Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts. Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek. In andere gevallen start de behandeling na 7 dagen, als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.

60 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Anoniem

  Hoe gaat een soa testen en behandelen bij de huisarts? Is het mogelijk om dit anoniem te doen zonder post thuis of soortgelijke dingen? Ik ben 17 dus als het goed is zit dat bij de basisverzekering. Maar is de behandeling er na door mijn moeder terug te vinden?

 2. Maria

  Hallo,

  Ik heb een soa test gedaan wat ik via een site besteld heb en deze was negatief. Ik heb een dag van tevoren een antibioticakuur gehad voor een urineweginfectie. Is de uitslag betrouwbaar ?

  • JouwGGD

   Beste Maria,

   Veel testen die je online kunt kopen zijn niet betrouwbaar. Je weet dan niet zeker of de uitslag klopt of niet. Dit komt bijvoorbeeld omdat:

   De test niet gevoelig genoeg is om de soa aan te tonen
   Je de test niet op het juiste moment uitvoert
   Je zelf het testmateriaal niet op de juiste manier afneemt of opstuurt
   Je niet op alle nodige soa’s test, waardoor je onterecht kunt denken geen soa’s te hebben
   Je het testmateriaal niet op alle nodige plekken afneemt waar je seks hebt gehad en je onterecht kunt denken geen soa’s te hebben.
   Zelftesten die je zelf afneemt en vervolgens opstuurt naar een laboratorium zijn betrouwbaarder dan thuistesten waarvan je de uitslag ook zelf thuis afleest.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Janna

  He, ik heb 4 weken geleden een Soatest gedaan, hier kwam chlamydia uit. Hiervoor ben ik behandeld. Nu een aantal weken later heb ik nog steeds klachten. Is het verstandig om me weer te laten testen? Gr Janna

  • JouwGGD

   Beste Janna,

   Indien je nog steeds de zelfde klachten heb is het altijd verstandig terug te gaan naar de behandelaar!
   Is het weer de Soa (is je partner mee behandeld?) of had je geen klachten van de Soa maar iets anders??

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Renee

  Ik heb het afgelopen half jaar met 2 partners onveilige seks gehad en gepijpt en nu heb ik een bultje aan de binnekant van mijn vagina die gepaart gaat met 3 hele kleine bultjes die er al langer zitten (het kan verstopte klieren zijn?) Is het verstandig een test te doen ?

 5. Anoniem

  Sinds een week is mijn onderkant aan het bloeden terwijl ik niet ongesteld ben (ik zit aan de pil). Hierover contact gehad met de huisarts die zei dat ik me geen zorgen moest maken. Nu was het 1 of 2 dagen gestopt, maar sinds vandaag weer begonnen. Ik heb recent geen seks gehad. Wat moet ik doen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Als er geen oorzaak gevonden is voor het tussentijds bloedverlies, dan kunt u overwegen om de anticonceptiepil te gaan gebruiken. Met de pil houdt het tussentijds bloedverlies meestal op.
   Na 3 tot 6 maanden kunt u weer proberen hoe het gaat zonder de pil.

   Soms komt het gek genoeg juist door de anticonceptiepil dat u tussentijds bloedverlies krijgt. Krijgt u tussentijds bloedverlies terwijl u de anticonceptiepil gebruikt? Stop dan niet met die anticonceptiepil maar maak de hele strip af. Na de officiële stopweek kunt u eventueel een andere anticonceptiepil proberen om te kijken of het tussentijds bloedverlies weg blijft.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. annoniem

  hallo,

  voor een poosje terug heb ik onveilig seks gehad maar nu kreeg ik een branderig gevoel met plassen en moet ik ook vaak naar de wc, aangezien ik chronische blaasontsteking heb hebben we mijn urine naar de dokter gebracht en daar kwam inderdaad blaasontsteking uit, maar kan dat ook een soa zijn of was er dan niks uit de test gekomen?

  • JouwGGD

   Beste Annoniem,

   Een Soa en een blaasontsteking zijn twee onafhankelijke ziektes, dus kunnen ze ook op een zelfde moment aanwezig zijn.
   De klachten die je beschrijft passen bij een blaasontsteking, echter wil dat niet zeggen dat je geen Soa hebt. Ook al omdat een Soa niet altijd klachten geeft.
   Wil je weten of je een Soa hebt, zal je daar een test voor moeten doen. Dat is dan ook het advies.

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anonymous

  Hoi, ik heb een zelftest gedaan en moest zelf bloed afnemen. Er is perongeluk vloeistof in het wondje terecht gekomen. Wat zit er in de bijgeleverde vloeistof en kan dit kwaad?

 8. Anoniem

  Hallo, ik ben 14 jaar en een jongen en heb gisteren zonder condoom gepijpt maar 1 minuut ofzo en ik had rekening gehouden met mijn partner de voorvocht en sperma. Hij heeft ook zijn penis niet volledig in mijn anus gestopt maar voor 10 seconden. Ik wil wel een soatest doen maar ik ben bang dat mijn ouders erachter komen en ik heb ook helemaal geen geld. Enige symptoon dat er nu verschijnt is een aften bij mijn wang maar dat kan ook door mijn beugel komen.
  Met vriendelijke groet,
  Anoniem