Als je niet zwanger wilt worden of een soa wilt krijgen, moet je altijd veilig vrijen.

Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Ondertussen uitgezocht: Veilige seks, hoe werkt dat?

Testen na onveilig vrijen

Als je onveilig hebt gevreeën, is het voor je eigen gezondheid en die van je toekomstige sekspartners belangrijk dat je je laat testen op soa. Lees meer over testen op onze site. Als je niet aan de pil bent, is het misschien ook nodig om een noodpil te halen, zodat je niet zwanger wordt.

Voorkomen

Beter is het natuurlijk om soa’s te voorkomen. Info hierover, en over hoe je je kunt laten testen vind je op www.vrijlekker.nl .

22 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Hoi,

  Ik ben een meisje en ben 13, ik raak heel snel opgewonden en dan ben ik bang dat ik een natte vlek in mijn broek krijg. En dit is misschien een rare vraag maar ik ben nu al 1,5 jaar ongesteld en sinds bedoel ik niet 1,5 jaar achter elkaar natuurlijk. Maar ben nu 6 weken niet ongesteld geweest terwijl ik normaalgesproken heel regelmatig ongesteld ben. Dus ik heb dat tegen mijn moeder gezegd en zij vroeg of ik ooit seks heb gehad. Ik heb nee gezegd. Want dat heb ik ook niet. Maar ik ben heel vaak misselijk en moet soms spugen ’s ochtends. Ben ik zwanger wat moet ik doen!??

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,
   Als je geen seks hebt gehad kun je ook niet zwanger zijn, dus daar zou ik me dan geen zorgen over maken. Maar mocht je last houden van deze klachten en mocht je ongesteldheid onregelmatig blijven of uitblijven, ga dan even naar de huisarts om te kijken of er een andere oorzaak is.
   Wat betreft het opgewonden raken, kijk eens wat je qua (onder)broek het fijnst vindt en wat hierbij kan helpen (misschien een wat dikkere of donkerder stof?).

   H. Krol, Jeugdarts

 2. Sophie

  Ik heb een 2 weken geleden onveilige seks gehad met mijn vriend, en 3 dagen daarna heb ik een morningafterpil genomen. En vandaag heb ik een zwangerschapstest gedaan en er staat dat ik niet zwanger ben. Maar ik maak me een beetje zorgen want ik ben nog steeds niet ongesteld, en 3 en half week geleden was mijn laatste menstruatie, moet ik me zorgen maken ?

 3. An

  Hi mijn ex heeft orale sex gehad met een ander en heeft onveilig sex met mij gehad een paar dagen later. Nu heeft hij een oproep gekregen van de ggd om zich te laten testen omdat de persoon in kwestie een soa heeft. Nu vraag ik mij af hoe lang zoiets in de mond blijft en of dit dan bij mij kan worden overgedragen

  • JouwGGD

   Beste An,

   Indien je partner besmet is geraakt met een Soa, zal die niet verdwijnen zonder behandeling (heeft hij al een test uitslag?).
   Dus indien bij je partner een Soa wordt vastgesteld en jij onveilig seksueel contact me hem hebt gehad is het verstandig je te laten testen.
   Nu is het advies tot dat alle test uitslagen binnen zijn, het veilig te doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. gello

  Hoi hoi de dag ik en me vriend onveiling seks hebben gehad ben ik de pil vergeten deze week ben ik in totaal 2x de pil ver geten ben ik dan zwanger ook als hij klaar is gekomen/voorvocht

 5. Eri

  Hi can get hiv from kissing with mouth close
  I kissed my friend but before that he smoke a cigaret and he touched his lips mabye he had sperm in his hands from the bad he was sitting and after i kiss him and i feel samithing salt in my mouth thank you

 6. Anoniem

  Hallo
  Ik heb voor de 1ste x sext gehad maar vroeg me af ik ben nu 3 jaar lang aan de prikpil maar heb wel zonder condoom gevreen kan ik dan zwanger worden. En ik word niet gauw opgewonden waardoor vingeren idee sex pijn doet en ik bloed verlies 2 dagen meestal wat kan ik hieraan doen?

  • JouwGGD

   Beste K,

   Na de Soa test wordt je een uitslag gegeven; welke Soa je hebt, of die te behandelen is en wat je eraan zou moeten/kunnen doen. Tevens is het belangrijk een partnerwaarschuwing te doen, zodat verder verspreiding voorkomen wordt. Lees het nog eens na op sense.info

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Alex

  Heb 3 maanden geleden onveilig sex gehad zonder condoom nu heb ik paar kleine rode bultjes onderaan de buik ook soms diaree 2 keer gehad ben getrouwd en durf er niet over te praten

  • JouwGGD

   Beste Alex,

   Advies is toch een Soa test te laten doen. De huisarts heeft ook een beroepsgeheim!

   P. Jansen Jeugdarts