Praten

Het kan goed zijn om je verhaal met iemand te delen. Er zijn verschillende mensen en organisaties bij wie je terecht kunt. Samen kun je kijken wat de beste oplossing is in jouw situatie.

Morning-afterpil

Om na onveilig vrijen een ongewenste zwangerschap te voorkomen, kan de morning-afterpil nodig zijn. De morning-afterpil wordt ook wel noodpil genoemd. Je kunt hem krijgen via je huisarts, maar ook zonder recept, bij de drogist en de apotheek.

Een kind krijgen

Wanneer je er voor kiest om je kindje geboren te laten worden, dan kun je er zelf voor zorgen, of het kindje afstaan voor adoptie of een pleegoudergezin. De FIOM kan je in beide gevallen advies geven. Een goede keuze die bij jou past is belangrijk voor je verwerkingsproces. Het is soms een moeilijke beslissing. Als je achteraf nog steeds problemen hebt rondom deze keuze kun je je aanmelden bij het FIOM voor begeleiding.

Ik ben ongepland zwanger en wil een abortus

Heb je besloten dat je een abortus wilt, dan kun je contact opnemen met een abortuskliniek. Voor een overtijdsbehandeling of abortus kun je hier terecht. Wel adviseren we je om eerst een gesprek te voeren met iemand van Sense of de FIOM, of met je huisarts. Dan word je eerder geholpen, en bovendien gaan vanaf dat moment de vijf dagen bedenktijd in die bij een abortus wettelijk verplicht zijn.

20 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Joanne

  Ik ben vandaag 2/3 dagen overtijd. En een licht positieve zwangerschapsstest. Wanneer zou ik een overtijdsbehandeling kunnen ondergaan?

 2. Amber

  Ik heb 10 dagen geleden seks gehad met een jongen. Hij heeft een condoom gedragen maar toch ben ik heel bang dat ik zwanger ben, omdat het ook tijdens mijn ovulatie was dus ik het meest vruchtbaar was. Ik ben 2 dagen over tijd, en hoewel ik weet dat dat niet heel lang is maak ik me toch zorgen, zeker omdat het niet 100% vrijwillig was. Maak ik me nu om niks zorgen of kan er wezenlijk iets zijn?

 3. Anoniem

  Beste Ggd,
  25 Juli heb ik seks gehad. We hebben het met condoom gedaan en hij is niet in mij klaargekomen, maar wel met zijn zaad dichtbij me geweest. We zijn nu een aantal weken verder en ik moest eigenlijk al een paar dagen geleden ongesteld worden, maar ben het nog steeds niet… Ik maak me echt zorgen want normaal heb ik een hele vaste cyclus. Naast het feit dat ik overtijd ben heb ik verder geen last van zwangerschap symptomen (misselijk, weinig eetlust, etc.) Ik ben nu op vakantie en kan geen zwangerschapstest doen om het zeker uit te sluiten. Zou het kunnen dat ik zwanger ben of maak ik me zorgen om niks?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Handig zou natuurlijk zijn om het uit te sluiten! Ook in de meeste vakantie landen kan je een zwangerschapstest kopen of laten doen bij een kliniek.
   Er zijn ook andere redenen waarbij de menstruatie niet meer komt.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik ben 14 en zwanger. Ik wil abortus doen maar wil niet dat mijn ouders dit weten. Kan ik abortus doen zo der toestemming van mijn ouders en anoniem?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op jouw leeftijd is de toestemming van je ouders nodig. Het is een behandeling die veel impact kan hebben op jou en je toekomst.
   Indien ouderlijke toestemming een probleem is (Bv eerwraak, incest enz), kan je altijd naar de huisarts. Deze heeft in een beroepsgeheim en zal met jou bespreken wat de mogelijkheden zijn.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Heey,
  Ik heb afgelopen maand twee keer onveilige seks gehad en heb dan ook twee keer de morning after pil geslikt gelijk de dag erna, maar ik ben nog steeds niet ongesteld geworden.. Ik zou het afgelopen weekend eigenlijk ongesteld geworden moeten zijn, want ik ben het meestal om de drie weken. Moet ik nog afwachten of een test doen?

 6. Anoniem

  Hoi,
  Ik heb 1 jan seks gehad. De concoom was gescheurd, dus ik heb 2 jan de morning afterpil genomen en ben verder gegaan met de pil. Ik heb donderdag mijn laatste pil genomen en werd zoals gewoonlijk maandag ochtend ongesteld. Maar het is minder dan normaal. Normaal gesproken ben ik maandag en dinsdag heftig ongesteld en dan woensdag en donderdag neemt het af. Nu is het donderdag en is mijn ongesteldheid eigenlijk al over. Kan het zijn dat ik zwanger ben en wanneer zou ik een test kunnen doen? Ik heb de dag voor dat ik ongesteld werd wel over zitten stressen, dus weet niet of het daar aan ligt.

   • Anoniem

    Ik heb een test gedaan en die was negatief. Toch vertrouw ik het niet helemaal. Is het slim om naar de dokter te gaan of nog een test doen over een paar dagen? Of kan het misschien iets anders zijn?

    • JouwGGD

     Beste Anoniem,

     Zoals bij de zwangerschapstest staat: Let op je lichaam! Als je zwanger bent, kun je lichamelijke veranderingen merken.
     Natuurlijk kan je altijd naar de huisarts, omdat klachten ook ergens anders van kunnen komen. Deze zal waarschijnlijk ook eerst een zwangerschap willen uitsluiten.

     P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Heyy,
  Ik zit best wel in de stress aangezien ik het laatst voor het eerst heb gedaan. Dit was vorige week en we hebben het gewoon veilig gedaan. Hij was ook niet klaar gekomen. Toch blijft mijn menstruatie al 1 of 2 dagen weg. Wel heb ik buikpijn als bij mn menstruatie. Zou het kunnen dat ik zwanger ben? Ik weet namelijk echt niet wat ik moet doen..
  Groetjes,
  Anoniem

 8. Anoniem

  Hallo, ik heb precies een week geleden onveilige seks gehad met mijn partner. Heel stom…3 dagen later pas de morningafterpil genomen…vervolgens raakte me partner en ik in de stress. Ik heb toen 4 dagen later een afspraak gemaakt bij de huisarts en die heeft met de pil gegeven, maar ik moest wel een zwangerschapstest doen. Een zwangerschapstest is 4 dagen na onveilige seks natuurlijk nog niet betrouwbaar, ik ben dus voor de zekerheid maar alvast begonnen met de pil en die slik ik nu 5 dagen. Ik ben midden in mijn cyclus ermee begonnen.
  Ik weet niet of dit een verstandige zet was en ik weet ook niet wanneer ik mij nu op een zwangerschap kan testen; in de stopweek van de pil of wanneer ik normaal gesproken buiten de pil om zwanger moest worden?