Wat is het maagdenvlies?

Er zijn veel misverstanden over het maagdenvlies. Wist jij bijvoorbeeld dat het geen vlies is? Het sluit de vagina helemaal niet af. Het maagdenvlies, ook wel hymen genoemd, is een randje weefsel gelijk achter de ingang van de vagina.

Ben ik nog maagd?

Je bent een maagd als je nog nooit seks hebt gehad met iemand, dat geldt voor jongens en voor meisjes. Je maagdenvlies kan niet aantonen of je wel of geen seks hebt gehad.Het moment dat je je maagdelijkheid verliest is niet voor iedereen hetzelfde. Je religie, afkomst of cultuur kan van invloed zijn op hoe hier over gedacht wordt.

Bloeden bij de eerste keer

Bij het hebben van seks kan een meisje een beetje bloeden, maar dit hoeft niet. Dat hoeft ook niet alleen bij de eerste keer zo te zijn. Bij de eerste keer seks zijn jongeren vaak wat onwennig. Dan is de kans dat het meisje bloedt groter. Als ze ontspannen en opgewonden is, dan is het lichaam klaar voor plezierige seks doordat de vagina vochtig wordt. Hierdoor bloedt ze meestal niet .

Kan het maagdenvlies scheuren door sporten of tampons?

Van sporten of tampongebruik kan het maagdenvlies niet scheuren, het kan wel de opening wat groter maken of het randje oprekken.

Huwelijk en maagdelijkheid

Het kan vanwege jouw religie, cultuur of afkomst belangrijk zijn om je maagdelijkheid te bewaren voor het huwelijk. Als je een maagd bent weet je of je wel of geen geslachtsgemeenschap of andere seks hebt gehad. Of het maagdenvlies nog intact is weet je niet. Dit kan stress of druk opleveren wanneer je gaat trouwen. In sommige culturen is deze druk voor meisjes groter dan voor jongens.

Kan een jongen voelen of ik maagd ben?

Nee, dat kan een jongen niet. Het randje in de vagina kan al wat opgerekt zijn maar dat wil niets zeggen over je maagdelijkheid. Wanneer je voor het eerst seks met elkaar hebt kan het nog wat onwennig zijn waardoor een jongen wel kan voelen of het meisje gespannen is. In de vagina kan het dan door het aanspannen strak aanvoelen.

Film over maagdenvlies

 

 

Veel gestelde vragen

Kan de dokter zien of ik nog maagd ben?

Nee, een arts kijkt niet naar jouw vagina om te zien of het maagdenvlies kapot is. Het is geen vlies maar een randje, dus er is altijd een opening. Wanneer je wel seks hebt gehad hoeft het niet zo te zijn dat je bloedde. Wanneer het een beetje pijn deed omdat het de eerste (of tweede) keer was kan de rand van de ingang van de vagina een klein beetje beschadigd zijn. Dit wondje is met een paar dagen weer verdwenen. Als een arts jou ziet binnen deze tijd kan hij of zij het wondje misschien nog zien. Omdat een arts het ook belangrijk vindt dat je niet in de problemen komt doordat je seks hebt gehad doet hij of zij niets met wat hij aan jouw vagina ziet. De informatie komt niet bij je ouders terecht.

Hoe zorg ik er voor dat ik tijdens de eerste keer seks bloed?

In sommige culturen/tradities is het belangrijk dat je kunt laten zien of je gebloed hebt bij de eerste keer seks. Dit is niet altijd even makkelijk omdat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je zult bloeden. De meeste meisjes bloeden namelijk niet. Als je toch een soort ‘bewijs’ wilt laten zien aan de buitenstaanders is dit meestal een doekje met wat bloed erop. Het doekje houdt uiteindelijk de traditie in stand om maagdelijkheid te moeten bewijzen.

88 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Merve

  Halloo kan iemand mij helpen ik hou het kort alleen zit zwaar dwars met iets volgensmij was ik vroeger misbruikt kan alleen niet zo goed herinneren wat er precies is gebeurd? Maar zoja kunnen je maagdenvlies ook op kinder leeftijd scheuren dat je ontmaagd kan worden? Of pas wanneer je ongesteld bent geworden!! Help aub zit zo ermee

  • JouwGGD

   Beste Merve,

   Maagdelijkheid en ongesteld worden hebben niets met elkaar te maken.
   Het is ook niet zo dat het maagdenvlies moet scheuren om ontmaagd te worden.
   ‘Maagd zijn’ betekent dat je nog nooit seks hebt gehad. Meningen verschillen wat dan precies ‘seks’ is. Ben je nog maagd als je met iemand hebt gezoend? En hoe zit het met orale seks? Het ligt aan je persoonlijke mening, aan je religie en aan je cultuur wat ‘maagd zijn’ precies betekent.
   Lees ook de folder Feiten en Fabels over het maagdenvlies!

   P. Jansen Jeugdarts

  • Kelly

   Hi Merve,

   Ik kamp met dezelfde twijfel. Volgens mij ben ik als kind zijnde ook seksueel misbruikt, maar ik heb geen expliciete herinneringen.

   Ik ben eraan gaan twijfelen, omdat ik met een van de eerste keren zelfbevrediging begon te bloeden.

   Dat maakt dat ik twijfel of ik ben misbruikt, omdat het lijkt alsof het maagdenvlies op dat moment is gebroken. Wat natuurlijk niet zo hoeft te zijn.

   Het is volgens mij vooral belangrijk dat je durft te vertrouwen op je eigen intuïtie. Sterkte!

 2. Amina

  DEZE HEB IK GELEZEN UIT WIKIPEDIA:
  De vagina van meisjes zou vervormd of uitgerekt kunnen raken en door inscheuren van het maagdenvlies zouden ze zonder geslachtsgemeenschap zichzelf van hun ‘kostbaarste bezit’ (maagdelijkheid) kunnen beroven.[10] Vrouwelijke vagina’s komen echter in veel vormen en maten voor en masturbatie heeft hier weinig of geen invloed op. Bovendien kunnen ook andere activiteiten het maagdenvlies doen inscheuren.

  MIJN VRAAG IS:
  Maagdenvlies kan scheuren maar wordt de vagina vorm dan groter? Minder strak? En kan het bloeden?

  Help ik ben onzeker, ik ben een marokkaans. Ik ging zelfbevreden (schudden rondom mijn vagina en clitoris) zou mijn vagina groter kunnen zijn? En kan het niet meer bloeden voor eerste keer seks (niet opgewonden)

 3. Melissa

  Beste GGD,

  Als het bloedt tijdens 1e keer seks voor meisjes betekent niet helemaal opgewonden.. Als 2e keer weer stress bang of spanning heeft kan het weer bloeden?

  • JouwGGD

   Beste Tom,

   Als je de eerste keer voldoende opgewonden bent, doet seks geen pijn. Je bent als jongen opgewonden als je penis helemaal stijf is en als meisje, wanneer je vagina vochtig en wijd is. Je wordt meestal opgewonden als je zin hebt in seks met deze persoon, als jullie geleidelijk opbouwen en als het lekker is wat jullie doen. Pijn heeft niet zo veel met het maagdenvlies te maken.

   P. Jansen Jeugdarts

  • Merel

   Ik heb 2 keer seks gehad waarvan ik spijt heb en ik heb gelezen dat als je langer dan 1 jaar geen seks meer hebt dat je maagdenvlies weer nauwer wordt. Klopt dat?

 4. Elisa

  Beste GGD,

  Vroeger op voorgezet onderwijs rond schooljaar 2004 tot 2009..
  Bij gymles gym ik altijd, ook als ik ongesteld bent.
  Daar vond ik nooit leuk maar durf ook niet aan gymleraar te zeggen dat ik ongesteld bent..
  Ik verwissel maandverband altijd tijdens voor en na gymmen.
  Na gymmen is mijn maandverband altijd vol met bloed..

  Zou mijn maagdenvlies beetje gescheurd worden tijdens gym als ik ongesteld bent?
  Omdat ongesteldheid is maagdenvlies beetje gevoelig.

  En nog een, heb nog nooit seks gehad..
  Bij eerste keer seks, zou mijn vagina aan de binnenkant niet meer zo strak door gymmen tijdens ongesteldheid?

  Alvast bedankt
  Mvg

 5. Ft6kS

  Gisteren was ik met een jongen en hij pushte me de hele tijd om seks te hebben (Ik ben maagd). Ik zei dat ik het niet wou, maar uiteindelijk heeft hij toch alleen zijn eikel in mijn vagina gestopt. Het deed heel veel pijn en ik begon meteen te bloeden.
  Ik vind niet dat hij me ontmaagd heeft, want we hebben geen seks gehad.
  Mijn vraag is:
  Als ik over een tijdje (paar maanden) seks heb met iemand bloed ik dan weer?
  Klinkt mischien dom maar ik wil graag dat ik bloed bij mijn eerste keer, want dan voelt het voor mij alsof ik echt ontmaagd ben.

  • JouwGGD

   Beste,

   Dat is niet te zeggen; weet dat bloeden bij de ontmaagding helemaal er niet normaal is!
   De meeste vrouwen bloeden zelfs niet tijdens hun eerste keer! Slechts 2 van de 10 vrouwen die voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben, bloeden de eerste keer. Meestal is het maagdenvlies -een randje weefsel; een zacht, glibberige en iets dikker stukje huid, vergelijkbaar met de huid aan de binnenkant van je wang – zo soepel, dat het gewoon meebuigt als de penis naar binnengaat.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Graey

  Ik heb een vraagje. Kan een meisje ook haar maagdheid verliezen zonder seks met iemand te hebben? Zou het kunnen dat objecten er voor kunnen zorgen dat je je maagdheid verliest als meisje?

  • JouwGGD

   Beste Graey,

   Iedereen, jongen of meisje, wordt als maagd geboren. Iemand die maagd is, heeft nog nooit seks met iemand anders gehad. Daarover is iedereen het eens. Maar dat het maagdenvlies kan aantonen dat je nog geen seks hebt gehad, klopt niet, weet je nu. Bij welke vorm van seks je je maagdelijkheid verliest, daarover wordt verschillend gedacht. Is dat alleen bij geslachtsgemeenschap, waarbij de jongen met de penis in de vagina gaat? Of ook bij anale seks? En wat als je met de mond aan het geslachtsdeel van de ander zit? Bij welk seksueel contact je maagd blijft, daarover denken mensen verschillend en het hangt ook vaak samen met de ideeën binnen een bepaalde cultuur of religie. Waarover iedereen het wél eens is, is dat je van seks met jezelf (‘soloseks’) maagd blijft. Door soloseks (ook wel zelfbevrediging of masturbatie genoemd) leer je je lichaam goed kennen en ontdek je wat je fijn vindt.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Iemand komt me hand vragen. En ik hèb t bed gedeeld met iemand. Weet niet zeker of die mij heeft ontmaagd. Want ik voelde hem niet in mij gaan. k stress me dood! En volgens hem ben ik geen maagd meer. Ya rabi helpt me dat die jongen t mis heeft.

 8. Anoniempje

  Hallo,

  Ik heb meerdere malen seks proberen te hebben met mijn vriend. Elke keer wilt het niet lukken, dan stopt hij zijn geslachtsdeel in mij en dan voel ik alsof t iets aanraakt en duw hem dan met veel kracht van mij af. Ik kan mij niet ontspannen en heb het al zo vaak geprobeerd het lukt al jaren niet. Ik raak opgewonden maar ben zo bang dat t pijn doet het lijkt alsof t van binnen blokkeert. Ik heb verder in t verleden niets geks meegemaakt of iets dergelijks. Wat zou hier de reden van kunnen zijn.