Van veel soa’s krijg je jeuk, afscheiding wondjes of wratten op of rondom je vagina of penis. Van sommige soa’s merk je niks, maar ze brengen wel je gezondheid in gevaar.

Als je ze snel behandeld zijn de meeste soa’s te genezen. Heb je onbeschermd seksueel contact gehad? Laat je testen, ook als je geen klachten of symptomen hebt.

Twijfel je of je een soa kunt hebben? Doe de soa-check. Zo weet je of je naar de GGD of je huisarts moet voor een soa-test.

Met onbeschermd seksueel contact bedoelen we seks zonder condoom. De pil beschermt je niet tegen soa’s.

Chlamydia

Chlamydia komt veel voor. Je krijgt het via een bacterie die door seks overgedragen wordt.

Als meisje kun je meer afscheiding krijgen, meer bloedverlies en pijn bij het plassen of tijdens de seks. Als jongen kun je pijn of een branderig gevoel bij het plassen krijgen, of afscheiding uit de plasbuis. Maar dit hoeft niet.

Ook als je niets merkt kun je chlamydia hebben en dus anderen ook besmetten. Als je chlamydia niet behandelt, kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.

Lees meer over Chlamydia

Genitale wratten

Genitale wratten ontstaan door een virus dat je overdraagt door onbeschermd seksueel contact. De wratten zitten bij vrouwen op of rond de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis. Ook komen ze in en rond de anus voor. Je kunt de wratten meestal zelf behandelen.

Lees meer over genitale wratten

Gonorroe

Vrouwen merken meestal niet veel van Gonorroe. Soms heb je pijn bij het plassen of krijg je meer afscheiding dan normaal.

Bij mannen veroorzaakt Gonorroe pusachtige, vaak groenige of gelige afscheiding uit de plasbuis en een branderig gevoel bij het plassen. Je plast veel kleine beetjes.

Op een later moment kunnen bij jongens de bijballen gaan ontsteken en bij meisjes de eileiders gaan ontsteken. Bij meisjes kan dit leiden tot onvruchtbaarheid.

Als je Gonorroe hebt, dan krijg je een antibiotica-kuur.

Lees meer over Gonorroe op Sense.

Hepatitis B

Hepatitis B, ook wel geelzucht genoemd, is een ernstige infectieziekte die een ontsteking veroorzaakt in de lever. Het virus kan onder meer worden overgebracht tijdens seks en is zeer besmettelijk.

Slechts één op de drie mensen krijgt klachten, zoals vermoeidheid, lusteloosheid en misselijkheid. Ook als je geen klachten hebt, kun je anderen besmetten. Hepatitis-B kan ontstekingen veroorzaken aan de lever, waardoor lever minder goed gaat werken.

Lees meer over hepatitis B en bekijk een filmpje over Hepatitis B vaccinatie

Herpes genitalis

Herpes genitalis is een soa die wordt veroorzaakt door een virus.

Het virus zorgt voor een infectie van je huid en slijmvliezen in en rond je geslachtsdelen. Op die plekken krijg je blaasjes en zweertjes die veel pijn doen. Na ongeveer drie weken drogen de blaasjes en zweertjes weer uit. Helaas is dan het herpesvirus nog niet uit je lichaam verdwenen. De blaasjes en zweertjes kunnen vaker terug komen, hoe vaak is niet te zeggen

Er bestaat geen geneesmiddel waardoor het virus helemaal uit je lichaam verdwijnt. Maar als je je op tijd laat onderzoeken bij een eerste aanval van blaasjes of zweertjes, kan je wel een medicijn krijgen waardoor de aanvallen korter worden en minder ernstig.

Lees meer over Herpes genitalis op Sense.

Hiv en aids

Hiv kun je krijgen van onveilig vrijen. Als je geen condoom gebruikt, kan het virus zich verspreiden, via (menstruatie)bloed, sperma of vaginaal vocht.

In het begin kun je last krijgen van griepachtige verschijnselen. Het duurt vaak lang voordat je ernstige klachten krijgt van hiv. Maar als het virus zich eenmaal ontwikkeld heeft, en je (ernstig) ziek wordt, spreek je van aids. Mensen met aids krijgen vaak zeldzame ziekten, die anderen bijna nooit hebben. Dit komt omdat het afweersysteem niet meer goed werkt.

Je kunt niet genezen van hiv. Het hiv-virus kan wel worden geremd en onderdrukt met medicijnen.

Lees hier meer over Hiv en aids

Syfilis

Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus. De zweertjes krijg je meestal al snel. Ze zijn hard, ongeveer 1 centimeter en doen meestal geen pijn. Je ziet ze zelf niet altijd.

Lees meer over Syfilis op Sense.

Meer informatie

11 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem.

  Hallo, ik had 2 weken geleden oraal seks gehad(beffen) had erna een koortslip opgelopen en 4-dagen erna was mijn antibiotica kuur voorbij ivm een bijbal ontsteking en heb nog steeds lichte pijn aan m’n balz.. en wou vragen kan dit uiten op een soa? Of zijn het gewoon overgebleven klachten van mijn bijbal ontsteking.

 2. Annoniem

  Ik heb sinds kort allerlei jeukende plekken boven mijn penis zitten en ben bang dat het een soa is, ze doen geen pijn alleen jeukt het heel erg. Waarom ik twijfel is ondat ik en mijn vriendin hiervoor geen andere partner hebben gehad en we beide (dit hoop ik) nog nooit seks hebben gehad met een ander. Zou dit een soa kunnen zijn of kan dit ook onstaan door irritatie door misschien on afgewassen sperma?

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Indien je klachten hebt is het handig om een huisarts te vragen wat het zou kunnen zijn.
   Via een forum kan je geen diagnose stellen.

   P. Jansen Jeugdarts

   • anoniem1234

    Kan het zo zijn dat je door een soa niet of later ongesteld gaat worden? Ik heb 1x niet veilig gevreeen en nu heb ik wel alle hormoon dingen (hoofdpijn enz) maar word niet ongesteld. Kan dit aan een SOA liggen? ik heb geen bloedverlies ofzo gehad afgelopen weken

    • JouwGGD

     Beste anoniem1234,

     Nee, een Soa zorgt er niet voor dat je niet menstrueert. Eerste zou natuurlijk zijn uitsluiten dat je zwanger bent!
     Maar er zijn meer redenen mogelijk dat je niet menstrueert.

     P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem10

  Goedemorgen,

  Sinds anderhalve maand heb ik een vaste sekspartner en hier dus al ruim een maand onveilige seks mee. Nu heb ik me enkele dagen geleden laten testen op chlamydia, gonorroe en trichomonas en de uitslag was op allen negatief. Nu vroeg ik mij af hoe zeer het nodig is dat mijn partner zich ook nog laat testen op deze drie aangezien we het al ruim een maand veelvuldig onveilig doen en de besmettingskans vrij groot is bij deze soa’s en per keer ook nog eens groter wordt? Daarbij komt ook nog dat ik helaas wel besmet ben met hpv virus welke genitale wratten veroorzaakt en dus automatisch vatbaarder ben voor andere soa’s. Zelf vinden wij het onnodig om hem ook te laten testen aangezien ik als vrouw negatier ben getest op de drie bovenstaande soa’s. Graag willen wij hier wel uitsluitsel over van een deskundige. Alvast dank.