Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Op soaaids.nl lees je welke dingen die je doet tijdens seks veilig zijn en wat niet.

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts. Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek.

In andere gevallen start de behandeling als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Op soaaids.nl lees je wie en hoe je kunt waarschuwen voor een soa.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.
Wil je toch een soa-thuistest doen? Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistests.

Alle soa’s op een rij

Lees op JouwGGD meer over de 7 seksueel overdraagbare aandoeningen die het meest voorkomen.

16 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Mike

  Hoi ik heb laatst sexueel contact gehad met een man ik ben zelf ook een man nu wou ik hem pijpen met condoom maar deed ik in eerste instantie de condoom verkeerd waardoor die niet uitrolde toen heb ik de condoom juist omgedaan en heb ik hem 5 seconden ongveeer zeker niet langer gepijpt is het mogelijk om hier door een soa op te hebben gelopen omdat de condoom even binnenste buiten om zijn penis heeft gezeten?

 2. Mik

  Hoi ik heb een vraag ik heb een aantal dagen geleden soort van sexueel contact gehad met een onbekende man ben zelf ook een man er was geen penetratie of orale sex al hoewel hij sex wou hebben zatmijn hand voor mijn anus dus er was 100% zeker geen penetratie nu ben ik dus erg bang dat er toch iets van vocht of dat zijn penis toch mijn anus heeft aangeraakt zonder dat ik er bewust van was ik ben erg bang dat ik iets erg heb opgelopen als hiv of een andere soadit was namelijk iets eenmaligs
  Moet ik me eigen laten testen of maak ik me eigen te veel zorgen?
  Bedankt

 3. S.

  Ik heb een paar weken geleden voor het eerst seks gehad met mijn vriend (beide maagd) en omdat we graag wouden ervaren hoe het was om zonder condoom seks te hebben is dat dus in uitvoering gegaan. Alleen nu heb ik een branderig gevoel bij het plassen of als we aan het vrijen zijn en ik weet niet zeker of het een soa is of niet
  Ik durf alleen niet aan te geveb dat ik me graag zou willen laten testen aangezien ik 14,5 ben.

 4. Anoniem

  Beste GGD,
  Ik heb seks gehad met een transseksueel waarbij het condoom is gescheurd. Een week later een brandend gevoel in mijn eikel en dat heb ik nu al 4 weken.

  Waar kan ik mezelf anoniem laten testen in de omgeving Tilburg?
  Mijn huisarts is de vader van een vriend en mijn ex werkt bij mijn apotheek, dus dat is geen optie voor mij

 5. M

  Beste ggd
  Ik ben besmet met hpv
  Nu wil ik mij laten testen op alle soas
  Waar kan ik terecht voor deze test
  Gr m

  • JouwGGD

   Beste M,

   Over het algemeen worden niet in een keer alle Soa getest. Afhankelijk van risicogedrag en klachten worden er naar Soa gekeken.
   Meestal verwijzen we naar Sense.info, maar ook de huisarts kan Soa testen doen.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Anoniem

  Beste GGD,

  Een paar maanden geleden, Januari om exact te zijn, heb ik veilige seks gehad met een meid. Dit was mijn eerste keer, en natuurlijk is er vanzelfsprekend een condoom gebruikt.

  Maar dat was maanden geleden, en ik heb nu mijn ware seksualiteit gevonden. Ik wil nu anale seks hebben met een andere jongen. Maar het probleem is dat ik dit het liefst wil doen zonder condoom.

  Nu snap ik dat dit niet veilig is, maar is er wellicht een test of zoiets dergelijke die ik kan doen om toch deze wens waar te maken?

  Ik ben een man van 21 jaar en ben nog nooit getest voor een soa, maar heb ook (zover ik weet) geen klachten.

  Alvast bedankt voor uw antwoord, ik weet dat dit niet het fijnste onderwerp is om te lezen.

 7. Anoniem

  Hallo GGD,

  Ik heb ongeveer 3 manden geleden oral seks gehad met een dame zonder condoom. Na ongeveer 2 weken heb ik klachten gekregen zoals: buikpijn, steken in mijn piemel, soms branderig gevoel na klaarkomen en heel soms klein beetje witte afscheiding na het plassen. Inmiddels heb ik mij 1 keer bij de GGD laten testen waarop de uitslag negatieve bleek te zijn, na de eerste uitslag heb ik ander half mand afgewacht en de klachten bleven zich aanhouden dus heb ik me zelf ook een keer bij dokter laten testen maar de uitslag bleek ook negatieve te zijn maar ik ervaar nog steeds klachten. Moet ik toch vanuit gaan dat ik geen soa heb of moet ik me nog een keer laten testen?

  Ps
  Ik ben getest op microplasma, trihomonas, chlamydia en gonorroe.

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Volgens mij moet je terug gaan naar de huisarts en aangeven dat je de klachten blijft houden.
   Aan de huisarts om aanvullend onderzoek in te zetten!? komt het niet van een SOA, dan is er mogelijk een andere oorzaak.

   P. Jansen Jeugdarts