Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts. Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek. In andere gevallen start de behandeling na 7 dagen, als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.

Alle soa’s op een rij

Lees op JouwGGD meer over de 7 seksueel overdraagbare aandoeningen die het meest voorkomen.

55 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik wil een soa test bij de ggd doen maar wil niet dat mijn ouders ervan weten. Ik ben 15 jaar kan dat?

 2. Anoniem

  Hallo GGD, ik heb al een afspraak voor een SOA test bij GGD West-Brabant. Nu had ik de vraag: moet je zelf urine meenemen? Of krijg je bij de GGD een potje?

 3. Anoniem

  Beste, ik heb mijzelf afgelopen maandag laten testen, 7,5 dagen na het laatste contact. Op internet lees ik dat je het beste kan testen 10 tot 14 dagen na het laatste contact.. Aan de telefoon van de ggd zei iemand echter 7 dagen.. hoe betrouwbaar is mijn test?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Sense.info geeft het volgende aan:
   Vanaf wanneer is de test betrouwbaar?
   Chlamydia en gonorroe kunnen vanaf 2 weken na het seksuele contact getest worden.
   Testen op hiv, syfilis en hepatitis B geven na 3 maanden een betrouwbare uitslag.
   Heb je klachten die op een soa wijzen, wacht dan niet af, maar ga eerder naar de huisarts of maak een afspraak bij een soa-spreekuur van de GGD / Sense.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. anoniem

  hallo ik ben deze week naar een stripclub geweest en heb daar seks gehad (met condoom). maar wil me voor de zekerheid testen kan je dit gewoon aanvragen bij de huisarts.

 5. Anoniem

  Ik heb 2 maanden geleden een schimmel infectie gehad tenminste daar ben ik voor behandeld. Nu heb ik weer de zelfde klachten kan het ook een soa zijn

 6. S.

  Beste GGD,

  Ik heb afgelopen jaar voor het eerst seks gehad. Met deze persoon heb ik ook een relatie. Van hem weet ik dat hij met meerdere meisjes naar bed geweest is, maar altijd met condoom. Ikzelf heb hem nog niet oraal bevredigd. Nou wil ik dat wel doen, maar ik wil eerst zeker weten dat hij niets heeft. Is het noodzakelijk dat ik mij ook laat testen in deze situatie?

 7. Anoniem

  Beste GGD, ik wil graag een SOA test krijgen want ik heb een notificatie gehad. Nu ben ik nog wel verzekerd bij mijn ouders maar wil ik niet dat ze erachter komen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze niks hierover te weten komen? Is dat bij de GGD mogelijk?