Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Ondertussen uitgezocht: Veilige seks, hoe werkt dat?

Testen na onveilig vrijen

Als je onveilig hebt gevreeën, is het voor je eigen gezondheid en die van je toekomstige sekspartners belangrijk dat je je laat testen op soa. Lees meer over testen op onze site. Als je niet aan de pil bent, is het misschien ook nodig om een noodpil te halen, zodat je niet zwanger wordt.

Voorkomen

Beter is het natuurlijk om soa’s te voorkomen. Info hierover, en over hoe je je kunt laten testen vind je op www.vrijlekker.nl .

38 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. anoniem

  Ik heb herpes nou heb ik een vraag: incubatietijd is 2 tot 12 dagen. Houd dat in dat hij 2 tot 12 dagen geleden seks heeft gehad met een ander?

 2. Maxime

  Nadat er bij mij een vleesboom geconstateerd is. Hebben ze na mijn klachten een bloed test gedaan op een evt. Soa. Test is nu al inmiddels bekend en ik heb Chlamydia te pakken.

  Ik heb onlangs een nieuwe partner. De situatie is nog wel zo dat hij samen is met zijn huidige vrouw waar hij al 22 jaar samen mee is. Hij weet zelf dat hij trouw is en alleen met zijn vrouw sexueel contact heeft gehad en ergens vorig jaar omdat het huwelijk geen stand hield had hij een andere vrouwelijke partner. Hoogst waarschijnlijk ook zonder condoomgebruik.

  Mijn vraag is nu zou ik de chlamydia van hem kunnen hebben gekregen? Aangezien hij mij verteld dat zijn vrouw geen klachten heeft en hij zelf ook niet! Ik vertrouw volledig naar zijn vertrouwen.

  Ik zelf heb twee jaar geleden een vriend gehad waar ik het wel altijd met condoomgebruik deed en die vriend daar voor deden we het zonder condoom omdat ik zwanger wilde worden.

  Ik heb zelf nu in al die tijd geen klachten gehad. Tot dat ik het bed heb gedeeld met mijn huidige partner en ja zonder condoomgebruik.

  Nu wil ik weten hoe de scenario nou werkelijk eens kan kunnen zijn. Mijn gynaecoloog heeft gezegd op het moment dat je je van bedpartner wisselt zonder enige bescherming kan je een soa oplopen. Bij de vrouw in dit geval ik met de chlamydia zijn de symptomen zichtbaar gelijk na 3/4 weken. Klopt dit verhaal. Want ben nu een beetje in de war bij wie het nou ontstaan is.

  Mijn huidige partner vroeg zich af of hij het al wel niet langer bij zich draagt? Maar zijn vrouw en hij zelf hebben geen klachten. Hoe kan dat dat ik die wel heb? Want ik ben verder met niemand anders in bed gedoken.

  Hoe onstaat chlamydia nou presies. Ik snap ook wel dat het komt door onveilig sex hebben. Maar komt dat door een bacterie via zijn vrouw naar hem toe en weer vervolgens naar mij overgedragen? OF toch dat ik het al een tijdje bij me had gedragen? Heel verwarrend voor mij allemaal. Graag in punten een heldere overzicht met uitleg.

  Dank voor de genomen tijd en moeite.

  Mvg, Maxime

  • JouwGGD

   Beste Maxime,

   Chlamydia is een ziekte die niet ontstaat maar overgedragen wordt! Dus hij is ergens aan een van jullie overgedragen. Helaas is het absoluut niet zo dat iedereen met een Chlamydia daar ook last van heeft. Dus het zou best kunnen dat iemand in jullie seksuele netwerk nog steeds met Chlamydia rond loopt zonder het te weten. Daarom is het ook belangrijk veilig te vrije en indien je onveilig wil vrijen je eerst te laten testen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Joseph

  ik heb een lichte keelontsteking, waarschijnlijk een of ander willekeurig virus (witte blaasjes achter in mijn keel). vrijwel zeker geen “soa”, maar vraag me af of dit via orale seks ook overgedragen kan worden naar mijn vriendin (we zijn voor de zekerheid ook maar voorzichtig met zoenen)? (op internet vind ik alleen info over soa’s van de vagina naar de keel en niets over van de keel naar de vagina)

  • JouwGGD

   Beste Joseph,

   Kun je een SOA krijgen van orale seks?
   Mocht je denken dat je als ontvangende partij minder risico loopt, dat is niet het geval. Als iemand een koortslip heeft, heb jij binnen de kortste keren ook blaasjes op je geslachtsdelen. Douchen voor de seks helpt niet. Dit maakt vrouwen zelfs kwetsbaarder omdat de zuurgraad van de vagina aangetast kan worden en de goede bacteriën niet meer beschermen. En nee, even lekker tandenpoetsen of gorgelen met een mondwatertje zal je ook niet helpen. Ook dat vergroot het risico op een SOA. Dit omdat de flora in je mond tijdelijk verstoord wordt en de remmers in je speeksel niet optimaal werken. En zelfs als je bij het pijpen het sperma niet doorslikt, is een SOA in het voorvocht voldoende om je narigheid te bezorgen. Helaas, voor de meeste SOA’s geldt maar één remedie: het gebruik van een condoom of bef-lapje. Van een condoom kun je makkelijk een bef-lapje maken door het open te knippen over de lange kant en uit te vouwen. Misschien niet zo spannend, maar wel zo veilig.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Bart,

   Je hebt het dan over het Hiv virus. De enige manier om dit te weten te komen is je te laten testen.
   NU en over 3 maanden om uit te sluiten dat hierbij Hiv hebt opgelopen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. M

  Ik hen onveilig seks gedad een keer en nu ven ik bang voor aids want ik kende deze persoon niet heel veel. Is er iets dat ik kan doen on de kansen om toch aids te krijgen te vermijden??!!

 5. Peter

  Hoi heb paar plekjes een op boven arm eentje op arm bloede eerst beetje nu klein korstje kan dit syfilis zijn of krijg je eerst vlekjes over t lichaam

 6. Jip

  Hallo,
  Ik heb mezelf gevingerd met mn eigen speeksel, nu ben ik er pas achtergekomen dat degene waarmee ik seks heb gehad chlamydia heeft. Ik wil me gaan testen maar is er nu een kans dat ik ook keel chlamydia heb? Of bestaat dat niet

  • JouwGGD

   Beste Jip,

   Keelontsteking met chlamydia door orale seks (en waarschijnlijk ook door vingeren) komt erg weinig voor (zie ook hier) maar voor de zekerheid kun je bij de huisarts een uitstrijkje van je keel laten maken om het uit te sluiten, dat kan dus zeker.

   H. Krol, Jeugdarts

 7. Anoniem

  Hoi,

  Ik ben een meisje en ben 13, ik raak heel snel opgewonden en dan ben ik bang dat ik een natte vlek in mijn broek krijg. En dit is misschien een rare vraag maar ik ben nu al 1,5 jaar ongesteld en sinds bedoel ik niet 1,5 jaar achter elkaar natuurlijk. Maar ben nu 6 weken niet ongesteld geweest terwijl ik normaalgesproken heel regelmatig ongesteld ben. Dus ik heb dat tegen mijn moeder gezegd en zij vroeg of ik ooit seks heb gehad. Ik heb nee gezegd. Want dat heb ik ook niet. Maar ik ben heel vaak misselijk en moet soms spugen ’s ochtends. Ben ik zwanger wat moet ik doen!??

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,
   Als je geen seks hebt gehad kun je ook niet zwanger zijn, dus daar zou ik me dan geen zorgen over maken. Maar mocht je last houden van deze klachten en mocht je ongesteldheid onregelmatig blijven of uitblijven, ga dan even naar de huisarts om te kijken of er een andere oorzaak is.
   Wat betreft het opgewonden raken, kijk eens wat je qua (onder)broek het fijnst vindt en wat hierbij kan helpen (misschien een wat dikkere of donkerder stof?).

   H. Krol, Jeugdarts