Wat is het maagdenvlies?

Er zijn veel misverstanden over het maagdenvlies. Wist jij bijvoorbeeld dat het geen vlies is? Het sluit de vagina helemaal niet af. Het maagdenvlies, ook wel hymen genoemd, is een randje weefsel gelijk achter de ingang van de vagina.

Ben ik nog maagd?

Je bent een maagd als je nog nooit seks hebt gehad met iemand, dat geldt voor jongens en voor meisjes. Je maagdenvlies kan niet aantonen of je wel of geen seks hebt gehad.Het moment dat je je maagdelijkheid verliest is niet voor iedereen hetzelfde. Je religie, afkomst of cultuur kan van invloed zijn op hoe hier over gedacht wordt.

Bloeden bij de eerste keer

Bij het hebben van seks kan een meisje een beetje bloeden, maar dit hoeft niet. Dat hoeft ook niet alleen bij de eerste keer zo te zijn. Bij de eerste keer seks zijn jongeren vaak wat onwennig. Dan is de kans dat het meisje bloedt groter. Als ze ontspannen en opgewonden is, dan is het lichaam klaar voor plezierige seks doordat de vagina vochtig wordt. Hierdoor bloedt ze meestal niet .

Kan het maagdenvlies scheuren door sporten of tampons?

Van sporten of tampongebruik kan het maagdenvlies niet scheuren, het kan wel de opening wat groter maken of het randje oprekken.

Huwelijk en maagdelijkheid

Het kan vanwege jouw religie, cultuur of afkomst belangrijk zijn om je maagdelijkheid te bewaren voor het huwelijk. Als je een maagd bent weet je of je wel of geen geslachtsgemeenschap of andere seks hebt gehad. Of het maagdenvlies nog intact is weet je niet. Dit kan stress of druk opleveren wanneer je gaat trouwen. In sommige culturen is deze druk voor meisjes groter dan voor jongens.

Kan een jongen voelen of ik maagd ben?

Nee, dat kan een jongen niet. Het randje in de vagina kan al wat opgerekt zijn maar dat wil niets zeggen over je maagdelijkheid. Wanneer je voor het eerst seks met elkaar hebt kan het nog wat onwennig zijn waardoor een jongen wel kan voelen of het meisje gespannen is. In de vagina kan het dan door het aanspannen strak aanvoelen.

Film over maagdenvlies

 

 

Veel gestelde vragen

Kan de dokter zien of ik nog maagd ben?

Nee, een arts kijkt niet naar jouw vagina om te zien of het maagdenvlies kapot is. Het is geen vlies maar een randje, dus er is altijd een opening. Wanneer je wel seks hebt gehad hoeft het niet zo te zijn dat je bloedde. Wanneer het een beetje pijn deed omdat het de eerste (of tweede) keer was kan de rand van de ingang van de vagina een klein beetje beschadigd zijn. Dit wondje is met een paar dagen weer verdwenen. Als een arts jou ziet binnen deze tijd kan hij of zij het wondje misschien nog zien. Omdat een arts het ook belangrijk vindt dat je niet in de problemen komt doordat je seks hebt gehad doet hij of zij niets met wat hij aan jouw vagina ziet. De informatie komt niet bij je ouders terecht.

Hoe zorg ik er voor dat ik tijdens de eerste keer seks bloed?

In sommige culturen/tradities is het belangrijk dat je kunt laten zien of je gebloed hebt bij de eerste keer seks. Dit is niet altijd even makkelijk omdat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je zult bloeden. De meeste meisjes bloeden namelijk niet. Als je toch een soort ‘bewijs’ wilt laten zien aan de buitenstaanders is dit meestal een doekje met wat bloed erop. Het doekje houdt uiteindelijk de traditie in stand om maagdelijkheid te moeten bewijzen.

88 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Onbekend

  Hallo,

  Ik ben een Marokkaans meisje van 21 jaar en ben geen maagd meer ik heb 3 jaar geleden sex gehad 4 of 5 x en daarna nooit meer. Ik ga aankomende zomer trouwen en zoals het al bekend staat moet ik maagd het huwelijk in gaan want anders kan dat voor problemen zorgen. Na veel zoeken en twijfelen besloot ik een maagdenvlies herstel operatie te ondergaan maar ik zit met veel vragen en zou daar graag antwoord op willen krijgen.

  Mijn vragen zijn: als ik zo’n operatie onderga is het dan zeker dat ik dus weer maagd ben of maagd aanvoel ? Kn ik dan ook zeker zonder stres gaan trouwen Bloed ik dan ook? En kan mijn echtgenoot zien dat ik zo’n operatie gedaan heb blijven er littekens over ? En ik zelf vinger mezelf ook wel dagelijks kan dat naar zo’n operatie of is het dan alweer verpest en voelt t niet meer strak aan als ik Mn vinger erin doe ?

  Alvast bedankt !

  • JouwGGD

   Beste Onbekend,

   Met een herstel operatie wordt je geen maagd en voel je ook niet als een maagd. Niemand kan voelen of onderzoeken of je maagd bent! ook een arts niet.
   Van een tampon, vingeren wordt je niet ontmaagd. Je voelt ook niet strak voor of na de operatie.
   Bloeden kan op een slimme manier vervangen worden, indien nodig. Maar daarmee hou je de mythe ook weer in stand.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Hoi,
  Als ik mijn clitoris aanraak na dat ik klaar gekomen ben krijg ik een soort van naar schokje. Ik heb gehoord dat je meerdere orgasmes achter elkaar kunt hebben. Is het abnormaal dat dat bij mij niet kan?

 3. Sjekskke

  Kan een maagdvlies weg gaan? Dat je het zeg maar echt kan vast houden, zo ja hoe ziet het er uit of welke kleur heeft het?

  • JouwGGD

   Beste Iemand,

   Je vagina is een opening die uitkomt bij je baarmoederhals. Normaal gesproken is je vagina tussen de 7 en 9 centimeter diep en vrij nauw doordat de wanden tegen elkaar aan zitten. Maar je vagina is rekbaar en soepel en als je opgewonden bent wordt je vagina vochtig en wijder. Zo kan er makkelijk een penis of bijvoorbeeld vingers naar binnen. Als je aan het bevallen bent kan er zelfs een baby doorheen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik heb een relatie hij wil metbme trouwen maar ben bang als we trouwen dat ik niet ga bloeden. Kan het ook zijn dat een vrouw nooit bloed. En nog een vraag als je al weer sex hebt gehad na 5 jaar later kan je weer dan bloeden?

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Het kan inderdaad best zijn dat een vrouw geen bloedverlies heeft bij het vrijen. Oók kan het zo zijn dat je na 5 jaar toch weer een beetje bloedverlies zou kunnen hebben, dit is allemaal niet te voorspellen helaas. Daarnaast zie ik dat je schrijft ‘hij wil met me trouwen’, ik hoop dat dat ook wederzijds is! Maar stel dat je niet zou bloeden dan hoeft dit dus niets te betekenen.

   H. Krol, Jeugdarts

 5. Anonymous

  Ik ben 3 dagen geleden ontmaagd en de volgende dag was er bloed, toen hield het even op, en de dag erna ben ik weer heel hevig gaan bloeden en hield het niet op. Het deed wel veel pijn tijdens de seks. Zou het kunnen dat er iets beschadigd is of is dit nog normaal? Ik maak me wel een beetje zorgen namelijk omdat het niet ophoudt…

  • JouwGGD

   Beste Anonymous,

   Als je nog steeds last houdt van bloedverlies en dit heeft niet te maken met je menstruatie dan zou ik eens een afspraak bij de huisarts maken hiervoor. Het kan zijn dat je gewoon nog wat moet herstellen van lichte beschadiging door je eerste keer, maar als je er nu na 5-6 dagen nog steeds last van hebt is het wel de moeite waard om dit te laten onderzoeken.

   H. Krol, Jeugdarts

 6. Anoniem

  Hoe lang duurt het voordat het hymen zo herstelt is dat je weer sex kan hebben? Een paar dagen terug is het hymen gescheurd en bloede het. Een dag later wilde ik het weer proberen maar toen bloede het weer

  • JouwGGD

   Beste anoniem,
   Het is niet iets wat zich weer volledig moet of kan herstellen. In de folder hier kun je ook wat meer lezen over wat het nou precies is. Daarnaast kan bloedverlies ook andere oorzaken hebben zoals ongesteldheid. Ik zou het vooral af laten hangen van of het wel of geen klachten bij jullie beide geeft en of jullie er beide weer volledig aan toe zijn.

   H. Krol, Jeugdarts

  • JouwGGD

   Hallo Jaap,

   Dit kan inderdaad goed zijn, regelmatig is er geen bloedverlies bij de eerste keer. Het kan zijn dat dit de volgende keer alsnog wel gebeurt, maar het kan ook zomaar dat het helemaal uitblijft.

   H. Krol, Jeugdarts

 7. Anno

  Ik twijfel heel erg of ik me hymen niet al heb uitgerekt ik heb nog nooit seks gehad en ook nooit gebloed en heb mezelf een paar keer gefingerd uit nieuwsgierigheid maar vraag me af of me hymen nog intact is

  • JouwGGD

   Beste Anno,

   In de folder hier kun je veel lezen over wat er allemaal wel/niet waar is over wat mensen denken over het hymen. Het is bijvoorbeeld een randje weefsel in plaats van een ‘vlies’ dat niet meer intact kan zijn of uitrekt.

   H. Krol, Jeugdarts

 8. nikita

  Hey
  Ik heb al vaker gehoord dat er zowel een clitoraal als vaginale orgasme kan plaatsvinden bij een vrouw. Nou heb ik nog nooit seks gehad met iemand, maar heb wel vaak net clitoris laten opwinden d.m.v. erop te wrijven. Ik vraag me heel erg af of het een heel ander gevoel is wanneer je een vaginale orgasme krijgt. Gaat je vaginabuis dan samentrekken? Ik weet het gewoon niet. Altijd dacht ik dat er naar 1 orgasme was die altijd plaatsvindt bij je clitoris. Maar is dat ook wel zo?

  • JouwGGD

   Beste Nikita,
   Er bestaat inderdaad veel onduidelijkheid over de verschillen tussen deze vormen van een orgasme. Hier wordt ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Waarschijnlijk zorgt bij beide soorten van een orgasme de clitoris ervoor dat je een orgasme krijgt, maar de clitoris is veel groter dan alleen het uiteinde wat zichtbaar kan zijn. Ook bij een vaginaal orgasme zorgt stimulatie van de zenuwen van de clitoris ervoor dat je een orgasme krijgt. Kijk bijvoorbeeld maar eens hier om te zien hoe groot de clitoris eigenlijk is.
   Wel kan het natuurlijk zijn dat de verschillende manier van stimulatie ervoor zorgt dat het verschil tussen beide anders kan zijn. Maar bijvoorbeeld het samentrekken van de vaginabuis zoals jij noemt kan net zo goed gebeuren bij een clitoraal orgasme.

   H. Krol, Jeugdarts