Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts. Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek. In andere gevallen start de behandeling na 7 dagen, als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.

40 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Ik wil graag voor de zekerheid een soa-test doen die ik net heb op gehaald bij de GGD. Nu merk ik dat ik na de sex erge jeuk heb gekregen en vermoed dat het een schimmelinfectie is. Moet ik wachten tot het over is voor ik de soa test doe of heeft dit geen invloed op de resultaten?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Een schimmelinfectie heeft geen invloed op de testuitslag van een Soa test.
   Heb je de test bij de GGD gekregen? Een test bij de GGD geeft betrouwbare informatie dan een zelftest.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Als je 2x (1x zonder sept en 1 x zelfde condoom gebruikt een maand later) onveilig hebt gevrijen Met dezelfde partner. Als je nu uitgebreide soa test laat doen. Hoe betrouwbaar is dat dan ivm incubatietijd?

 3. Lies

  Als een verstandelijk gehandicapte wekelijks onveilige seks heeft, wat je als zorgverlener niet kan voorkomen. Hoe vaak moet je die gene laten testen?

  • JouwGGD

   Beste Lies,

   Hiervoor bestaan geen duidelijke richtlijnen. Best is zo veel mogelijk te beschermen (vaccinatie, prikpil) en toch het gesprek aan te gaan met voogd en seksuele netwerk.
   Voor prostituees is er wel een richtlijn, maar misschien kan je zelf het beste info inwinnen bij SoaAids.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anna

  Mijn zorgverzekering loopt via mijn ouders, en ik heb daarom de medicatie contant afgerekend. In dit geval komt er geen factuur naar mijn ouders toch?

  • JouwGGD

   Beste Anna,

   Als de apotheek jou gegevens niet in hun systeem hebben staan weten ze ook niet waar een bericht naartoe te versturen!

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Demi

  Ik heb een tijdje terug onveilige seks gehad. (Ongeveer 3 weken geleden). Ik heb nergens last van, is het dan alsnog verstandig om een test te doen?

  • JouwGGD

   Beste Kimberly,

   Zeker!
   Ben je onder de 25? Dan kun je bij het soa-centrum van de GGD / Sense terecht voor gratis en vertrouwelijk onderzoek naar chlamydia. Dat is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Als het nodig is, kan er ook op andere soa getest worden.

   P. Jansen Jeugdarts

  • JouwGGD

   Hallo Luca,
   Ik weet niet precies wanneer hij vreemd is gegaan en hoe vaak of wanneer jullie daarna nog sex hebben gehad. Daarom zou ik dan alsnog wel twee weken wachten inderdaad. Sterkte met de situatie verder!

   H. Krol, Jeugdarts

  • Anoniem

   Wanneer ik een soa heb en medicijnen wil mogen mijn ouders hier niet achter komen maar ik kan ze ook niet online bestellen kan ik dit krijgen zonder dat mijn ouders hier achter komen