Praten

Het kan goed zijn om je verhaal met iemand te delen. Er zijn verschillende mensen en organisaties bij wie je terecht kunt. Samen kun je kijken wat de beste oplossing is in jouw situatie.

Morning-afterpil

Om na onveilig vrijen een ongewenste zwangerschap te voorkomen, kan de morning-afterpil nodig zijn. De morning-afterpil wordt ook wel noodpil genoemd. Je kunt hem krijgen via je huisarts, maar ook zonder recept, bij de drogist en de apotheek.

Een kind krijgen

Wanneer je er voor kiest om je kindje geboren te laten worden, dan kun je er zelf voor zorgen, of het kindje afstaan voor adoptie of een pleegoudergezin. De FIOM kan je in beide gevallen advies geven. Een goede keuze die bij jou past is belangrijk voor je verwerkingsproces. Het is soms een moeilijke beslissing. Als je achteraf nog steeds problemen hebt rondom deze keuze kun je je aanmelden bij het FIOM voor begeleiding.

Ik ben ongepland zwanger en wil een abortus

Heb je besloten dat je een abortus wilt, dan kun je contact opnemen met een abortuskliniek. Voor een overtijdsbehandeling of abortus kun je hier terecht. Wel adviseren we je om eerst een gesprek te voeren met iemand van Sense of de FIOM, of met je huisarts. Dan word je eerder geholpen, en bovendien gaan vanaf dat moment de vijf dagen bedenktijd in die bij een abortus wettelijk verplicht zijn.

40 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Hoi ik ben 3 keer naar bed geweest met mijn vriend zonder condoom wel gebruik ik de pil sinds is de pil slik dat is al 2/3 maanden heb ik ook pijn gevoel bij t plassen ik ben niet ongesteld geworden omdat ik de pil door blijf slikken en heb wel soms een beetje buikpijn .
  Wat kan de oorzaak zijn en kan ik zwanger zijn?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Pijnlijk gevoel bij het plassen is niet een teken van zwangerschap.
   De kans op zwangerschap is bij (adequaat) pil gebruik minimaal.
   Indien je klachten hebt van buikpijn en pijn bij het plassen is het advies om naar de huisarts te gaan!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Hoi, ik heb ongeveer 3 weken geleden zonder condoom maar wel met pil seks gehad. Nu ben ik vorige week wel “ongesteld” geweest denk ik, maar het was wel heel erg weinig bloed en het was ook wat “slijmeriger” dan normaal. Kan het zijn dat dit innestelingsbloed is ipv menstruatiebloed en zo ja kan ik dan nu al ern zwangerschapstest doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Let op! Als je zwanger bent, verlies je soms ook een heel klein beetje bloed. Verlies je dus een heel klein beetje bloed, maar weet je niet zeker of je ongesteld bent? Doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest.

   Een zwangerschapstest kun je doen vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Dus vanaf de eerste dag dat je overtijd bent.
   Aangezien je reeds overtijd zou zijn, mocht de laatste bloeding een innestelingsbloeding zijn, kan je hem meteen doen. Dan ben je zeker van je zaak.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. anonymous

  Gisteravond hebben ik en mijn vriend met elkaars lichaam gespeeld en dat ging steeds verder, we kwamen met onze geslachtsdelen tegen elkaar en weet niet of we echt seks hebben gehad omdat ik niks voelde aan mijn vagina, alleen ben ik nu bang dat ik zwanger ben. Ik ben pas 15 en ik heb geen geld om een pil te halen. En ben nog minderjarig, ik durf het niet wat moet ik doen?

 4. Anoniem

  Hallo, ik slik al 3 jaar de pil. Ik heb een pil waarbij je 4 dagen stoptijd hebt. Ik stop op zondag en word t meestal woensdag ochtend ( de laatste stropdas ). Nu is t woensdag 17.00 en ik ben het nog steeds niet. Ik heb wel seks met mijn vriend gehad maar dat was met condoom en soms ook zonder maar dan kwam hij niet klaar in mij. Afgelopen maand ben ik wel ongesteld geweest. Misschien word ik nog ongesteld vandaag maar dat weet ik nog niet. Verder heb ik afgelopen tijd veel stres gehad, ik heb opstipatie (als je zo schrijft) of ineens diaree, mijn buik is ook een beetje opgeblazen, in ieder geval boller dan eerst. Nu vraag ik me af, kan t kwaad als ik het donderdag of vrijdag wordt? Ik slik altijd Savonds de pil en vergeet m nooit eigenlijk. Zou ik nu al moeten testen op zwangerschap of moet k me nu nog drukker maken?..

  Hoop graag op hulp..

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   In principe ben je tijdens de hele periode beschermd als je de pil gebruikt. Dit is voor 99%, indien de menstruatie uitblijft en je zwangerschapskenmerken denkt te hebben is een zwangerschapstest goed om dat uit te sluiten. Bij klachten is het altijd goed om naar de huisarts te gaan. Bij stress kan het altijd zijn dat het een dag later komt, dat is niet erg.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. anoniem

  Hallo ik kwam erachter dat ik zwanger was wel vreemd gebruik de pil en heb vaste partner 1.5 jaar al. Nu is mijn vraag kun je zwanger worden ook als je de pil slikt was ook poosje ziek. Ps kindjebis welkom maar mijn vriend wil geen kinderen

 6. Anoniem

  Hey, ik ben 17 jaar en ben op 14 augustus ontmaagd, het condoom was gescheurd maar hij is niet klaargekomen. Wel kwam er bloed vrij, waarvan ik dacht dat het was door de eerste keer, maar bleek dat ik een week te vroeg ongesteld was geworden. Dat was ik 5 dagen toen. Nu had ik vorige week maandag weer ongesteld moeten worden, volgens mijn track app, maar ik ben dat nog steeds niet. Ik heb de dag nadat ik ongesteld had moeten worden een test gedaan en deze kwam negatief uit. Werd nog steeds niet ongesteld dus vandaag weer test gedaan, weer negatief. Ik heb ook geen symptomen ofzo, helemaal niks wat ik lees. Lees wel dat uitgestelde ongesteldheid kan komen door stress, wat ik zeker veel heb door deze angst voor een mogelijke zwangerschap. Ik heb nog 1 zwangerschapstest, wanneer zal ik dit nemen? En denken jullie dat ik zwanger ben of dat het aan de stress ligt? Kan ik ook een afspraak maken met abortuskliniek dat zij kijken of ik inderdaad zwanger ben? Dank!

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Een zwangerschapstest kun je doen vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Dus vanaf de eerste dag dat je overtijd bent.
   Is de test negatief? Waarschijnlijk ben je niet zwanger, maar dat is niet helemaal zeker. In het begin is soms nog niet goed in je urine te zien of je zwanger bent. Het is verstandig om na een paar dagen nog een test te doen.
   Bij een Sense spreekuur kunnen jongeren tot 25 jaar gratis en vertrouwelijk terecht voor een gesprek over alles wat met seks te maken heeft.
   Verstandig om een afspraak te maken en naast de zwangerschapstest ook een Soa test te laten doen.

   P. Jansen Jeugdarts

    • JouwGGD

     Beste Kim,

     Op de site van sense staat een stuk over ongewenst zwanger!
     Ben je jonger dan 16, dan heb je voor een abortus toestemming nodig van 1 van je ouders of voogd. Lukt dat niet of wil je dat niet, dan wordt er naar een andere oplossing gezocht. Een medewerker van het Fiom of een arts van de abortuskliniek kan bijvoorbeeld toestemming geven.

     Wel is het raadzaam, zo spoedig mogelijk contact op te nemen.
     P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Hoi ik ben een meisje van 13 jaar en wil graag anoniem blijven.
  Ik had meer dan een half jaar onveilig seks maar ik dacht er is niks maar ik had de laatste tijd heel veel last van buikpijn en misselijkheid en toen zei mijn moeder ‘we gaan even naar de dokter’ toen we daar waren zei hij dat ik een zwangerschapstest moest doen maar ik deed hem omdat ik bijna zeker wist dat ik niet zwanger was. FOUT DUS. De test gaf gelijk zwanger aan en toen werden we diezelfde dag nog doorgestuurd voor en echo. En wat bleek?! Het is een drieling…….
  Wat moet ik nuuuu

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ik neem aan dat de huisarts en je moeder het samen met je over de nazorg hebben gehad.
   Sense.info heeft een website over: Zwanger en dan? Daar vind je alle mogelijke informatie om ook mogelijk nog eens met je ouders door te nemen.
   Ik begrijp dat het een ongeplande zwangerschap is! nu te laat, maar voor anderen die dit lezen; sense heeft alle informatie over anticonceptie en veilig vrijen. Gratis en vertrouwelijk onderzoek tot 25 jaar.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Anoniem

  Ik heb een vraagje, ik heb 25 mei voor het laatst geslachtsgemeenschap gehad, wel met condoom maar die ging er steeds af en weer om en weer af en weer om, en de laatste keer dat ik ongesteld was was 14 augustus maar nu gisteren (4 sept) opeens weer, ongeveer 2 weken te vroeg dus… kan het zijn dat ik zwanger ben? Dat het innestelingsbloed is? Alvast bedankt.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Indien 25 mei de laatste keer is dat je veilig of onveilig? seksueel contact hebt gehad, dan is het geen innestelingsbloeding.
   Is de menstruatie zo onregelmatig dat je in juni/juli geen menstruatie hebt gehad? Heb je nog andere symptomen van zwangerschap?
   Eerste advies is om een zwangerschapstest te doen, weet je dat zeker! Daarnaast moet een SOA uitgesloten worden.
   Je kan tot 25 jr gratis naar het sense spreekuur of ga naar je huisarts!

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Anoniem

  Hoi, ik ben 13 jaar en ik had laatst onveilig seks gehad. Dat was 3 maanden geleden en ik heb gisteren een test gedaan en ik ben zwanger!……. wat moet ik nu?? Ik ga het niet aan iemand vertellen

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,
   Als je vanaf die tijd zwanger bent dan is het wel van belang om hierover te gaan praten. Dat kan met iemand in je directe omgeving zijn of met een van de instanties die hiervoor beschikbaar zijn. Het is al zwaar genoeg om een zwangerschap door te maken op jouw leeftijd, laat staan dat je het helemaal in je eentje wil doen. Probeer er thuis eens over te beginnen of maak een afspraak met je huisarts om te bespreken wat je wilt.
   H. Krol, Jeugdarts