigingen.

   P. Jansen Jeugdarts