Wat is onveilig?

Onveilig vrijen is seks zonder condoom, maar ook pijpen en beffen. Een soa verspreidt zich via bacteriën en virussen in sperma, vaginaal vocht en slijmvliezen (die zitten in de penis, vagina en mond).

Besmet bloed

Het kan voor komen dat iemand een soa oploopt als hij een tatoeage of piercing laat zetten. Dat gebeurt als de instrumenten niet schoon zijn, en er besmet bloed op zit.

Testen en behandeling

Je kunt je laten testen op een soa-poli of bij je huisarts. Blijk je een soa te hebben, dan word je zo snel mogelijk behandeld. In sommige gevallen direct na het onderzoek.

In andere gevallen start de behandeling als de definitieve resultaten bekend zijn. Meestal bestaat de behandeling uit een antibioticum kuur met tabletten of een injectie.

Partnerwaarschuwing

Wanneer blijkt dat je een soa hebt, dan bespreek je met de verpleegkundige welke partners gewaarschuwd moeten worden. Het waarschuwen van je partners kun je zelf doen of je kunt dit anoniem doen. Je kunt met de verpleegkundige bespreken hoe een anonieme partnerwaarschuwing werkt en welke methode het beste bij jou past.

Zelftest

Er zijn verschillende doe-het-zelf testen verkrijgbaar, onder andere voor hiv, syfilis en chlamydia. Ze zijn bedoeld als screening, verder onderzoek is nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. Ook zijn ze niet voor iedereen geschikt. Daarom raden wij het gebruiken van doe-het-zelf testen af.

Alle soa’s op een rij

Lees op JouwGGD meer over de 7 seksueel overdraagbare aandoeningen die het meest voorkomen.

34 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik had ergens gelezen dat de behandeling voor bv chlamydia als minderjarige gratis is, klopt dit? en word dit dan geregeld via de ggd want ik ga mijn soa test anoniem doen

 2. Rick

  Ik heb sex gehad met condoom maar nu wel een branderig gevoel tijdens het plassen verder hebben we ook geen onveilige sex gehad moet ik me nu testen of is de kans op een soa nihil

  • JouwGGD

   Beste Rick,

   Ik denk dat je je moet laten onderzoeken door een huisarts, je hebt last van branderig gevoel bij het plassen.
   Lijkt mij een klacht waar ook iets anders dan een Soa aan ten grondslag kan liggen.

   P. Jansen Jeugdarts

 3. Kees

  hoelang mag je geen sex hebben na een kuur van azitromycine gerekend vanaf het moment dat ik de antibiotica geslikt heb? (azitromycine 1000 mg in één keer innemen)_

  • JouwGGD

   Beste Kees,

   Thuisarts.nl:
   Na de behandeling is chlamydia mogelijk nog wel besmettelijk, tot ruim een week na de behandeling. Zorg dus dat je die week helemaal geen seksueel contact hebt. Ook niet met condoom en ook niet met handen of mond.
   Heb je geen vaste partner? Vrij dan 1 week niet en blijf daarna veilig vrijen mét condoom.
   Heb je wel een vaste partner? Vrij dan dus niet tot een week nadat jij en je partner(s) klaar zijn met de antibiotica en de soa-test geen andere soa’s heeft aangetoond.

   P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hallo,
  Als een SOA test uitslag positief is, kunnen ze dan ook zien hoelang je het al hebt? Zo ja, laten ze dat dan weten?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Nee, een SOA test is een moment opname. Soms kan je dit zelf achterhalen met voorgaande negatieve testen en risico momenten.

   P. Jansen Jeugdarts

 5. Anoniem

  Hallo,
  Ik heb witte bultjes in mijn vaginaopening, verder heb ik ook iets meer afscheiding dan normaal , Ik heb wel onveilige seks gehad. Heb ik kans op een Soa?
  Verder heb ik geen klachten.

 6. Anoniem

  Ik wil een soa test bij de ggd doen maar wil niet dat mijn ouders ervan weten. Ik ben 15 jaar kan dat?

 7. Anoniem

  Hallo GGD, ik heb al een afspraak voor een SOA test bij GGD West-Brabant. Nu had ik de vraag: moet je zelf urine meenemen? Of krijg je bij de GGD een potje?

 8. Anoniem

  Beste, ik heb mijzelf afgelopen maandag laten testen, 7,5 dagen na het laatste contact. Op internet lees ik dat je het beste kan testen 10 tot 14 dagen na het laatste contact.. Aan de telefoon van de ggd zei iemand echter 7 dagen.. hoe betrouwbaar is mijn test?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Sense.info geeft het volgende aan:
   Vanaf wanneer is de test betrouwbaar?
   Chlamydia en gonorroe kunnen vanaf 2 weken na het seksuele contact getest worden.
   Testen op hiv, syfilis en hepatitis B geven na 3 maanden een betrouwbare uitslag.
   Heb je klachten die op een soa wijzen, wacht dan niet af, maar ga eerder naar de huisarts of maak een afspraak bij een soa-spreekuur van de GGD / Sense.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. anoniem

  hallo ik ben deze week naar een stripclub geweest en heb daar seks gehad (met condoom). maar wil me voor de zekerheid testen kan je dit gewoon aanvragen bij de huisarts.

 10. Anoniem

  Ik heb 2 maanden geleden een schimmel infectie gehad tenminste daar ben ik voor behandeld. Nu heb ik weer de zelfde klachten kan het ook een soa zijn