Er zijn 7 seksueel overdraagbare aandoeningen die veel voorkomen. Onveilige seks is altijd de oorzaak. Je krijgt er bijvoorbeeld jeuk, afscheiding wondjes of wratten van. Van sommige soa’s merk je niks, maar ze brengen wel je gezondheid in gevaar. Met een snelle behandeling zijn de meeste goed te genezen. Als je onbeschermd seksueel contact hebt gehad laat je een test doen, ook als je geen klachten of symptomen hebt. Lees meer over de meest voorkomende soa.

Chlamydia

Genitale wratten

Gonorroe

Hepatitis B

Herpes Genitalis

Hiv en Aids

Syfilis

 

20 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Nina

  Volgens mijn vriend ruikt mijn vagina erg onfris. We zijn bijna 6 maanden samen en hebben eigenlijk alleen onveilige seks. Ik heb het internet afgezocht en het zou bacteriële vaginose kunnen zijn, maar ik ben ook bang dat het een soa is…

  • JouwGGD

   Beste Nina,

   Afscheiding is normaal en heel belangrijk. Afscheiding houdt namelijk je vagina van binnen schoon. Afscheiding kan wel een beetje gaan ruiken als het opdroogt tussen je schaamlippen of in je ondergoed. Maar als jij goed voor jezelf zorgt, blijven ook je schaamlippen schoon en ga je niet ruiken.
   Verandert er iets aan je afscheiding? Wordt je afscheiding bijvoorbeeld veel dikker, dunner, een andere kleur of een vieze geur? Doet het pijn of jeukt het? Ga naar de huisarts of maak een afspraak bij een Sense spreekuur. Je hebt misschien een schimmelinfectie, een bacteriële vaginose of een soa.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Kun je chlamidya krijgen door dat je iemand hebt gepijpt zonder dat hij is klasr gekomen in je mond ? En hoe werkt het krijgen je ouders een brief thuis van de verzekering met een rekening

  • JouwGGD

   Beste Anoek,

   Een Soa is een ziekte die door seksueel contact overdraagbaar is, echter zijn deze soms ook bloed bloed overdraagbaar.
   Dus technisch gezien kunnen maagden Soa overdragen en zelfs ook nog maagd blijven.
   Alleen vraag ik me af of dit je vraag is?
   Ben je bang dat je een Soa hebt en dat je die van iemand hebt gekregen die zegt nog maagd te zijn?
   Kijk voor alles over Soa’s op sense.info en indien je een soa denkt te hebben laat je dan testen

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Beste Floor,

   Nee, in princiepen niet (je krijgt geen SOA van de wc bril of handen schudden). Al kunnen SOA’s als hiv en Hep B ook via bloed bloed contact overgedragen worden.
   Is dat je vraag niet?

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  De GGD vergeet altijd een hele belangrijke en test daar niet op. Mycoplasma Genitalium. Huisartsen testen daar wel op. Het blijkt dat die soa héél veel voorkomt en huisartsen schrijven dar altijd direct een kuur van een week Azytrimycine voor. De GGD test hier niet op omdat je vaak geen klachten hebt…….. Maar daardoor worden andere mensen steeds vaker besmet.
  Op de volgende website kan je een beetje info lezen.
  https://microbiologie.nl/actueel/59-mycoplasma-genitalium-de-nieuwe-soa
  De GGD zou een test op deze soa standaard moeten toevoegen.
  Je zou kunnen denken dat me een behandeling tegen Chlamydia met Azytromycine gelijk Mycoplasma aangepakt wordt. Dat is echter niet altijd waar omdat bij Clamydia een korte behandeling wordt gegeven.
  Mycoplasma Genitalium overleeft die en wordt daardoor resistent.
  Daardoor zou je kunnen zeggen, dat het niet testen op Mycoplasma, en het geven van korte behandelingen bij Chlamydia kan zorgen voor resistentie bij de eerste groep. Dit omdat er nogal eens een dubbeling is.
  Bij swingers komt de mycoplasma extreem veel voor. Dit omdat die zich vaker bij de GGD len/of commerciële centra lieten testen. En daar wordt de Mycoplasma niet meegenomen.
  Het zou goed zijn als de GGD zijn beleid mbt Mycoplasma genitalium zou aanpassen en het in hun standaard soa test zou meenemen.

 4. Meisje

  Ik heb al twee dagen last van wondjes op mijn tong. Deze komen maar langs 1 kant voor. Geen rare dingen gezien rond mijn schaamstreek of vagina. Zou dit toch op een soa kunnen wijzen?

  • JouwGGD

   Beste Meisje,
   Dat je hier last van hebt zou eventueel inderdaad kunnen wijzen op een SOA, maar het zou ook heel goed een andere oorzaak kunnen hebben zoals een allergische reactie, aften of een andere ontstekingsreactie. Het beste is om toch even naar de huisarts te gaan als je zekerheid wilt!

   H. Krol, Jeugdarts