Er zijn 7 seksueel overdraagbare aandoeningen die veel voorkomen. Onveilige seks is altijd de oorzaak. Je krijgt er bijvoorbeeld jeuk, afscheiding wondjes of wratten van. Van sommige soa’s merk je niks, maar ze brengen wel je gezondheid in gevaar. Met een snelle behandeling zijn de meeste goed te genezen. Als je onbeschermd seksueel contact hebt gehad laat je een test doen, ook als je geen klachten of symptomen hebt. Lees meer over de meest voorkomende soa.

Chlamydia

Genitale wratten

Gonorroe

Hepatitis B

Herpes Genitalis

Hiv en Aids

Syfilis

 

16 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Heb nu griep en las dat het ook soa/hiv symptonen kunnen zijn. Heb verder geen andere symptonen zoals afscheiding blaasjes enz. Zou het hiv kunnen zijn

 2. Casper

  mijn vriendin en ik hebben onveilig anale seks gehad maar zij is nog maagd en ik niet maar heb het altijd veilig gedaan kan zij of ik een soa hebben door onveilig anale seks?

 3. L.F.R.

  Ik zou graag een afspraak willen om naar mijn eikel te laten kijken of ik iets ernstig heb of niet of het een soa is of niet.

  • JouwGGD

   Beste L.F.R.,

   Ben je onder de 25? Dan kun je bij het soa-centrum van de GGD / Sense terecht voor gratis en vertrouwelijk onderzoek naar chlamydia. Dat is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Als het nodig is, kan er ook op andere soa getest worden.
   Zo niet dan kan je een afspraak maken bij je huisarts.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Ik heb mijn vriend een paar dagen terug gepijpt zonder condoom, hij heeft voor mij nog nooit een andere bedpartner gehad. Ook hebben we nog nooit onveilige seks gehad. Verder heb ik ook niet de klachten van een soa. Hij is ook niet klaargekomen
  Is er een kans dat ik een soa heb?

 5. Nina

  Volgens mijn vriend ruikt mijn vagina erg onfris. We zijn bijna 6 maanden samen en hebben eigenlijk alleen onveilige seks. Ik heb het internet afgezocht en het zou bacteriële vaginose kunnen zijn, maar ik ben ook bang dat het een soa is…

  • JouwGGD

   Beste Nina,

   Afscheiding is normaal en heel belangrijk. Afscheiding houdt namelijk je vagina van binnen schoon. Afscheiding kan wel een beetje gaan ruiken als het opdroogt tussen je schaamlippen of in je ondergoed. Maar als jij goed voor jezelf zorgt, blijven ook je schaamlippen schoon en ga je niet ruiken.
   Verandert er iets aan je afscheiding? Wordt je afscheiding bijvoorbeeld veel dikker, dunner, een andere kleur of een vieze geur? Doet het pijn of jeukt het? Ga naar de huisarts of maak een afspraak bij een Sense spreekuur. Je hebt misschien een schimmelinfectie, een bacteriële vaginose of een soa.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Kun je chlamidya krijgen door dat je iemand hebt gepijpt zonder dat hij is klasr gekomen in je mond ? En hoe werkt het krijgen je ouders een brief thuis van de verzekering met een rekening

  • JouwGGD

   Beste Anoek,

   Een Soa is een ziekte die door seksueel contact overdraagbaar is, echter zijn deze soms ook bloed bloed overdraagbaar.
   Dus technisch gezien kunnen maagden Soa overdragen en zelfs ook nog maagd blijven.
   Alleen vraag ik me af of dit je vraag is?
   Ben je bang dat je een Soa hebt en dat je die van iemand hebt gekregen die zegt nog maagd te zijn?
   Kijk voor alles over Soa’s op sense.info en indien je een soa denkt te hebben laat je dan testen

   P. Jansen Jeugdarts