Snus

Sommige jongeren gebruiken snus als alternatief voor roken. Zo krijg je nicotine binnen, zonder schade aan je longen. Maar ook snus is ongezond.

Wat is snus?

Snus zijn kleine zakjes met fijngemalen tabak met nicotine. Ze lijken op theezakjes. De zakjes zitten meestal in een blikje. Er zijn zakjes met verschillende smaken en verschillende hoeveelheden nicotine. In de meeste zakjes zit meer nicotine dan in een sigaret, in sommige wel zes keer zoveel. In snus zitten kankerverwekkende stoffen, die via je tandvlees in je lichaam komen.

Hoe gebruik je snus?

Je stopt het zakje tussen je bovenlip en tandvlees. De nicotine komt via de kleine bloedvaatjes in je tandvlees in je bloedbaan.

Wat zijn de effecten van snus?

  • Je lichaam gaat meer adrenaline aanmaken.
  • Je voelt je opgewekt en geconcentreerd.
  • Je hartslag gaat omhoog.
  • Je bloeddruk gaat omhoog.
  • Je kan duizelig en misselijk worden.
  • Je kan een gestrest gevoel krijgen.
  • Je raakt er verslaafd aan.
  • Je tandvlees wordt aangetast en je mond en keel kunnen geïrriteerd raken

Kun je verslaafd raken aan snus?

Ja, snus is verslavend. Je raakt namelijk verslaafd aan de nicotine. Je merkt na korte tijd dat je telkens weer zin hebt in snus. Je voelt je niet fijn als de snus is uitgewerkt: je krijgt een leeg en onrustig gevoel.

Alleen door opnieuw snus te gebruiken gaat dit vervelende gevoel weg. Op dat moment ben je verslaafd. Het is dan moeilijk om te stoppen. Ons advies is daarom om geen snus te gebruiken. Als je er niet aan begint, hoef je ook niet af te kicken. Gebruik je al snus, probeer er dan mee te stoppen.

Is snus verboden?

Ja, snus met tabak (de ‘echte’ snus) is in heel Europa verboden, behalve in Zweden. Er wordt nu ook snus zonder tabak gemaakt, zakjes met poeder en nicotine: nicotinezakjes. Ook deze zakjes zijn inmiddels verboden.

Is snus beter dan het roken van sigaretten?

De kankerverwekkende stoffen in sigaretten adem je diep je longen in, waardoor het longweefsel beschadigd raakt. Bij snus komen die stoffen niet in je longen.

In snus zitten 28 verschillende kankerverwekkende stoffen, die de kans op kanker verhogen. Die krijg je via je mond binnen.

Snus gebruiken is iets minder ongezond dan sigaretten roken, maar het is nog steeds ongezond.

Is snus zonder tabak ongezond?

Ook nicotinezakjes (snus zonder tabak) zijn schadelijk: de nicotine is verslavend en zorgt voor irritaties in je mond en keel. Ook is nicotine schadelijk voor je zenuwstelsel en kun je er hartritmestoornissen van krijgen.

Hoe kan ik stoppen met snus?

Stoppen met snus voelt als stoppen met roken. Je krijgt ontwenningsverschijnselen: je voelt je onrustig, en soms ook verdrietig en zelfs depressief. Hoe langer je stopt, hoe meer deze gevoelens verdwijnen. Het kan helpen om mensen uit je omgeving te vertellen dat je stopt. Zij kunnen er dan rekening mee houden.

Kijk op www.ikstopnu.nl voor tips om te stoppen met roken. Die kun je ook voor het stoppen met snus gebruiken.

In jouw regio

Sommige delen van deze website verschillen per regio. Selecteer de GGD bij jou in de buurt zodat wij jou lokale tips en links kunnen tonen.

Selecteer de GGD in jouw regio

Gerelateerd

Wil je reageren?

Om het reactieformulier te kunnen tonen, moeten we cookies van derden plaatsen (reCAPTCHA). Als je dit toestaat, klik dan op het kruisje in de boodschap bovenaan de pagina, en druk op F5 om de pagina te verversen.