Als je niet zwanger wilt worden of een soa wilt krijgen, moet je altijd veilig vrijen.

Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Ondertussen uitgezocht: Veilige seks, hoe werkt dat?

Testen na onveilig vrijen

Als je onveilig hebt gevreeën, is het voor je eigen gezondheid en die van je toekomstige sekspartners belangrijk dat je je laat testen op soa. Lees meer over testen op onze site. Als je niet aan de pil bent, is het misschien ook nodig om een noodpil te halen, zodat je niet zwanger wordt.

Voorkomen

Beter is het natuurlijk om soa’s te voorkomen. Info hierover, en over hoe je je kunt laten testen vind je op www.vrijlekker.nl .

24 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Hallo
  Ik heb voor de 1ste x sext gehad maar vroeg me af ik ben nu 3 jaar lang aan de prikpil maar heb wel zonder condoom gevreen kan ik dan zwanger worden. En ik word niet gauw opgewonden waardoor vingeren idee sex pijn doet en ik bloed verlies 2 dagen meestal wat kan ik hieraan doen?

  • JouwGGD

   Beste K,

   Na de Soa test wordt je een uitslag gegeven; welke Soa je hebt, of die te behandelen is en wat je eraan zou moeten/kunnen doen. Tevens is het belangrijk een partnerwaarschuwing te doen, zodat verder verspreiding voorkomen wordt. Lees het nog eens na op sense.info

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Alex

  Heb 3 maanden geleden onveilig sex gehad zonder condoom nu heb ik paar kleine rode bultjes onderaan de buik ook soms diaree 2 keer gehad ben getrouwd en durf er niet over te praten

  • JouwGGD

   Beste Alex,

   Advies is toch een Soa test te laten doen. De huisarts heeft ook een beroepsgeheim!

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Annoniem

  Hallo, ik ben 15 jaar oud en heb nog nooit seks gehad toch heb ik het gevoel dat ik een soa heb. Ik heb heel veel kleine witte vlekjes op de onder kant van mijn penis en op mijn balzak hoe kan dit ik heb nog nooit seks gehad? En ik durf dit niet aan mijn ouders t vertellen kan ik het ook zonder mijn ouders laten verhelpen?

  • Jouwggd Arts

   Beste Annoniem,

   Bij een Sense spreekuur kunnen jongeren tot 25 jaar gratis en vertrouwelijk terecht voor een gesprek over alles wat met seks te maken heeft. Als het nodig is, kan er ook op andere soa getest worden.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik heb soms last van soort kloppende schaamlippen, en soms had mijn afscheiding een sterkere geur maar was niet dik of raar van kleur , gewoon wit en waterig.. wat nu…

 5. Anoniem

  Hallo ik ben 13 jaar oud heb nog nooit iets sexueel gehad, ik heb onder mijn penis een rode vlek en het jeukt heel erg als ik ga krabben doet het niet pijn maar desde langer ik krap gaat het steeds pijnlijker worden weten jullie hoe dit komt wat dit is en is het iets ergs gaat het vanzelf over ?

 6. Anoniem

  Hey, ik heb vandaag sex gehad zonder condoom maar er kwam geen sperma uit maar toch heb ik buikpijn ben ik zwanger of niet?? Anoniem

 7. Nvt

  Heb sins 5 dagen last van soort zweer op me penus was eerst rood en met jeuk … paar dagen veder was het een wit glanzend plek nu naar goed wassen is plek open gegaan zit er een soort gaatje in jeuk en soms brand gevoel veder geen ander dingen er bij .

  Nu soms wat vocht

  Zit halfe wegen de penis zijkand !

 8. Anoniempje

  Hey, ik heb 2 dagen geleden mijn vriend voor het eerst gepijpt, (zonder condoom) en we hebben allebei nog nooit eerder zulk seksueel contact gehad, op vingeren en aftrekken na, we hebben voor onze relatie nog nooit zulke dingen met/bij anderen gedaan. Nu heb ik last van keelpijn en een licht gevoel in mijn hoofd, zou dit een SOA kunnen zijn?

 9. anonymous

  Hi, ik heb gistermiddag seks gehad maar zonder condoom of andere anti conceptiemiddelen. Ik ben bang dat dit tijdens mijn ovulatie is gebeurd. Ik voel me sinds gisteravond heel ongemakkelijk en ik krijg steeds rillingen (heb ook last van kokhalzen). Hoe groot is de kans dat er een innesteling plaats is gevonden? By the way, ik wil echt niet zwanger zijn ik ben nog erg jong en ik wil mijn eigen kind niet dood maken zodra het een embryo is.

 10. B

  Kunnen de HPV virussen ook overgedragen worden met orale seks of alleen als je echt geslachtsgemeenschap hebt gehad?

  • Jouwggd Arts

   Beste B,

   Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Het begint met een blaasje. Dit droogt in tot een korstje en verdwijnt weer. Vaak komt het blaasje terug als je weerstand laag is. Je kunt herpes oplopen tijdens het vrijen, ook als je een condoom gebruikt. De blaasjes kunnen namelijk buiten de condoomrand zitten en je kunt het virus via je handen overdragen. Je kunt herpes ook krijgen via orale seks. Laat je dus niet pijpen of beffen door iemand met een koortslip. Je kunt ook besmet raken als er geen blaasjes te zien zijn.

   P. Jansen Jeugdarts