Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is besmettelijk en wordt makkelijk overgedragen via speeksel. Het wordt daarom ook wel de ‘kusziekte’ genoemd.

Wat zijn de symptomen van Pfeiffer?

Jongeren kunnen er behoorlijk last van hebben.

  • Je krijgt eerst last van keelpijn, koorts en opgezette klieren. Dit duurt veel langer dan bij een normale keelontsteking of verkoudheid.
  • Meestal ben je erg moe.
  • Ook kun je last hebben van hoofdpijn, misselijk worden, veel zweten en hoesten.

Pfeiffer gaat meestal vanzelf over, maar het is niet te voorspellen hoe lang dat zal duren. Het kan van 4 weken tot zelfs een paar maanden duren.

De ziekte van Pfeiffer is besmettelijk

Je kunt de ziekte van Pfeiffer krijgen door uit het glas te drinken of met het bestek te eten van iemand die besmet is. Of door te zoenen. Je kunt niet besmet raken door te niezen of te hoesten: het virus kan namelijk niet overleven in de lucht. Meer informatie lees je op RIVM.nl.

Kan ik ook besmet raken?

Dat hoeft niet. De meeste mensen hebben de ziekte van Pfeiffer namelijk al gehad toen ze kind waren, maar als kind merk je niet zoveel. Je krijgt het niet opnieuw, omdat je lichaam weet hoe het de ziekte kan bestrijden.

Naar de huisarts

Als je denkt dat je de ziekte van Pfeiffer hebt, kun je het beste naar de huisarts gaan. Je huisarts neemt dan bloed af en stuurt dit voor onderzoek naar een laboratorium.

Hoe word ik weer beter?

Medicijnen tegen Pfeiffer bestaan nog niet. Je kunt daarom het beste zoveel mogelijk rusten en een paracetamol nemen tegen de hoofdpijn en de koorts.

Deze info is goed!

Keurmerk infovoorjou.nlDe info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.