Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Die krijg je meestal door onveilig vrijen, maar je kunt ze ook oplopen door besmet bloed.

Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts.

Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek. In andere gevallen start de behandeling na 7 dagen, als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.

20 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Laurel

  Als blijkt dat je een soa hebt opgelopen. Hoe wordt dit dan gefinancierd? Van het eigen risico of?

  Alvast bedankt voor de reactie! 🙂

  • JouwGGD

   Beste sand,

   Bij sense niet!
   Ben je onder de 25? Dan kun je bij het soa-centrum van de GGD / Sense terecht voor gratis en vertrouwelijk onderzoek naar chlamydia. Dat is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Als het nodig is, kan er ook op andere soa getest worden.

   P. Jansen Jeugdarts

 2. .

  Hey, ik ben nog maagd en heb nog niks met iemand gedaan maar ben al wel 18. Is het verstandig om alsnog een test te doen?

  • JouwGGD

   Beste .

   Indien je geen Soa risico hebt gelopen omdat je nog niet seksueel actief bent hoef je ook geen Soa test te laten doen.
   Je leeftijd heeft daar niets mee te maken. Het gaat om risico gedrag. Dus wel verstandig oom Soa’s in de toekomst te voorkomen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Anoniem

  Hallo ik ben 16 jaar en nog maagd maar ik heb witte puntjes op mijn penis. Mijn vraag is dus wat dat zou kunnen zijn?

 4. Kim

  Beste GGD,
  Ik heb tot nu toe altijd veilige vaginale seks gehad met mijn partner die voorheen maagd was. Alleen heeft er wel ook onveilig orale seks plaats gevonden tussen ons. Ook weet ik dat hij onveilig orale seks heeft gehad met anderen, in specifiek een persoon waarvan we weten dat hij veel sekspartners heeft gehad. Een vriendin van me, die hier van wist en zelf ook een test ging doen, vertelde me dat het misschien wel slim is om ook getest te worden. Alleen zijn kosten wel een probleem, en ik weet niet zeker of ik in aanmerking kom voor gratis testen bij GGD. Ik woon in Amstelveen, dus dan neem ik aan dat ik naar GGD Amsterdam moet gaan. Ik ben nog maar 16 jaar oud en zou graag willen dat mijn ouder er niet achter komt dat ik seksueel actief ben.
  Alvast bedankt voor de hulp!

 5. Daan

  Hoi ik heb ongeveer 3 weken geleden onveilige sex met een jongen gehad en ik krijg nu vlekjes op men gehemelte en tong .men ouders mogen hier niks van weten .ik voel me hier niet goed bij .ik ben 14 jaar.

 6. Sabrina

  Hallo GGD.
  Ik heb onlangs onveilig sex gehad met onbekenden en ben er nu bang voor dat ik een soa heb. Ik heb dat een jaar geleden ook gehad en heb toen een spuit gehad tegen chlamydia.. Nu is mijn probleem dat ik geen geld heb voor een test en ik 18 jaar ben en dus niet weet of dat voor mij word vergoed bij de huisarts.
  Zit nu dus met dikke stress !! Help aub..

  • JouwGGD

   Beste Sabrina,

   Ben je onder de 25? Dan kun je bij het soa-centrum van de GGD / Sense terecht voor gratis en vertrouwelijk onderzoek naar chlamydia. Dat is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Als het nodig is, kan er ook op andere soa getest worden.

   Je kan er ook terecht voor anti conceptie en veilig vrijen advies.
   P. Jansen Jeugdarts

 7. SriChick

  Hallo,
  Ik heb morgenochtend een SOA-test bij de huisarts maar heb wel onveilige seks gehad vandaag (met huidige bedpartner). Heeft dit invloed op de test morgen ivm aanwezigheid sperma?

  • JouwGGD

   Beste Srichick,

   Nee, de aanwezigheid van sperma heeft geen invloed. Echter is de betrouwbaarheid wel beïnvloed.
   Vanaf wanneer is de test betrouwbaar?
   Chlamydia en gonorroe kunnen vanaf 2 weken na het seksuele contact getest worden.
   Testen op hiv, syfilis en hepatitis B geven na 3 maanden een betrouwbare uitslag.
   Heb je klachten die op een soa wijzen, wacht dan niet af, maar ga eerder naar de huisarts of maak een afspraak bij een soa-spreekuur van de GGD / Sense.

   Wat was de rede om je te laten testen?
   P. Jansen Jeugdarts

 8. Cari

  Hallo GGD.
  Mijn partner en ik zijn onlangs gewaarschuwd door een vaste sexkameraad vanons dat hij syfilis heeft.
  Aangezien we het bare met hem gedaan hebben, hebben we ons laten testen.
  De test is gewoon negatief, maar voor de zekerheid willen we ons preventief laten enten.
  Hoe pakken we dat aan?
  Onze eigen internist/poli is er niet echt happig op en onze huisarts op vakantie.
  Graag advies?
  Alvast bedankt.

  • JouwGGD

   Beste Cari,

   Denk dat de meest handigste manier is wachten tot de huisarts van vakantie terug is en het hem voor te leggen.
   Ik kan niet voor een andere arts zijn overwegingen gaan bepalen. Over het algemeen zijn er richtlijnen en daar kan alleen in specifieke gevallen van afgeweken worden.
   Daar ik die in jullie situatie niet kan beoordelen, kan ik er ook weinig over zeggen.
   De behandeling van Lues is na te lezen bij de site van huidziekten.

   P. Jansen Jeugdarts