Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Die krijg je meestal door onveilig vrijen, maar je kunt ze ook oplopen door besmet bloed.

Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts.

Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek. In andere gevallen start de behandeling na 7 dagen, als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.

113 reacties

Geef jouw reactie

Geef jouw reactie

 1. Daan

  Hoi ik heb ongeveer 3 weken geleden onveilige sex met een jongen gehad en ik krijg nu vlekjes op men gehemelte en tong .men ouders mogen hier niks van weten .ik voel me hier niet goed bij .ik ben 14 jaar.

 2. Sabrina

  Hallo GGD.
  Ik heb onlangs onveilig sex gehad met onbekenden en ben er nu bang voor dat ik een soa heb. Ik heb dat een jaar geleden ook gehad en heb toen een spuit gehad tegen chlamydia.. Nu is mijn probleem dat ik geen geld heb voor een test en ik 18 jaar ben en dus niet weet of dat voor mij word vergoed bij de huisarts.
  Zit nu dus met dikke stress !! Help aub..

  • JouwGGD

   Beste Sabrina,

   Ben je onder de 25? Dan kun je bij het soa-centrum van de GGD / Sense terecht voor gratis en vertrouwelijk onderzoek naar chlamydia. Dat is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Als het nodig is, kan er ook op andere soa getest worden.

   Je kan er ook terecht voor anti conceptie en veilig vrijen advies.
   P. Jansen Jeugdarts

 3. SriChick

  Hallo,
  Ik heb morgenochtend een SOA-test bij de huisarts maar heb wel onveilige seks gehad vandaag (met huidige bedpartner). Heeft dit invloed op de test morgen ivm aanwezigheid sperma?

  • JouwGGD

   Beste Srichick,

   Nee, de aanwezigheid van sperma heeft geen invloed. Echter is de betrouwbaarheid wel beïnvloed.
   Vanaf wanneer is de test betrouwbaar?
   Chlamydia en gonorroe kunnen vanaf 2 weken na het seksuele contact getest worden.
   Testen op hiv, syfilis en hepatitis B geven na 3 maanden een betrouwbare uitslag.
   Heb je klachten die op een soa wijzen, wacht dan niet af, maar ga eerder naar de huisarts of maak een afspraak bij een soa-spreekuur van de GGD / Sense.

   Wat was de rede om je te laten testen?
   P. Jansen Jeugdarts

 4. Cari

  Hallo GGD.
  Mijn partner en ik zijn onlangs gewaarschuwd door een vaste sexkameraad vanons dat hij syfilis heeft.
  Aangezien we het bare met hem gedaan hebben, hebben we ons laten testen.
  De test is gewoon negatief, maar voor de zekerheid willen we ons preventief laten enten.
  Hoe pakken we dat aan?
  Onze eigen internist/poli is er niet echt happig op en onze huisarts op vakantie.
  Graag advies?
  Alvast bedankt.

  • JouwGGD

   Beste Cari,

   Denk dat de meest handigste manier is wachten tot de huisarts van vakantie terug is en het hem voor te leggen.
   Ik kan niet voor een andere arts zijn overwegingen gaan bepalen. Over het algemeen zijn er richtlijnen en daar kan alleen in specifieke gevallen van afgeweken worden.
   Daar ik die in jullie situatie niet kan beoordelen, kan ik er ook weinig over zeggen.
   De behandeling van Lues is na te lezen bij de site van huidziekten.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Willempje

  Hallo ,
  Ik heb een vraagje, mijn ex is vreemd gegaan, maar ik mijn naar 9 dagen laten testen op clamydia en gonneroe, want ik had nog sex met hem gehad en ben er daarna achtergekomen dat hij vreemd is gegaan uit de test kwam blaasontsteking geen soa, maar heb nog steeds blaasontsteking is die test dan niet te vroeg geweest? had ook bloed bij mij ontlasting slijm en jeuk anus dat kwam naar de test de jeuk en bloed … groetjes willempje

  • JouwGGD

   Beste Willempje,

   Indien je klachten hebt van bloed,slijm en jeuk is het natuurlijk belangrijk daarna te laten kijken. Met je verhaal is een SOA goed om uit te sluiten en daarna te kijken wat het anders zou kunnen zijn.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Suuz

  Beste GGD,

  Ik heb een vraag over de sensitiviteit van de chlamydia test. Ik heb namelijk 1 maand geleden een SOA test gedaan waaruit kwam dat ik chlamydia had. Nu heb ik tussen mijn vorige (negatieve) SOA test 2 bedpartners gehad met wie ik onveilige seks had. Maar beide hebben nu een negatieve SOA test, nu vraag ik mij af of het mogelijk is dat mijn test vals positief was.

  • JouwGGD

   Beste Suuz,

   Heel technische vraag; het antwoord daarop is zo niet te geven omdat het voor iedere test anders is. In de huisartsen standaard staat er wel iets over.
   Mijn vraag is wel: waarom was hij bij de vorige test niet vals negatief of bij je twee bedpartners??
   Indien je een positieve test hebt is het beste om te behandelen en je bedpartners een partnerwaarschuwing te sturen! Je wil niet met een chlamydia rond blijven lopen…

   P. Jansen Jeugdarts

 7. Anoniem

  Beste GGD, ik zit momenteel in Oostenrijk en heb hier een vrouw leren kennen, waarmee ik meerdere keren onveilig seks heb gehad. Ik wou voor de zekerheid toch nog een SOA test doen, hoe gaat dat in het buitenland, kan ik alsnog een SOA test in Nederland aanvragen of moet ik dat hier doen?

 8. Anoniem

  Hallo, ik ben erachter gekomen dat ik chlamydia heb. Hiervoor 1x 2 pillen azitromycine en nu 14 dgn doxy gekregen omdat ik veel klachten en verhoogde ontstekingswaarden had. Mijn vriend wordt nu ook behandeld (alleen de azitromycine eenmalig). Is het verstandig dat wij na 3 wkn of zo nogmaals een test doen om te kijken of het weg is? Of is dit niet nodig? Graag hoor ik van u

 9. Appel

  Beste GGD, graag hoor ik uw mening over het volgende: Mijn vriendin en ik (allebei ergens in de 20) willen beginnen met “onveilige seks”, orale seks doen we wel reeds zonder condoom. Allebei hebben we in ons leven ongeveer 4 bedpartners gehad en allebei zijn we het afgelopen jaar (buiten onze relatie) amper sexueel actief geweest. Tot op heden heb ik het altijd met condoom gedaan en zij zonder. In het verleden hebben we nooit klachten gehad op het gebied van soa’s. Raadt u het ons aan om eerst een soa-test te doen voordat we het “onveilig” gaan slapen of meent u dat bij ons de kans op een soa dusdanig gering is dat dit niet essentieel is? We zijn allebei niet echt losbandig geweest in ons verleden en vertrouwen elkaar door en door

  • JouwGGD

   Beste Appel,

   Waarom een soa-test?
   •Omdat je een nieuwe relatie hebt. En jullie willen graag seks zonder condoom (www.soaaids.nl)

   Niet omdat het mijn mening is maar omdat het verstandig is.
   P. Jansen Jeugdarts

 10. Anoniem

  Als je een test hebt gedaan en je partner op de hoogte houd om zichzelf ook te laten testen. Krijgt hij dan te horen met welke partners jij daarvoor bent geweest als hij je naam opgeeft? Of blijft dat gewoon geheim?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Deze gegevens worden niet doorgegeven, het heeft ook geen nut.. belangrijk is dat de partner zich laat testen (om verdere verspreiding te voorkomen).
   Het kan zelfs op een geheel anonieme manier (dit is meer voor indien de relatie met de partner niet meer actueel is).

   P. Jansen Jeugdarts

 11. Daan

  Ik heb veilige anale seks gehad met een andere jongen. Sindsdien heb ik zo nu en dan een witte slijmafscheiding uit mijn anus. Ik wil graag een soatest laten doen, maar ik wil niet dat mijn ouders erachter komen. Als je naar de huisarts gaat dan komt het alsnog op de rekening van je zorgverzekering te staan. Is de test van de GGD wel 100% anoniem?

 12. Susan

  Beste ggd,

  Hoe groot is de kans dat iemand met herpes type 2 dit aan mij overdraagd bij seksuele gemeenschap, als hij momenteel géén uitbraak heeft?

 13. Nina

  Als ik sex heb met iemand zonder een soa, dan is er in principe niets over te brengen toch? We zijn niet getest, maar weten allebei zeker dat we niets hebben.

 14. Anoniem

  Ik heb een branderig gevoel bij het plassen maar geen blaasontsteking. Ik vrij zonder condoom met mn vriendin. Ik zie geen klachten zelf bij mn geslachtsdeel. Kan dit alsnog een soa zijn?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Branderig gevoel of geen klachten, je kan in beide gevallen een Soa hebben. Om dit uit te sluiten zou je je moeten laten testen.
   Waarom heb je geen blaasontsteking? Advies is naar de huisarts te gaan en je te laten onderzoeken.

   P. Jansen Jeugdarts

   • Kiki

    ik heb namelijk het idee dat ik chlamydia heb.
    en dat ik onvruchtbaar kan zijn omdat ik erg last van mijn onderbuik heb. vanaf wanneer zou onvruchtbaarheid kunnen optreden? ik laat mij wel vandaag testen

    • JouwGGD

     Beste Kiki,

     Goed om je snel te laten testen en behandelen bij klachten van Chlamydia. Onvruchtbaarheid is moeilijk te voorspellen en je kan het ook niet testen.
     Het volgende artikel van soapoli-online geeft een idee. Belangrijk is gewoon zo snel mogelijk de behandeling in te zetten en naar mijn mening is 3 wkn snel.

     P. Jansen Jeugdarts

     • Kiki

      ik ben alleen erg bang omdat ik nu wel pijn voel in mijn onderbuik of dat al kan duiden op die p ul vic inflammatory disease.
      Kan dat zo snel al intreden? dat kan onvruchtbaar heid veroorzaken.
      Is het zo dat het bij sommigen al eerder kan intreden de onvruchtbaarheid?

     • JouwGGD

      Beste Kiki,

      Goed om je zo snel mogelijk te laten testen! Buikpijn kan ook hele andere oorzaken hebben dan een ontsteking van het kleine bekken.
      Via een forum kunnen we geen diagnose stellen, daarvoor is juist het onderzoek van groot belang.
      Onvruchtbaarheid is zoals gezegd, niet te voorspellen.

      P. Jansen Jeugdarts

 15. Anoniem

  Ik heb in totaal 6 jongens gepijpt (waarvan 5 zonder condoom) in deze 2/3 jaar maar ik heb nog nooit iets gemerkt van een soa verder heb ik altijd veilig gevrijt. En ik ben bang dat ik een soa heb en onvruchtbaar ben maar ik krijg nog wel ovaluatie pijn en ben nog wel ongesteld en ben nog maar 17

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Je bent bang dat je een Soa hebt, daarbij heb je onveilig seksueel contact gehad! Dus is het advies je te laten testen.
   Dit alles staat los van wel of niet onvruchtbaar te zijn. Bij de Soa test zou ik dat zeker ook bespreken! Voorlopig zou ik zeker anticonceptie gebruiken en ook veilig vrijen.

   P. Jansen Jeugdarts

 16. M

  Beste ggd, k heb een jongen gepijpt (ben zelf een jongen van 15) en ben bang dat ik een soa heb.. k heb geen van de klachten eigenlijk alleen mijn penis ruikt wel.. heb ook geen keelpijn of iets.. denkt u dat k een soa heb of niet? K ben heel bang om me te laten testen en ben bang dat me ouders het te weten komen dus wat moet ik doen?

 17. Lennart

  Ik ben gewaarschuwd door een voormalig partner dat getest te zijn chlamydia heeft.
  Nu is het inmiddels zo dat ik 26 ben en dus niet meer onder de jongerenregeling val.
  Mijn vraag is dan ook, is het zo dat wanneer ik gewaarschuwd word dat ik dan nog binnen een andere regeling val waar ik niet voor de toch best redelijke kosten op moet draaien?

  Met vriendelijke groet.
  Lennart

  • JouwGGD

   Beste Lennart,

   Nee, er zijn geen andere regelingen. Het advies is naar de eigen huisarts te gaan voor een Soa test en eventuele behandeling.
   Goed is om eerste te overleggen met de huisarts/ ziektekosten verzekering over de kosten.

   P. Jansen Jeugdarts

 18. Barbara

  Beste GGD,

  Ik heb een nieuwe relatie maar we hebben al onbeschermde seks gehad. Nu ga ik mij morgen laten testen, en hij heeft nog geen afspraak. De kans bestaat dat ik niks heb en hij wel, maar ik nog niet besmet ben. Als ik me nu laat testen en hij pas een maand later dan kan ik alsnog besmet raken mocht hij iets hebben. Moeten we ons per se tegelijkertijd laten testen?

  Alvast bedankt,
  Barbara

 19. Bb

  Ik ga dus een soa test doen bij de ggd ,heb geen huis arts ,wel verzekerd kan ik dan de antibiotica bij elke apotheek halen ?

  • JouwGGD

   Beste Bb,

   Toch advies om in te schrijven bij de huisarts.
   Ja, met een recept kan je bij iedere apotheek medicatie halen.

   Groet P. Jansen Jeugdarts

 20. Anoniem

  Hallo, ik zou graag puur uit voorzorg een soa test willen doen omdat ik 3/4 weken geen seks met mij partner heb gehad. En heb het vermoeden dat mijn partner een antibiotica heeft gekregen en dus 3/4 geen seks mag hebben, en dat dus voor mij verschuilt. Zou ik ook zonder afspraak naar de ggd in kollum of Groningen kunnen gaan en een test doen?

 21. Anoniem

  Als je een afspraak wilt maken met de GGD moet je vaak 4-5 weken wachten voordat je uberhaupt aan de beurt komt. Vaak is dit veels te lang en is de test al niet relevant meer. Ik probeer al half jaar 1 test te krijgen maar dit is me nog steeds neit gelukt omdat er elke keer iets tussen kwam. Veels te lange wacht tijd. Ik betaal liever die eigen risicio bij de ziekenhuis zodat ik gelijk een resultaat heb dan dat ik 5 weken ga lopen branden. (Ik ben zelf 20)

 22. Anouk

  Hooi, ik heb nu anderhalf jaar onveilig seks. Nu denk ik dat ik symptomen heb van trichomonas soa, ik ben 18 jaar en vraag me af of bij de ggd een soa test gratis is of niet, en als ik het heb is de antibiotica ervoor ook gratis?

  • JouwGGD

   Beste Anouk,

   Ben je onder de 25? Dan kun je bij het soa-centrum van de GGD / Sense terecht voor gratis en vertrouwelijk onderzoek naar chlamydia. Dat is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Als het nodig is, kan er ook op andere soa getest worden. Antibiotica moet wel betaald worden (volgens mij, net als de morning after pil). Indien je niet wil dat je ouders erachter komen zijn daar oplossingen voor.

   P. Jansen Jeugdarts

 23. Evelien

  Hallo,

  Ik moet medicijnen gaan ophalen bij de apotheek met een recept gekregen via de GGD, komt mijn huisarts dit dan te weten? En komt dit in mijn medisch dosier?

  • JouwGGD

   Beste Evelien,

   Alleen indien je medicijnen van de apotheek gekoppeld zijn aan de huisarts en je hier toestemming voor gegeven hebt.

   P. Jansen Jeugdarts

 24. Anoniem

  Beste GGD,

  Mijn vriend is voordat we iets hadden in de zomarvakantie van 2016 naar Loret geweest en heeft daar onveilige seks gehad. Echter had hij mij verteld dat hij zich hierna heeft laten testen en hij niks had. Toen hebben we afgelopen kerst voor het eerst (onveilige) seks gehad, maar was er niks aan de hand. Afgelopen carnavalsvakantie (vorige week) hebben we elke dag seks gehad van dinsdag tot zaterdag, gisteren (zondag) merkte ik een raar bultje op mijn venusheuvel op, het leek op een puistje (rood bultje, witte kop) en toen ik hem uitkneep kwam er pus uit. Als reactie hierop vroeg ik mijn vriend of die soa test idd waar was na de vakantie waarop hij mij vertelde dat hij nooit een soa test gedaan heeft, hij zei dat om mij gerust te stellen toen der tijd. Nu vraag ik me echter af, is het mogelijk dat ik een soa heb? Of is dit bultje zoals ik op internet lees gewoon echt een steenpuist door verstopping van het haarzakje. Is het uberhaupt mogelijk om zo snel al verschijnselen te hebben? Moet ik naar de huisarts?

 25. Anoniem

  Vandaag had ik seks in een privehuis en na het neuken zat het condoom er half op. Mijn eikel was wel bedekt en een heel klein deel eronder, maar niet mijn hele penis.Heb ik onveilig seks gehad? en wat voor risico’s heb ik gelopen dus welke soa?hoeveel risico heb ik gelopen? Ze zei zelf dat ze om de 2 weken getest word door de GGD en echt niks heeft. Maar het lijkt een beetje onveilig dus dacht ik vraag het voor de zekerheid.

 26. Anoniem

  Ik krijg net een berichtje met GGD Rotterdam-Rijnmond: Er loopt een onderzoek naar chlamydia. Meer informatie hierover vindt u op http://www.femcure.nl. heb ik dan een chlamydia? En hoe moet ik me aanmelden om er aan mee te doen?

 27. anoniem

  Hallo ik heb een vraagje. Ik heb 4 weken geleden seks gehad met mijn ex. Maar een halve week geleden met mijn beste vriend. Maar waren beiden onveilig. Kan ik kans is bij mezelf soa veroorzaken dan? Hun vertrouw ik wel maar omdat het in zo n korte tijd bij mij is geweest. Kan iemand dit beantwoorden?

 28. Anoniem

  Ik ben laats behandelt bij ggd omdat ik chlamyidia heb tijdens mijn kuur veilig gesekst. 2 weken of 3 weken na me kuur heb ik onveilig gesekst met mijn vaste vriend en nog geen 2 dagen daarna had hij klachten van chlamyidia. Hij wordt hier nu voor behandelt maar moet ik nu ook weer antiobiotica nemen of ben ik gewoon schoon?

  Hartelijk bedankt alvasy

 29. Anoniem

  Een poosje geleden heb ik me bij de ggd laten testen, omdat ik een waarschuwing van een ex-bedpartner had gehad. Gelukkig kreeg ik een week later een sms’je met goede berichten. Zo kon ik mijn vaste bedpartner ook geruststellen. We hebben elkaar na de uitslag van mn test niet meer gezien, maar wel in de periode van de test zelf en de uitslag. Vandaag kreeg ik een appje dat hij zich had laten testen, en toch chlamydia had. Moet ik me nu nogmaals opnieuw laten testen?
  Alvast bedankt!

 30. Anoniem

  Ik heb laatst een zelf test gedaan daar kwam uit dat ik geen soa heb , de laatste tijd heb ik veel witte afscheiding moet ik weer terug naar de ggd of huisarts of is dit om een andere reden ?

 31. Anoniem

  Kan het zijn dat je 1 keer onveilig seks hebt gehad, dat je toen geen klachten had van soa en daarna ook niet. En dat je dan wel een soa hent en na een jaar ing pas klachten gaat krijgen?

 32. Sabrina

  Ik heb in januari chlamydia gehad en ik heb mij toen laten behandelen. Aantal maanden daarna weer een test gedaan en daar kwam uit dat ik geen chlamydia meer had. Nu hoor ik van een vriendin dat zij anale chlamydia heeft, zonder anale seks te hebben gehad. Moet ik hier ook bang voor zijn? Ik heb al sinds januari een vriend en hij heeft geen last van de chlamydia symptomen. Ook heb ik laatst mijn urine laten testen en er werd gezegd dat daar niets raars uit kwam. Betekent dat dat ik ook geen chlamydia heb, of testen ze dat anders?

  • JouwGGD

   Beste Sabrina,

   Urine laten testen op een blaasontsteking is wat anders dan voor een Soa laten testen. Om chlamydia aan te tonen moet je er naar kijken.
   Nu wordt Chlamydia met een kuur behandelt, alleen anaal met andere medicatie.
   Anale chlamydia loop op door anale seks, maar eventueel ook door anaal slijmvlies contact of via seks speeltjes.
   Twijfel je laat je dan testen.

   P. Jansen Jeugdarts

 33. Annemare

  Hallo,

  Ik heb een paar weken geleden een soa test gedaan. Hier kwam uit dat ik Chamydia had, vaginaal en anaal. Ik heb antibiotica gekregen en als het goed is moet het dan verdwijnen. Helaas heb ik nog steeds symptomen. Anale en vaginale jeuk.. kan het zijn dat ik nog steeds een soa heb? Ik ben tijdens de antibiotica kuur nog ziek geweest dus kan het zijn dat de kuur niet gewerkt heeft?

  • JouwGGD

   Beste Annemare,

   Vraag aan je huisarts of je na je behandeling nog gecontroleerd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen (9-19%) na een half jaar toch weer chlamydia hebben. Meestal komt dat doordat ze een nieuwe infectie hebben opgelopen, soms doordat de behandeling niet goed heeft gewerkt.
   Zeker als je klachten hebt, zou ik terug gaan voor controle.

   P. Jansen Jeugdarts

 34. S

  Ik heb sinds een aantal weken last van groene/gele afscheiding, ook een nare sterke geur en af en toe jeuk in mijn vagina. En heb ik onveilig seks gehad.. moet ik een SOA test doen?

 35. natas27

  uit eigen ervaring weet ik nu dat een soa test niet 100% betrouwbaar is. ik heb me zn 2 jaar geleden laten testen bij de ggd en ik bleek volgends de ggd een chlamydia infectie te hebben ( nooit geen klachten gehad ) mijn partner moest ook een test doen en was negatief. toch kregen wij beide een tablet ( antibiotica ) een week onthouding en daarmee was de boot af.Geen controle test ( wat ik wel zou verwachten ). Omdat wij zwanger wilde worden naar de huisarts gegaan, ook het verhaal van de GGD voor gelegd en die huisarts was en niet gerust op. dus dat werd een bloedtest. ik ben dus negatief ( geen anti tegen chlamydia), door gestuurd naar het ziekenhuis, daar nogmaals een test ( is routine ) en wederom negatief getest. Nu kwam de arts wel dat er doorgaans fouten worden gemaakt tussen een chlamydia infectie en een schimmel infectie bij vrouwen. Dus mijn advies, laat je dubbel checken door verschillende artsen, want het klopt niet altijd, zoals bij ons het geval dus was. Ik heb me van alles in mijn hoofd lopen halen met de gevolgen van chlamydia wat dus nergens voor nodig is geweest.

  • JouwGGD

   Beste Natas27,

   Ik begrijp dat een mogelijke chlamydia positieve test heel wat teweeg kan brengen. Ik weet niet hoe de specifieke situatie bij jullie is geweest en waarom de test dan vals positief uitgevallen zou zijn.
   Helaas is een test nooit 100% betrouwbaar en zullen ze bij een chlamydia goed willen behandelen.

   P. Jansen Jeugdarts

 36. Iris R

  Mijn vriend is vreemd gegaan en ik denk dat ik een soa heb nu,wegens prive omstandigheden ben ik niet in mijn eigen regio. Kan ik dit zsm laten testen ergens anders ?

 37. Lotte

  Ik zou graag weten hoe een soatest voor bijvoorbeeld chlamydia in zijn werk gaat bij een vrouw. Ik overweeg namelijk om er eentje te laten doen, gewoon voor de zekerheid, maar ik ben extreem bang voor naalden e.d. Een uitstrijkje zou ik niet erg vinden, maar als er bloed afgenomen moet worden dan zou ik het nooit in mijn eentje durven.

 38. Sylvia

  kan ik gonorroe/ chlamydia overgedragen hebben zonder dat ik zelf besmet ben hoewel ik wel onveilige sex een paar dagen voor het contact met mijn partner. Mijn partner heeft het wel, ik niet

 39. Faith

  Wanneer kun je je het best laten testen op SOA, dmv van een uitstrijkje en bloedonderzoek ? Ik heb gelezen dat het minimaal 2 weken na het seksuele contact pas aantoonbaar is. Wanneer je dus eerder test is de uitslag dan niet betrouwbaar ? Als voorbeeld vrijdag seksueel contact de woensdag daarna ( = dus 5 dagen ) een uitstrijkje en dan bloedonderzoek de dinsdag daarna ( = dus 11 dagen ). Wat is wijsheid ?

  • Jouwggd Arts

   Beste Faith,

   Als je een soa hebt opgelopen, kan het enige tijd duren voordat je deze infectie met een soa-test kan aantonen. Deze periode duurt soms dagen, weken tot maanden. Als je te vroeg een soa-test doet, kan de uitslag onbetrouwbaar zijn.
   In de link kan je alles nalezen, was dat je vraag?

   P. Jansen Jeugdarts

 40. meher

  ik heb hepatatis B ik wil seks hebben met mijn vriendin zij maagd moet ik condoom gebruiken of zonder condoom mag ik ook niet zoenen mag ook niet kussen en haar vagina likken mag dat niet ik wil weet mag of niet ?????

 41. Marie-Claire

  Wordt er tijdens een uitstrijkjes test bij de ggd ook getest op de hpv infectie die wratjes veroorzaakt? Ik heb in het verleden last gehad van bultjes rond de vagina. Laatst heb ik een soa test gedaan en hieruit bleek ik niets te hebben. Op dit moment waren de bultjes echter verdwenen. Op internet kan ik niet vinden of er hier ook op getest wordt. Ik heb tijdens het gesprek aangegeven hiervan last te hebben gehad maar heb geen inwendig onderzoek gehad.

 42. C

  Beste GGD, ik heb eerder een uitstrijkje laten maken bij mijn huisarts en ze heeft gelijk eensoa test gedaan. Dit was voor mij heel pijnlijk omdat het met een eendenbek ging en ze me er erg veel pijn mee heeft gedaan. Nu durf ik niet meer zo een soort test te laten doen. Bestaan er ook andere testen?

  • Jouwggd Arts

   Beste C,

   Meisjes kunnen zelf een uitstrijkje maken van de vagina. Het is eenvoudiger dan een tampon inbrengen! Met een wattenstaafje ga je naar binnen en strijk je 10 seconden langs de wand van je vagina. Een onderzoek met een eendenbek is alleen nodig als je klachten hebt.
   Het is zeker geen rede om niet voor een SOA test te gaan. Ga in overleg met de onderzoeker wat nodig is en geef aan wat je ervaring is geweest. Het is altijd goed om controle te houden bij het onderzoek!

   P. Jansen Jeugdarts

 43. Anoniem

  Hoi, ik heb een soa-test laten doen op chlamydia, en hieruit bleek dat ik geen infectie heb. Dit is bijna een week geleden. Ik heb geen sekspartners na het onderzoek gehad. Toch vertrouw ik de test niet. Zijn de testen bij de ggd altijd betrouwbaar?

 44. Lauren

  Goedemiddag,

  Ik ben ongeveer 3 weken geleden seksueel misbruikt. Dit is niet veilig gebeurd en sindsdien heb ik erg veel last van mijn vagina. Ik heb erg veel jeuk en een donkere afscheiding, die ik nog nooit eerder heb gehad. Ook zitten er nu allemaal korstjes aan de voorkant van mijn vagina. Aan de ene kant wil ik wel een soa-test doen, maar ik durf niet zo goed. Hoe gaat zoiets in zijn werk?

 45. Flashlight B

  Ik heb 1 jaar geleden voor het laatst sex gehad, vlak daarna heb ik last gehad van een schimmel infectie en nu heb ik nogsteeds last van mijn vagina.. Ik ben alleen nubang dat ik chlamydia heb maar ik durf niet naar de dokter.. Wat moet ik doen.. Ohja en ik ben 15..