Ben je weleens bang, onzeker of depri, dan is dat natuurlijk vervelend, maar niet zo erg. Dips horen erbij. Maar het is ook zeker niet de bedoeling dat je je altijd ongelukkig voelt. Daar kun je, met hulp, iets aan doen. Van psychische problemen spreek je pas als negatieve gevoelens heel extreem zijn. Zoals bij angstklachten (paniekaanvallen, straatvrees), depressiviteit of slaapstoornissen. Maar ook als zo’n ongelukkige periode heel erg lang duurt. Als je weken somber en verdrietig bent, of als je juist helemaal niets voelt en niets je boeit.

Film over depressie

Dip of depressie?

Als niets je nog raakt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Je hebt geen plezier meer in je leven, niets is nog leuk. Je hebt nergens energie voor. Je komt slecht in slaap, of juist moeilijk uit je bed. Soms kan een periode van slecht slapen depressieve gevoelens veroorzaken of versterken. Het kan voorkomen dat je geen trek meer hebt in eten, of juist veel meer eetlust hebt (soms gaat dit gepaard met eetbuien). En je voelt ook geen emoties, geen verdriet.

Sommige jongeren hebben tijdens een depressieve periode gedachten aan de dood, of maken zelfs plannen om zichzelf iets aan te doen. Als deze gedachten en/of plannen steeds vaker terugkeren en je er geen controle meer over hebt, is het belangrijk om er direct met iemand over praten. Sommige jongeren voelen zich emotioneel zo in de war of klem zitten, dat ze de neiging hebben om zichzelf te gaan beschadigen (bijvoorbeeld krassen of snijden). Dit kan een manier zijn om met spanning/stress om te gaan, of om juist iets te voelen. In ieder geval is het een serieus teken dat het niet goed met je gaat en is het belangrijk om erover te praten.

Meisjes die zich depressief voelen, trekken zich vaak terug in zichzelf, jongens zoeken eerder afleiding in feesten, drank en drugs.

Flo en Tess over depressie

Blowen is een risico

Goed om te weten: mensen die blowen hebben een grote kans op het ontwikkelen van allerlei psychische klachten, zoals depressie, angstklachten, slaapstoornissen, concentratieproblemen, psychose. Omgekeerd kan iemand met psychische klachten gaan blowen om zichzelf beter te voelen (zelfmedicatie). Dit lijkt op de korte termijn te helpen, maar leidt op de langere termijn tot veel meer (psychische) problemen.

Boosheid en agressie

Psychische problemen hebben vaak te maken met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Depressieve gevoelens kunnen samengaan met prikkelbaarheid en boosheid. Soms kan dit leiden tot agressief gedrag.

Als je te maken hebt met agressie van iemand anders, kan je hier ook somber van worden. Ook kan je je zelfvertrouwen kwijtraken, problemen krijgen met concentreren of zelf agressief gedrag gaan vertonen. Onder agressie vallen onder meer pesten, seksuele intimidatie en (lichamelijke/geestelijke) mishandeling.

Wat kan ik doen als ik me rot voel?

Jongeren die problemen hebben op het gebied van hun gevoelens, gedachten of gedrag, zijn vaak bang dat anderen denken dat ze ‘gek’ zijn. Maar heb je ermee te maken, dan is het belangrijk dat je hierover met iemand praat, die je vertrouwt. Als er niemand voor je beschikbaar is, zoek dan professionele hulp, via een docent, jeugdarts of huisarts. Je kunt ook (anoniem) chatten met JouwGGD.

Je moet er niet alleen mee blijven rondlopen, zeker als een normale ‘dip’ niet overgaat. De meeste mensen krijgen vroeg of laat een keer te maken met depressieve klachten. Het komt veel voor. Het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen. Bij ruzie en geweld kan het extra moeilijk zijn om hulp te vragen. Vaak gaat ’t om mensen die dicht bij je staan. Maar ook dan is het heel belangrijk om met iemand te praten en zo nodig hulp in te schakelen.

 

 

68 reacties

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.

Wil je je reactie laten verwijderen?
Stuur een mail met toelichting naar redactie@jouwggd.nl.
 1. Jmc

  Hii, ik heb vaak dagen dat ik in de nacht uit het niets heel veel huil zonder reden.
  Ik weet niet waarom ik moet huilen en waarom ik verdrietig ben. Het houd me meestal wakker tot 5 uur s’ochtends.

  Ik weet niet wat ik moet doen, ik kan er met niemand over hebben want ik weet niet waarom ik me zo voel.

  Groetjes J.

  • JouwGGD

   Beste JMC,

   Waarom kan je het er met niemand over hebben. Juist aangeven dat je niet weet waarom je je zo voelt, kan al helpen.
   Ook hoef je niet altijd de oorzaak te weten om te kijken hoe je er mee om kan gaan. Praten helpt!

   P. Jansen Jeugdarts

 2. Anoniem

  Hey, ik heb de laatste tijd last van momenten op de dag dat ik me ineens heel verdrietig voel en dan ineens moet huilen. Dit heeft meestal niet echt een aanleiding en ik weet dan ook niet waar het ineens vandaan komt. Hiernaast kan ik ook veel slechter alleen zijn omdat ik dan ook sneller verdrietig word. Ook heb ik de laatste tijd minder motivatie en concentratie voor school. Ik heb ook gewoon een leuke familie en vrienden om me heen dus weet ook niet zo goed hoe het komt of wat het is. Ik hoor graag wat ik hiermee kan, alvast bedankt!

   • Anoniempje123

    Beste,

    Ik heb net hetzelfde gevoel als anoniem maar mijn vraag is dan: als je niet weet wat er is hoe kun je er dan over praten?

    • JouwGGD

     Beste Anoniepje123,

     Je hoeft toch niet te weten wat het is om het er over te hebben. Indien je weet wat het is en hoe het op te lossen, dan hoef je het er niet over te hebben!
     Anders wel! Door er over te praten zie je dat je niet de enige bent, dat andere dit ook hebben en mogelijk wel een manier weten om er mee om te gaan.

     P. Jansen Jeugdarts