Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts. Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek. In andere gevallen start de behandeling na 7 dagen, als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.

98 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

 1. Anoniem

  Beste GGD, ik wil graag een SOA test krijgen want ik heb een notificatie gehad. Nu ben ik nog wel verzekerd bij mijn ouders maar wil ik niet dat ze erachter komen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze niks hierover te weten komen? Is dat bij de GGD mogelijk?

 2. Anoniem

  Hallo,
  Ik wil graag een SOA-test doen voor de zekerheid want ik heb laatst onveilig seks gehad maar ik had de vraag of dit door mijn verzekering gedekt wordt of dat ik dit zelf moet betalen

 3. Anoniem

  Ik heb een Chlamydia infectie gehad en behandeld met antibiotica.
  Ik heb mijn vriend ingelicht en hij zegt dat hij naar de huisarts is geweest en heeft gekeken en dat hij geen soa heeft.
  Is kijken bij een man dan genoeg?
  Ik wil dit graag weten, omdat ik wil weten of ik nu wel veilig met hem kan vrijen, of dat de kans op infectie groot is, als hij niet behandeld is

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   De vraag is wat er precies is gebeurd? Kijken is niet voldoende!
   De partner wordt eigenlijk mee behandelt zonder dat het test resultaat bekent is.

   Je partner moet tegelijk met jou antibiotica slikken. Kan het niet tegelijk dan in ieder geval zo snel mogelijk na elkaar. Dit om te voorkomen dat je opnieuw besmet wordt.

   Dus maak een afspraak samen en laat je testen en behandelen.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Saskia

  Wordt er bij een soa test automatisch getest op hiv/aids?
  En hoe kun je zeker weten dat iemand vrij is van soa’s als de persoon in kwestie dat beweerd, bestaat er een formulier die hij/zij kan opvragen ter bewijs?

  • JouwGGD

   Beste Saskia,

   Nee, Hiv wordt via het bloed getest en dat laat niet iedereen doen.
   Dat kun je niet weten. Het is altijd een moment opname. Dus moet er ook zoiets als vertrouwen bestaan.
   Zorg anders dat je het veilig doet! Niet voor de ander, maar voor jezelf.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. ANONIEM

  Is de soa test anoniem? Ik zag dat je je adres in moet vullen en ik wil niet dat mijn ouders dit weten natuurlijk !!

 6. Anoniem

  hoi ik heb laatst onveilig seks gehad en maak me zorgen dat ik misschien gonneroe heb ik had eerst nergens last van maar nu na 4 weken heb ik lichtelijk branderig gevoel bij het plassen en had ik beetje pijn in mn onderbuik, nu weet ik dat ik een gratis zelftest kan laten doen bij sense aangezien ik minderjarig ben, maar wat als blijkt dat ik het heb wat zijn dan de kosten hier van en kunnen deze betaald worden zonder dat mijn ouders er van weten? ik ben 17

 7. Ties

  Beste,
  Ik ben laatste gepijpt zonder condoom door een meisje, die zegt dat ze geen soa heeft. Kan ik hierdoor alsnog een soa oplopen? Ik hoor graag een reactie tegemoet! Alvast bedankt!

  • JouwGGD

   Beste Ties,

   Op de site van Sense.info kan je zien wat veilig is en wat niet.
   Als jij een condoom om hebt, loop je geen risico op soa’s als je gepijpt wordt.
   Zonder condoom kun je herpes, syfilis, chlamydia en gonorroe oplopen. Al is de kans klein.

   P. Jansen Jeugdarts