Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Ondertussen uitgezocht: Veilige seks, hoe werkt dat?

Testen na onveilig vrijen

Als je onveilig hebt gevreeën, is het voor je eigen gezondheid en die van je toekomstige sekspartners belangrijk dat je je laat testen op soa. Lees meer over testen op onze site. Als je niet aan de pil bent, is het misschien ook nodig om een noodpil te halen, zodat je niet zwanger wordt.

Voorkomen

Beter is het natuurlijk om soa’s te voorkomen. Info hierover, en over hoe je je kunt laten testen vind je op www.vrijlekker.nl .

54 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. anoniem

  Ik ben pas geleden ontmaagd en als ik plas is het een beetje roze en het brand. We hebben het met een condoom gedaan. Heb ik nu een soa. (We hebben elkaar ontmaagd)

 2. Anoniem

  Ik ben 3 dagen geleden ontmaagd (we gebruikten een condoom) en hij is ook ontmaagd. Maar nu heb ik een branderig gevoel bij het plassen en het is soms een beetje rood. Heb ik nu een soa?

 3. Anoniem

  Hallo GGD

  Ik heb me een paar weken geleden getest op alle soa’s maar ik deed het vooral voor HIV en ik had goede resultaten gelukkig.
  Maar ik vraag me alleen af is 10 weken lang genoeg om getest te worden?

 4. Gonda

  Ik heb mn urine laten testen omdat ik een blaasinfectie vermoedde. Pijnlijk bij t plassen….vaak en met beetje bloed. Uitslag blaasinfectie. Heb nu antibiotica kuur voor 5 dagen meegekregen. Is het ook mogelijk dat t toch chlamydia is of ziet de huisarts dat in je urine.

  • JouwGGD

   Beste Gonda,

   Indien je niet test op Chlamydia zie je dat niet. Echter zijn de klachten van een blaasontsteking ook niet de klachten van een Soa.
   Dus een soa is niet uitgesloten, maar een blaasontsteking wel aangetoond.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniempje

  Perongeluk anale sex met andere man gehad.
  Was maar 4x erin eruit om het zomaar ff te zeggen.
  Hoe groot is mn kans op een soa en na hoelang kan ik me het beste laten testen

 6. Maarten

  Vraag: zojuist injectie gekregen tegen soa, advies week geen sex, snap ik, maar nietsgezegd over gebruik drugs of alcohol!! Dank voor het antwoord

 7. Annoniem

  Beste GGD,

  Ik heb op vakantie orale seksuele handelingen verricht met een prostitué. Ik kreeg heb geen erectie gehad tijdens deze handelingen, omdat mijn penis niet stijf werd heeft ze het condoom verwijdert. Na een kwartier proberen is het niet gelukt om een erectie te krijgen. Zijn mijn kansen op besmetting groot? Moet ik mij laten testen? Wanneer zou ik mij moeten laten testen? Ik hoop dat jullie mij meer duidelijkheid kunnen geven.