Ben je weleens bang, onzeker of depri, dan is dat natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Van psychische problemen spreek je pas als negatieve gevoelens heel extreem zijn. Zoals bij angstklachten (paniekaanvallen, straatvrees), depressiviteit of slaapstoornissen. Maar ook als zo’n ongelukkige periode heel erg lang duurt. Als je weken somber en verdrietig bent, of als je juist helemaal niets voelt en niets je boeit.

Film over depressie

Dip of depressie?

Als niets je nog raakt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk. Je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of juist moeilijk uit je bed. Soms kan een periode van slecht slapen depressieve gevoelens veroorzaken of versterken. Het kan voorkomen dat je geen trek meer hebt in eten, of juist veel meer eetlust hebt (soms gaat dit gepaard met eetbuien). En je voelt ook geen emoties, geen verdriet.

Sommige jongeren hebben tijdens een depressieve periode gedachten aan de dood, of maken zelfs plannen om zichzelf iets aan te doen. Als deze gedachten en/of plannen steeds vaker terugkeren en je er geen controle meer over hebt, is het belangrijk om er direct met iemand over praten. Sommige jongeren voelen zich emotioneel zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen (bijvoorbeeld krassen of snijden). Dit kan een manier zijn om met spanning/stress om te gaan, of om juist iets te voelen. In ieder geval is het een serieus teken dat het niet goed met je gaat en is het belangrijk om erover te praten.

Meisjes die zich depressief voelen, trekken zich vaak terug in zichzelf, jongens zoeken eerder afleiding in feesten, drank en drugs.

Flo en Tess over depressie

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen, psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen (zelfmedicatie). Dit lijkt op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer (psychische) problemen.

Boosheid en agressie

Psychische problemen hebben vaak te maken met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Depressieve gevoelens kunnen samengaan met prikkelbaarheid en boosheid. Soms kan dit leiden tot agressief gedrag.

Als je te maken hebt met agressie van iemand anders, kan je hier ook somber van worden. Ook kan je je zelfvertrouwen kwijtraken, problemen krijgen met concentreren of zelf agressief gedrag gaan vertonen. Onder agressie vallen onder meer pesten, seksuele intimidatie en (lichamelijke/geestelijke) mishandeling.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Maar heb je ermee te maken, dan is het belangrijk dat je hierover met iemand praat, die je vertrouwt. Als er niemand voor je beschikbaar is, zoek dan professionele hulp, via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Je moet er niet alleen mee blijven rondlopen, zeker als een normale ‘dip’ niet overgaat. De meeste mensen krijgen vroeg of laat een keer te maken met depressieve klachten. Het komt veel voor. Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Bij ruzie en geweld kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak gaat ’t om mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten en zo nodig hulp in te schakelen.

 

 

79 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Merel

  Hoi,

  Mijn vraag is wanneer zoek je hulp? Wanneer is een dipje geen dipje meer en wat is volgens jullie een lange periode van je ongelukkig voelen?

  Gr. Merel

  • JouwGGD

   Beste Merel,

   Het is verschillend. Ben je in rouw is er mogelijk een langere periode een dip, die normaal is. Weet je eigenlijk niet de oorzaak, is een korte tijd soms al te lang.
   Het is altijd goed om er met iemand over te praten! Mogelijk dat andere een beetje met je kunnen spiegelen. Vragen zijn bv welke last heb je ervan in het dagelijks leven. Kom je nog tot gezellige dingen of helemaal niet.
   Heb je nog doelen?

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Hoi ik ben hier ter zaken gekomen omdat ik al jaren niet goed in mijn vel zit en zelf bijna z’n heb gepleegd dat is wel weer 4 jaar geleden maar het is niet niks ik heb met een vertrouwend persoon gepraat maar ontdekte tot mijzelf dat het niet echt hielp wat kan ik hier tegen doen?

 3. Maarten

  Hoi
  Ik zit al bijna een jaar niet lekker in mijn vel en het word steeds maar erger en erger en nu zo erg dat ik elke dag huilend in slaap val en echt nergens meer zin in heb en ik ga naar mijn sportclub toe omdat het moet en haal steeds slechtere cijfers en als ik een onvoldoende haal ben ik echt boos op me eigen.
  In het begin praatte ik met mijn mentor maar nu durf ik het niet zo goed meer omdat ik bang ben dat ze gaan denken dat ik aandacht zoek.
  Terwijl dat helemaal niet zo is.
  En ben naar de huisarts gegaan. Heb ook 2 weken geleden een intake gesprek gehad bij ggz kinder en jeugd
  Vanwege mijn suïcidale gedachten en plannen.
  Maar ik kan niet meer ben op en het gevoel begint weer steeds erger te worden.

  Wat kan ik doen?

  En hoe zorg ik ervoor dat ik met mijn mentor weer kan praten zonder dat hij denkt dat ik aandacht zoek?
  Gr. Maarten

  • JouwGGD

   Beste Maarten,

   Wees open met je mentor! Vertel hem wat je hierboven schrijft en dat je bang bent dat hij zo zou kunnen reageren.
   Je hebt hulp nodig! Het is juist heel sterk dat je daarmee naar je mentor toe kan.
   Heb je direct hulp nodig, kan je 24/7 contact opnemen met 113 online!!

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 4. Anoniem

  Hoi ik voel me erg buitengesloten op school. Ik heb niemand en al die meiden kijken mij altijd aan van wat doet zei hier. Ik ga elke dag met een presentatiegevoel naar school en ik kom elke dag huilend thuis. Wat moet ik doen ik heb al met mijn ouders gepraat maar die zeggen dat ik ze gewoon moet laten en gwn deze 2 jaar doorzetten ( ik zit in 4 havo). Alleen ik wil niet alleen zijn op school. Heeft u tips?

 5. Erica

  Ik heb al een paar weken het geboel dat ik niet rondom mensen wil zyn of wil praten. Wat kan de oorzaak daarvan zyn? Alvast dank!

  • JouwGGD

   Beste Erica,

   Moeilijk om in jouw gevoel te verplaatsten en daarop een antwoord te geven.
   Lijkt me goed om eens met iemand hierover te praten. De huisarts of de jeugdarts van je school kunnen je misschien een stapje verder helpen.

   P. Jansen Jeugdarts

 6. Nico

  Ik heb niet erg lang geleden een heftige woordenwisseling gehad met iemand, zeg maar, in de relatiesfeer. Ik zag het er een beetje ook aan komen omdat het niet de eerste keer is dat we het met mekaar proberen (kennen mekaar vanwege werk al jaren) en het ging al die andere keren ook zo. We hebben intussen ook geen contact meer. Het probleem nu is dat ik me al een paar weken rot voel, geen zin heb in eten en zelf smorgens opstaan om naar het werk te gaan gaat moeilyk. Alleen in de avonduren wanneer ik naar bed ga voel ik me tot rust komen. Ik voel soms enorme spyt dat ik het weer met die persoon heb willen proberen. Het liefst wil ik ook geen contact meer met die persoon maar ik wil wel weer plezier ervaren in het leven zoals 4dat ik weer in contact met deze persoon kwam. Graag advies/hulp aub?

 7. lotte

  Ik ben nu bij mijn oma en opa daar ben ik blij om want ik heb een zus die me vaak pest ik heb het al tegen mijn mama gezecht maar zij doet er niks aan😥😥😥😥 door dit voel ik me vaak niet goed en kan niet meer goed slapen en heb veel nachtmerries wat kan ik doen?

  • JouwGGD

   Beste Lotte,

   Lijkt me toch dat je nog eens met je moeder hierover moet praten. Misschien dat je grootouders erbij kunnen zijn.
   Je moet er iets mee, indien het je leven zo beheerst.

   P. Jansen Jeugdarts

 8. Naompje

  Ik heb een paar maanden geleden te horen gekregen dat mijn moeder al 3 jaar met borstkanker rond loopt, omdat dit eerder niet is achterhaald bij de onderzoek die ze al eens heeft gehad heeft ze het nu ook op de botten zitten en is bij deze terminaal verklaard.
  Hoelang het gaat duren durfde de arts niet te zeggen maar merk wel dat ze steeds achteruit gaat, ik heb sinds die tijd veel problemen, kan me niet meer concentreren zit iedereen af te snauwen vooral me partner en ken wel dagen huilen. Gewoon om te beseffen dat ik straks een grote rol vorbeeld uit mijn leven moet missen.
  Ik voel me zo ellendig, ik kom de laatste tijd vaak niet optijd uit bed omdat ik daar helemaal geen zin in heb,
  Sommige dagen gaat het wel en kan ik ook wel vrolijk zijn maar dan binnen 5 min is dat gelijk weer anders en zit ik te huilen,

  Ik word gek vanmezelf

  • JouwGGD

   Beste Naompje,

   Lijkt me goed om iemand te zoeken waarmee je dit kan bespreken.
   Kan me heel goed voorstellen dat je deze klachten hebt, maar je moet er wel iets mee.
   Indien je niet weet met wie je dat zou kunnen doen, kan de huisarts je waarschijnlijk wel verder helpen.

   Sterkte P. Jansen Jeugdarts

 9. Anoniem

  Ik ben momenteel erg depressief denk ik aangezien ik afgelopen jaar van school ben getrapt me relatie over is, ontslagen ben en vervolgens ook nog al me (spaar)geld gestolen/weg is en problemen heb met me moeder die ik 13 jaar niet heb gezien en me vader met een slechte gezondheid (70+) . ik heb mezelf opgepakt om weer naar school te gaan maar buiten dat ben ik alleen maar agressief boos en te negatief, maar verder doe ik wel alle dingen die elk mens doet en lig ik niet de hele dag in me bed ofzo… ik probeer elke dag er vol voor te gaan maar altijd val ik een paar keer per week door al die gedachtes weer door de mand… verder denk ik niet aan zelfmoord omdat ik gewoon goeie vrienden en leuke dingen doe maar ik zou t niet erg vinden als ik er morgen niet zou zijn…

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Toch lijkt het of je iemand nodig hebt om hierover in gesprek te gaan.
   Bij de huisarts is vaak ook een psycholoog verbonden. Die zou je ook kunnen verwijzen naar de juiste hulpverlener.

   P. Jansen Jeugdarts

 10. anoniem

  Mijn opa en oma zij kort geleden overleden. Mijn andere opa heeft net daarna een hersenbloeding gehad en is voor de helft verlamd geraakt. Ik heb het gevoel dat ik het niet helemaal heb kunnen beseffen en verwerken. Heeft u tips?

  • JouwGGD

   Beste Anoniem,

   Verlies van een dierbare is heel erg! Soms zit dit zo in de weg dat je zelf niet goed meer kan functioneren.
   Rouw is heel normaal, maar op een geven moment moet het je leven niet gaan beheersen.
   Stichting Achter de regenboog heeft hiermee veel ervaring, mogelijk kunnen die je een stap verder helpen.

   P. Jansen Jeugdarts