Als je onveilig seks hebt gehad en denkt dat je zwanger bent, dan kun je een aantal dingen doen.

Praten

Het kan goed zijn om je verhaal met iemand te delen. Er zijn verschillende mensen en organisaties bij wie je terecht kunt. Samen kun je kijken wat de beste oplossing is in jouw situatie.

Morning-afterpil

Om na onveilig vrijen een ongewenste zwangerschap te voorkomen, kan de morning-afterpil nodig zijn. De morning-afterpil wordt ook wel noodpil genoemd. Je kunt hem krijgen via je huisarts, maar ook zonder recept, bij de drogist en de apotheek.

Een kind krijgen

Wanneer je er voor kiest om je kindje geboren te laten worden, dan kun je er zelf voor zorgen, of het kindje afstaan voor adoptie of een pleegoudergezin. De FIOM kan je in beide gevallen advies geven. Een goede keuze die bij jou past is belangrijk voor je verwerkingsproces. Het is soms een moeilijke beslissing. Als je achteraf nog steeds problemen hebt rondom deze keuze kun je je aanmelden bij het FIOM voor begeleiding.

Ik ben ongepland zwanger en wil een abortus

Heb je besloten dat je een abortus wilt, dan kun je contact opnemen met een abortuskliniek. Voor een overtijdsbehandeling of abortus kun je hier terecht. Wel adviseren we je om eerst een gesprek te voeren met iemand van Sense of de FIOM, of met je huisarts. Dan word je eerder geholpen, en bovendien gaan vanaf dat moment de vijf dagen bedenktijd in die bij een abortus wettelijk verplicht zijn.

Veel gestelde vragen

Komen mijn ouders het te weten dat ik zwanger ben?

Alle dossiers die worden gemaakt bij Sense, FIOM of een abortuskliniek zijn vertrouwelijk.

20 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. iris

  Hallo,
  Zaterdagnacht heb ik onveilige sex gehad. Ik meende dat mijn ovulatie dag rond de 22ste was. Ik heb de app Periodical en kreeg vandaag tot mijn schrik een berichtje dat vandaag (maandag) mijn ovulatiedag is. Is er iets wat ik kan doen voor zekerheid? Ik neem aan dat de morning after pil te laat is en een zwangerschaps test te vroeg?!
  Alvast bedankt!

  • JouwGGD

   Beste Iris,

   Hier kun je goed zien wanneer je een test zou kunnen doen. Verder is een morning after pil het meest effectief als je deze zo snel mogelijk, maar in elk geval maximaal 72u na de seks gebruikt (zie ook de bijsluiter van een morning after pil hier.

   H. Krol, Jeugdarts

 2. ANONIEM

  Ik slik nu 1,5 jaar de pil. Ik slik altijd drie strippen achter elkaar in verband met hevige buikkrampen in de stopweek. Nu ben ik bezig met mijn tweede strip. Afgelopen zondag ( week 3) ben ik mijn pil vergeten. Ik heb deze pil maandag weggegooid en gewoon doorgegaan met de strip. Nu les ik op internet dat ik deze pil alsnog had moeten nemen. Ik merk nu dat ik weer buikkrampen begin te krijgen. Het liefst wil ik doorgaan met m’n volgende strip. Is de pil gewoon nog steeds betrouwbaar in de volgende strip ook al ben ik er 1 vergeten en ook niet later ingenomen in week 3? Ik hoor graag van u.

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Op Sense.info kun je op deze link meestal gemakkelijk vinden wat je moet dan als je één (of meerdere) pillen bent vergeten. Helaas ben ik nu iets te laat met antwoorden om je nu nog te helpen, maar ik hoop dat je hier voortaan iets aan hebt.

   H. Krol, Jeugdarts

 3. Anoniem

  Hoi,
  Ik ben wat ongerust omdat ik geslachtsgemeenschap heb gehad nadat ik wat slordig was met de nuvaring.
  Ik heb een langere stopweek gehad als normaal, ik wilde namelijk wat eerder ongesteld worden waardoor ik de ring eerder heb verwijderd. Ik heb heel stom de ring weer ingedaan op de oorspronkelijke dag wat nu dus 3 dagen later was als normaal. Ik heb gemeenschap gehad 5 dagen nadat ik de nieuwe ring geplaatst had. Ik moet de ring over een week weer verwijderen en hoop dan ongesteld te worden. Mijn vraag is: als ik ongesteld word op de verwachte datum kan ik dan uitsluiten dat ik zwanger ben? Lees gemende berichtjes namelijk.

 4. Anoniem

  Hoi, ik ben 13 jaar en ga wel eens uit in café’s. Ik kom daar heel makkelijk binnen omdat mijn zus en ik 2 druppels water zijn alleen mijn zus is 21 dus als ik uit ga mag ik haar idkaart mee. Laatst ging ik dus weer uit en ging daarna mee met een jongen voor een one night stand en we deden het eerst met condoom maar we waren al meer dan een halfuur bezig en toen moest hij naar de wc en daarna gingen we nog 1 uur verder zonder condoom. Nu ben ik heel bang dat ik zwanger ben want ik had 2 maanden geleden ongesteld moeten worden…
  Please help me

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Heb je al een zwangerschapstest gedaan? Indien je al 2mdn over tijd bent is het handig om zo snel mogelijk daar zekerheid over te hebben.
   Daarna komt de volgende keus:
   Als de zwangerschapstest positief is, ben je zwanger. Je moet dan een keuze maken: wil je de zwangerschap uitdragen of wil je de zwangerschap afbreken?
   Wat je ook kiest, denk er goed over na. Je keuze kan grote gevolgen hebben.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Hoi, ik heb veel sythomen van zwangerschap.. en de kans is dat ik zwanger ben.. ik ben 15en mn ouders mogen het niet weten.. kan je abortus plegen zonder dat je ouders t weten? En hoe

  Bedankt groet anoniem

 6. Nina

  Hoi ik ben Nina en ben 14 jaar ik slik nog niet de pil en heb woensdag voor het eerst onveilige sexs gehad we zijn bijde niet klaar gekomen en ik nog nooit ma na die woensdag heb ik veel pijn in Men buik zou ik zwanger kunnen zijn als dat zo is ik wil nu nog geen kind en me. Ouders. Mogen het ook niet weten kunt u mij helpen met vg nina

 7. Bianca

  Ik ben al een paar jaar aan de pil maar de donderdag voor ik onveilig seks had was ik rond de 14 uur telaat met me pil en had maandag onveilig seks. Ik heb pas woensdag de morning afterpil genomen ik ben erg in de stress en me vriend word er gek van. Ik moet me strip nog afmaken maar ik ben daarna zo bang dat ik niet ongesteld word! Ik heb ook het idee dat ik continue raren dingen voel gebeuren in me baarmoeder

 8. Fannie

  Op 27 december heb ik seks gehad terwijl het condoom scheurde. Ik was net begonnen aan een nieuwe pil: microgynon 50. Voorheen gebruikte ik de pil onregelmatig. Deed een stopweek wanneer het mij uitkwam, midden in een strip en ging daarna door met diezelfde strip. Ik had 8 keer de nieuwe pil geslikt voor die keer dat het condoom scheurde. Na 7 keer ben je zoals ik gelezen hebt veilig. Echter heb ik een morning after pil ingenomen. 2 weken later hoorde ik ongesteld te worden. De dag dat ik het moest worden heb ik een urine test gedaan in de avond: negatief. Dag later, 17 dagen na onveilige seks, een bloedtest bij de huisarts: negatief. Ben al na elke strip ongesteld geworden. 4 keer in totaal. We zijn 16 weken verder. Toch blijft de angst of ik toch zwanger kan zijn. Ik heb bijvoorbeeld de laatste tijd de ene dag last van m’n onderrug. De andere dag weer niet. Maar dit is wel een symptoom van zwangerschap. Zouden de testen te vroeg zijn uitgevoerd? Moet ik ze toch gewoon vertrouwen? Bestaat er een kans dat ik toch zwanger ben?

  • JouwGGD

   Beste Fannie,

   Een zwangerschapstest kun je doen vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Dus vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Om de angst weg te nemen kan je altijd de zwangerschapstest herhalen.
   Blijf je klachten houden is het verstandig je te laten onderzoeken door een Huisarts. Die kan onderzoeken wat het anders is.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. Anoniem

  Beste GGD-arts,

  Ik heb op 30 januari tot 3 februari gemenstrueerd. Vervolgens heb ik op die zondagavond en maandagochtend onveilig seks gehad. Nu is mijn vraag, de kans is toch klein dat je zwanger wordt na je menstruatie omdat je niet meer vruchtbaar bent pas naar een aantal weken? Ik heb hier dringen antwoord op nodig. Ik ben hier al naar de dokter voor geweest en die kon mij niet echt zo een goed antwoord geven.

 10. nita

  beste ik heb een kinderwens ik wil heel graag een meisje als je 1 week voor je maandstonden sex hebt heb je dan meer kans om zwanger te raken van meisje ??