Je bent een maagd als je nog nooit seks hebt gehad met iemand. Je maagdenvlies kan niet aantonen of je wel of geen seks hebt gehad.

Wat is het maagdenvlies?

Er zijn veel misverstanden over het maagdenvlies. Wist jij bijvoorbeeld dat het geen vlies is? Het sluit de vagina helemaal niet af. Het maagdenvlies, ook wel hymen genoemd, is een randje weefsel gelijk achter de ingang van de vagina.

Ben ik nog maagd?

Je bent een maagd als je nog nooit seks hebt gehad met iemand, dat geldt voor jongens en voor meisjes. Je maagdenvlies kan niet aantonen of je wel of geen seks hebt gehad.Het moment dat je je maagdelijkheid verliest is niet voor iedereen hetzelfde. Je religie, afkomst of cultuur kan van invloed zijn op hoe hier over gedacht wordt.

Bloeden bij de eerste keer

Bij het hebben van seks kan een meisje een beetje bloeden, maar dit hoeft niet. Dat hoeft ook niet alleen bij de eerste keer zo te zijn. Bij de eerste keer seks zijn jongeren vaak wat onwennig. Dan is de kans dat het meisje bloedt groter. Als ze ontspannen en opgewonden is, dan is het lichaam klaar voor plezierige seks doordat de vagina vochtig wordt. Hierdoor bloedt ze meestal niet .

Huwelijk en maagdelijkheid

Het kan vanwege jouw religie, cultuur of afkomst belangrijk zijn om je maagdelijkheid te bewaren voor het huwelijk. Als je een maagd bent weet je of je wel of geen geslachtsgemeenschap of andere seks hebt gehad. Of het maagdenvlies nog intact is weet je niet. Dit kan stress of druk opleveren wanneer je gaat trouwen. In sommige culturen is deze druk voor meisjes groter dan voor jongens.

25 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anno

  Ik twijfel heel erg of ik me hymen niet al heb uitgerekt ik heb nog nooit seks gehad en ook nooit gebloed en heb mezelf een paar keer gefingerd uit nieuwsgierigheid maar vraag me af of me hymen nog intact is

  • JouwGGD

   Beste Anno,

   In de folder hier kun je veel lezen over wat er allemaal wel/niet waar is over wat mensen denken over het hymen. Het is bijvoorbeeld een randje weefsel in plaats van een ‘vlies’ dat niet meer intact kan zijn of uitrekt.

   H. Krol, Jeugdarts

 2. nikita

  Hey
  Ik heb al vaker gehoord dat er zowel een clitoraal als vaginale orgasme kan plaatsvinden bij een vrouw. Nou heb ik nog nooit seks gehad met iemand, maar heb wel vaak net clitoris laten opwinden d.m.v. erop te wrijven. Ik vraag me heel erg af of het een heel ander gevoel is wanneer je een vaginale orgasme krijgt. Gaat je vaginabuis dan samentrekken? Ik weet het gewoon niet. Altijd dacht ik dat er naar 1 orgasme was die altijd plaatsvindt bij je clitoris. Maar is dat ook wel zo?

  • JouwGGD

   Beste Nikita,
   Er bestaat inderdaad veel onduidelijkheid over de verschillen tussen deze vormen van een orgasme. Hier wordt ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Waarschijnlijk zorgt bij beide soorten van een orgasme de clitoris ervoor dat je een orgasme krijgt, maar de clitoris is veel groter dan alleen het uiteinde wat zichtbaar kan zijn. Ook bij een vaginaal orgasme zorgt stimulatie van de zenuwen van de clitoris ervoor dat je een orgasme krijgt. Kijk bijvoorbeeld maar eens hier om te zien hoe groot de clitoris eigenlijk is.
   Wel kan het natuurlijk zijn dat de verschillende manier van stimulatie ervoor zorgt dat het verschil tussen beide anders kan zijn. Maar bijvoorbeeld het samentrekken van de vaginabuis zoals jij noemt kan net zo goed gebeuren bij een clitoraal orgasme.

   H. Krol, Jeugdarts

 3. Iemand

  Kan je maagdvlies ook weg gaan als je handschuddend vingerd? Want dan komt er een soort van wit spult uit.

 4. anoniemmmmmeik

  hey, mijn vriend wou sex met mij maar het was er niet helemaal in zo de eikel maar niet helemaal.. 2cm of 1cm ofzo ik wou stoppen daarna onmiddelijk, 2dagen lang had ik pijn, ben ik ontmaagd?

 5. Gaby

  Ik was seksueel opgewonden en heb met mijn kut vaker over een kussen geschuurd. Is mijn maagdenvlies nu gescheurd?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Nee, dat kan geen kwaad.. is zelfs heel normaal.
   De meeste meisjes bloeden de eerste keer niet. Het maagdenvlies is namelijk geen vlies, maar een randje. Dat is meestal zo soepel dat de penis er makkelijk doorheen past en je niet bloedt. Als je wel bloedt, komt het vaak omdat je erg gespannen was en niet vochtig genoeg was. Daardoor kan het weefsel van het maagenvlies een beetje kapot gaan en kan je bloeden.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. asma

  Ik ben al twee jaar getrouwd en nog steeds maagd het lukt niet ik zit er heel erg mee heb alles geprobeerd dokter wat moet ik doen

  • JouwGGD

   Beste Asma,

   Het lukt niet! zeg je … is het pijnlijk, raken jullie niet opgewonden. Hebben jullie al een gekeken op de site van sense.info.
   Daar staan tips voor de eerste keer. Indien deze niet helpen, zou ik aanraden naar het sense spreekuur te gaan.

   P. Jansen Jeugdarts

  • nadia

   hoi
   hoi gaat het …ik zit met de zelfde probleem zyllen we elkaar de rr
   ervaringen uiten als je datbwilt.

 7. Nina

  Hallo,
  Sinds ik sex heb gehad eerste keer moet ik altijd beetje plassen als ik klaarkom!!! Hoe komt dat?

 8. JouwGGD

  Beste MusiccccLover,

  ‘Maagdenvlies’ is eigenlijk een verkeerd woord. Het maagdenvlies is namelijk helemaal geen vlies, maar een randje weefsel. Dit randje hebben de meeste meisjes. Als een meisje voor het eerst seks heeft, wordt het opgerekt door de penis. Bij sommige meisjes kan het een beetje gaan bloeden, maar bij de meeste meisjes gebeurt dit niet.
  Dit betekent dus niet dat het ‘gebroken’ is.

  P. Jansen Jeugdarts

 9. Onbekend

  Hallo, ik heb heb laatst mn vriendin gevingerd en toen ik me vinger er uit deed zag ik bloed daarna moest ze flink plassen wat houd dat in? Kan t iets zijn met der maagdvlies? Ze heeft nooit eerder gevingerd of seks gehad en ze is 17