Ben je weleens bang, onzeker of depri, dan is dat natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Van psychische problemen spreek je pas als negatieve gevoelens heel extreem zijn. Zoals bij angstklachten (paniekaanvallen, straatvrees), depressiviteit of slaapstoornissen. Maar ook als zo’n ongelukkige periode heel erg lang duurt. Als je weken somber en verdrietig bent, of als je juist helemaal niets voelt en niets je boeit.

Film over depressie

Dip of depressie?

Als niets je nog raakt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk. Je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of juist moeilijk uit je bed. Soms kan een periode van slecht slapen depressieve gevoelens veroorzaken of versterken. Het kan voorkomen dat je geen trek meer hebt in eten, of juist veel meer eetlust hebt (soms gaat dit gepaard met eetbuien). En je voelt ook geen emoties, geen verdriet.

Sommige jongeren hebben tijdens een depressieve periode gedachten aan de dood, of maken zelfs plannen om zichzelf iets aan te doen. Als deze gedachten en/of plannen steeds vaker terugkeren en je er geen controle meer over hebt, is het belangrijk om er direct met iemand over praten. Sommige jongeren voelen zich emotioneel zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen (bijvoorbeeld krassen of snijden). Dit kan een manier zijn om met spanning/stress om te gaan, of om juist iets te voelen. In ieder geval is het een serieus teken dat het niet goed met je gaat en is het belangrijk om erover te praten.

Meisjes die zich depressief voelen, trekken zich vaak terug in zichzelf, jongens zoeken eerder afleiding in feesten, drank en drugs.

Flo en Tess over depressie

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen, psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen (zelfmedicatie). Dit lijkt op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer (psychische) problemen.

Boosheid en agressie

Psychische problemen hebben vaak te maken met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Depressieve gevoelens kunnen samengaan met prikkelbaarheid en boosheid. Soms kan dit leiden tot agressief gedrag.

Als je te maken hebt met agressie van iemand anders, kan je hier ook somber van worden. Ook kan je je zelfvertrouwen kwijtraken, problemen krijgen met concentreren of zelf agressief gedrag gaan vertonen. Onder agressie vallen onder meer pesten, seksuele intimidatie en (lichamelijke/geestelijke) mishandeling.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Maar heb je ermee te maken, dan is het belangrijk dat je hierover met iemand praat, die je vertrouwt. Als er niemand voor je beschikbaar is, zoek dan professionele hulp, via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Je moet er niet alleen mee blijven rondlopen, zeker als een normale ‘dip’ niet overgaat. De meeste mensen krijgen vroeg of laat een keer te maken met depressieve klachten. Het komt veel voor. Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Bij ruzie en geweld kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak gaat ’t om mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten en zo nodig hulp in te schakelen.

 

 

68 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Anoniem

  Ik heb al een heel jaar lang last van een raar gevoel, bijv als ik ergens heen ga zonder mij ouders komt het gevoel. Het is niet iets van heimwee, bij logeren heb ik er geen last van. Als ik naar iets onbekends gaat komt het gevoel altijd terug. Ik weet niet wat het precies is. Kunnen jullie mij helpen?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Ik kan via het forum geen diagnoses stellen! Kan dus ook niet met enige zekerheid zeggen, waar je last van hebt.
   Wel kan je op de volgende sites misschien iets meer lezen over heimwee en depersonalisatie. Je jeugdarts of huisarts kan je vast een stapje verder helpen!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Stuck

  Ik ben op, het zat er al tjjd aan te komen..maar ik kAn nie meer.. ik zie t nie meer, ik weet t nie meer.. tis gwn op. Ik heb bps en adhd. Dus ik ben t gewend om depri dagen te hebben.. maar ik kom er nie meer uit , ik kom ee nie meer boven op.. ik stort in.

 3. Anoniem

  Ik ben een meisje van 16 jaar en heb waarschijnlijk al 1,5 jaar depressie. Eerst was ik nog een gelukkig blij meisje, maar nu zie ik het leven elke dag zitten. Zelf heb ik niemand om over te praten hoe slecht ik me elke dag voel en een neppe masker draag alsof ik lach en toch nog steeds positief ben tegenover iedereen. Ik heb zelf geen vrienden waar ik me problemen kan vertellen omdat niemand me begrijpt of kan helpen. Heb ook geen vrienden meer dan eerst door omdat iedereen mij heeft gebruikt en mentaal moe hebben gemaakt. Mijn familie praat ik zelf niet zo erg over alles, praat niet zoveel met mijn familie en met iedereen nadat ik depressie had, ben ik niet sociaal meer omdat ik in niemand behoefte meer heb. Ben het liefste op mezelf maar wil altijd iemand naast me hebben. Ik wil graag iemand die me kan helpen en me kan begrijpen met waarmee ik zit dan dit allemaal en aub kan begrijpen. Zie het leven allang al niet meer zitten. Heb genoeg van alles en iedereen.

 4. Anoniem

  Ik weet bijna zeker dat ik een depressie zit alleen vind ik het moeilijk om hierover te praten. Ik heb hier al meer dan een jaar last van en laatst hebbik hier voor het eerst iver gepraat met mijn broer en mijn beste vriend. Zelf vind ik het heel moeilijk om er met mijn ouders over te praten. Heeft iemand misschien advies over wat ik kan doen?

  • H

   Beste anoniem.
   Ik had het zelde wat jij nu hebt en ik ben er bijna vanaf gelukkig. Wat mij heeft geholpen
   Is sporten en leuke dingen gaan doen want dan kom je uit die cirkel. Probeer die stemmen en gedachten te negeren en denk aan mooie herinneringen. Ga lekker naar het strand en stap met je blote voeten in de zout water dat geeft je lekker gevoel en haald al die negatieve energie uit je lichaam.
   Dit is ongeveer wat ik je kan advieseren en hoop dat het gaat helpen.
   Veel geluk
   H

 5. -

  Ik voel me wel al een paar weken slecht, maar weet niet of dit gevoel ‘erg genoeg’ is om naar mensen toe te gaan. Ik merk wel dat ik slechter slaap en slechtere cijfers haal maar denk niet dat dit relevant is omdat ik nog niets ‘heb’ vergeleken met anderen in mijn klas… Het lijkt voor mij heel dom om te zeuren over hoe het met mij gaat terwijl anderen amper drie uur per nacht slapen, maar ik heb er wel moeite mee en heb niet het gevoel dat mensen waarmee ik praat mij begrijpen.

  • JouwGGD

   Beste _,

   Ik begrijp niet helemaal waarom het eerst erger zou moeten worden om er mee aan de slag te gaan. Voorkomen is beter dan genezen denk ik altijd. Je lijkt er toch wel last van te hebben… slechte cijfers, slecht slapen…
   Wat maakt het uit hoeveel of weinig andere slapen. Jij hebt last en wil er iets aan gaan doen.
   Praten helpt eigenlijk altijd wel, dus met je omgeving ouders, vrienden- vriendinnen, mentor of leerkracht… Je kan ten alle tijden een gesprek met de jeugdarts van je school aanvragen. Het is juist goed dat je actie onderneemt…

   P. Jansen Jeugdarts

 6. KleinMensje

  Ik voel me vaak verdrietig of somber ik slaap slecht en heb soms helemaal geen zin in wat dan ook. Ik heb veel te vaak gedacht aan zelfmoord en snij mezelf regelmatig. Mijn ouders weten het nog niet omdat ik denk dat ze gaan denken dat ik mee aanstel. Er zijn wel goede vriendinnen die het weten maar ik weet echt niet meer wat ik moet. Als ik het aan mijn ouders ga vertellen wat is dan een goed moment? Ik heb ook al de zelftest gedaan op gripopjedip.nl daar had ik een score van 24. Het is misschien raar maar ik ben soms gewoon bang voor mezelf en dat het een keer aan zijn einde komt. Wat kan ik nu doen?

  • JouwGGD

   Beste KleinMensje,

   Wat moet jij je vreselijk voelen! Is er iemand in je omgeving (van die vriendinnen bv) die je zou kunnen ondersteunen bij het te vertellen.
   Praten over dit soort dingen is altijd goed. Ook zou ik vertellen aan je ouders, dat je bang bent voor hun reactie.
   Geen ouder wil hun kind afdoen als aansteller, zeker niet in deze situatie. Je kan het gesprek ook een keer voor bespreken met 113online. Vind je het moeilijk face to face te zeggen, kan je het ook opschrijven…

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 7. Iemand

  Op dit moment ben ik 14 jaar oud en mijn ouders zitten nu midden in een scheiding. Ik heb drie broertjes, en een moeder en vader. De laatste tijd voel ik mij steeds slechter, Mijn vader woond nu ergens anders en nu woon ik alleen nog bij mijn moeder. Ik heb echt een hekel aan mijn moeder, Ze zegt altijd dat ik niks doe en alleen maar zeur, Toen ik jonger was sloeg ze mij altijd en gooide ze altijd spullen naar mijn hoofd. Ik ben er echt hele maar klaar mee, Ik durf niemand de echt waarheid te vertellen over mij en mijn moeder, Want ik ben bang dat ze zeggen dat ik mij alleen maar aanstel. Ik denk heel erg vaak aan zelfmoord, Alleen ik denk niet dat ik dat kan doen, want daar ben ik te zwak voor. Ik heb al ongeveer 3 jaar depresieve gevoelens, In die drie jaar heb ik heb met niemand gedeeld. Ik heb het als eerste gedeeld met wie nu een hele goeie vriend van mij is, Hij heeft zelf ook depresieve gevoelens. Veel mensen uit mjjn klas en school weten niet waar hij doorheen gaat, Hij snijdt hemzelf net zoal ik en hij heeft al een aantal zelfmoord pogingen gedaan. Gelukkig kunnen wij heek erg goed met elkaar praten en alles met elkaar delen, Maar ik ben bang dat hij nog een keer zelfmoord probeert te plegen. Wat moet ik nu?

 8. EenVerlorenMeisje

  Ik voel me al een tijdje slecht. Angst heeft me in mijn greep. Ik heb een stem in mijn hoofd. Ik ben radeloos. Ik snijd mezelf en heb al twee maal een zelfmoordpoging gedaan. Ik weet niet hoe ik moet aangegeven dat het slecht gaat. Wat is het beste wat ik kan doen nu?

  • JouwGGD

   Beste EenVerlorenMeisje,

   Goed dat je hier online al om hulp vraagt! Is er iemand in je omgeving waarmee je dit zou kunnen bespreken?
   Ouders, familie, vrienden, leerkracht of mentor? Je kan altijd bij de jeugdarts (van je school) een gesprek aanvragen.
   Lukt dit allemaal niet, kunnen we je mogelijk via de chat verder helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 9. anoniem

  Ik ben 12 jaar voel me al langere tijd vaak heel erg rot. Ik kan soms nog wel plezier hebben in dingen, maar dat is heel erg weinig. Ik heb ook ruzie met een vriendin doordat het niet zo lekker gaat met mij en we daardoor heel slecht contact met elkaar hebben. Ik trek me een beetje terug in de klas en ik heb het gevoel dat alles door mij komt. Ik denk ook enorm vaak aan zelfmoord of mezelf snijden. Ik heb tot nu toe 1 keer daadwerkelijk gesneden. Ik denk dat ik misschien een depressie heb, maar een meisje uit mijn klas zegt dat dat niet zo is. Ik weet niet zo goed wat ik hier allemaal mee moet en of ik nou ook echt een depressie heb of niet.

  • JouwGGD

   Beste anoniem,

   Op de site van Grip op je dip kan je een zelftest doen. Het geeft geen diagnose, maar zal wel aangeven dat je iets met deze gevoelens moet.
   Indien je aan zelfmoord denkt kan je 24/7 terecht bij 113 online. Die staan altijd voor je klaar.
   Weet iemand al van deze gedachten en klachten? weet het meisje wel het hele verhaal… Goed om het met iemand er over te hebben.
   Samen hulp zoeken is altijd makkelijker.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. Anoniem

  Ik ben heel snel boos en ik voel me vaak elendig ik weet wel zeker dat het hier niet gaat over depressie maar ik heb heel vaak het gevoel dat niemand me nodig heeft en ook komt het door dat ik nu begint veranderen dat heeft te maken met mijn leeftijd maar ik heb dan het gevoel dat niemand kij begrijpt