Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Ondertussen uitgezocht: Veilige seks, hoe werkt dat?

Testen na onveilig vrijen

Als je onveilig hebt gevreeën, is het voor je eigen gezondheid en die van je toekomstige sekspartners belangrijk dat je je laat testen op soa. Lees meer over testen op onze site. Als je niet aan de pil bent, is het misschien ook nodig om een noodpil te halen, zodat je niet zwanger wordt.

Voorkomen

Beter is het natuurlijk om soa’s te voorkomen. Info hierover, en over hoe je je kunt laten testen vind je op www.vrijlekker.nl .

40 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. anoniem

  Ik ben pas geleden ontmaagd en als ik plas is het een beetje roze en het brand. We hebben het met een condoom gedaan. Heb ik nu een soa. (We hebben elkaar ontmaagd)

 2. Anoniem

  Ik ben 3 dagen geleden ontmaagd (we gebruikten een condoom) en hij is ook ontmaagd. Maar nu heb ik een branderig gevoel bij het plassen en het is soms een beetje rood. Heb ik nu een soa?

 3. Anoniem

  Hallo GGD

  Ik heb me een paar weken geleden getest op alle soa’s maar ik deed het vooral voor HIV en ik had goede resultaten gelukkig.
  Maar ik vraag me alleen af is 10 weken lang genoeg om getest te worden?

 4. Gonda

  Ik heb mn urine laten testen omdat ik een blaasinfectie vermoedde. Pijnlijk bij t plassen….vaak en met beetje bloed. Uitslag blaasinfectie. Heb nu antibiotica kuur voor 5 dagen meegekregen. Is het ook mogelijk dat t toch chlamydia is of ziet de huisarts dat in je urine.

  • JouwGGD

   Beste Gonda,

   Indien je niet test op Chlamydia zie je dat niet. Echter zijn de klachten van een blaasontsteking ook niet de klachten van een Soa.
   Dus een soa is niet uitgesloten, maar een blaasontsteking wel aangetoond.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniempje

  Perongeluk anale sex met andere man gehad.
  Was maar 4x erin eruit om het zomaar ff te zeggen.
  Hoe groot is mn kans op een soa en na hoelang kan ik me het beste laten testen

 6. Maarten

  Vraag: zojuist injectie gekregen tegen soa, advies week geen sex, snap ik, maar nietsgezegd over gebruik drugs of alcohol!! Dank voor het antwoord

 7. Annoniem

  Beste GGD,

  Ik heb op vakantie orale seksuele handelingen verricht met een prostitué. Ik kreeg heb geen erectie gehad tijdens deze handelingen, omdat mijn penis niet stijf werd heeft ze het condoom verwijdert. Na een kwartier proberen is het niet gelukt om een erectie te krijgen. Zijn mijn kansen op besmetting groot? Moet ik mij laten testen? Wanneer zou ik mij moeten laten testen? Ik hoop dat jullie mij meer duidelijkheid kunnen geven.

 8. Anoniem

  Beste GGD,
  Ik heb me laten testen en bleek chlamydia te hebben. Ik heb op maandag een antibiotica pil genomen, maar wel ook nog seks zonder condoom gehad de dag voordat ik de antibiotica nam (dus op zondag) met de persoon die chlamydia heeft. Omdat ik lees dat chlamydia pas na 2 weken terug te vinden is, vraag ik me af of er iets als dubbele besmetting bestaat/ op andere plek? Helpt de antibiotica dan wel tegen de chlamydia die ik misschien de nacht ervoor nog eventueel ergens ander dan alleen vaginaal heb opgelopen? Bijvoorbeeld door pijpen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Door seks kun je de bacterie overdragen. Je krijgt eigenlijk nooit chlamydia door pijpen of beffen. Je kunt chlamydia voorkomen door veilig vrijen (soaaids).
   Het is goed om tegelijk met de partner te laten behandelen, juist vanwege her-besmetting. Zou na de behandeling contact opnemen met de behandelaar en vragen of en wanneer je een controle test nodig hebt.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. anoniem

  Ik heb herpes nou heb ik een vraag: incubatietijd is 2 tot 12 dagen. Houd dat in dat hij 2 tot 12 dagen geleden seks heeft gehad met een ander?

 10. Maxime

  Nadat er bij mij een vleesboom geconstateerd is. Hebben ze na mijn klachten een bloed test gedaan op een evt. Soa. Test is nu al inmiddels bekend en ik heb Chlamydia te pakken.

  Ik heb onlangs een nieuwe partner. De situatie is nog wel zo dat hij samen is met zijn huidige vrouw waar hij al 22 jaar samen mee is. Hij weet zelf dat hij trouw is en alleen met zijn vrouw sexueel contact heeft gehad en ergens vorig jaar omdat het huwelijk geen stand hield had hij een andere vrouwelijke partner. Hoogst waarschijnlijk ook zonder condoomgebruik.

  Mijn vraag is nu zou ik de chlamydia van hem kunnen hebben gekregen? Aangezien hij mij verteld dat zijn vrouw geen klachten heeft en hij zelf ook niet! Ik vertrouw volledig naar zijn vertrouwen.

  Ik zelf heb twee jaar geleden een vriend gehad waar ik het wel altijd met condoomgebruik deed en die vriend daar voor deden we het zonder condoom omdat ik zwanger wilde worden.

  Ik heb zelf nu in al die tijd geen klachten gehad. Tot dat ik het bed heb gedeeld met mijn huidige partner en ja zonder condoomgebruik.

  Nu wil ik weten hoe de scenario nou werkelijk eens kan kunnen zijn. Mijn gynaecoloog heeft gezegd op het moment dat je je van bedpartner wisselt zonder enige bescherming kan je een soa oplopen. Bij de vrouw in dit geval ik met de chlamydia zijn de symptomen zichtbaar gelijk na 3/4 weken. Klopt dit verhaal. Want ben nu een beetje in de war bij wie het nou ontstaan is.

  Mijn huidige partner vroeg zich af of hij het al wel niet langer bij zich draagt? Maar zijn vrouw en hij zelf hebben geen klachten. Hoe kan dat dat ik die wel heb? Want ik ben verder met niemand anders in bed gedoken.

  Hoe onstaat chlamydia nou presies. Ik snap ook wel dat het komt door onveilig sex hebben. Maar komt dat door een bacterie via zijn vrouw naar hem toe en weer vervolgens naar mij overgedragen? OF toch dat ik het al een tijdje bij me had gedragen? Heel verwarrend voor mij allemaal. Graag in punten een heldere overzicht met uitleg.

  Dank voor de genomen tijd en moeite.

  Mvg, Maxime

  • JouwGGD

   Beste Maxime,

   Chlamydia is een ziekte die niet ontstaat maar overgedragen wordt! Dus hij is ergens aan een van jullie overgedragen. Helaas is het absoluut niet zo dat iedereen met een Chlamydia daar ook last van heeft. Dus het zou best kunnen dat iemand in jullie seksuele netwerk nog steeds met Chlamydia rond loopt zonder het te weten. Daarom is het ook belangrijk veilig te vrije en indien je onveilig wil vrijen je eerst te laten testen.

   P. Jansen Jeugdarts