Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Ondertussen uitgezocht: Veilige seks, hoe werkt dat?

Testen na onveilig vrijen

Als je onveilig hebt gevreeën, is het voor je eigen gezondheid en die van je toekomstige sekspartners belangrijk dat je je laat testen op soa. Lees meer over testen op onze site. Als je niet aan de pil bent, is het misschien ook nodig om een noodpil te halen, zodat je niet zwanger wordt.

Voorkomen

Beter is het natuurlijk om soa’s te voorkomen. Info hierover, en over hoe je je kunt laten testen vind je op www.vrijlekker.nl .

28 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. M

  Ik hen onveilig seks gedad een keer en nu ven ik bang voor aids want ik kende deze persoon niet heel veel. Is er iets dat ik kan doen on de kansen om toch aids te krijgen te vermijden??!!

 2. Peter

  Hoi heb paar plekjes een op boven arm eentje op arm bloede eerst beetje nu klein korstje kan dit syfilis zijn of krijg je eerst vlekjes over t lichaam

 3. Jip

  Hallo,
  Ik heb mezelf gevingerd met mn eigen speeksel, nu ben ik er pas achtergekomen dat degene waarmee ik seks heb gehad chlamydia heeft. Ik wil me gaan testen maar is er nu een kans dat ik ook keel chlamydia heb? Of bestaat dat niet

  • JouwGGD

   Beste Jip,

   Keelontsteking met chlamydia door orale seks (en waarschijnlijk ook door vingeren) komt erg weinig voor (zie ook hier) maar voor de zekerheid kun je bij de huisarts een uitstrijkje van je keel laten maken om het uit te sluiten, dat kan dus zeker.

   H. Krol, Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hoi,

  Ik ben een meisje en ben 13, ik raak heel snel opgewonden en dan ben ik bang dat ik een natte vlek in mijn broek krijg. En dit is misschien een rare vraag maar ik ben nu al 1,5 jaar ongesteld en sinds bedoel ik niet 1,5 jaar achter elkaar natuurlijk. Maar ben nu 6 weken niet ongesteld geweest terwijl ik normaalgesproken heel regelmatig ongesteld ben. Dus ik heb dat tegen mijn moeder gezegd en zij vroeg of ik ooit seks heb gehad. Ik heb nee gezegd. Want dat heb ik ook niet. Maar ik ben heel vaak misselijk en moet soms spugen ’s ochtends. Ben ik zwanger wat moet ik doen!??

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,
   Als je geen seks hebt gehad kun je ook niet zwanger zijn, dus daar zou ik me dan geen zorgen over maken. Maar mocht je last houden van deze klachten en mocht je ongesteldheid onregelmatig blijven of uitblijven, ga dan even naar de huisarts om te kijken of er een andere oorzaak is.
   Wat betreft het opgewonden raken, kijk eens wat je qua (onder)broek het fijnst vindt en wat hierbij kan helpen (misschien een wat dikkere of donkerder stof?).

   H. Krol, Jeugdarts