Morning-afterpil

Heb je onveilige seks gehad, en wil je niet zwanger worden? Haal dan zo snel mogelijk de morning-afterpil. Het liefst binnen 24 uur na de seks. Dan werkt de pil het beste. Er zijn ook pillen die tot 3 dagen of tot 5 dagen na de onveilige seks werken.

De morning-afterpil wordt ook wel noodpil genoemd. Na het slikken van de pil is de kans heel klein dat je nog zwanger wordt. Ongeveer 1 à 2% van de vrouwen wordt na het slikken van de morningafter-pil alsnog zwanger.

Je kunt de pil krijgen via je huisarts, maar ook zonder recept bij de drogist en de apotheek. Het is belangrijk dat je de bijsluiter goed leest. De morning-after pil beschermt niet tegen soa’s..

Weet je niet zeker of je onveilige seks hebt gehad? Doe dan de Morning-after-test.

Een kind krijgen

Wanneer je ervoor kiest om het kindje geboren te laten worden, dan kun je er zelf voor zorgen, bijvoorbeeld met hulp van familie of andere mensen uit je omgeving. Als je er zelf niet voor kunt zorgen, dan kan het kindje ook bij een adoptiegezin of bij pleegouders opgroeien.

Abortus of niet

Als je ongewenst of ongepland zwanger wordt, dan kan het heel moeilijk zijn om een beslissing te nemen. Het is belangrijk dat je een keuze maakt die bij jou past.

Het kan goed voor je zijn om je verhaal met iemand te delen. Voordat je een beslissing neemt, maar ook daarna. Er zijn verschillende mensen en organisaties bij wie je terecht kunt. Misschien een vriendin, een lerares of je huisarts. Samen kun je kijken wat de beste oplossing is in jouw situatie.

In alle gevallen – zowel voor, tijdens als na je keuze – kun je advies en ondersteuning krijgen van Fiom. Hier werken mensen die hulp en advies geven bij ongewenste zwangerschap.

Ik ben ongepland zwanger en wil een abortus

Heb je besloten dat je een abortus wilt, dan kun je contact opnemen met een abortuskliniek. Hier kun je terecht voor een overtijdsbehandeling of abortus.

Wel adviseren we je om eerst een gesprek te voeren met je huisarts, iemand van Sense of FIOM. Vanaf dat moment gaan er vijf dagen bedenktijd in. Die zijn voor een abortus wettelijk verplicht.

Meer informatie over ongewenste zwangerschap vind je op Sense. Heb je vragen? Je kunt ook chatten met JouwGGD.

12 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Joanne

  Ik ben vandaag 2/3 dagen overtijd. En een licht positieve zwangerschapsstest. Wanneer zou ik een overtijdsbehandeling kunnen ondergaan?

 2. Amber

  Ik heb 10 dagen geleden seks gehad met een jongen. Hij heeft een condoom gedragen maar toch ben ik heel bang dat ik zwanger ben, omdat het ook tijdens mijn ovulatie was dus ik het meest vruchtbaar was. Ik ben 2 dagen over tijd, en hoewel ik weet dat dat niet heel lang is maak ik me toch zorgen, zeker omdat het niet 100% vrijwillig was. Maak ik me nu om niks zorgen of kan er wezenlijk iets zijn?

 3. Anoniem

  Beste Ggd,
  25 Juli heb ik seks gehad. We hebben het met condoom gedaan en hij is niet in mij klaargekomen, maar wel met zijn zaad dichtbij me geweest. We zijn nu een aantal weken verder en ik moest eigenlijk al een paar dagen geleden ongesteld worden, maar ben het nog steeds niet… Ik maak me echt zorgen want normaal heb ik een hele vaste cyclus. Naast het feit dat ik overtijd ben heb ik verder geen last van zwangerschap symptomen (misselijk, weinig eetlust, etc.) Ik ben nu op vakantie en kan geen zwangerschapstest doen om het zeker uit te sluiten. Zou het kunnen dat ik zwanger ben of maak ik me zorgen om niks?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Handig zou natuurlijk zijn om het uit te sluiten! Ook in de meeste vakantie landen kan je een zwangerschapstest kopen of laten doen bij een kliniek.
   Er zijn ook andere redenen waarbij de menstruatie niet meer komt.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik ben 14 en zwanger. Ik wil abortus doen maar wil niet dat mijn ouders dit weten. Kan ik abortus doen zo der toestemming van mijn ouders en anoniem?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op jouw leeftijd is de toestemming van je ouders nodig. Het is een behandeling die veel impact kan hebben op jou en je toekomst.
   Indien ouderlijke toestemming een probleem is (Bv eerwraak, incest enz), kan je altijd naar de huisarts. Deze heeft in een beroepsgeheim en zal met jou bespreken wat de mogelijkheden zijn.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Heey,
  Ik heb afgelopen maand twee keer onveilige seks gehad en heb dan ook twee keer de morning after pil geslikt gelijk de dag erna, maar ik ben nog steeds niet ongesteld geworden.. Ik zou het afgelopen weekend eigenlijk ongesteld geworden moeten zijn, want ik ben het meestal om de drie weken. Moet ik nog afwachten of een test doen?