Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Ondertussen uitgezocht: Veilige seks, hoe werkt dat?

Testen na onveilig vrijen

Als je onveilig hebt gevreeën, is het voor je eigen gezondheid en die van je toekomstige sekspartners belangrijk dat je je laat testen op soa. Lees meer over testen op onze site. Als je niet aan de pil bent, is het misschien ook nodig om een noodpil te halen, zodat je niet zwanger wordt.

Voorkomen

Beter is het natuurlijk om soa’s te voorkomen. Info hierover, en over hoe je je kunt laten testen vind je op www.vrijlekker.nl .

8 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. anoniem

  Ik en mijn vriendin willen graag overstappen van condooms op de pil. Wij hebben allebei nog nooit seks gehad met iemand anders en tot nu toe altijd een condoom gebruikt. Is het nodig om een soa test te doen voordat we switchen?

 2. anoniem

  Hoi,

  Ik heb ongeveer een jaar geleden voor het laatst seks gehad(2 keer onveilig). Het was ook mijn eerste keer maar de jongen had al redelijk wat meiden gehad. Hij is niet in mij gekomen maar wel oraal. loop ik een grote kans op een soa?

 3. Anoniem

  Hoi ik heb een vraag, mijn vriend heeft mij laatst ontmaagd, ik had dus nog nooit eerder seks gehad, hij is getest en heeft geen soa’s (helemaal clean) nu hebben we het uiteindelijk zonder condoom gedaan (ik weet het, heel dom) ik slik de pil dus voor een zwangerschap ben ik niet bang maar ik vroeg mij af of het mogelijk is dat ik alsnog een soa heb opgelopen of niet? Heb nog geen klachten, gewoon uit voorzorg?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Soa’s komen niet uit de lucht vallen. Helemaal clean, is hij dan overal voor getest?
   In theorie loop je geen risico, maar in de praktijk is het meestal anders. Vrij veilig, en laat je dan beide testen.

   P. Jansen Jeugdarts