Er zijn 7 seksueel overdraagbare aandoeningen die veel voorkomen. Onveilige seks is altijd de oorzaak. Je krijgt er bijvoorbeeld jeuk, afscheiding wondjes of wratten van. Van sommige soa’s merk je niks, maar ze brengen wel je gezondheid in gevaar. Met een snelle behandeling zijn de meeste goed te genezen. Als je onbeschermd seksueel contact hebt gehad laat je een test doen, ook als je geen klachten of symptomen hebt. Lees meer over de meest voorkomende soa.

Chlamydia

Genitale wratten

Gonorroe

Hepatitis B

Herpes Genitalis

Hiv en Aids

Syfilis

 

8 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Meisje

  Ik heb al twee dagen last van wondjes op mijn tong. Deze komen maar langs 1 kant voor. Geen rare dingen gezien rond mijn schaamstreek of vagina. Zou dit toch op een soa kunnen wijzen?

  • JouwGGD

   Beste Meisje,
   Dat je hier last van hebt zou eventueel inderdaad kunnen wijzen op een SOA, maar het zou ook heel goed een andere oorzaak kunnen hebben zoals een allergische reactie, aften of een andere ontstekingsreactie. Het beste is om toch even naar de huisarts te gaan als je zekerheid wilt!

   H. Krol, Jeugdarts

 2. Anoniem

  Ik heb ontdekt dat mijn partner veelvoudig contact heeft gehad met zowel mannen als vrouwen. Kan ik me anoniem laten testen? Waar kan ik hiervoor terecht en wat zijn de kosten?