Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts. Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek. In andere gevallen start de behandeling na 7 dagen, als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.

84 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Cece

  Beste,
  Mijn toenmalige vriend is vreemd gegaan met een meisje dat wellicht een soa heeft. (via via info, en niet 100% betrouwbaar). Ik ben zelf 18 en vroeg mij af of ik dan in aanmerking kom tot een test die door de verzekering vergoed wordt. Ik hoor het graag. Bedankt!

 2. Cristian

  Beste GGD, ik ben 25 jaar. Ik heb vaak vervelling aan mijn eikel en vaak een nare geur ondanks dat ik goed mijn penis was. Ik heb de laatste tijd sex gehad met verschillende vrouwen, een keer was de condom kapot gegaan en heb het ook een keer onveilig gedaan. Ik maak me zorgen of ik een soa heb opgelopen.

  Kom ik nog wel in aanmerking voor een gratis soa-test bij jullie aangezien ik nu 25 jaar oud ben?

  Alvast bedankt

 3. anoniem

  Ik heb een man gepijpt met condoom, het condoom is niet gescheurd of wat dan ook. ook gebeurde het klaarkomen (In het condoom) niet in mijn mond maar via aftrekken met condoom om. Loop ik nu risico op HIV?? Ben zo bang

 4. Anoniem1

  Hallo GGD,

  Ik heb met een jongen gepijpt en hij mij ook, verder ook nog afgetrokken. Ik ben bang dat ik een soa kan krijgen we hebben het zonder condoom gedaan, Ik heb nog nooit met iemand anders seks gehad, hij had meerdere keren iemand anders ook al gepijpt.

 5. Anoniem

  Hoi beste meneer/mevrouw,

  Mijn vriend en ik willen het condoom weg gaan laten.
  Hij was nog maagd.
  Ik heb alleen seks gehad met condoom maar ik ben wel gebeft door mijn vorige parner.
  Ik vraag me af of ik me moet laten testen.

  Alvast bedankt voor je hulp!

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Op de site van sense; moet jij je laten testen kan je een online soatest doen, om te kijken of je je moet laten testen.
   Om zeker te zijn is het altijd verstandig (niet iedereen is eerlijk over zijn of haar seksuele partners uit het verleden).

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Beste meneer/mevrouw,

  Ik heb sex gehad met een sexwerker. Hierbij werd constant een condoom gebruikt en is er voor zover ik weet niks mis mee gegaan. Na 13 weken en 4 dagen heb ik een bloedonderzoek laten verrichten voor Hepatitis B en HIV, die beide negatief terugkwamen.
  Nu er natuurlijk een window period is totdat besmettingen positief aanslaan bij de test vroeg ik mij af of Hep B en HIV definitief uitgesloten kan worden.

  Met vriendelijke groet

   • Anoniem

    Beste meneer/mevrouw Jansen,

    Dit is inderdaad de richting waar ik op doel. Ik vroeg mij echter af of het ook mogelijk is of Hepatitis B/HIV wel in het bloed aanwezig is, maar na 13 weken nóg niet gedetecteerd kan worden.

    Met vriendelijke groet

    • JouwGGD

     Beste Anoniem,

     Testen op hiv, syfilis en hepatitis B geven na 3 maanden een betrouwbare uitslag. Dus indien je wkn voor de test besmet zou zijn is dat betrouwbaar te testen. Heb je klachten die je niet kan duiden, is het altijd goed naar je huisarts te gaan.

     P. Jansen Jeugdarts

 7. Robin

  De vorige test was in December, en ik heb eenmalig seks gehad met iemand die seks heeft met veel mensen. Ik heb hier op wat kleine irritaties erna zoals een beetje jeuk geen last meer van gehad. Toch wil ik me laten testen zodat ik met mijn nieuwe relatie veilig naar bed kan. Mijn vorige test was op school, maar is deze ook bij de GGD beschikbaar in Eindhoven?

 8. Anoniem

  ik ben pas 15 jaar en mijn vriendin is 14 zij heeft mij gepijpt en heeft nu wondjes in haar keel wij zijn bang dat ze een soa heeft we willen het laten testen maar we willen niet dat onze ouders het weten wij zijn bang en mijn vraag was dus ook of je het anoniem kan testen help ons a.u.b