Wat is meisjesbesnijdenis?

Bij meisjesbesnijdenis, ook wel vrouwelijke genitale verminking genoemd, wordt de clitoris bijna of helemaal weggehaald. Soms ook de schaamlippen. In de meest ernstige vorm worden de clitoris en schaamlippen weggesneden en de vaginaopening dichtgemaakt. Dan blijft er alleen een heel klein gaatje over waardoor urine en menstruatiebloed kan. In Nederland is meisjesbesnijdenis verboden.

Meisjesbesnijdenis in Nederland

Wat zijn de gevolgen?

Meisjes die besneden zijn, hebben last van urineweginfecties, problemen met plassen en problemen bij de zwangerschap en de bevalling.
Als de clitoris is weggehaald, kan een meisje niet meer via de clitoris klaarkomen. Dit heeft grote invloed op het plezier van seks.

Ben je bang besneden te worden?

Ben jij bang dat jij zelf besneden zal worden? Of denk je dat er met een vriendin in je omgeving zoiets staat te gebeuren? In allebei de gevallen is het heel belangrijk om hulp te zoeken. Die hulp is bedoeld om jou of je vriendin te helpen. Je kunt hiervoor terecht bij het Veilig Thuis of bij de GGD. Zij kijken welke acties nodig zijn. Ook kun je bij het Sense-spreekuur terecht, zij luisteren naar je en helpen je uitzoeken bij wie jij in jouw omgeving terecht kunt.

Geen reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.