Syfilis


Wat is de oorzaak van syfilis?

Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam verspreidt via de bloedbaan.

Wat zijn de klachten?

Het eerste symptoom is één of meer zweertjes op of in je penis, vagina, anus of mond. Ook zonder behandeling verdwijnen die vanzelf. Enkele weken tot maanden daarna kan je vlekjes krijgen op je huid, een grieperig gevoel, haaruitval en oogklachten. Nog later, vaak pas jaren na de besmetting, kunnen bij onbehandelde syfilis verschillende organen beschadigd raken: het hart, de hersenen (geestelijke achteruitgang), het ruggenmerg (waardoor verlammingsverschijnselen kunnen optreden) en de botten (ontsteking).

Hoe wordt syfilis behandeld?

Als je er op tijd bij bent, is de ziekte te genezen met enkele penicilline-injecties. Heb je klachten? Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij je GGD.

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Luca

  Hi,
  ik ben behandeld voor syfilis Door ggd gouda,
  ik hoor te krijgen dat ik de behandeling zelf moet betalen via mijn verzekering.
  Ik hoor van kennissen die ook homosexuele zijn dat de behandeling free is.
  Klopt dat?

  • JouwGGD

   Beste Luca,
   De behandeling van een SOA en of deze wel of niet gratis is, ligt voornamelijk aan welke verzekeraar je hebt, ongeacht je geaardheid. Of een test betaald of gratis is kan wel afhangen van of je in een risicogroep valt.

   H. Krol, Jeugdarts