Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts. Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek. In andere gevallen start de behandeling na 7 dagen, als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.

90 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. ANONIEM

  Is de soa test anoniem? Ik zag dat je je adres in moet vullen en ik wil niet dat mijn ouders dit weten natuurlijk !!

 2. Anoniem

  hoi ik heb laatst onveilig seks gehad en maak me zorgen dat ik misschien gonneroe heb ik had eerst nergens last van maar nu na 4 weken heb ik lichtelijk branderig gevoel bij het plassen en had ik beetje pijn in mn onderbuik, nu weet ik dat ik een gratis zelftest kan laten doen bij sense aangezien ik minderjarig ben, maar wat als blijkt dat ik het heb wat zijn dan de kosten hier van en kunnen deze betaald worden zonder dat mijn ouders er van weten? ik ben 17

 3. Ties

  Beste,
  Ik ben laatste gepijpt zonder condoom door een meisje, die zegt dat ze geen soa heeft. Kan ik hierdoor alsnog een soa oplopen? Ik hoor graag een reactie tegemoet! Alvast bedankt!

  • JouwGGD

   Beste Ties,

   Op de site van Sense.info kan je zien wat veilig is en wat niet.
   Als jij een condoom om hebt, loop je geen risico op soa’s als je gepijpt wordt.
   Zonder condoom kun je herpes, syfilis, chlamydia en gonorroe oplopen. Al is de kans klein.

   P. Jansen Jeugdarts