Wat is het maagdenvlies?

Er zijn veel misverstanden over het maagdenvlies. Wist jij bijvoorbeeld dat het geen vlies is? Het sluit de vagina helemaal niet af. Het maagdenvlies, ook wel hymen genoemd, is een randje weefsel gelijk achter de ingang van de vagina.

Ben ik nog maagd?

Je bent een maagd als je nog nooit seks hebt gehad met iemand, dat geldt voor jongens en voor meisjes. Je maagdenvlies kan niet aantonen of je wel of geen seks hebt gehad.Het moment dat je je maagdelijkheid verliest is niet voor iedereen hetzelfde. Je religie, afkomst of cultuur kan van invloed zijn op hoe hier over gedacht wordt.

Bloeden bij de eerste keer

Bij het hebben van seks kan een meisje een beetje bloeden, maar dit hoeft niet. Dat hoeft ook niet alleen bij de eerste keer zo te zijn. Bij de eerste keer seks zijn jongeren vaak wat onwennig. Dan is de kans dat het meisje bloedt groter. Als ze ontspannen en opgewonden is, dan is het lichaam klaar voor plezierige seks doordat de vagina vochtig wordt. Hierdoor bloedt ze meestal niet .

Huwelijk en maagdelijkheid

Het kan vanwege jouw religie, cultuur of afkomst belangrijk zijn om je maagdelijkheid te bewaren voor het huwelijk. Als je een maagd bent weet je of je wel of geen geslachtsgemeenschap of andere seks hebt gehad. Of het maagdenvlies nog intact is weet je niet. Dit kan stress of druk opleveren wanneer je gaat trouwen. In sommige culturen is deze druk voor meisjes groter dan voor jongens.

43 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

  1. Anoniempje

    Hallo,

    Ik heb meerdere malen seks proberen te hebben met mijn vriend. Elke keer wilt het niet lukken, dan stopt hij zijn geslachtsdeel in mij en dan voel ik alsof t iets aanraakt en duw hem dan met veel kracht van mij af. Ik kan mij niet ontspannen en heb het al zo vaak geprobeerd het lukt al jaren niet. Ik raak opgewonden maar ben zo bang dat t pijn doet het lijkt alsof t van binnen blokkeert. Ik heb verder in t verleden niets geks meegemaakt of iets dergelijks. Wat zou hier de reden van kunnen zijn.