Als je onveilig seks hebt gehad en denkt dat je zwanger bent, dan kun je een aantal dingen doen.

Praten

Het kan goed zijn om je verhaal met iemand te delen. Er zijn verschillende mensen en organisaties bij wie je terecht kunt. Samen kun je kijken wat de beste oplossing is in jouw situatie.

Morning-afterpil

Om na onveilig vrijen een ongewenste zwangerschap te voorkomen, kan de morning-afterpil nodig zijn. De morning-afterpil wordt ook wel noodpil genoemd. Je kunt hem krijgen via je huisarts, maar ook zonder recept, bij de drogist en de apotheek.

Een kind krijgen

Wanneer je er voor kiest om je kindje geboren te laten worden, dan kun je er zelf voor zorgen, of het kindje afstaan voor adoptie of een pleegoudergezin. De FIOM kan je in beide gevallen advies geven. Een goede keuze die bij jou past is belangrijk voor je verwerkingsproces. Het is soms een moeilijke beslissing. Als je achteraf nog steeds problemen hebt rondom deze keuze kun je je aanmelden bij het FIOM voor begeleiding.

Ik ben ongepland zwanger en wil een abortus

Heb je besloten dat je een abortus wilt, dan kun je contact opnemen met een abortuskliniek. Voor een overtijdsbehandeling of abortus kun je hier terecht. Wel adviseren we je om eerst een gesprek te voeren met iemand van Sense of de FIOM, of met je huisarts. Dan word je eerder geholpen, en bovendien gaan vanaf dat moment de vijf dagen bedenktijd in die bij een abortus wettelijk verplicht zijn.

Veel gestelde vragen

Komen mijn ouders het te weten dat ik zwanger ben?

Alle dossiers die worden gemaakt bij Sense, FIOM of een abortuskliniek zijn vertrouwelijk.

22 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Hoi, ik heb veel sythomen van zwangerschap.. en de kans is dat ik zwanger ben.. ik ben 15en mn ouders mogen het niet weten.. kan je abortus plegen zonder dat je ouders t weten? En hoe

  Bedankt groet anoniem

 2. Nina

  Hoi ik ben Nina en ben 14 jaar ik slik nog niet de pil en heb woensdag voor het eerst onveilige sexs gehad we zijn bijde niet klaar gekomen en ik nog nooit ma na die woensdag heb ik veel pijn in Men buik zou ik zwanger kunnen zijn als dat zo is ik wil nu nog geen kind en me. Ouders. Mogen het ook niet weten kunt u mij helpen met vg nina

 3. Bianca

  Ik ben al een paar jaar aan de pil maar de donderdag voor ik onveilig seks had was ik rond de 14 uur telaat met me pil en had maandag onveilig seks. Ik heb pas woensdag de morning afterpil genomen ik ben erg in de stress en me vriend word er gek van. Ik moet me strip nog afmaken maar ik ben daarna zo bang dat ik niet ongesteld word! Ik heb ook het idee dat ik continue raren dingen voel gebeuren in me baarmoeder

 4. Fannie

  Op 27 december heb ik seks gehad terwijl het condoom scheurde. Ik was net begonnen aan een nieuwe pil: microgynon 50. Voorheen gebruikte ik de pil onregelmatig. Deed een stopweek wanneer het mij uitkwam, midden in een strip en ging daarna door met diezelfde strip. Ik had 8 keer de nieuwe pil geslikt voor die keer dat het condoom scheurde. Na 7 keer ben je zoals ik gelezen hebt veilig. Echter heb ik een morning after pil ingenomen. 2 weken later hoorde ik ongesteld te worden. De dag dat ik het moest worden heb ik een urine test gedaan in de avond: negatief. Dag later, 17 dagen na onveilige seks, een bloedtest bij de huisarts: negatief. Ben al na elke strip ongesteld geworden. 4 keer in totaal. We zijn 16 weken verder. Toch blijft de angst of ik toch zwanger kan zijn. Ik heb bijvoorbeeld de laatste tijd de ene dag last van m’n onderrug. De andere dag weer niet. Maar dit is wel een symptoom van zwangerschap. Zouden de testen te vroeg zijn uitgevoerd? Moet ik ze toch gewoon vertrouwen? Bestaat er een kans dat ik toch zwanger ben?

  • JouwGGD

   Beste Fannie,

   Een zwangerschapstest kun je doen vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Dus vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Om de angst weg te nemen kan je altijd de zwangerschapstest herhalen.
   Blijf je klachten houden is het verstandig je te laten onderzoeken door een Huisarts. Die kan onderzoeken wat het anders is.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Beste GGD-arts,

  Ik heb op 30 januari tot 3 februari gemenstrueerd. Vervolgens heb ik op die zondagavond en maandagochtend onveilig seks gehad. Nu is mijn vraag, de kans is toch klein dat je zwanger wordt na je menstruatie omdat je niet meer vruchtbaar bent pas naar een aantal weken? Ik heb hier dringen antwoord op nodig. Ik ben hier al naar de dokter voor geweest en die kon mij niet echt zo een goed antwoord geven.

 6. nita

  beste ik heb een kinderwens ik wil heel graag een meisje als je 1 week voor je maandstonden sex hebt heb je dan meer kans om zwanger te raken van meisje ??

 7. anoniem

  Hoi,

  Op mijn vakantie heb ik een one night stand gehad, en ik had veel alcohol op waardoor ik een black out heb gehad, ik weet niet of we ene condoom hebben gebruikt. Ik slikte toen wel de pil maar die vegeet ik regelmatig. Dit was 45 dagen geleden. Ik ben wel een week ongesteld geweest en ik heb geen klachten, maar ik maak me toch heel erg zorgen. Ik ben ook bang dat mocht ik een abortus overwegen, dat mijn ouders daarna de rekening zien. Ik ben 17.

 8. hoi

  Hoi,
  Ik heb een one night stand gehad ( beetje tegen mijn wil in) en ik ben nu 1 dag overtijd. Het was onveilig en omdat ik niet seksueel actief dacht te zijn slikte ik daarom de pil niet. Nu ben ik gisteren ook plotseling flauwgevallen.
  Normaal voel ik al voor dat ik ongesteld moet worden buikpijn etc. en ik ben altijd stipt. En nu niet? Ik maak me zorgen.
  Vanwege geldproblemen wil ik ook niet te vroeg een zwangerschapstest halen maar dit zorgt ook voor zoveel stress…

 9. Mandy

  Hoi, ik slik de pil ben ongesteld geweest gewoon normaal als altijd vrijdag ongesteld worden dan daarna die woensdag weer de pil nemen. Die donderdag erna licht rode bloeding klein beetje. Daarna gewoon weer ongesteld geweest normale dagen. Heb wel last van alle kwaaltjes wat ik lees op internet lage rugpijn alsof je ongesteld moet worden. Ook al 5 testen gedaan en negatief. Ik twijfel enrom de huisarts zegt dat het niet kan. Ben ik nu zwanger?

 10. Anoniem

  Hallo, ik wou graag weten als je minderjarig bent kun je dan echt anoniem een abortus nemen? Ook niet mijn ouders. Ik moet namelijk nog de zwangerschapstest nog doen maar ben al langer dan een week overtijd. Heb ook al paar keer onveilig seks gehad, heel dom..

 11. melissa

  Ik heb seks gehad na 12 dagen vanaf mijn eerste dag van menstruatie onveilig ook ik gebruik nooit pillen en ben nu al 10 dagen overtijd heb geen alleen erg last van mijn borsten verder niet misselijk ofzo mijn borsten zijn ook nog groter geworden alleen zij de huisarts dat ik nog 1 week moest wachten voor een test want misschien dat de menstruatie dan kan komen want heb krampen maar niet al te erg maak me wel zorgen wat het kan zijn heb ook geen stress ofzo gehad dit periode maar vorig zwangerschap had ik wel symptomen na 1 week al dus vind het erg appart wat kan het zijn?