De naam maagdenvlies is nogal misleidend. Want het maagdenvlies is geen vlies dat de uitgang van de vagina afsluit. Het is een randje weefsel aan het begin van de vagina. Dat randje kan ribbelig of glad voelen. Het heeft de vorm van een sikkel. Bij de een is het iets dikker dan bij de ander.

Een ander woord voor dit randje is hymen. Bijna ieder meisje heeft een maagdenvlies, maar er zijn ook meisjes die zonder maagdenvlies geboren worden.

Misverstanden over het maagdenvlies

Er zijn veel misverstanden over het maagdenvlies.

  • Het maagdenvlies is geen vlies dat de vagina afsluit.
  • Het randje gaat niet stuk door tampons of door sporten.
  • Het maagdenvlies kan niet scheuren tijdens de seks.
  • Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
  • Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies. Soms is er een wondje aan de vagina. Bijvoorbeeld omdat het meisje niet vochtig genoeg is.
  • Meer dan de helft van de meisjes bloedt niet tijdens de eerste keer seks.

Bloed verliezen tijdens seks

Er zijn mensen die denken dat het maagdenvlies bij de eerste keer seks scheurt en gaat bloeden. Het bloed bewijst volgens hen dat het meisje maagd was.

Maar je maagdenvlies scheurt niet tijdens de seks. Het randje raakt misschien iets beschadigd, en kan gaan bloeden, maar dat hoeft niet. De meeste meisjes verliezen geen bloed tijdens de eerste keer. En ook niet na de eerste keer.

Als een meisje wel bloed verliest, dan kan het komen omdat de vagina niet vochtig genoeg is. Bijvoorbeeld omdat ze nog niet ontspannen en opgewonden is. Bij de eerste keer zijn de meeste jongeren onwennig. Ontspannen kan dan moeilijk zijn. Neem de tijd.

[+] Lees meer over de eerste keer seks

Huwelijk en maagdelijkheid

Het kan vanwege jouw religie, cultuur of afkomst belangrijk zijn om je maagdelijkheid te bewaren voor het huwelijk.
Als je geen geslachtsgemeenschap of andere seks hebt gehad, ben je maagd. Maar of het maagdenvlies nog onbeschadigd is, of dat je gaat bloeden, dat weet je niet. Dit kan stress of druk opleveren als je gaat trouwen. In sommige culturen is deze druk voor meisjes groter dan voor jongens.
Ben je moslim? Op de website Liefde, seks en islam vind je meer informatie en ervaringen van anderen met maagdelijkheid.

Filmpje van onze jongerenadviseurs over het maagdenvlies

Ik maak me zorgen over mijn maagdenvlies

Maak je je zorgen over wel of geen maagd zijn? Ervaar je druk vanuit je omgeving? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Een vriend of vriendin, een docent of chat met JouwGGD.

Voel je je onveilig? Neem dan contact op met Veilig Thuis. Dit kan anoniem.

Vragen over het maagdenvlies?

Heb je nog vragen over het maagdenvlies of maagd zijn? Stel ze aan JouwGGD of kijk op Sense.

Veel gestelde vragen

Hoe zorg ik er voor dat ik tijdens de eerste keer seks bloed?

In sommige culturen/tradities is het belangrijk dat je kunt laten zien of je gebloed hebt bij de eerste keer seks. Dit is niet altijd even makkelijk omdat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je zult bloeden. De meeste meisjes bloeden namelijk niet. Als je toch een soort ‘bewijs’ wilt laten zien aan de buitenstaanders is dit meestal een doekje met wat bloed erop. Het doekje houdt uiteindelijk de traditie in stand om maagdelijkheid te moeten bewijzen.

2 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.