Wat is snus? Alles wat je moet weten

Snus zijn kleine zakjes met tabak met nicotine die je in je mond stopt. Sommige jongeren gebruiken snus als alternatief voor roken. Zo krijg je nicotine binnen, zonder schade aan je longen. Maar ook snus is ongezond.

Wat is snus?

Snus zijn kleine zakjes met fijngemalen tabak met nicotine. Ze lijken op theezakjes. De zakjes zitten meestal in een blikje. Er zijn zakjes met verschillende smaken en verschillende hoeveelheden nicotine.

In de meeste snus zit meer nicotine dan in een sigaret, in sommige wel zes keer zoveel. In snus zitten ook kankerverwekkende stoffen, die via je tandvlees in je lichaam komen.

Snus wordt ook wel nicotinezakjes genoemd. Maar er is wel een verschil: in nicotinezakjes zit geen tabak, maar poeder met nicotine.

Snus is verslavend door de nicotine die erin zit.

Hoe gebruik je snus?

Je stopt het zakje snus tussen je bovenlip en tandvlees. De nicotine uit de snus komt via je speeksel en de kleine bloedvaatjes in je tandvlees in je bloedbaan terecht.

Wat doet snus met je?

Snus heeft snel nadat je het gebruikt effect, op je lichaam en geest.

De effecten van snus zijn:

  • Je lichaam gaat meer adrenaline aanmaken.
  • Je voelt je opgewekt en geconcentreerd.
  • Je hartslag gaat omhoog.
  • Je bloeddruk gaat omhoog.
  • Je kan duizelig en misselijk worden.
  • Je kan een gestrest gevoel krijgen.
  • Je raakt er verslaafd aan.
  • Je krijgt er een slecht gebit van: je tandvlees wordt aangetast.
  • Je mond en keel kunnen geïrriteerd raken.

Snus en zwangerschap

Ben je zwanger? Of geef je borstvoeding? Gebruik dan geen snus. Net als roken is het gebruik van snus of nicotinezakjes tijdens de zwangerschap slecht voor jou en de baby.

Gebruik je snus tijdens je zwangerschap? Dat kan de volgende gevolgen hebben:

  • Je hebt meer kans op een miskraam.
  • Je hebt meer kans dat je kindje te vroeg geboren wordt.
  • Je hebt meer kans op zwangerschapsvergiftiging.
  • Je kindje heeft kans op ademhalingsproblemen en hartproblemen.
  • Het kan invloed hebben op de lichamelijke ontwikkeling en hersenontwikkeling van je kindje.

Ben je zwanger en gebruik je snus? Probeer te stoppen. Deze tips voor jongeren om te stoppen met roken kun je ook voor snus gebruiken.

Is snus drugs?

Ja, snus is een drug. Het bevat namelijk nicotine en dat is precies de stof waar je aan verslaafd raakt. Het stofje nicotine werkt op je beloningssysteem. Snus heeft een snel effect. Je hartslag gaat omhoog en je lichaam wordt opgejaagd. Maar het effect is daalt ook snel.

Je merkt na korte tijd dat je telkens weer zin hebt in snus. Je voelt je niet fijn als de snus is uitgewerkt: je krijgt een leeg en onrustig gevoel.

Alleen door opnieuw snus te gebruiken gaat dit vervelende gevoel weg. Op dat moment ben je verslaafd. Het is dan moeilijk om te stoppen. Ons advies is daarom om geen snus te gebruiken. Als je er niet aan begint, hoef je ook niet af te kicken.

Gebruik je al snus? Probeer er dan mee te stoppen. Deze tips om te stoppen met roken kunnen ook helpen als je wil stoppen met snus.

Verschil tussen snus, nicotinezakjes en snuiftabak

Het verschil tussen snus, nicotinezakjes en snuiftabak zit hem in de inhoud en de manier waarop je het gebruikt.

De inhoud van snus (zuigtabak) en snuiftabak lijkt op elkaar. Het is allebei fijngemalen tabak. Er worden geur- en smaakstoffen doorheen gedaan om de vieze smaak van tabak te camoufleren. In snus zit zout. In snuiftabak zit vaak eucalyptus. Snus is gestoomde tabak en snuiftabak is gedroogd.

Mensen gebruiken snus en snuiftabak wel op een andere manier. Snus stop je tussen je tussen je bovenlip en je tandvlees. Snuiftabak snuif je op.

Nicotinezakjes zijn zakjes met poeder met nicotine. In nicotinezakjes zit geen tabak.

Zowel in snus, snuiftabak en nicotinezakjes zit nicotine, de stof waar je aan verslaafd raakt.

Is snus slecht voor je?

Is snus slecht voor je? Daar kunnen we kort over zijn. Ja, snus is slecht voor je gezondheid. Dat komt vooral door de nicotine die in het zakje zit. Nicotine is een giftige en verslavende stof.

Nicotine in snus zorgt ervoor dat je meer adrenaline aanmaakt en het prikkelt je zenuwstelsel. Daardoor gaat je hartslag omhoog en vernauwen je bloedvaten zich. Je lichaam wordt als het ware opgejaagd. Ook je bloeddruk stijgt, en dit is niet goed voor je lichaam.

Nicotine is ook heel verslavend. Als je stopt met snus, dan verlaat de nicotine je lichaam. Zonder nicotine, voel je je leeg en onrustig. Na langere tijd zonder nicotine wordt je zenuwachtig, onzeker en ben je snel geïrriteerd. Dit gaat weer weg als je nicotine gebruikt, bijvoorbeeld door snus.

Hersenen van jongeren zijn extra gevoelig voor verslaving. Daarom adviseren we je om geen snus te gebruiken. Dan hoef je er ook niet van af te kicken.

Is snus beter dan roken?

Snus is iets minder ongezond dan het roken van een sigaret of een e-sigaret, Tijdens het roken van sigaretten adem je de kankerverwekkende stoffen diep je longen in. Hierdoor raakt je longweefsel beschadigd. Bij snus komen die stoffen niet in je longen terecht.

Toch is snus nog steeds ongezond. Je krijgt er een slecht gebit van. Je bloeddruk gaat omhoog en je kunt hartkloppingen krijgen.

In snus zitten 28 verschillende kankerverwekkende stoffen, die de kans op kanker verhogen. Die stoffen krijg je via je mond binnen. Je hebt bijvoorbeeld meer risico op neuskanker en mondkanker.

Wat is het risico van snus?

Het grootste risico van het gebruiken van snus is dat je er verslaafd aan raakt. Als de nicotine uit de snus uit je lichaam gaat, voel je je onrustig, zenuwachtig en geïrriteerd. Je moet snus blijven gebruiken om je weer gewoon goed te voelen.

Daarnaast is snus slecht voor je gebit. Ook zitten er stoffen in die de kans op kanker verhogen, zoals neus- en mondkanker.

Wat zijn de bijwerkingen van snus?

Snus kan voor allerlei bijwerkingen zorgen. Je wordt bijvoorbeeld duizelig en misselijk en krijgt een droge mond.

Ook kun je last krijgen van een opgejaagd gevoel, een onregelmatige hartslag, hoofdpijn en benauwdheid.

Wat doet snus met je tandvlees?

Door snus te gebruiken wordt je tandvlees aangetast. Het tandvlees doorbloed minder goed. Je krijgt sneller ontstekingen en wondjes genezen minder goed. Van snus krijg je dus een minder gezond gebit. Ook je mond en keel raken geïrriteerd.

Wat zijn de effecten van snus?

Een zakje snus heeft snel nadat je het gebruikt effect op je lichaam en geest.

De effecten van snus zijn:

  • Je lichaam gaat meer adrenaline aanmaken.
  • Je voelt je opgewekt en geconcentreerd.
  • Je hartslag gaat omhoog.
  • Je bloeddruk gaat omhoog.
  • Je kan duizelig en misselijk worden.
  • Je kan een gejaagd en gestrest gevoel krijgen.

Helpt snus om beter te slapen?

Nee, de meeste snus werkt juist opwekkend. Je wordt er wakker van. Je gaat dus niet beter van slapen van snus.

Maar als je verslaafd bent aan snus, dan zorgt het gebruik er juist voor dat je ontspannen wordt. Dat komt omdat je lichaam gewend is aan de nicotine. Komt er geen nicotine binnen, dan wordt je lichaam onrustig. Gebruik je weer snus, dan word je weer rustig.

Word je rustig van het gebruik van snus? Dan ben je waarschijnlijk al (een beetje) verslaafd. Probeer te stoppen. Als je gestopt bent, dan word je vanzelf weer rustig, ook zonder snus.

Kun je verslaafd raken aan snus?

Ja, snus is verslavend. Je raakt namelijk verslaafd aan de nicotine die in snus zit. Je merkt na het gebruik van snus al snel dat je telkens weer zin hebt in snus. Je voelt je niet fijn als de snus is uitgewerkt: je krijgt een leeg en onrustig gevoel.

Alleen door opnieuw snus te gebruiken gaat dit vervelende gevoel weg. Op dat moment ben je verslaafd. Het is dan lastig om te stoppen. Ons advies is daarom om geen snus te gebruiken. Als je er niet aan begint, hoef je ook niet af te kicken.

Gebruik je al snus? Probeer er dan mee te stoppen. Deze tips om te stoppen met roken kunnen ook helpen als je wil stoppen met snus.

Is snus verboden in Nederland?

Ja, snus met tabak (de ‘echte’ snus) is in heel Europa verboden, behalve in Zweden. Er wordt nu ook snus zonder tabak gemaakt, zakjes met poeder en nicotine: nicotinezakjes. Ook deze zakjes zijn inmiddels verboden.

Is snus zonder tabak gezond?

Snus zonder tabak heet een nicotinezakje. Ook nicotinezakjes zijn ongezond. De nicotine die erin zit is verslavend, Ook krijg je door de nicotine irritaties in je mond en keel.

De nicotine in snus is ook schadelijk voor je zenuwstelsel en je kunt er hartritmestoornissen van krijgen. Je haart gaat dan ineens snel kloppen, of slaat over.

Snus en sporten

Als je gezond wil leven en goed wil kunnen sporten, kun je beter geen snus gebruiken. Allereerst omdat je er verslaafd aan kan raken. Je denkt dan dat je niet meer kunt presteren zonder snus te gebruiken. Daar word je onrustig van.

Maar snus heeft ook allerlei negatieve gevolgen voor je gezondheid. Je hartslag gaat omhoog en je bloedvaten vernauwen zich. Ook heb je een hogere kans op kanker dan mensen die geen snus gebruiken.

Wil je fit zijn en lekker kunnen sporten? Gebruik dan geen snus.

Gebruiken profvoetballers snus?

De meeste profvoetballers gebruiken geen snus. Ze leven juist gezond om goed te kunnen presteren. Maar net zoals er ook voetballers verslaafd waren aan roken, zijn er nu ook voetballers die snus gebruiken. Van die voetballers worden soms filmpjes verspreid op social media waarop ze snus gebruiken. Daarom lijkt het misschien alsof veel voetballers snus gebruiken. Maar in de praktijk is dat niet zo.

Snus kan voor even een opgewekt en energiek gevoel geven. Maar op de lange termijn is snus niet goed voor je lichaam. En als je verslaafd raakt aan snus, dan kun je je zonder snus niet goed meer concentreren en heb je juist minder energie.

Hoe kan ik stoppen met snus?

Stoppen met snus voelt hetzelfde als stoppen met roken. Je krijgt ontwenningsverschijnselen: je voelt je onrustig, en soms ook verdrietig en zelfs depressief. Hoe langer je stopt, hoe meer deze gevoelens verdwijnen. Het kan helpen om mensen uit je omgeving te vertellen dat je stopt. Zij kunnen er dan rekening mee houden.

Bekijk tips voor jongeren om te stoppen met roken. Die tips kun je ook voor het stoppen met snus gebruiken.

Vind je het moeilijk om nee te zeggen tegen snus? Bijvoorbeeld omdat je vrienden het gebruiken? Dan ervaar je misschien groepsdruk. Lees wat je kunt doen tegen groepsdruk en hoe je voorkomt dat je iets doet dat je niet wil.

Heb je vragen over snus?

Chat anoniem met onze jeugdverpleegkundige/jeugdarts. Zij helpen je graag. Geen vraag is hen te gek!
Jouwggd.nl geeft deskundig advies aan jongeren.

De informatie van JouwGGD wordt verzorgd door jeugdartsen samen met jongeren.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.